Ahojte muž chce vziať 5r syna na turistiku hore na Kľak, tvrdí mi, že tam sa medveď neodváži, že v nedeľu obzvlášť chodí mnoho turistov hore. Ma pravdu? Mam celkom obavy ich tam pustit. Ďakujem
Muž je zdatný turista horolezec bežec ale keď ide s malým tak sa bojim
@adeladulova neviem ako teraz, ale bola som na kľaku 3x a vždy tam bola taká kopa ľudí, že medveď by sa tam len tak nezatúlal.
@adeladulova tak záleží aj odkiaľ vyrazí. Z Vricka napríklad chodí úplne minimum ľudí. Väčšia koncentrácia je pod vrcholom, kde sa už napajaju jednotlivé chodníky, ale väčšinu cesty tam niet nikoho. 5 ročné dieťa bude musieť väčšinu cesty niesť podľa mňa. Je to riadne nudná trasa pre decko. Nech ide sám. Alebo nech vyberie niečo vhodnejšie pre deti, kde bude aj väčší pohyb ľudí.
Syn je úplne v pohode co sa kondičky týka, napr hore na Lietavská hrad ide v behu 🤭
Vek syna som spomenula vrámci toho ze je ešte dieťa ktoré pri strete s medveďom nevie správne reagovať.
Ak je však pravda ze ľudí je tam dosť, tak šanca by mohla byt malá ze by nejaký prišiel na chodník? ( ma sprej, rolnicku aj psa vezmu)
@adeladulova tam boli uz medvede, ked este ani medvede inde neboli 🤣🤣🤣 pred 7 rokmi dozadu. Ale ak idu velka skupina a ma sprej, tak je velmi malo pravdepodobne, ze sa bude medveď tahat k väčšej skupine. Kludne ich pusti .
@espeo fyzicky zvládne, ale teda ja som sa nudila 😅, lebo nič zaujímavé cestou nie je, veľa 5 ročných by sa nudilo tiež. Môj syn by sa určite nudil, on mal v tom veku rad trasy, kde aspoň nejaký potok cestou, lúka, výhľad, proste akákoľvek zmena terénu. Ale tu to je taký steteotyp. Ale od Fačkova je to možno zaujímavejšie, tade som nešla.
Nešla by som tam nikdy. Tam je toľko medveďov ze az
@martinka13 presne, ešte dávno - pradávno pred 15-20 rokmi, keď sme chodievali po horách som mala pred touto oblasťou rešpekt, ale chodili sme. Teraz by ma tam (a ani nikde do hory) nikto nedostal.
Úprimne,ja by som sa v dnešnej dobe skôr bála ísť niekde na nejaké veľké podujatie,koncerty,trhy, párty. Ľuďom začalo prepínať viac,než tým zvieratám. Chodíme po horách, lúkach pravidelne. Keď sa vie človek v lese správať,vie predvídať,vie byť obozretný, má rešpekt, zbytočne neriskuje...ale chápem aj ľudí, ktorí majú obavy a chápem aj mamičky.
@zuzanockamt rovnako
@zuzanita1609 aký obozretný? Pred pár týždňami sme boli s deťmi na prechádzke v dedine na lúke a týždeň nato tam bol medveď. Akože už sa bojim ísť aj na záhradu. Choré!
...teraz pred pár týždňami roztrhal na strednom Slovensku medveď otca dcerinej kamošky...nikde o tom ani zmienka ... 😥
Išiel do lesa kŕmiť zvieratá a už sa nevrátil ... našli len časti tela
@martinka13 U nás na jeseň tiež medveď smelo po dedine si chodil.
@miskakyska to je strasne
Chodievam tam už 35r niekoľko krát do roka keďže tam mám rodičov a sme tam často. Idem úplne bežne aj sama, aj som spala pri vrchole len tak pod hviezdami viac krát. Deti sme tam brali aj malinké v nosiči, aj v hocijakom veku. Prejdene mám všetky možné trasy a koľkokrát sme šli takú trasu že sme nestretli jediného človeka až po vrchol. Medvede tam boli ešte keď sa inde o nich nehovorilo. Nikdy som tam medveďa nevidela. Predpokladám vzhľadom k dieťaťu že pôjdu z Fačkovského sedla a zaručene nie skoro ráno, to bude taká procesia že nie je najmenšia šanca stretnúť divú zver. Potrápi ich blato na ceste a smrad od fajčiarov čo si nevedia dať pauzu ani v horách, ale medvede zaručene nie.
@quaxi ďakujem, toto presne som potrebovala čítať.
Pôjdu okolo 10.00 a z Fačkovského sedla.
Obavy budú vždy, ale ak ste boli viackrat verím vám.
(My s mužom sme boli tiež viackrat ale tak 10r spätne)
@adeladulova ..si mohla hneď v úvode napísať, čo chceš čítať 😃...
Úprimne,u nás v dedine bol za posledné dva roky 4x medveď minimálne. Medzi domami a raz aj okolo nášho domu o siedmej ráno,kedy môj syn chodí do školy,našťastie vtedy bola nedeľa. Omnoho viac je utokov v dedinách psami ako medveďmi. Chodím do lesa každý deň, robím primeraný hluk,ale už som si povedala,že sa báť nebudem,to by som ani z domu nemohla vyjsť.
@adeladulova z Fačkovského sedla chodí strašne veľa ľudí, toho sa medvede boja a aj im to smrdí. Tam máte cez pekný voľný deň každých 50m skupinku ľudí. Les je tam riedky, dobre prehľadný, takže tam nehrozia stretnutia s medveďom ktorého niekto prekvapí v húštine. Problémové medvede čo sú naučené na vnadiska, sú na Polane a Liptove, v tejto lokalite nie.
@miskakyska ved snáď chápeme sa o co ide nie? Ľudia ktorí tam chodia častejšie, aktuálne info a podobne.
A veta "toto som chcela citat" vás snáď neurazi ze som sa vyjadrila -- aby ma to ukludnilo aspoň na takej vlne ze ten výlet obom dovolím 😉
Pustila. Tam je ľudí ako maku, keď je pekne.
@adeladulova je veľmi malá pravdepodobnosť napadnutia medveďom, ale dôlezitejšie ako to je aby si bola pokojná a nebála sa. Vezmi si že tam pôjdu budú mat pekný výlet ale ty sa budeš báť. Stojí to za to? Nemal by tam brat aj synčeka.
@adeladulova .ale chápeme..samoztejme..😊tak.nech si užijú vylet...budem sa báť aj za Teba🤭.. keď už naši chlapi prestali chodiť na čučoriedky a huby, ktorym som bola s tým mojim strachom na smiech ,tak rešpekt.... aspoň rolničky im daj na batoh,alebo na krk...a Tebe sa nechce ísť?
@miskakyska joj išla by som hned, ale o týždeň rodim 🤭
@adeladulova ..jaj tak 😍 držím palce
@adeladulova dobrý deň ,pracujem na Kľaku v reštaurácii už dva roka ,zatiaľ nie jeden medved nie bol.kludne môžete ísť, zatiaľ nikto ešte nie nahlašoval že sú tam medveďa,vedeli by ste aký tam malé detičky z rodičmi chodia.
Tiez sme tam boli na jesen s detmi na ture...pred medvedmi mam respekt, radsej na to nemyslim...ludi chodila koooooopa
@adeladulova Nie, nepustila by som dieťa a ani ja sama by som do tej lokality nešla. Vlastne nikde do hôr/ do lesa/hornatých a lesných lokalít na severnom a strednom Slovensku.