Pochod za život

anna442
21. sep 2015

My sme boli včera s deťmi na Pochode za život a každej mamine odporúčam prísť keď bude ďalší. Super atmosféra, pozitívne naladení ľudia, moje deti si našli veľa kamarátov a my priateľov. A ten dobrý pocit, že sme urobili niečo pre ten najväčší Boží dar, ktorými deti bezpochyby sú, je na nezaplatenie.

permanentka
21. sep 2015

Krasne napisane, aj my sme boli 🙂

malesisiatko
21. sep 2015

starať sa druhým ženám do ich tela je "Boží dar"

kalu33
21. sep 2015

nechcem vyryvat, ale co konkretne ste tie deti urobili?

anna442
autor
21. sep 2015

@kalu33 To nemôžeš myslieť vážne..

kalu33
21. sep 2015

@anna442 myslim. Nebola som tam. Tak sa pytam. Zriadili na napr nejake centra pre matky s detmi alebo take nieco? Alebo sa iba poukazovalo na problem?

katkatt
21. sep 2015

@kalu33 tu su konkretne formy pomoci http://pochodzazivot.sk/pomoc/

evelynm
21. sep 2015

@katkatt , tieto centra ale vznikli uz davnejsie, nie ako výsledok Pochodu za zivot.

kalu33
21. sep 2015

@katkatt dakujem. Vyzera ze je toho dost. Ale som prekvapena ze tam nie je nejako zastupena btatislava. Teda ziadne ubytovanie pre tieto matky. Vsetko mimo bratislavy.

dominikav123
21. sep 2015

pochod za zivot by mozno bola pekna akcia, keby to v skutocnosti nebolo masove traumatizovanie zien, ktore sa rozhodli vyuzit svoje pravo na interupciu...

anna442
autor
21. sep 2015

@dominikav123 ktoré sa dopustili vraždy proti božiemu daru si chcela napísať, že ?

dominikav123
21. sep 2015

@anna442 to je tvoj nazor, nevkladaj mi prosim do ust tieto bigotne katolicke kecy dakujem.

nair
21. sep 2015

Viete čo je smutné? Že v správach v tv, ktorú sme včera pozerali, bola o tom asi 20 sekundová reportáž, žiadny škandál sa nekonal, nebolo to zaujímavé.. ☹

zeleny_cajik
21. sep 2015

@anna442 "vražda proti božiemu daru" To je ozaj nádherná formulácia a určite veľmi povzbudí ženy v zúfalej situácii 🙄 🙄
Takéto heslá a pochody majú podľa mňa úplne kontraproduktívny účinok. Ale fajn, že ste sa zabavili a mali peknú nedeľu.

moni244
21. sep 2015

Jaj, cely ten vas pochod za zivot je jedna fraska, stacilo mi ist chvilu okolo ludi a pocut tie sfanatizovane nazory a ako sa inac chovate pocas pochodu jeden den v roku a ako pocas ostatnych dni? Stacilo pocut rozpravanie kolegov, ktori si vcera v mcdonalde od ucastnikov pochodu vypoculi nie pekne slova, len sa hrajte a predstierajte aj nadalej, je to obycajna fraska

moni244
21. sep 2015

@anna442 bozi dar? Co je na bozom dare, ked zenu znasilnia a otehotnie? Hm?

anna442
autor
21. sep 2015

@moni244 prosím konkretizuj čo si vypočuli

zuzkag2
21. sep 2015

keby sa tak radsej staral kazdy sam o seba, a nie riesil rozhodnutia inych....tieto akcie nikdy nepochopim

moni244
21. sep 2015

@anna442 že sú neschopní, nestíhajú, celkovo tí ľudia, čo sa zúčastnili chodili mimo pochodu nervózni

malesisiatko
21. sep 2015

v 21. storoci brat dieta ako bozi dar ked tretina zien tu vypisuje o umelom oplodneni je pre mna komicke

bubinko1506
21. sep 2015

nie som zastankyna potratov, ale ani neodsudzujem zenu, ktora sa rozhodne pre interrupciu. uvediem ti samu seba ako priklad - uz 3,5 roka sa snazime o dieta, podstupujem teraz 2.ivf, po 1. ivf som spontanne potratila. ak aj bude tento cyklus uspesny, budem cakat dieta, ale amniocenteza ukaze, ze dieta je postihnute - ci uz mentalne alebo fyzicky, tak pojdem na potrat aj v takomto vyssom stadiu tehotenstva. jednoducho je mi jasne, ze pre to dieta by to nebol potom zivot ale zivorenie, a ja by som sa nedokazala starat o takto postihnute dieta. a teraz ma kludno oznacte za "vrahynu bozieho daru"

sissy27
21. sep 2015

@anna442 ja si krásnu nedeľu v centre mesta predstavujem inak - napr. že si v kľude sadnem na kávičku či na zmrzlinu a nebude ma obťažovať nejaký fanatický dav svojimi výlevmi a nebudem sa musieť báť, kto mi prišliapne dieťa... super atmosféra?? pozitívna nálada?? sorry nevyhla som sa včera mestu a videla som dav zombíkov, doslova... normálne jak nejaká sekta... a to radšej ani nekomentujem dopravné obmedzenia, sa čudujem, že toto vôbec mesto dovolilo...
ja neviem čo sa tvárite, ako keby interrupcie boli povinné alebo pre každú jednu ženu prvou voľbou... a keď sa vám ich podarí zakázať, tak čo?? budete spokojné, lebo oficiálne nebudú vykonávané? budú sa robiť len načierno kdesi v pivniciach a podomácky, bude viac donosených novorodencov v kontajneroch, budú plnšie detské domovy, potratová turistika bude prekvitať??

meluela
21. sep 2015

@dominikav123 moznost ist na bezpecny potrat nie je ludske pravo, vysledok emancipacie zien atd. a takto by nemala byt oslavovana ... mala by byt skor chapana ako nevyhnutne trpene spolocenske zlo ... ako sposob ako predist zlu este vacsiemu (ilegalne potraty a ich dosledky). A spolocnost by mala urobit vsetko pre to, aby ich bolo co najmenej ... edukaciou (opät nie 5 rocnych deti ale v tom veku ked to uz ma zmysel), fyzickou a ekonomickou dostupnostou antik. prostriedkov (napr. kondomy v automatoch na zachodoch by pre hanblivych teenagerov spravili vela), zlepsenim postavenia rodin a matiek (pretoze na potrat idu hlavne zeny co uz deti maju, nie je to len o nezodpovednych sedemnastkach). Orgaanizatori podobnych pochodov pokial trvaju na uplnom zakaze (co inak vela zucastnenych subjektov netrva) tak s nimi sa neda suhlasit rovnako ako sa neda suhlasit s liberalno-duhovymi feministickymi individuami, ktore si myslia ze kazda zena ma pravo spat s prvym podivinom ktoreho stretne a pripadne dosledky sa jej netykaju lebo je to jej telo a ona si moze dieta dat prec rovnako ako bradavicu. No neni to take lahke, lebo zial sa jej tam uhniezdil ludsky plod 😖

maslenka47
21. sep 2015

@anna442 len ci boli pozitivne naladeni aj ti, ktorych ste kvoli pochodu obmedzili, dosli neskor domov za svojimi detmi a pod 😠

dominikav123
21. sep 2015

@meluela s 90 % s tebou suhlasim, no neviem kde si nabrala, ze ja oslavujem potrat preboha.

No uprimne, radsej sa zaradim medzi "liberalno-duhove feministicke individua", lebo mi jedno, co si kto robi so svojim zivotom, ako medzi masu ludi, co na zeny krici ze su vrahyne.

zeleny_cajik
21. sep 2015

Ešte si neodpustím:
1. Domnievam sa, že väčšina žien, ktoré idú na interrupciu, sú bez vierovyznania, takže reči o božom dare majú v paži (mierne povedané). A celkovo na ne asi pôsobia tie heslá, rétorika a aj samotní reprezentanti týchto akcií skôr ako červená zástava.
2. Na tom letáku sa hovorí o anonymnom pôrode a daní dieťatka na adopciu ako "riešení". V našej spoločnosti, je vynosenie dieťaťa vzdanie sa ho oveľa väčšou traumou - dvojnásobnou - zo samotného vzdania sa dieťaťa a z prístupu spoločnosti - od rodiny, známych, neznámych (napr. v internetových diskusiách) až po personál nemocnice. Potrat sa dá aspoň utajiť a ušetriť si tak jednu traumu.
3. Odmietať predmanželský sex, akúkoľvek antikoncepciu, odmietať sexuálnu výchovu a ešte tlačiť na zákaz interrupcií je úplná utópia. Realistický pohľad na dnešný svet (a skôr zasadenie sa za opatrenia, ako píše vyššie @meluela ) by možno zmiernil odpor časti verejnosti k takýmto akciám a ich organizágtorom.
Inak tiež nemám veľmi liberálny postoj k interrupciám, vnímam ich ako nevyhnutné zlo, ale celú túto agendu vidím len ako prihrievanie predvolebnej polievočky a zástierku iných problémov, ktoré treba v tejto krajine riešiť prednostne a intenzívnejšie.

lubiduch
21. sep 2015

no ja napisem od srdca co si o takychto pochodoch myslim. Je to cista pretvarka, tu ideme s transparetnami do ulic ukazovat ako si cenime bozi dar, idealne aby potraty neexistovali. Na druhej strane nikto nepoukaze na to aku podporu dostava zena od spolocnosti ked napriklad aj vie ze dieta je postihnute a ona si ho napriek tomu necha. Alebo ako pomaha stat zene ktora si necha dieta napriek absolutne nevyhovujucej financnej situacii. Ako? Nijak....idealna odpoved: nemala si tie deti spravit...

Dalsia vec nasa krajina nie je krajina dobrodincov ktori idu po namesti a vykrikuju ako si vazime bozi dar. Ale je to krajina ludi ktori podpisu peticiu ked sa im pod oknami ma stavat azylovy dom pre slobodne matky.

Cely pochod aj im podobne pochody su len o tom ze chceme vidiet pekne veci a zatvarat si oci pred tymi nepeknymi: nechceme potraty lebo sa to nema, ale sucasne nechceme postihnute deti vo svojom okoli, ved nikto sa nechce pozerat na ich trapenie a nechceme ani slobodne matky ktore si nechali deti a ani tyrane zeny, lebo ved asi je na nich nieco zle ked takto dopadli.

(ak niekto nepochopil narazam na jeden davnejsi clanok kde boli vytiahnute niektore peticie ktore sme schopni my krestanski obcania podpisat) a potom sa drzat za ruky spievat a tesit sa aku mame peknu nedelu pri pochode za zivot.....

meluela
21. sep 2015

@dominikav123 reagovala som na slovne spojenie "zeny, ktore sa rozhodli vyuzit svoje pravo na interupciu..." ... pretoze pochybujem o tom, ze sa da o potrate z lubovolnej priciny hovorit ako o prave ... v urcitych pripadoch ide o koliziu prava na zivot resp. dostojny zivot dvoch jednotlivcov (matka vs. dieta v pripade ohrozenia zivota matky, znasilnenia, tazkych vyvojovych vad a pod.) ... ale siroko ponatu moznost ist na potrat aka je momentalne legalna vo vacsine zapadnych krajin vnimam skor ako predchadzanie este vacsim problemom a utrpeniu a nie ako pravo zeny.
A aj tu na koniku sa clovek obcas docita o situaciach kedy zeny riesia potrat skor z pohodlnosti a maju pritom dost moznosti situaciu zvladnut inak ... a tieto pripady by sa jednoznacne nemali diat.

malesisiatko
21. sep 2015

@meluela a aky iny plod ? zvieraci? sak je clovek a ten plod je v jej tele, vyzivuje sa z jej maternice a vsetko co sa s nim deje sa deje aj s nou. Ked niekto neporodi dieta na adopciu lebo nechce vobec porod a nechce si prezit jeho rizika tak ide na interupciu.

zuzanale
21. sep 2015

nechám na každom nech sa rozhodne sám či sa na takéto podujatie vyberie ja sa určite nevyberiem ... čo mňa ale osobne znechucuje je systém ako sa takéto podujatie propaguje hlavne kde ak si už nevedia odpustiť vylepovať a rozkladať fotky potratených detí nech to robia niekde kde nechodia rodiny s deťmi napr u nás je každoročne púť nie som kresťan fanatik ale občas aj mne dobre padne takto načerpať silu vypnúť hlavu no trasa vedie okolo "stánku" týchto "aktivistov" a miesto toho aby som si užila pokoj tak musím svojím dcéram vysvetľovať prečo sú tam takéto pre nich škaredé kruté a traumatizujúce obrázky ano je to realita ale myslím že na takéto drsné veci majú ešte pár rokov čas a navyše sa to míňa účinku kľudne to rozložte na hudobnom festivale možno to zachráni nejakého drobčeka a niekto zmení názor ale na takýchto pútiach myslím že by stačilo pozývať letáčikmi nie desiť deti ktoré nechápu ....

dominikav123
21. sep 2015

@meluela ano ja to vnimam ako pravo, pravo moje, tvoje, pravo kazdej jednej zeny, ktora ho moze a nemusi vyuzit, a chvalabohu sa nemusi nikomu spovedat.
Nechcem sa tu vyjadrovat k dovodom preco idu zeny na potrat, lebo to nie je moja vec a neprinalezi mi ich sudit ani hodnotit dovody ako vhodne ci nevhodne.
Vidim, ze mas informacie o potratovej politike, tak urcite vies, ze kazdorocne sa percento potratov znizuje, co je dobre, rovnako dostatocne je podla mna aj nastavena nasa legislativa.

Akceptujem konzervativne nazory, ale preferujem liberalne postoje.