icon

Pochod za život

anna442
21. sep 2015

My sme boli včera s deťmi na Pochode za život a každej mamine odporúčam prísť keď bude ďalší. Super atmosféra, pozitívne naladení ľudia, moje deti si našli veľa kamarátov a my priateľov. A ten dobrý pocit, že sme urobili niečo pre ten najväčší Boží dar, ktorými deti bezpochyby sú, je na nezaplatenie.

aristka
21. sep 2015

@terezka1947 tak sama som cerstvo prisla s dieťatom zo špitala a prístup bol úžasný ,ci voči mne alebo dieťatu ....čo sa týka zdr.personálu a dr.pri pichaní je určitý postup a žily sú rôzne ,nie vždy sa podarí a ak je to žaba zo školy musí sa naučiť ,všetko je to prax a cvik a to či človek pozdraví alebo nie je o slušnosti a výchove ,bohužiaľ veľmi častým javom je aj neúcta od pacientov a tiež je to len o výchove a slušnosti .....bohužiaľ ,či ten lekár alebo sestra nemá čas ,aby sa posadil k pacientovi a vypočul si aký má obrovský strach ,čo ma na srdci ,ak si predstavím ,že na jednu sestru čaká ďalších 15 pac v denke a 30 pac v nočnej a na lekára ,ktorý šprintuje medzi operačkou a odd .sa tiež nemôžme hnevať ..tá psych.podpora v špitáloch chýba ,psychológov špitály nedokažu zaplatiť ,keďže v súkromnej sfére sa im vedie lepšie a sú to ľudia ,ktorí tak isto musia platiť účty a jeden psychológ na špitál je veľmi málo....,ale ja sa pýtam ,kde sú tie rehoľne sestry ,ktoré študujú či zdravotku alebo aj univerzitu lebo v špitáloch nie sú a bolo by ich tam treba a bohužiaľ realita aj z farárom je taká istá...vieš každý špitál má svoju kaplnku ,ale pac.z geriatrie ,či imobilný ,či infaustný stav sa na tú omšu nedostane a ak príde na zavolanie za pac.tak stojí nad pacientom v tom habite až z neho ide strach, odmodlí sa a hotovo ....žiadne sadnem si ,chytím za ruku a vypočujem .....totálna formalita ,nie každý starý človek je infekčný ....preto mi je až smiešne ako niekto sa tu oháňa článkom ,ale realita a prístup k pacientovi v jeho viere je riadne odfláknutá....

tereziah
21. sep 2015

@anna442 je my smutno z týchto názorov, nebyť diaľky tiež by som sa zúčastnila 🙂

janasim
Autor odpoveď zmazal
sardinka333
21. sep 2015

@aristka a čo ty pracuješ v špitali ze tak dobre vieš ze si ,,nikto nesadne,, a nechytí niekoho za ruku, nevypočuje...pride mi to prehnanané.. 🙂
Pokial viem tak u takých ,,milosrdných,, su bezne reholníčky ako sestry..alebo taka pani na recepcii veeelmi milá a ma tam naozaj fofry - nie je to reholníčka ale tak to nie je podstatné lebo je skvelá. A čo sa týka omše, modlenia...tak aj my mame starku vo velmi zlom stave ale je to na nas ako na rodine zavolat k nej knaza ked ona uz chodiť nemoze..a nie čakat ze si nejaky knaz spomenie, ved to je absurd. Treba ich zavolat oni normalne pridu bez problémov ked sa dohodnete. Proste ide to len ludia radšej budu nadavat akoby niečo podnikli... 🙂 Existuju aj skupiny ludi, ktorí chodia ako ,,duchovná podpora,, do hospicov a na oddelenia, čitala som od nich davno pradavno taku brozuru. Takých ludí naozaj nie je vela nakolko je to psychicky veelmi náročná práca a nie každý zvladne byt oporou zomierajucemu človeku - tých ludí vedu istým vycvikom aby to zvladli bez ujmy na svojom vlastnom zdraví - psychike.

terezka1947
21. sep 2015

@aristka dam ti teda priklad z KE...tam na onkologii chodi dobrovolne sestricka-sestricky,farari...chodia sa rozpravat,chodia k ludom,co do kaplny uz nevladzu modlit sa,rozpravat,rozdavat prijimanie...necakaju na rodinu,ze ich o to poziada

vies,uplne s tebou suhlasim...mas pravdu,ale aj ty ako,predpokladam,zamestnanec zdravotnictva musis priznat,ze nie vsetci kolegovia robia veci ako maju...a flakaju co sa da

pisem zo skusenoti,takze nic vymyslene

ale nech je uz tato tema o comkolvek a povedie kamkolvek.....ucta k cloveku chyba...a ked s nou nieco neurobime my,rodicia deti....vrati sa nam to prave v nasej starobe...vtedy budeme citlivejsi a bezbrannejsi

kazda akcia,kde sa preferuje zivot a ucta k nemu je dobra...podnecuje ludi k zamyslaniu sa...teda...aspon by sa zamyslat mali...a nie natahovat ....

moni244
21. sep 2015

@tereziah co teraz?

aristka
21. sep 2015

@denduska po 24 týždni nejde o potrat ,ale o pôrod ....nehovoriac do 12 týždňa to môže podstúpiť dobrovoľne ,ale potom na to musí byť zdravotná indikácia ,všetko upravuje legislatíva ....nehovoriac do 12 steho týždna,ktoré som spomínala ja , sa nedá absolútne hovoriť o vyvinutej centrálnej sústave ....keďže som absolútne nehovorila o pôrode po 24týždni ,kde ide o hraničné predčasniatko ...nejak pletieš veci....

evkasus
21. sep 2015

@aristka a co myslis, kde su tie reholne sestry ktore chodili na zdravotnu?
Su v inych nemocniciach alebo zariadeniach. Ale oni nie su zamestnankynami statu. Posobia tam kde je ich rad.
Pises o knazoch...vies ake ma ten knaz ktory sluzi AJ v nemocnici ine povinnosti? Kolkych ludi ma na starosti?
Dost okato zovseobecnujes.

aristka
21. sep 2015

@sardinka333 no vidíš ,tak všetci pojdeme k milosrdným...kolko spitálov má cirkev ,až jeden ....len nechcem tu verejne rozoberať ,čo sa mi dostalo do uší o tom špitály ..možno ťa hladkajú ,ale to je asi všetko... 😉 ...ja beriem tento pochod ako čistú politickú propagandu ....

aristka
21. sep 2015

@evkasus bohužiaľ cirkev platíme všetci daňovníci a vieš ,kde sú tie sestry ...modlia sa v kláštoroch ....keďže ja nehovorím o jednej nemocnici ...samozrejme vynechajme nemocnicu milosrdných ,keďže aj v zdr.si robí cirkev kšeft....a ,že v ba je len penta 😀

denduska
21. sep 2015

@aristka
Po 1.nie všade vo svete majú tieto časové mantinely
Po 2.nepísala si, že moju osobu radšej nereflektuješ? Ale nedalo tiiiii 😀

aristka
21. sep 2015

@denduska nedalo 😉 ....a tu riešime slovensko

evkasus
21. sep 2015

@aristka Tak o co ide pri tej interupcii???

sardinka333
21. sep 2015

@aristka tak ja našťastie nepotrebujem lekarov, nemocnice...bola som tam len na prevencii takže ja osobne nemám nejake privilegia nikde. Každý pochod je nejaka propaganda... 🙂

evkasus
21. sep 2015

@aristka Ty asi nevies co to znamena mat povolanie k reholnemu zivotu.
Mozno skolstvo by sa zasa mohlo stazovat preco vsetky sestry nevyucuju a nerobia vychovabatelky. A podobne.
Dolezita je sluzba. A ta ma mnoho podob. Tak chod a spytaj sa kazdej reholnicky kde prave ona sluzi.

aristka
21. sep 2015

@sardinka333 ale z tou úctou sa zhodneme ,jednoducho či je to dobou alebo ja neviem čim ,ide to dole vodou a šírenie populizmu alebo nejakej nenávisti k ničomu nepovedie ,bohužiaľ ani v tejto veľmi ťažkej problematike ....a dupľom ak tendencia potratov je klesajúca a aj pri akejkoľvek snahe sa nikomu z nás nepodarí zamedziť potratom lebo dôvod či taký alebo onaký sa nájde ....

sardinka333
21. sep 2015

@aristka ale netaraj...jasne všetci su len v kontemplativnch klaštoroch nie? v škole mojich deti pracuju dve reholničky. S jednou som sa rozpravala v hovorila ze jej ,,sukmenovkyne,, pracuju prevazne ako opatrovatelky napr. chodia domov opatrovat, tuším spominala hospic ze tam chodia a pod. potom su tu saleziani don bosca,ktorí sa venuju mladeži a rodinám...na Miletičke, Mamateyke, Trnavke viem ze su tam rodiny čo velmi pomahaju...ja netvrdím ze všetci su super, všetko je super ale proste určite to nie je tak, že cirkev absolutne 100% vobec nič nerobí pre chorých a trpiacih...
Ešte viem ze je liečebna sv. Františka v Prievoze...tam sme mali babku a tam tiež boli nejakí reholníci.... 🙂

terezka1947
21. sep 2015

dobu robime my ludia...takze ak ju chceme lepsiu,tak ju urobme lepsou
samozrejme,nikto nie je dokonaly...ale bud sa budeme vyhovarat-ved doba je taka...alebo nieco aj urobime

evkasus
21. sep 2015

@aristka Vidiet ze si nebola na pochode. Ziadna nenavist sa tam nesirila. Ta vytriskuje akurat napriklad tu.

Ale aj ked sa bavime o interupciach este nik z jej zastancov ju tu nedefinoval. Bojime sa podstaty?

aristka
21. sep 2015

@evkasus čo ,v ktorom kláštore ....kašli na to ,mne je to fuk ,ja sa v špitáloch pohybujem a reholu tam nevidím a v školstve si myslím stačila jedna rehoľnička ,ktorý pichala dieťa špendlikom ,také radšej nech derú habit v kláštore...

dai
21. sep 2015

@evkasus ty si tu nasla nejakeho zastancu interupcii? Nepostrehla som jediny prispevok takehoto razu... skus citat s porozumenim😉

evkasus
21. sep 2015

@aristka si fakt uzasna... ptesvedcis samu seba o tom o com chces.

aristka
21. sep 2015

@evkasus čo je podstatou interupcie ,prerušenie tehotenstva a v reále sa urobí laicky povedané výškrab maternice ....tj kyretáž

evkasus
21. sep 2015

@dai ja len hladam vysvetlenie toho, co sa deje pri interupcii. Nik z tych co tu nadavaju na pochod mi ju este nedal.
Chcem si len ujasnit pojmy a dojmy.

sardinka333
21. sep 2015

@evkasus tak čo už kto na to moze povedat...tiež to povazujem za zabitie čoveka - ale nechavam to na rozhodnutí a svedomí kazdej zeny, nie je možné niekoho nasilu donutiť aby sa staral o dieťa ktoré nechce a mozno aj nenavidí....je to smutné, je to hrozné ale kazdý sa rozhoduje sam čo so svojim životom, telom. Je to iste široká tema lebo to ze je dieťa nechcené je často zodpovednostou aj muza, nie len zeny ktorá v tom zostáva sama, bez podpory, pomoci.

evkasus
21. sep 2015

@aristka Prerusi sa nieco, co sa moze obnovit. Da sa to tehotenstvo obnovit?
Co sa deje pri tom vyskrabe? Co sa vyskrabava?

sardinka333
21. sep 2015

@aristka si nespravodlivá...ale ok, hovorí z teba hnev, zlost a nenavist - nedokazeš byt objektivna. ALe nevadí...v inej teme mozno fajne pokeceme, bru noc, je už dost hodin. 🙂

aristka
21. sep 2015

@evkasus nájdi si video kyretu ,možno na yutube a tak presne vyzerá aj interupcia ,bez akýchkoľvek emócii ,odsúdenia ,obviňovania ....

dai
21. sep 2015

@sardinka333 super napisane... este doplnim ze aj spolocnost a jej tlak na zeny, nedostatok financnej a inej podpory, mnohokrat prave postoj cirkvi k slobodnym matkam etc... zohravaju svoju rolu...
Kazdy jeden z nas zije len svoj zivot a musi zit so svojimi hriechmi a rozhodnutiami... statistiky v amerike uz davno dokazali ze trest nemotivuje k nizsim cislam priestupkov, staty s trestom smrti maju vaecsi pocet vrazd ako tie bez a ich pocet neklesa...
Celkom by ma zaujimali ake boli vlastne ciele tohto pochodu? Prijatie nejakeho zakona? Ak ano tak akeho? Zakazanie antikoncepcie? Planovaneho rodicovstva? Rozvodov? ....

aristka
21. sep 2015

@sardinka333 no tak to ba vyhrala s tými rehoľničkami len škoda ,že sú len vo svojich zárobkových inštitúciach a nie aj v takej fakultnej či v nemocniciach v iných mestách ,kde svoje špitály nemajú ....