icon

Pochod za život

anna442
21. sep 2015

My sme boli včera s deťmi na Pochode za život a každej mamine odporúčam prísť keď bude ďalší. Super atmosféra, pozitívne naladení ľudia, moje deti si našli veľa kamarátov a my priateľov. A ten dobrý pocit, že sme urobili niečo pre ten najväčší Boží dar, ktorými deti bezpochyby sú, je na nezaplatenie.

aristka
21. sep 2015

@dai presne si to napísala ....

evkasus
21. sep 2015

@aristka Ide o podstatu a nie odsudenie.
Ze sa ukoncuje zivot. A my nevahame a klameme sa akoby islo o odstranenie znamienka.

mata1988
21. sep 2015

Potrat je ukončenie života. Život je hodný ochrany. Napriek tomu ale nie je každé ukončenie života nelegitímne. Ochrana každého jedného života nie je morálne absolutórium, ba v situácii konfliktov práv môže dôjsť k uprednostneniu práv jedného oproti druhému. Zabitie človeka v sebaobrane je morálne prípustné, existujú aj presvedčivé argumenty o prípustnosti ukončenia svojho života, vlastným pričinením, alebo s asistenciou – zákaz eutanázie a nezmyselné predlžovanie ľudského utrpenia je nemorálnosť pars pro toto.
Rovnako, ani ľudský plod, plne závislý na dospelom človeku, si nemôže nárokovať úplné pozbavenie práv dospelej osoby vo svoj prospech a úplné podriadenie sa skutočne existujúceho jedinca jedincovi budúcemu, čisto potenciálnemu. Je plne legitímne odmietnuť byť výživovým strojom iného človeka, obzvlášť ak sa tento budúci jedinec v matke ocitol proti jej vôli.
Judith Jarvis Thomsonová vo svojom slávnom filozofickom článku priniesla analógiu s huslistom. Ak vás unesie spolok fanúšikov klasickej hudby a pripojí váš krvný obeh k husľovému virtuózovi, ktorého zriedkavá krvná choroba potrebuje akurát vašu sadu obličiek a 9 mesiacov na jej vyčistenie, neznamená to, že nemáte právo sa odpojiť a odísť. Aj vy aj huslista v tom môžete byť nevinne, huslista určite umrie, ale napriek tomu vás nikto nemôže nútiť byť 9 mesiacov osobným dialyzačným otrokom v mene ochrany života.
Človek, ktorí je presvedčený o posvätnosti každého života, čelí zahanbujúcim morálnym paradoxom. Ak nechce úplne poprieť slobodu jednotlivca, alebo dokonca dospieť k záveru, že treba povinne odoberať orgány zdravým a prerozdeľovať ich chorým, je nútený pripustiť, že existujú situácie, kedy je ukončenie života morálne legitímne. Potraty takými sú.
Ak by niekto stále trval na posvätnosti každého života, potom je otázka, prečo nebojuje aj proti samovoľným potratom? Priviažeme všetky matky na 9 mesiacov na posteľ s nohami hore, len aby nepotratili? Ale prečo ostať len pri matkách a plodoch? Zakážeme alkohol, tabak? Znížime rýchlosť na povinných 30km za hodinu? Prečo robíme kompromisy, veď ide o život! Asi, že nejde len o život, respektíve, život samotný je pestrejší než sú predstavy náboženského gýča.
Samozrejme, hranica 12 týždňov je úplne arbitrárna, existuje len preto, že zákonodarca potreboval stanoviť limit, ktorý by predstavoval hranicu pri hľadaní kompromisu medzi ochranou žien a ich práv a ochranou nenarodeného života. Existujú veľmi dobré medicínske argumenty, prečo práve 12 týždňov, ale tie nie sú zdrojom morálnej sily, ktorú prikladáme legitímnosti potratov. Tou silou je poznanie, že práva majú aj ženy a že jedinec tu a teraz môže byť v istých chvíľach dôležitejší, ako jedinec potenciálny, budúci.

evkasus
21. sep 2015

@mata1988 az na to ze tehotna zena ma v sebe ziveho cloveka a nie potencionalneho. Potencionalnym je kym este nevznikol.

aristka
21. sep 2015

@evkasus a čo by si v tej situácii robila ,ak by si bola pred tou ženou ,povedala by si jej ,že je vrahyňa a možno bola zneužitá alebo má iné ťažké dôvody prečo to absolvuje ,tie ženy vedia ,že existuje pomoc ,ale nikto im nepomôže finančne ,z bytom ,nikto im nepomôže zbaviť sa hnusu zo znásilnenia a prijať dieťa ako boží dar ,nikto neprinúti ich rodičov ,aby ju prijali s dieťaťom a nie odsúdili ,pretože mala sex pred manželstvom a považuju ju za kurvu ,nikto nedonúti chlapa ,aby sa k nej priznal ....tých príčin je mnoho a žena nemôže byť trestaná za to ,že tú situáciu nezvládne ,veď to nie je mať len dieťa ,na to treba zázemie ,financie a kvantum iného .....treba nie bojovať proti interupciám ,keďže reálne sa im aj tak nezabráni ,ale treba bojovať za sociálnu politiku v prospech rodín ,v prospech slobodných matiek ,treba zmeniť aj náboženské myslenie ,žena ak sexuje pred manželstvom nie je špatná a netreba ju za to odsudzovať ,slobodná matka nie je hanbou rodiny a nie je kurtizána ,nech je pre ženy dostupná hak alebo sterilizácia ak má odrodené ,keďže nie všetkým je to dostupné a chlapi ,ktorí raz znásilnili ,sú devianti ,nech sa kastrujú alebo sú zavretý na psychiatrii celoživotne a nie sa dostanú po dvoch rokov von a samozrejme skutok zopakujú ....treba veci riešiť komplexne a v prospech matky ,či rodiny ,aby neboli nútený situáciu riešiť takýmto traumatickým zážitkom ,ktorý zanecháva dovolím si povedať doživotné psych.následky ....ja hovorím ,že budme radi ,že sa máme tak dobre a máme skvelé zázemie ,že túto situáciu nemusíme riešiť ....

evkasus
21. sep 2015

@mata1988 aj v tom je sloboda, ze matka moze prestat byt vyzivovym zdrojom svojmu dietatu.
Len to nevolajme prerusenie tehotenstva. Ale ukoncenie tehotenstva a ukoncenie zivota jej dietata. To je realita.

evkasus
21. sep 2015

@aristka A povies jej ty o popotratovom syndrome? O tom ako sa s tym mnohe zeny roky vyrovnavaju?

meluela
21. sep 2015

@mata1988 autor tohto fb postu /P.Hardos/ aj citovana pani pozabudli, ze clovek uneseny fanusikmi klasickej hudby nemal na rozdiel od zeny na vyber (okrem pripadu znasilnenia a zien nesvojpravnych). Kazda svojpravna zena (a aj muz) si musi byt vedoma toho, ze sexualny zivot je neoddelitelny od rizika (i ked v pripade antikoncepcie zminimalizovaneho) ze (zena) otehotnie. Ak naozaj nie je za ziadnych okolnosti ochotna byt "9 mesiacov osobným dializacnym otrokom", jedine spolahlive riesenie je trvala abstinecia. Smola, tak to funguje. Aj ked nas niektori hlucni ludia radi presviedcaju o opaku vydavajuc to za pokrok ludstva.

dai
21. sep 2015

@evkasus situacia : matka 2och malych deti otehotnie - je chora - donosenim dietata prezije dieta ale ona zomrie , ked pojde na potrat ona prezije a 2 deti budu stale mat matku, plod zomrie... ktory zivot je podla teba tu prednejsi? Podla tvojej logiky na potrat nemie ist lebo bude vrahynou...☹

janasim
21. sep 2015

@mata1988 Tak tu je naozaj napisane vsetko a jasne.

denduska
21. sep 2015

@mata1988 prepáč..ale chceš porovnávať potrat zdravého plodu z dôvodu "nehodí sa mi to teraz" so zabitím človeka v sebaobrane??...preboha...čo ten plod tam útočí mačetou na matkine útroby? či čo? Hocijako vznešene to zaobalíte, stále to zabitím nevinného ostane. Videla som potratené dieťa, pardón plod, malou sekciou v 5.mesiaci tehotenstva, v nerezovej miske ako hýbalo končatinami a dýchalo dosť dlho na to ako ťažko bolo (či malo byť) postihnuté...videla som tvár jeho matky ako som ju prebúdzala a v nej bolesť všetkých generácií tohoto sveta keď bola ešte mysľou v iných hladinách...nečudovala som sa jej ani som ju nesúdila a myslím že aspoň minimálne som ju aj chápala...ale nedokážem pochopiť ako toto niekto môže obhajovať a hlavne u zdravých žien čakajúcich zdravé deti so zázemím. Či je 3.tt..v 12.tt..je to stále ten istý človek 😔

dai
21. sep 2015

@denduska kolko zien so zazemin cakajucich zdrave dieta ide na potrat? Prepac ale taketo zeny mozno tvoria 1% zien iducich na potrat...☹

aristka
21. sep 2015

@evkasus ak to chce žena absolvovať tak,to absolvuje a nikdy by som si nedovolila ničím sťažovať ,aby vyskočila z okna a ešte aj zdr.prac sa citila odsúdená čo je ten syndrom ....pri týchto veciach sa treba odosobniť a byť profesionál ,uvedom si ,že žena ,ktorá to podstupuje ,to nepodstupuje zo srandy ,ale má pádny dôvod a je len diskutabilne čo je ťažšie ,či porodiť dieťa a dať ho preč alebo prerušiť tehu ,keď necitiš ešte ani pohyby ....čo myslíš ,čo je ťažšie .....nehovoriac kým podstúpi interupciu ,je tam cas na rozmyslenie a určite jej je v rozhodovaní poskytnutá pomoc ....

denduska
21. sep 2015

@dai Práve naopak. Akurát som čítala štatistiku -bola síce z USA - že zo zdravotných indikácií podstúpi UPT cca 1-2% (max.5%) žien (zo všetkých UPT). U nás to bude cca rovnako, podľa mojich skúseností (ber to veľmi zhruba prosím). O zazémi nebudem polemizovať lebo to zhodnotiť neviem, ale kto nemá naozaj ani čo do úst, ťažko bude mať z fleku 300 € na UPT.

dai
21. sep 2015

@denduska hm... prave o tom zazemi si dovolim polemizovat - tieto zufale zeny si aj pozicaju na ten potrat... nehovoriac o tom ze pod slovom zazemie si aspon ja predstavujem hlavne podporu zo strany otca dietata, rodiny zeny, lasku v jej okoli etc...
Neviem - ja som nastastie takuto situaciu nikdy riesit nemusela a my by sme radi este dietatko prijali, ale myslim ze tych lahkomyselnych je naozaj strasne malicko, vaecsina zien si potrat odtrpi a nesie tuto stigmu so sebou cely zivot...

emita
21. sep 2015

@dai cieľom bolo v prvom rade pomoc ženám, ktoré sa ocitli v neľahkej situácii. Vôbec nejde o súdenie žien. Ide o to dať im nádej.

meluela
21. sep 2015

@dai zo zdravotnych dovodov ide o stovky pripadov aspon co sa tyka dat o tyzdni ukoncenia 13+ lebo skor sa ani neda nic zistit o dietati (464 z 10582 v roku 2014 co je 4,4 %)

aristka
21. sep 2015

@meluela aj legislatívne je upravené ,že po 12 týždni musí byť zdravotná indikácia ,či zo strany matky alebo genetická záležitosť tj poškodenie plodu a teda tam by som si nedovolila absolútne nič hovoriť a dehonestovať rozhodnutie rodičov....

meluela
21. sep 2015

@aristka pisem o cislach ... kedze po 12 tyzdni mozu byt uz len zdravotne dovody, vieme ze 464 pripadov bolo zo zdravotnych dovodov. Kedze pred 12 tyzdnom sa aj tak neda skoro nic diagnostikovat, da sa predpokladat ze zvysnych 10118 pripadov bolo z inych dovodov ako zdravotnych (na strane dietata)

emita
21. sep 2015

@dai ešte som nepočula aby niekto zakázal homosexuálovi prísť do kostola. A na margo utečencov. Skúste ísť na stanicu do Rakúska a zavolať niekoľkých na Slovensko že im chceme pomôcť. Prídu? Mne sa zdajú dosť prieberčiví. Prichádzajú z krajiny kde sa mali pred vojnou lepšie ako my. Naproti tomu s azylantmi sa stretávam na ulici bežne. Bývam v meste kde máme tábor pre nich a tak beriem už za normálnu vec keď ich stretnem v supermarkete a pod. Vyzerajú spokojne, že môžu žiť tu, že majú pokoj a je o nich postarané ( väčšinou sú to Afgánci). Mali na výber, rozhodli sa odísť a skončili u nás. Ak sa ale vrátim k pochodu. Deti na výber nemajú. Či už narodené, či nenarodené, či tie chúďatká čo sú s rodičmi na úteku. Preto by ich mal niekto chrániť.

fra
21. sep 2015

dávam za pravdu @emita - priestor pred tržnicou ako aj na primacialnom namestí bol lemovaný stánkami organizácií a spolkov, z ktorých mnohé rozmanitým sposobom ponúkajú pomocnú ruku ženám v núdzi - tieto organizácie boli z roznych častí Slovenska, dávali na seba kontakty a propagovali svoju činnosť- rozne poradne, domovy pre matky s deťmi, nadácie a podobne - absolutne nikde som nepočula niečo o odsúdení týchto žien a podobne- ale kto tam nebol, ťažko si urobí obrázok 😉

dai
21. sep 2015

@fra uprimne - pochybujem ze zeny ktore v hlave potrat riesia pojdu na pochod s podobnou propagandou ako bol tento... za seba som stale rada ze som tam nebola, nelaka ma to anu v buducnosti - pokial ja viem organizatory maju velmi radikalne nazory na danu problematiku - stale som nedostala odpoved ci je vrahynou aj matka v situacii kedy ide o jej zivot ( dieta je zdrave ) ...

katja78
21. sep 2015

Toľko ľudí pokope a oni vraj mali čistú radosť? Nemožné..to vedeli len hipíci, keď si dali svoju dávku..tak jedine pretvárka..neschopnosť..nepochopenie..BLA-bla-bla-bla-blaaaaa😀
Toto cítiť medzi riadkami tých z vás, ktoré ste tam neboli a odsúdili..!

Boli sme celá rodina, nič iné, okrem radosti sme si odtiaľ nepriniesli..je ešte veľa ľudí na našom malom Slovensku, ktorým záleží na tej najväčšej hodnote tu na Zemi..na ľudskom živote v jeho plnom kontexte a realite, akú TU žijeme😍😍😍
2 hodiny tam bolo presne takto, ako zachytáva videjko:

https://www.youtube.com/watch?v=GhR6oeuYpRs

Pokiaľ nezažijete, neuveríte..🙂

mata1988
21. sep 2015

@meluela ano, Pavol Hardos, uviedla som to na konci .
Ak ma niekto sex iba ako prostriedok na plodenie deti, tak nebude mat problem aj s pripadnou abstinenciou.
Lenze sex nie je len o tom a ked sa zena rozhodne pre ochranu, je to preto, lebo nechce dieta, a ked aj napriek tomu otehotnie, nema to viac ako ovplyvnit, aby sa tak nestalo..
@denduska treba citat cely text nie iba si vyberat to co sa mi hodi .. obhajoba a pochopenie je rozdiel

fra
21. sep 2015

@dai no isteže ženy ktoré to práve riešia tam práve neboli- ale je celkom možné, že mnohí z 80 tisíc účastníkov pochodu majú takú ženu niekde v blízkom okolí- ty myslíš, že ju pojdu radšej opľuť? ja si myslím, že jej možno posunú nejaký z tých kontaktov, prípadne sa sami budú snažiť dozvedieť sa čosi o tom, akým spôsobom by jej mohli pomocť...

meluela
21. sep 2015

@mata1988
Sex nie je IBA o plodeni deti, ale je od plodenia deti neoddelitelny. Je to prijemna vec ktora VZDY moze mat ako dosledok vznik noveho zivota. Ochrana nie je nikdy 100%, co potvrdzuju aj vyrobcovia roznych druhov antikoncepcie. Cize neda sa vybrat iba jeden aspekt sexu, vzdy je tam pritomny aj aspekt plodenia ... predstava o moznosti oddelenia sexu od plodenia je jeden z velkych kulturnych omylov a potom su niektori ludia nemilo prekvapeni ...

aristka
21. sep 2015

@fra o tom ,že žena je tehu a ide na potrat často nevie nikto ,ani najbližšia rodina ....

mata1988
21. sep 2015

@meluela keď raz niekto dieťa nechce - vôbec, neznamená že bude celý zivot bez sexu snazi sa eliminovat riziko otehotnenia na čo najmenšie..

meluela
21. sep 2015

@mata1988 ale stale musi ratat s tym ze to riziko tam je a musi niest jeho dosledky kedze biologia nerata s jej zivotnym planom nemat potomstvo .. nedava jej to pravo v pripade zlyhania prostriedkov dieta odstranit, lebo od zaciatku vedela ze otehotnenie nie je vylucene

dana_l
22. sep 2015

kazda zena, ktora zvolila tuto moznost - ist na potrat - je svojim vlastnym sudcom. niektorym je to jedno a takym nikto nemoze vysvetlit ze urobili nieco zle.
ine si budu pamatat toto rozhodnutie do konca svojho zivota a budu si to vycitat, ze to co urobili v tej zivotnej situacii, ze to nebolo spravne.
tieto zeny si zasluzia odpustenie, lebo zit s vedomim, ze som "zabila" svoje dieta, je neskutocne tazke.
tie druhe, ktore chodia na zakroky kazdy druhy polrok, tie proste nemozete zmenit. a mozno to znie kruto, radsej nech sa tie deti nenarodia, akoby mali stravit zvysok zivota s matkou, ktora nimi opovrhuje a nedala by ich na adopciu.