icon

Pochod za život

anna442
21. sep 2015

My sme boli včera s deťmi na Pochode za život a každej mamine odporúčam prísť keď bude ďalší. Super atmosféra, pozitívne naladení ľudia, moje deti si našli veľa kamarátov a my priateľov. A ten dobrý pocit, že sme urobili niečo pre ten najväčší Boží dar, ktorými deti bezpochyby sú, je na nezaplatenie.

emita
22. sep 2015

@cecil36 Vidím že máš dobré srdce a rada pomáhaš. Možno by si mohla prísť s nejakým novým projektom. Teraz to myslím vážne, nie ironicky.

janasim
22. sep 2015

Inak ťažká téma, pochod nepochod,vnútorne vsak urcite každá prispievajuca je za zivot dietata, vsak sme zeny,matky, len realita zivota, hlavne to ako prežiť finančne ,ako to psychicky ustať vsetko komplikuje. Vela síl tím co su pred ťažkým rozhodnutím.

emita
22. sep 2015

@janasim pekný záver diskusie. Myslím že všetko bolo povedané.

dominikav123
22. sep 2015

Pochod za zivot by mal byt presne o tom, ze sa budu verejne prezentovat moznosti ako pomoct zenam, ktore nechcu ist na interupciu, ale su na vychovu dietata napr. same, a nie oznacovat za vrahyne zeny, ktore na interupciu uz sli, ked z pohladu legislativy, ktora tu bola tvorena roky aj verejnou mienkou, vrahyne nie su.
Tieto diskusie su tak nestastne, rovnako ako to bolo pre referendom o rodine...rovnako sa traumatizovala spolocnost vymyslami o tom, ako budu chodit gay pary do rodin a kradnut deti...na co to je dobre ?

evkasus
22. sep 2015

@aristka "jednoducho ho da prec" , cize jednoducho ho necha usmrtit chces napisat

ivetz
22. sep 2015

@cecil36 Najdôležitejšou je podľa mňa zodpovednosť - voči sebe, nenarodenému dieťaťu, životu ako takému ... a nie spoliehať sa na niekoho, kto môj problém vyrieši. Je fajn, ak je niekto, na koho sa môžem obrátiť, kto mi podá pomocnú ruku, ale spoliehať sa výlučne na toto nie je o zodpovednosti.

evkasus
22. sep 2015

@dominikav123 a preco si myslis, ze na pochode sa hovorilo o vrahyniach?
Je ok domyslat si a prezentovat to tu ako pravdu?

dominikav123
22. sep 2015

@evkasus ako vies ze som tam nebola ? A ludia s transparentmi "potrat je vrazda" a "nezabijes svoje dieta potratom" tam akoze neboli ? Neorganizuje Pochod za zivot aj pani Tutkova, z Forum zivota, ktora verejne oznacuje zeny ktore boli na interupcii za vrahyne (osobne som to zu jej ust pocula na nechutnej prednaske u nas na UNI, z ktorej nastastie odisla so stiahnutym chvostom) ?

dai
22. sep 2015

@ivetz lenze tu hovorime o zenach ktore su v traumatickej situacii mnohokrat opustene pod vplyvom hormonov... vies ja som prva co tu vzdy kaze o zodpovednosti za vlastny zivot ale zaroven si pamaetam aka citlova som bola v case tehotenstva, chvilami uplne iny clovek... zufaly clovek tozmysla inak ako normalny, prijima casto krajne extremne riesenia - vaecsina tychto zien potrebuje podporu - ak sa rozhodnu proti tak aj vtedy potrebuju niekoho kto im pomoze tym prejst a nezavrhne ju, ak pre zivot tak niekoho kto jej ukaze cestu ako sa to da zvladnut...
Ja som na 100% presvedcena ze 90% zien podstupujucich potrat si toto rozhodnutie odtrpia, detto dosledky - sudit sa budu same plus boh... my tu nato pravo nemame ziadne...
Co sa tyka tych 10% pre ktorych je potrat nieco ako ranna toaleta... hm toto asi neporiesi nikto - tieto zeny na ten potrat pojdu aj keby bol nevieako zakazany, cestu si najdu...akk to tu uz niekto napisal - takuto zenu si asi ziadne dieta za matku nezasluzi - aj ked clovek nikdy nevie

dai
22. sep 2015

@evkasus pozerala som si z pochodu obrazky... mne to zial sfanatizovany bigotny dav velakrat pripominalo... a tie transparenty neboli o pomoci ale o odsudeni☹

cecil36
22. sep 2015

@ivetz citujem: "Najdôležitejšou je podľa mňa zodpovednosť - voči sebe, nenarodenému dieťaťu, životu ako takému ... a nie spoliehať sa na niekoho, kto môj problém vyrieši. Je fajn, ak je niekto, na koho sa môžem obrátiť, kto mi podá pomocnú ruku, ale spoliehať sa výlučne na toto nie je o zodpovednosti." Ano, potom nech ma zena moznost vyberu a nech jej nikto netlaci kaleraby ako sa to urcite zvladne, ked aj tak je zodpovednost na nej. Ak zene nechce niekto pomoct dlhodobe, lebo naozaj minimalne rok sa do prace nedostane, tak potom nech na nu necha aj to rozhodovanie a zodpovednost ci to zvladne alebo nie.

evkasus
22. sep 2015

@dominikav123 A co je potrat?
Pani Tutkova nie je z Fora Zivota.
Ani nebola v hlavnom organizacnom time.

evkasus
22. sep 2015

@dai V com odsudzovali? Co bolo to odsudzujuce na tych transparentoch?
Je bigotne postavit sa na ochranu zivota?
Alebo je nam to proste neprijemne a tak to musime onalepkovat?

cmulinko
22. sep 2015

vacsinou na modrom koniku citam same mudrosti ak sa objavi tema ci ma ist zena na interupciu alebo nie.kritika sa na nu chrli z kazdej strasny.odusevnene sa zapajaju mamicky akoby nikdy v zivote nesli na potrat a nechapu ako to niektore mozu spravit.v takych temach sa slovicko dieta ako dar objavi aj x krat a zrazu potom pride takato tema a ja sa len cudujem ako si lajkujete po 20-30 uzivateliek kriticke prispevky co sa pochodu za zivot tyka.dieta ako dar je zrazu nieco absurdne a nepochopitelne ako to niekto v tomto modernom svete moze vobec vyslovit.kazdy ma pravo zorganizovat si taky pochod aky chce.Gay pochod bude vadit gay odporcom,pochod za zvysovanie minimalnej mzdy bude vadit statu a zamestnancom...kazdy jeden pochod za nieco bude niekomu vadit a kazdy jeden pochod zastavy premavku,zdrzi niekoho na ceste domov za rodinou,posliape niekomu dieta,ked spadne v dave,pride niekomu zle,lebo je obklopeny ludmi z kazdej strany.Kazdy jeden pochod sa bude zdat niekomu nezmyselny,zbytocny,urazajuci...atd,ale kazdy ma pravo sa na takom pochode zucastnit a tym vyjadrit svoj postoj,svoju nespokojnost alebo len podporit myslienku s ktorou suhlasi.Aj na tom pochode za zivot mohol byt kludne aj niekolko pro-life ateista gayov co budu mat len takto sancu sa niekedy v buducnosti stat adoptivnymi rodicmi.

evkasus
22. sep 2015

@cecil36 Mas pocit, ze zene musia zarucit, ze jej dieta budu financne podporovat do 18 a potom ma ona moznost odmietnut potrat?
Zivot by bol jednoduchy.

margarita
22. sep 2015

citala som len namatkovo tuto plamennu diskusiu, a jedine, co k tomu mam potrebu napisat, je moja az prilis osobna skusenost. ked som 3.x spontanne potratila, mala som nejake pokyretove komplikacie, a bola som hospitalizovana spolu so studentkou, asi 22 rocnou, ktora prisla v 6tt na UPT.
Ja som rovnako ako ona 2x potratila presne v tom 6tt, a psychicky ma to polozilo, lebo som uz 10dni vedela, ze cakame babo, vytuzene, atd. A ona zahlasila, ze teraz sa este na dieta neciti, a ved to este ani nie je clovek a nema k tomu ziaden vztah a pod.
Boli sme na tom rovnako zdravotne, fyzicky, absolutne, len je zaujimave, ze mna to deprimovalo a ona sa tvarila, ako keby si bola dat vytrhnut zub alebo odstranit znamienko.
Tym chcem povedat len tolko, ze ja nesudim to, co a preco to spravila, ale rovnako ona nesudila mna za to, ze smutim za niecim, co pre nu bol len obmedzujuci zhluk buniek.

preto chcem vyzvat vsetky tie, co tu broja proti faktu, ze zivot ma hodnotu od okamihu vzniku, ze my niektore tomu naozaj verime a nepovazujeme za "viac ludi" az starsich, lebo je jedno, ci ma zivot 85, 35 alebo 5 rokov, a takisto 6, 36 alebo 142 tyzdnov.

preco sa hadat a presviedcat navzajom, ja nezacnem byt napr.vegetarianka, aj keby ste mi tu vsetky zacali hust, ze jest maso zvierat je vrazda. v mojom moralnom citeni to vrazda nie je, ale nebudem tu teraz plut na vsetkych vegetarianov, je to ich nazor a zivotny styl a nik im ho neberie.

neberte, prosim, ani nas nazor nam. ziaden katolik nestoji pred operackou aby zabranil tehotnej ist na potrat. ak takeho poznate, rada sa pozriem 😉
ale preco vas vytaca, ked mame na to nejaky nazor?

terezka1947
22. sep 2015

@evkasus ...vies,dnes leti liberalizmus....toto je IN 😉
a v tomto duchu je aj potrat IBA slobodna volba zena....ved predsa respektujme jej prava,je to jej telo a dieta predsa je dietatom az od urciteho tyzdna,dovtedy je plod

no a samozrejme,ze nesmiem zabudnut,ze Slovaci su netolerantni,bigotni a este neviem aki ludia,no rozhodne nekracaju s dobou...

vsetko v zivote sa da obkecat a ukecat=aj svedomie....a este sa potom nechat aj lutovat cely zivot

tak je to aj s postojom k comukolvek 😒

marse
22. sep 2015

poznam zenu, ktora si presla tazkou diagnozou zenských veci a dalsie dieta jej neodporucili, bohuzial stalo sa ze otehotnela, doma dve deti podotýkam ze malicke, mladsie malo rok. chcela si babo nechat, no na nestastie traja doktori v troch roznych nemocniciach jej to nedoporucovali, nakolko seba ohrozuje na 95% , bud prezije ona alebo to dieta, co myslite ze urobila? ano bohuzial si ho nechala vziat, nemohla predsa vziat detom ktore ma doma mamu, ktoru potrebuju. ta zena si to zo sebou ponesie celý zivot, ale nemoze ju sudit nik kto to nezazil... Každá zena ma pravo o sebe a svojom zivote a tele rozhodnut sama.

brumka
22. sep 2015

slobodna volba... v tv ma zarazila reakcia biskupa zvolenskeho, ze zena po znasilneni ma dieta aj tak donosit. a co potom, uz nic nepovedal. pojde do decaku a tam si odzije x rokov mozno aj do 18r a potom ulica, postaraju sa pribuzny... kto...

podla mna je tu najprv volba daneho paru, nie cirkvi, statu, a uz vobec nie cudzich ludi

ivetz
22. sep 2015

@cecil36 A kto zaručí ženám - v dnešnej dobe -, ktoré sa pre dieťa rozhodli, že budú zabezpečené aj o rok, dva... a ich životný štandard nebude oveľa nižší?

zuzinabila
22. sep 2015

@marse treba sa na to pozriet tak,ze bud ona-to je prirodzenost,alebo dieta-to by sa nazvalo hrdinstvom....ved o takychto hrdinoch s dojatim a slzami v ociach citame v knihach alebo pozerame vo filmoch,nie? 😉 takze by sme mali hrdinku vo svojom okoli a ver mi,ze by tym urcite prevratila v dobrom zivoty mnohych ludi.jasne,ze sa o tom lahko pise a tazko sa to preziva,ale treba vzdy pozerat na veci zo sirsieho uhla ..

meluela
22. sep 2015

@brumka bez ohladu na podstatu temy (znasilnenie/donosenie) ... len poznamka k tomu co potom ... v praxi pravne volny novorodenec ide v SR ak uradnici nieco nepomrvia hned do rodiny, kedze na taketo deti su dlhe poradovniky

marse
22. sep 2015

@zuzinabila a bralo by sa za hrdinstvo ak by sa jej nieco stalo a muz by ostal z dvomi ci troma detmi sam? bez matky, zeny, gazdinky, apod.? na materskej bez extra prijmu? nie je to na ukor deti?
a kto by si na tento hrdinsky cin spomenul za par rokov? a kto by im za ten cin pomohol? stat? cirkev? urady? ty?
ano zo sirsieho uhla, ale aj z perspektívy do buducna...

babydesire
22. sep 2015

necitila som vsetky prispevky len zopar v uvode a vidim,ze vela zien je za interupcie.moj nazor je takyto: chranit nenarodene deticky treba,ja som o prve babatko prisla pred polrokom nedobrovolne - zamlknuty potrat.kedze po detoch odjakziva tuzim tazko som sa stym vyrovnavala.ANO DIETA JE DAR. ale, naco deticky ktore kriminalny cin alebo ludska hlupost ci nezodpovednost odsudi na zivot bez rodiny v detskom domove,na zivot v chudobe,alebo su utyrane na smrt..ja viem,ze kazdy ma pravo na zivot.ja som svoje nenarodene dietatko povazovala za ludsku zijucu bytost,milovala som ho,a chyba mi.ale co s nechcenymi detmi? Skor by sme ako spolocnost mali riesit aby sme minimalizovali nechcene tehotenstva.a potom by bolo menej dovodov na interupciu. Pokial ide o znasilnene zeny ktore otehotneli,kto nam dava pravo za to dozivotne potrestat tu zenu aj to dieta? Viete scim nesuhlasim ja? S tehotnymi detmi na zakladnych a strednych skolach, s tehotnymi romkami ktore chcu tak dostat peniaze od statu a vyhnut sa robote, s tehotnymi zenami ktore si pomocou dietata chcu priputat chlapa, s tehotnymi zenami ktore otehotneli len tak a potom dieta nechaju v domove,na ulici,v kontajneri (ano aj to sa stava)...ak sa zakazu interupcie nezapnem uz spravy bo taketo priserne nalezy tam budu castejsie..takze aktivistky za zivot co budete robit potom?prispievat na detske domovy a cintoriny? Smutna tema a zial aj toto vsetko sa deje :(

brumka
22. sep 2015

@marse vsetci su hrdinovia ked nejde o nich ale potom ak treba prispiet skutek utek... mne takto jeden pan povedal ze pri rizikovom tehu kde hrozi ze neprezije matka a doma ma deti a manzelaze treba to risknut, ze dolezity je zivot babatka ako zivot zivitelky, ale ked som sa spytala kto pomoze tomu nezelovi s detmi tak bez odpovede...
@meluela na SR sa na urady spolahnut neda, a stale viem ze su ludia co sa boja vychovavat dieta zo znasilnenia dakto si povie, ze geny ale tu nejde o adopciu kto pomoze do tej doby tej zene co caka dieta so znasilnenia, kym je do porodu na materskej ci pn... a potom zotavovanie po porode, psychitria ved ta zena moze byt spolocnostou uz odvrhnuta, mozno s vypovedou na stole

dai
22. sep 2015

@zuzinabila takyto cynicky a bez citu prispevok hadam nemozes mysliet vazne... cize ty by si bola za tu hrdinku, ze? nechala svoje deti same sa pretlkat len aby si niekoho pozitivne na 5 minut motivovala?😀 ako sorry...

meluela
22. sep 2015

@brumka ja som pisala iba o tom, ze takyto novorodenec konci nastastie spravidla hned v rodine (informacia o znasilneni myslim ani nie je v papieroch) a caka ho minimalne taka buducnost aako deti ktore si nechaju za peniaze vynosit cudzou zenou dvaja gayovia
cize ak nejaka takto tazko skusana zena bude velmi statocna a dieta donosi, to dieta neskonci v domove ale ma velku sancu mat dobry zivot a byt lubene

mima4
22. sep 2015

@anna442

som rada, ze sa hovori konecne o tejto problematike v nasom state, pretoze Bohuzial europska kultura si viac vazi zivot psa, ako dietata a na zaklade "spolocenskej dohody" sme si schvalili, ze dieta bude az od urciteho momentu.... je to vsak len "politicke rozhodnutie", pretoze kazdy vie, ze zivot vznika pocatim... a prerusit tehotenstvo znamena vziat zivot vlastnemu dietatku.

Neviem vsak, ci na 100 % suhlasim s myslienkami pochodu, pretoze skor mi to pripada ako urcita davova psychoza, ale chybaju mi skor konkretnejsie riesenia... pomoc zenam, ktore sa ocitli v zlych situáciách... pomoc v zmysle pomoci zene a pravdaze dietatku, nie "zabi decko, mas po probleme"...

Je smutne, ze zobrat zivot dietatku sa povazuje za "moznost volby", pretoze ide o "moznost volby smrti pre inu osobu".

A to ze ludia chcu v tomto smere zmenu nepovazujem za zasah niekomu do zivota, aj ked neviem ci uplny zakaz to vyriesi (osobne by som ponechala pripady postinutia a znasilnenia a ohrozenia zivota zeny). Avsak ani dospelak nemoze rozparat suseda s tym, ze ma pravo volby... Je to ten isty princip...

marse
22. sep 2015

@brumka presne o tom to je, kazdí ma velke a hrdinske reci.
verim tomu ze keby bola v poriadku to dieta si necha..ale nemohla ublizit tym dvom a muzovi co ma doma.
v tomto pripade by risk nebol zisk...

dai
22. sep 2015

@mima4 nesuhlasim s tvojim poslednym prirovnanim - sused totiz rozparanim suseda nerozhoduje o svojom zivote zatial co zena ked rozhoduje ci mat dieta ci nie rozhoduje do velkej miery zaroven o sebe... Ako som pisala - ja sama by som na potrat neisla, ale neodsudzujem nikoho kto si presiel svojim osobnym peklom a dospel na zaklade nejakych pre mna neznamych skutocnosti k takemuto zavaznemu rozhodnutiu...
a som presvedcena ze ziadne zakazy v tomto smere nic nevyriesia...To ze pre teba je fakt ze zivot vznika pocatim pre ineho faktom nemusi byt - je velmi tazko stanovit od kedy plod rozmysla - pokial sa nenaucime nejak komunikovat mentalne tak asi nato neprideme, detto stanovit hranicu kedy je to este len splet buniek s nejakou genetickou informaciou a kedy uz plod... na takuto diskusiu podla mna este absolutne nemame poznatky - fakt je ze ten kto po dietatu tuzi ho miluje este pred pocatim a v momente prvej nevolnosti aj bez potvrdujuceho testu je presvedceny ze dieta v sebe nosi... na rozdiel od zeny ktora dieta nechce a vnima to nieco len ako priselca v svojom tele...