Rakúske lyžiarske školy/inštruktori pre 6r dieťa. Máte skúsenosť?

miika
7. feb 2011

Ahojte, muž chce vyraziť do Rakúska na lyžovačku so synom, ktorý ešte nevie lyžovať a jednoznačne ho chceme dať učiť lyžovať do lyžiarskej školy. Len netuším či sa niečo naučí a či ho to tam bude baviť ak nebude rozumieť ani inštruktorovi ani ostatným deťom. Alebo deti pochopia čo po nich inštruktor chce aj rukami a nohami? Alebo je vysoký predpoklad že ten inštruktor bude niekto zo Slovenska alebo Čiech?
Plus mám otázku - na koľko dní dať dieťa do takej školy? na 1-2 dni a potom s ním má lyžovať na modrých trasách manžel alebo na 5-6dní ?
Ak máte tip na dobré stredisko a konkrétnu školu v Rakúsku, budem rada, ešte nie je rozhodnuté kam presne pôjdu. Ale max. tak 350km od BA.

vroni
7. feb 2011

Miika, vyskusajte najprv Semmering, mozno len na vikend, ci vobec maly bude chciet lyzovat. Semmering je od BA okolo 200 km, maju aj ceskych instruktorov (slovenskych neviem, ale ved si skus vopred zavolat) Isteze sa tam da ist aj na cely tyzden, ale je to pomerne male lyziarske stredisko, muz (ak je slusny lyziar) by sa tam zrejme po par dnoch nudil ako stara tapeta. Inak su v Rakusku lyziarske skoly na 99% na vynikajucej urovni, ale podla mna uz 6-rocny bude mat jazykovy problem. Viem, ze slovensky instruktori su v Kaprune, lenze to zase nespada do tvojich 350 km... (Kaprun je tak cca 550 od BA) Inak by som dala dieta do lyziarskej skoly na cely tyzden. Naucia ho ovela viac nez rodicia (kolektiv deti a cudzia autorita - to ako rodic nemas sancu 😀 ) My sme mali malu minuly rok v tejto skole: http://www.magicsnow.at/content/kinder.php
Bola neuveritelne dobra (skola aj dieta 😝 ), po tyzdni suverenne jazdila na vleku a zlyzovala slalom, tento rok v pohode ficala na cervenych tratiach (znovu v lyziarskej skole, ale inej (boli sme lyzovat inde) a ta zial patrila k tomu 1% mizernych 😠 😠 😠 )
Zmestili by ste sa aj do tych 350 km od BA, ale minuly rok mali len nemecky/anglicky hovoriacich instruktorov....

trixi
8. feb 2011

@miika ahoj, ja napisem svoje cerstve skusenosti z lyziarskymi skolami konkretne v stredisku Kaprun. Vratili sme sa z dovolenky pred dvomi tyzdnami. Moje skusenosti su trosku odlisne ako ma @vroni, bohuzial.
Nas syn Matej (3 roky) zacal naozaj lyzovat na Silvestra v Jesennikoch. Prvy krat stal na lyziach (nepocitam zoznamovanie sa s lyzami minuly rok), Mal 3 sukromne hodiny s instruktorom, ktory mu dal vyborny zaklad. Kedze nemam trpezlivost a pocula som len same chvaly na rakuske lyziarske skolky, pred odchodom na dovolenku v Kaprune som oslovila vsetky lyziarske skolky, ktore podnikaju v Kaprune. Moja poziadavka bola-slovensky alebo cesky hovoriaci instruktor. Z kazdej skolky som dostala skoro rovnaku odpoved. Ano, mame takehoto instruktora, ale budu to privatne hodiny, pretoze by sme skupinu nenaplnili, alebo mozete dat syna do skupiny, tam je vsak len nemecko-anglicky hovoriaci instruktor. Po prichode sme si vybrali LS, ktora patri pod Intersport Bobo. Napriek neuveritelne drahej cene som trvala na slovenskom alebo ceskom instruktorovi. V ten den vsak nebol k dispozicii, pracovnicka ma vsak presvedcila, ze tak male dieta nema jazykovy problem. Tak som suhlasila (po 30 min. zvazovania), ze dobre zoberieme aj rakuskeho instruktora, ale nech je to privatna hodina. Olutovala som to po prvej jazde. Instruktor si Matka priviazal na lano a tak ho spustal dolu kopcom (u nas a v CR keby to urobil instruktor tak pride o licenciu, je to nepripustne), Matko po 3 jazdach neuveritelne plakal, uz s tym ujom nechcel lyzovat. Mala som moznost vidiet ako pracovali instruktorky s detmi v skupine. Hroza. Deti plakali, nerozumeli, nechceli lyzovat. Na tu skolku som napisala staznost a nikdy viac. Matko vsak chcel lyzovat aj napriek zlej skusenosti a tak sme zasli do inej skolky, a tam to bolo o inom. Okamzite nam zabezpecili slovensku instruktorku (bohuzial zasa to museli byt privatne hodiny za strasne peniaze), bola uzasna. Kazdy den ju mal Matko na 2 hodiny a v piatok uz s nami lyzoval na ladovci na Kitzsteinhorne. Naucil sa pluhovat, zatacat. A hlavne nema blok a chce a tesi sa z lyzovania.
Tymto rozsiahlym prispevkom som chcela povedat, ze ak dieta nerozumie, tak z ucenia lyzovania s inojazycnym instruktorom moze byt velmi stresujuce (kazde dieta je vsak ine). Preto, zistite si kam pojdu tvoji chlapi lyzovat, ake su tam lyziarske skolky, ci maju slovenskeho, ceskeho instruktora. Je vhodne si ho vsak dopredu rezervovat. Moze byt obsadeny. Ci to poskytnu ako skupinovu vyuku, alebo ako privatnu vyuku (drahe-v Kaprune najlacnejsia 1 hod. 50 €)
My sme si instruktorku dohodovali vzdy len na 2 hod, a po vyuke, ked bol Matko spokojny, tak sme si ju objednali na dalsi den. U vacsieho dietata je vhodne mat instruktora aj na viac hodin - potom ta cena je o nieco nizsia. Inak co sa tyka rakuskych lyziarskych skolok, podla zistenych info, maju ovela volnejsie predpisy ako skolky na SK alebo v CR.

vroni
8. feb 2011

@trixi, to je fakt otrasna skusenost. To som este nevidela, aby si niekto dieta priviazal na lano, ja som spustila krik uz ked som videla, ze instruktorka (tento rok, v tej mizernej lyziarskej skole) viedla moje dieta dolu svahom za ruky!!!! A to mala stastie, ze chlap dorazil az o den neskor, keby to videl on, tak nas z jeho revu zasype vsetkych lavina 😎 😀 Ja zase viem o hroznych skusenostiach s instruktormi na Slovensku, ono to bude vsade o ludoch. Ale je fakt, ze sestrocne dieta uz ma problem, ak instruktorovi nerozumie (nasa mala je bilingvalna, takze nam je fuk, ci instruktor hovori po slovensky alebo po nemecky) Pri individualnych hodinach chyba detsky kolektiv, ale to asi mimo Slovenska ci Ciech nezvladnu nikde (ale ten Semmering by som skusila, to je fakt slovenska enklava...) Inak velmi si chvalia lyziarsku skolku v Jasnej, mozno skusit najprv tam.....

trixi
8. feb 2011

@vroni ano, velmi chvalia skolku v Jasnej, aj moj kolega. Minuly rok tam dal svoju 3 rocnu dceru. Ta tam zacala jazdit ako drak. My ideme do jasnej v marci, chcem tam tiez dat Matka. Snad bude este sneh 😎 . Moja nevlastna dcera bola v 3 rokov na 3 hodiny v Rakusku v Soeldene v lyziarskej skolke a vobec jej nevadil iny jazyk, za 3 hodiny zvladla to co nas Matej za tyzden 😕 . Preto to, na ako dlho a ci vadi iny jazyk zalezi aj od dietata. Nasmu Matejovi to velmi vadilo. Ano je to o ludoch. Ja nemam skusenosti s lyziarskymi skolkami v Semmeringu. Bola som tam lyzovat strasne davno a este ked som nemala Matka. Teraz jazdime s malym na Maiskogel do Kaprunu, byvame na farme priamo na svahu. Tak ked poobede spal, jeden z nas mohol este lyzovat. A raz sme ho vytiahli na Kitz, velmi sa mu tam pacilo. Hlavne jazdy na velkych kabinkovych lanovkach 🙂
Urcite vsak odporucam lyziarske skolky. Nas Matej po prvom metri na svahu s nami: Mama, ja nevladzem. Druhy meter: Mama, uz ma bolia nohy. Treti meter: Mama, mne sa chce cikat. A to rad lyzuje 😀 .

vroni
8. feb 2011

@trixi 😀 😀 😀 , to poznam. Este patri do vybavy: Maminka, ja som hladna/smädna (aj ked prave dojedla ci dopila). A to tiez rada lyzuje.... Lenze @miika ma uz 6-rocneho synatora, tam si myslim, ze uz bude jazykova bariera jednoznacne vadit.... Pri trojrocnych je to este individualne.

trixi
8. feb 2011

@vroni to asi ano. Je zaujimave, ze Matej cez leto travil cas s anglicky hovoriacimi detmi a to bolo v pohode. Ale 2 hodiny na svahu s nemeckym instruktorom a este priviazanym na lane (to bol len chvilku, potom som zasiahla) to uz bolo pre neho stresujuce.

vroni
8. feb 2011

@trixi, keby ma niekto uviazal na lano, tak sa mi moze prihovarat hlasom (a jazykom) nebeskym, aj tak by som ho neznasala 😠 😠 😠 Okrem toho ma nemcina zvlastnu melodiu, nie kazdemu vyhovuje, anglictina je podstatne "spevavejsi" jazyk (nie ze by som ju mala radsej, ale to je proste fakt!)

miika
autor
8. feb 2011

Dakujem vroni a trixi za rady, nakoniec sa manzel rozhodol zostat na Slovensku a podstupit krst na svahu so slovenskym instruktorom, na slovensku. Kamarat ma chatu v Ciernom balogu, tak idu k nemu a uz sme aj nasli lyziarsku skolu a za 2 hodiny vycviku chcu 20 Eur, jedine co bude pruser ak nebude cez jarne prazdniny sneh... kedze je to v dost nizkej nadmorskej vyske. Ale dohodli sme sa ze potom sa proste schytia a pojdu niekam vyssie, ze nezostanu cely tyzden tam kde nie je sneh...
Ked sa nauci lyzovat, potom budeme chodit do Rakuska, plus ja som sa kvoli dvom tehotenstvam kratko po sebe uplne vysachovala z lyzovania... takze sa uz celkom tesim ked budem znova na horach, konkretne v uzasnych rakuskych alpach s ich uzasnymi sluzbami, ktore sa mi mozu na slovensku len snivat...

Inak - my sme s muzom objavili rakuske svahy na firemnych lyzovackach - zatial sme boli v Raurise a 2x v Soeldene a konkretne v Soeldene na ladovci som sa po 15 rokoch ucila znova lyzovat a to nie som ziaden lyziarsky guru - ucil ma lyzovat kedysi moj otec, takze ja som si povedala ze tu chybu neurobim a dam maleho k instruktorovi, aby sa fakt naucil lyzovat, nielen spluhovat kopec ako ja... na ladovci ma ucil lyzovat moj muz, ktory bol kedysi lyziarskym instruktorom, ale dohodli sme sa ze synov zveri cudzim instruktorom, hold deti pocuvaju cudzich instruktorov viac ako otcov...

miika
autor
8. feb 2011

@trixi este sa chcem spytat - ked som hladala v rakusku ubytovanie, nasla som toho kvantum, ale neviem podla coho sa rozhodovat - prosim porad mi. Hotely a penziony su dost drahe, extremne ak pojdeme ako cela rodina. Ako je to pri prenajme chaty nejakych sukromnych osob? Vsimla som si ze takmer ziadne nemaju stravu, co je normalne, ale ze tam pytaju aj nejaky poplatok za upratanie ? alebo tomu zle rozumiem? Ak ma chata napr. jeden apartman s kapacitou 6 osob, a boli by tam len dvaja, zaplatili by za 2 osoby, alebo za tych 6 osob? Ako je to s vykurenim takehoto objektu, kedze tam inak nikto nebyva? Kto pripravi objekt aby tam nebola po prichode kosa? Ti majitelia?

trixi
9. feb 2011

@miika ahoj, skusim Ti odpovedat na Tvoje otazky. Su to vsak moje skusenosti, niekto mozno ma ine. Ano, mas pravdu, hotely a penziony so stravou vychadzaju velmi draho. My chodime do apparthausov. Vzdy sme boli tak, ze v tom dome byvaju domaci a prenajimaju jeden az niekolko appartmanov. Apartman sa sklada vacsinou z jednej, dvoch spalni, alebo jedna spalna, jedna obyvacka, kuchynka a kupelka-WC, sprcha. Pocet izieb zalezi podla velkosti, pre kolko osob je urcena. Ano, poplatok sa plati za upratanie, zvacsa ho uvadzaju zvlast, zalezi zasa od velkosti prenajateho apartmanu, ten poplatok znamena, ze ten bytik za Teba upracu. Vyzaduju aby riad bol umyty. Cena za apartmany byva uvedena rozne-niekto uvadza cenu za osobu a noc a niekto cenu za cely apartman na noc. Mne sa stalo, ze cena bola uvedena za apartman pre 4 osoby a boli sme tam dvaja tak sme platili o nieco menej. To zalezi do domacich. S kurenim v rakuskych apartmanoch je to tak, ze kuria menej ako my, ale vzdy bolo dostatocne teplo. Apartman sa rychlo vykuri a mne sa nestalo, ze by sme boli v apartmane, v ktorom dlho nikto nebyval. Dobre apartmany su plne obsadene. My si napr. rezervujeme ubytko skoro rok dopredu. V tom dome maju 3 apartmany a su stale obsadeni. Maju uz svoju klientelu. Byvali sme aj u jednej Slovenky z Pezinku v Soeldene a tam bolo prijemne teplucko cele dni. Aj kurili cely den. Inak skusenosti su-kuria od cca 6.00 do 8.00 a potom od 16.00 do 21.-22.00 Okdedy sa narodil maly a chodime s nim, tak nosime taky teplotny fukar a hlavne ked sa okupe a blbne po kupani, tak mu prikurime. Ano o teplo sa staraju domaci.
Soelden je po Zermatte moje oblubene stredisko. Teraz vsak jazdime na Kaprun, je to blizko, sme tam spokojni. Ked sa maly nauci dobre lyzovat, tak planujeme zajst uz aj dalej. V podstate sa mi vsak paci vsade. Su tam super sluzby, upravene zjazdovky, ciste toalety, dobre "zradelne". A ladovce su zarukou, ze sneh je tam vzdy 😀
Vidim, ze Ty asi tento rok este lyzovat nebudes, ked mas take male pokladiky. Sami chlapi 😀 😀 😀

miika
autor
2. mar 2011

Ahojte nakoniec bol muz lyzovat so synom na Slovensku. Kazdy den od 9-10h mal syn zaplatenu instruktorku a potom zvysok dna s nim muz cvicil to co sa naucil pocas tej hodiny. Instruktorka pochvalila synatora, ze bol velmi disciplinovany ziak, ze robil vsetko tak ako mu povedala a rychlo napredoval. Neviem si predstavit ze by mal rakuskeho instruktora, ktoremu by nic nerozumel... Este buduci rok pojdu lyzovat so slovenskym instruktorom a potom uz len do Alp... Lenze neskor dorastu do veku, kedy bude treba instruktora zase mladsie deticky, takze tak skoro sa asi do Alp nedostaneme...

trixi
2. mar 2011

@miika ahoj, hlavne ze sa synovi pacilo, ze ho to bavilo. To je najdolezitejsie. My sme v nedelu boli vo Vratnej, malemu sme neobjednali instruktora, "trapili" sme sa sami, bola sranda. Po prvej jazde uz nechcel lyzovat, po druhej a dalsich zasa nechcel ist domov 🙂 . Mne vadil technicky sneh, ten nemusim.

volajko
2. dec 2015

Ahojte, ak by ste chceli isť lyžovať do Rakuska aj s detmi a cheli by ste ich dať do lyžiarskej školy so slovenskými inštruktormi je tu možnosť v stredisku Stuhleck... je asi 150 km z BA... kontakt volajko@gmail.com tešíme sa na Vás 🙂

misolyze
12. jan 2017

Dámy pozdravujem, chcem Vám iba ponúknuť moje služby inštruktora lyžovania. Učím všetkých, malé deti, väčšie deti aj dospelé "deti". Momentálne bývam v Bratislave a mám voľno. Ak by niekto mal záujem ísť si zalyžovať a pritom nechať deti učiť sa lyžovať napríklad v stredisku Stuhleck am Semmering alebo aj niektoré iné stredisko aj na Slovensku stačí sa ozvať. Viem zabezpečiť aj prepravu pre max. 6 osoôb. V prípade záujmu ma kontaktujte na tel: 0910986441 alebo cez e-mail miso.jarabek@gmail.com

wladka
16. mar 2017

@misolyze instruktora nepotrebujeme, ospravedlnujem sa za tento prepad. V sobotu tam ideme, chcem sa spytat, ci sa tam aj pomotaju aj nelyziari? Je tam nieco (na prechadzku, na posedenie atd?), vdaka 🙂