Kočík pre dvojročného vhodný do lietadla, a pre vysokých rodičov

Zodpovedané
18. mar 2019

Ahoj,

S manželom a 2 ročným dieťaťom ideme na dovolenku k moru, na ktorú poletíme. Potrebujeme si vybrať kočík, ktorý je vhodný na cesty lietadlom. Neviem, či som správne pochopila, že niektoré kočíky môžu ísť na palubu ako príručná batožina a niektoré odovzdávam pri schodoch pri vstupe do lietadla? Prosím, vedela by si mi poradiť obidve varianty? Kočík, čo ide do podpalubia, i čo ide na palubu?

Vo výbere nás ešte ovplyvňuje, že sme s manželom vysokí ľudia, dieťa v kočíku rado spáva, terén bude prevažne mestský.

Ďakujem.

Ahoj,

áno, správne si pochopila. Existujú kočíky, ktoré vďaka mini rozmerom po zložení môžeš so sebou vziať na palubu lietadla ako príručnú batožinu. Je to výhodné nielen vďaka ušetreného priestoru (do budúcna hoc aj v aute), kratšieho čakania a kočíka “po ruke” celý čas, ale aj z dôvodu, že pri nakladaní kočíkov sa občas stane, že s nimi zaobchádzajú hrubo a poškodia/poškrabú ich. Nemusí sa to stať a obvykle to vieš aj “reklamovať” ak máš účtenku. Ale sú to zbytočné opletačky a škoda času. Preto sú tzv. “cestovné/cestovateľské” kočíky čoraz viac v obľube.

Z “klasických”, menej či viac skladných kočíkov si so sebou v teórii do lietadla, teda do priestoru pre batožinu, vieš zobrať akýkoľvek kočík (aj ten, čo máš teraz, teda ak nejaký máš 🙂). Poskladaný a ideálne zabalený v cestovnom obale alebo vo fólii (aby si minimalizovala náhodné poškodenia) ti vezmú väčší i menší model.

To, či so sebou na dovolenke potom chceš ťahať robustnejší kočík, alebo ľahšiu variantu, už je na tebe. Ja osobne však odporúčam skôr ľahší kočík a pravdupovediac, mojou voľbou do lietadla by bol skôr niektorý z tých ultraskladných, aj pre nízku váhu a možnosť napríklad prenášať kočík “na ramene”.

Z middle-sized kočíkov by som ja osobne uvažovala o modeloch typu Greentom Upp, Joie Litetrax či Oyster Zero - prídu mi dostatočne praktické aj na každodenné používanie, aj na výlety.

Greentom Upp Classic 2017


Joie Litetrax 4


Babystyle Oyster Zero

No a z tých na palubu lietadla vhodných, no s vysokou rúčkou. Obzrela by som sa po GB Qbit+ - výška rúčky 106 cm by mala byť úplne dostatočná aj pre vyšších rodičov. Rovnakú výšku má aj super populárny, no trochu drahý Babyzen Yoyo (pozor na trocha pritvrdé kolesá).

GB Qbit+ All-Terrain


Babyzen Yoyo+

Okrem nich sú zaujímavými kandidátmi aj Easywalker Buggy XS s rúčkou v 105 centometroch, Oyster Atom, Cosatto Woosh, Cam Compass (všetky s výškou rukoväte 104 cm) či Cybex Eezy S (103 cm).
Z lacnejších variant by som zvážila aj Joie Pact, len sedadlo mi príde pomenšie.

Easywalker Buggy XS


Babystyle Oyster Atom


Cam Compass


Cybex Eezy S


Joie Pact


Prajem to najpohodlnejšie kočíkovanie,
Eli