Používame cookies. Viac informácií tu. OK
ink
Moderátor
19. nov 2018

Ahoj, v prvom rade : juchúúúú ďalšia kváskovačka na obzore! Ošatku zoženieš aj v Orione, a dá sa kúpiť aj v Yeme, ale tá je okolo 13 eur, čo je dosť. V orione je aj za 9. Ale záleží samozrejme od veľkosti 🙂

vevet
19. nov 2018

@endzi81 tescoma, orion domáce potraviny (bory alebo oc danubia) alebo kinekus v Petržalke. Ale pre istotu by som si zavola či majú aj na predajni, nie len v eshope.

kafulienka
19. nov 2018

kinekus ma rozne velkosti

endzi81
autor
19. nov 2018

@vevet
@kafulienka vdaka baby, vsetko je pre mna dalejo kedze nesoferujem a.somAle z ruzinova, ale ten kinekus skusim. V tescome som prave na stranke nevidela v ponuke.

@ink no uz som to skusala ale nebola som spoko, teraz je druha vlna, a som si povedala ze mozno osatka mi pomoze 😂 vdaka

ink
Moderátor
19. nov 2018

@endzi81 jupí, tak poď do toho s nami! máme tu skupinu o kváskových výzvach. Každý týžden si vyberieme nejaký jeden recept a skúšame ho každá upiecť a potom vychytávame spoločne muchy. Napíšeme si postrehy, napríklad že hentá múka robí cesto elastickejším, alebo že sa cesto nerozleje, ked ho supneme pred tým do mrazničky a tak.. si vítaná! mne to dalo druhý dych do kváskovania a vždy keď robím ten recept, tak myslím na to,že minimálne 4 dalsie zeny po celom slovensku robia ten istý recept čo ja 🙂)

lejka01
19. nov 2018

@ink ahoj este som nezacala kvaskovat, ale vcera som dostala kvasok 😀😀, su to asi 2 polievkove lyzice, su v uzatvorenom pohari a kedze cestoval az k nam domov /6hodin/tak som ho dala do chladnicky vecer, tak som vycitala na nete 😀...viem, ze dnes mu musim dat najest a manzel mi prinesie raznu muku poobede...len som z tych rad na nete zmatena😂...mozes mi prosim poradit postup ako mu dat najest? A teda kedy piect? Teraz ma pekne bublinky...dakujem velmi pekne za pomoc 😊

endzi81
autor
19. nov 2018

@ink velmi rada, prave som dala este do misky kvasit cesto, ktore sa aj po troch hodinach miesenia furt lepilo 🙈

amonet
19. nov 2018

Baby co vsetko potrebujem na zaciatpk okrem kvasku?

panipanka
19. nov 2018

v kinekuse som kupovala 🙂 tam maju aj viac velkosti na vyber a v pohode cena 🙂

ink
Moderátor
19. nov 2018

@lejka01 jasne, rada. máš dve možnosti:
1. Buď nakŕmiš celý podarovaný kvások, necháš ho na linke aspoň 7 hodín a to tak, že nezašrobuješ viečko, len ho položíš na vrch, aby kvások neokoral..Potom môžš dať kvások do chlandičky už s utesnením kváskom a fešák bude čakať v chladničke na akciu. Prípadne, keď ho budeš už dávať do chladničky, odoberieš si lyžicu rovno do receptu a zarobíš si cez noc rozkvas.

2. Môžeš si vziať z tých 2 lyžičiek čo máš teraz - jednu do fľaštičky a prikŕmiť kvások. A druhú lyžičku rovno využiť na zarobenie rozkvasu.

Rozkvas = prvotná fáza pri pečení. Napríkla 200 gramov múky a 200 gramov vody s lyžicou kvásku dáľ 9-12 hodín na linke a ďalej pokračuješ podľa receptu 🙂

ink
Moderátor
19. nov 2018

@amonet v podstate ti stačí váha a kvások. Tak môžeš robiť recepty, kde sa chlieb tvaruje rovno v nádobe, v ktorej sa bude piecť - napríklad v srnčom chrbte a vznikne ti tak "tehličkový chlieb" alebo toustový chlieb.

Ak chceš robiť klasické chlebíky okrúhleho alebo oválneho tvaru, vtedy potrebuješ mať aj ošatku. V nej chlebík nadobúda finálnu podobu. Ale v začiatkoch môžeš nahradiť ošatku aj cedníkom, do ktorého dáš pomúčenú utierku. S týmto však ja osobne skúsenosť nemám.

a potom uz len múka, voda, sol, rasca, prípadne zemiak 🙂

lejka01
19. nov 2018

@ink jeeeeej dakujem velmi pekne, takto som to potrebovala mat rozpisane 😊😊😊

marty_4
19. nov 2018

@ink mam aj v cedniku oskusane, ale nie je to ono, osatka je osatka podla mna vedeli preco ju vymysleli 🙂

lienoccka85
19. nov 2018

@panipanka V pohode cena? To je aka? Lebo ja mam vyhliadnutu, len stoji 13€ co sa mi vidi dost :/

amonet
19. nov 2018

@ink dakujem, a skupina je ta o kvaskovani? Ci ina sukromna? Pojdem si pre kvasok ku kolegyni. A zacinam aj ja 😉💪

ink
Moderátor
19. nov 2018

@amonet si očakávaná tu . :https://https://www.modrykonik.sk/forum/kvaskovanie-kazdeho-druhu/pravidelne-kvaskove-vyzvy-recepty/ 🙂 a upozornujem, že rozdávame stovky srdiečok :D

ink
Moderátor
19. nov 2018

@endzi81 och, to poznám.Môj tip je tapioková múka, vsaje prebytočnú vodu z cesta, je to lepšie ako pridávať dokola obyčajnú múku a tvoriť si krásne bahno 🙂) ale čo je vlastne zákon schválnosti, keď som najviac nadávala na takéto lepivé cesto a dušovala som sa, že tak tento recept robím poslednýkrát, mal u rodiny najväčší úspech. Ale kašlať na to, ja sa nechám na to isté nahovoriť len raz za rok :D

amonet
19. nov 2018

@ink neide mi to 🤨

ink
Moderátor
19. nov 2018
lejka01
20. nov 2018

@ink ahooj, tak fesak pekne vykvasil cez noc a chcela by som ta velmi pekne poprosit ci mi mozes dat nejaky jednoduchy recept na razny chlebik? Mam doma len raznu muku a nemam osatku, ako je to s pecenim? Mozem vytvarovany chlebik supnut len tak na plech alebo potrebujem nejaku formu? Velmi pekne dakujem za pomoc 😊😊

endzi81
autor
20. nov 2018

@ink tapiokova? Neovplyvni to chut? No snad nebude treba na buduce. Chlieb je nic moc, tak snad sa zje, nech mozem skusat dalsi 😁 uz mi muz aj osatku vcera v danubii kupil 💪

lucka227
20. nov 2018

@endzi81 v orione a vela druhov

ink
Moderátor
20. nov 2018

@lejka01 ahoj, tak fešák sa dúfam pochlapí 🙂
čisto ražné recepty.. Radím ti, nepouži na to ošatku. Ale spravte si niečo ako tehličkový celozrnný chlieb. Ak by si totiť robila čisto čisto ražný, a dávala by si iba ražnú chlebovú prípadne ražnú celozrnnú, dostala by si také blato a popukaný chlieb.
Raž je múka, ktorá vsaje vodu, ale neudrží textúru. Preto ti radím textúru si dotvor orieškami, alebo semiačkami, prípadne sezamom, makom.. A nemies cesto rukou, porazilo by ťa. Máš doma mixér s hákmi? Siahni po ňom.

inšpirovať sa môžeš napríklad aj týmto receptom, ptom daj vedieť ako to vyšlo 🙂
http://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba...

ink
Moderátor
20. nov 2018

@endzi81 kúpená ošatka tak to už je výzva 🙂
nie, tapiok je chuťovo neutrálny. V podstate je to akoby si do cesta dala zemiakový škrob, aby stiahol vodu, alebo pridala zemiak, či zemiakové vločky 🙂

lejka01
20. nov 2018

@ink hmmmm tak poto aky chlebik na zaciatok odporucas? Radsej dokupim ine muky 😂😂 nemam totiz doma mixer s hakmi tak skor by som skusila miesit rukou 😀

ink
Moderátor
20. nov 2018

@lejka01 🙂
hmmm. tento radí Naty : https://chutodnaty.sk/kvaskovy-chlieb-pre-zacia...
neskúšala som ho, ale vyzerá byť jednoduchý, ide tam len jeden druh múky, navyše je pšeničná. Tá pomáha vytvoriť "balónik", čiže na prvý pokus ťa posmelí keď vyrastie 🙂
A druhý pokus už vymyslíme nejaký iný level 🙂

lejka01
21. nov 2018

@ink dakujeeeeeeeeem 😊 presne ten som vcera nasla na nete a teda dnes vecer planujem pripravit rozkvas 😎 zajtra dam vediet ci mi vysiel chlebik

ink
Moderátor
21. nov 2018

@lejka01 super, držím palce, ale isto to zvládneš! 🙂 tešíme sa na fotky 🙂

endzi81
autor
22. nov 2018

@ink ahoj, kde ti mozem pisat ked mam trable s kvaskom? Som si vecer na noc dala.robit rozkvas, do pohara( taky zavaraci), ale nejak som zabudla zavret vicko. Vecer to este pekne narastlo, ale teraz rano je to klesnute. A robila som test, ze ci plava vo vode a kleslo to dole na dno jak kamen. Da sa to nejak zachranit? Pomoooc 😱

ink
Moderátor
22. nov 2018

@endzi81 neplaš sa, je to rozkvas. To, čo popisuješ znamená že kvások popapkal všetko čo z tej múky popapkať mohol a teraz je hladný. Pridáš múku a kríza je zažehnaná 🙂

Tu začni písať odpoveď...

Odošli