Kvasok vonia acetónom
Zabudla som rano nakrmit kvasok, krmila som ho naposledy vcera rano. Dnes vecer som sa nanho pozrela, citit ho podla mna acetonom, ale nie som si ista, ci to nie je plesen. Mate skusenosti? Mam ho na linke, tak, ako je to v navode, a je tu dost teplo. Dakujem za rady 🙂

Vyzera to ako vyzrazane kvasinky. Zober ten vrch, daj prec a odober zo spodu 1 lyzicku do cisteho pohara, daj 4 lyzicky muky, ja davam pomer 2 lyzicky kopcovite raznej chlebovej a raznej celozrnnej, voda od oka, aby to nebolo moc huste ani riedke, nechat troska narast a sup do chladnicky. Na linke ho mas? To v kuse treba krmit, mne to narastie aj za 4 hodiny taky kopcek a potom pada. Ked vonia acetonom, je hladny, spotrebovali tie bakterie a kvasinky vsetko, co mohli uz. Treba nakrmit, ale netreba vobec velke mnozstvo. Mne potom takto vydrzi v chladnicke a ked idem piect (nepeciem teraz casto), tak si zase odoberiem lyzicku a nakrmim, necham narast a z takeho potom robim rozkvas atd...a co ostane v pohariku, zase daka lyzicka, tak zas nakrmim, postoji, kym narastie kopcek a zase dam do chladnicky.
Plesen to nebude podla mna. Peciem uz roky, plesen vyzera inak.
Mas ho darovany, starsi, alebo len zakladas? Ja sa riadim.kvaskom.uz, na navody kaslrm, su len orientacne. V tomto teple duplom. Ja som napriklad nemohla nechavat rozkvas 12 hodin, ani 8, mala by som kysly ten chlieb. Staci 4-5 hodin, od teploty to zavisi. Kvasok treba krmit a ppuzivat, ked je na vrchole.
Vyzera to ako vyzrazane kvasinky. Zober ten vrch, daj prec a odober zo spodu 1 lyzicku do cisteho pohara, daj 4 lyzicky muky, ja davam pomer 2 lyzicky kopcovite raznej chlebovej a raznej celozrnnej, voda od oka, aby to nebolo moc huste ani riedke, nechat troska narast a sup do chladnicky. Na linke ho mas? To v kuse treba krmit, mne to narastie aj za 4 hodiny taky kopcek a potom pada. Ked vonia acetonom, je hladny, spotrebovali tie bakterie a kvasinky vsetko, co mohli uz. Treba nakrmit, ale netreba vobec velke mnozstvo. Mne potom takto vydrzi v chladnicke a ked idem piect (nepeciem teraz casto), tak si zase odoberiem lyzicku a nakrmim, necham narast a z takeho potom robim rozkvas atd...a co ostane v pohariku, zase daka lyzicka, tak zas nakrmim, postoji, kym narastie kopcek a zase dam do chladnicky.
Plesen to nebude podla mna. Peciem uz roky, plesen vyzera inak.
Mas ho darovany, starsi, alebo len zakladas? Ja sa riadim.kvaskom.uz, na navody kaslrm, su len orientacne. V tomto teple duplom. Ja som napriklad nemohla nechavat rozkvas 12 hodin, ani 8, mala by som kysly ten chlieb. Staci 4-5 hodin, od teploty to zavisi. Kvasok treba krmit a ppuzivat, ked je na vrchole.
@nevenka dakujem, to zakladam a v navode je, aby cely cas pocas zakladania bol na link

Skus ho nafotit z boku. A nakrmila si ho aspon teraz?
Ja som tiez zakladala pred tyzdnom prvykrat, a uz mam zamiesene aj na chlebik 😉