Je absencia let down reflexu normálna pri dlhodobom dojčení?

Zodpovedané
9. júl 2019

Dobrý deň,

môj syn má 10 mesiacov, do 6. mesiaca bol výlučne dojčený. Potom sme začali s príkrmami a ako nová mama, urobila som tú chybu, že sa mi postupne dojčenie nahradilo príkrmom.

Takže asi v 8. mesiaci sa dojčil ráno ako raňajky, potom celý deň nič a až večer od tej 18. hod. sa zase nadojčil, samozrejme v noci dvakrát.

Mlieka najprv večer a v noci bolo dosť, ale potom zrazu zmizlo. A nebolo ani ráno, ani večer, ani v noci. Respektíve bolo, ale iba máličko. Malý sa zlostil a odtiahol.

Tak som začala brať senovku a benedikt, plus veľa dojčiť a odsávať. Mliečko sa opäť vrátilo. Prsia boli až plné. Urobili sme si nový režim s dojčením. Taký, že sa dojčíme ráno a pred každým spaním.

Stále spí 3x denne. Plus v noci asi 2x. Prestala som odsávať i brat tabletky. Ale prsia už nie sú také plné, ako to bolo pred zavádzaním príkrmov ( rozumiem že už toľko mliečka nepotrebuje, ale veď sa dojčíme i tak asi 6-7x za 24 hodín).

A mám problém spustiť vypudzovací reflex pri kojení. Predtým to bolo zjavné, malý pár krát potiahol a mal mlieka neúrekom. Stačilo mu 1 prso. Ale teraz malý nechce ťahať, keď mu nič nejde. Niekedy sa to spustí skôr, inokedy vôbec. Tak sa napije len toľko koľko ide. Hnevá sa. Tak som to momentálne vyriešila tak, že pred kojením si prsia "pretrasiem", trochu stimulujem obidve bradavky prstami a keď malému dám prso, tak stále stimulujem druhú bradavku prstami.

Niekedy prsia prestriedam 2x, inokedy 4x. Zvyčajne 2x. Myslím, že má dosť mliečka, ale ja už vôbec necítim let down reflex. Ale malý určite pije. Myslíte, že sa to časom zlepší?

Je absencia let down reflexu normálna pri dlhodobom dojčení?

Ďakujem pekne za odpoveď

Dobrý deň,

áno, bohužiaľ, pri nahradzovaní dojčenia príkrmom často dochádza k poklesu laktácie a zvyšuje sa riziko odstavenia. Je skvelé, že sa Vám laktáciu podarilo znovu naštartovať.

Zníženie či vymiznutie let down reflexu je normálne. Postupne sa totiž mlieko začína tvoriť až počas dojčenia, prsia sa už toľko alebo aj vôbec nenalievajú.

6-7x denne v tomto veku je v poriadku, množstvo mlieka neriešte, deti spravidla samy spoznajú, či stačí.

Ak bez problémov váhovo prospieva, dostatočne ciká, je to OK a nemusíte si robiť starosti.

Časom sa to nezlepší, pretože takto je to úplne normálne 🙂

Krásne dojčenia.


Prajem Vám pekný deň,
Radka Jakubová