12 dňové dieťa kojím asi päťkrát denne. Stačí to?

gajdoska9
22. sep 2016

Ahojte,prosim o skusenosti. V nemocnici nam prizvukovali,aby sme kojili kazde tri hodiny. Moj maly (ma 12 dni) spava skoro aj 5-6 hodin denne a kojim ho len 4-5 krat do dna. Pride mi to velmi malo oproti tomu,co nam v nemocnici prizvukovali. Budit ho vsak nechcem ked tak sladko spinka. Posledne dva dni sa dokonca zacal hnevat a rozculovat ked sa ma prisat na prsnik. Najskor sa prisaje a hned na to sa odtiahne a ked sa ide znovu prisat,neotvori dostatocne usta. Bojujeme spolu aj 3-5 minut kym sa znovu prisaje a zacne pekne papat. Vyzera to tak ze mliecka mam dost,pretoze potom hlta az zabuda dychat. Neviete v com moze byt problem a ci staci tolko kojenia? Dakujem za rady

zapka21
22. sep 2016

Pre novorodencov je idealne ked sa mozu dojcit kedykolvek prejavia zaujem (dojcenie podla ich potrieb), potrebuju uspokojit svoj saci reflex. Casove obmedzovanie zo strany "kapacit" v porodnici sa povazuje za skodlive, kedze dojcenie nie je len o hlade (ale aj smad, termoregulacia atd.). Dietatko by si malo same regulovat dojcenie, no skus napisat, ako prebehlo prve prikladanie v porodnici, ake dlhe (a caste) bolo oddelenie teba od maleho, ci pouzivas cumlik atd. Ako "prvu pomoc" by som ti odporucila, polozit si dietatko (idealne tiez nahate) na holu hrud, pohodlne sa opri o vankus (pre tepleny komfort sa zlahka prikryte a nech svojho drobca sa samoprisavat. Tiez skus napisat v akej polohe dojcis a ako je dietatko oblecene. To vsetko moze zohravat ulohu, ze instinktivne spravanie dietatka moze byt narusene. No da sa tomu pomoct. Odporucam ti este kontaktovat certifikovanu laktacnu poradkynu z okolia tvojho bydliska (na stranke www.mamila.sk najdes zoznam podla regionov), pripadne podpornu skupinu dojcenia.

matja23
22. sep 2016

Ahoj. Moja mala tiez takto spavala a papala prve dni az kym mi doktorka nepovedala ze ma este zltacku a preto tolko spinka. Musela som ju budit aj ked jej sa to nepacilo lebo sa mohlo stat ze bude dehydrovana.aspon tak mi to doktorka vysvetlila

danusskaaa
22. sep 2016

Bábätko vie, kedy je hladné. Ak je drobec spokojný a prispieva tak mu to staci. Ja som mala tiež spachtosku a takisto som kojila dob5krat a stačilo jej to. Ak som ju zobudila na kojenie, cucla raz a zase spala, cize zbytočne. Takto sa poriadne vyspala a ked vstala papala... A neboj, malý keď podrastie, skráti sa čas spánku a budeš kojit častejšie.

jana_eyre
22. sep 2016

Dôležité je sedovat koľko cika.. Minimálne 6 ocikanych plienok denne by babo malo mať, ideálne viac.. Potom treba sledovať fontanelku či nie je vpadnuta, či nemá suché sliznice a oranžový moc..

Ak tieto veci sú ok, je možné ze mas silný spustaci reflex a mlieka sa mu dostane do bruska dost veľa tak mubto staci na toľko spanku a taky počet kojeni.. Taký novorodenec dokáže spinkat 20h za deň a keď sa samé budí na kojenie, (je individuálne po koľkých hodinách) malo by to byt ok..

lukka10
22. sep 2016

maly tiez na zaciatku pil len ked bolo treba, bolo vidiet,ze ho rusim, tak som to nechala tak, za prve dva tyzdne pribral 800gramov, takze zjavne mu to stacilo

sardinka336
22. sep 2016

@gajdoska9 pokial ti maličky celkovo prospieva, pribera na vahe, tak mu zrejme take intervaly kojenia stačia. Ved chodiš do poradne pediatra tak tam vidia či prospieva, prevazia. 12 dni je ešte maličko. Casto je to prave naopak, ze dietako chce byt non stop na prsniku, švagrina tak ma maleho ten by cucal non stop ma 2 mesiace chrust jeden mrnavy. 🙂

gajdoska9
autor
22. sep 2016

Ked som porodila,prilozili mi babatko na 10 sekund k prsniku a hned brali prec. Porodila som o 23:25 a rano o 5:00 mi ho uz priniesli na izbu kde sme boli stale spolu. V porodnici som mala druhy a treti den kriticky,pretoze som ho prikladala k prsnikom a maly zacal papat a potom sa odstrcil a neskutocne plakal a nechcel sa uz viac prisat. Neskor som zistila ze to vsetko je kvoli tomu,ze sa mi este nevytvorilo mliecko. Na dalsi den sa mi uz spustilo a spokojni sme odchadzali z porodnice. Doteraz bolo doma vsetko v poriadku,pred dvoma dnami sa vsak zacal znovu hnevat na prsniky. Maly ma vsak momentalne soor v ustach a mozno to ho boli pri papani tak oreto sa storcuje. Kojim posediackyy,spredu ho drzim a je len v deke a bodyckach obleceny. No po nakrmeni je naozaj spokojny a spinka velmi velmi dlho. K pediatricke ideme az v pondelok,skusam ho vazit na kuchynskej vahe a zda sa mi ze pribera. Velmi sa tam mrvi tak je to len priblizne. Plienok ma pocikanych dost,niekedy aj viac ako 6,aj mi dobre kaka. Prriznavam sa,ze mu davam z flasky trosku vody cez den,pretoze mal vpadnutu fontanelku a oranzovu moc s krystalikmi. Preto som mu zacala davat trosku vodicky denne. Moze to mat s tym suvis?

zuzigirl
22. sep 2016

@gajdoska9 tvoje mlieko je z vody. Dodatocne vodu nie je treba a z flasky uz vobec nie.

bosoriak
22. sep 2016

@gajdoska9 No tak ak ma vpadnutu fontanelu a oranzovy moc, tak mu to nestaci.

Tvoje babo je z nejakeho dovodu spave, treba najst ten dovod. Ono je to super, ze tak dlho spi, ale moze to byt aj preto, lebo setri energiu. To hnevanie sa na prsniku moze mat kopec pricin, silny tok mlieka, infekciu v ustach, slaby tok mlieka, kolika... Kazdopadne ja by som ho par dni skusala budit tak po 3-4 hodinach. Vodu z flase nedavaj, lebo sa to hnevanie bude len zhorsovat. Radsej ho prikladaj.

Moja najmladsia tiez zaspavala na prsniku a jedine, coho dokazala dost vypit bolo UM v porodnici. Davali jej mlieko z flase prve 4 dni a potom som si ja odsavala a davala jej aj z prsnika aj z flase, az kym sa nedokazala sama poriadne najest. Asi po dvoch tyzdnoch som uz plne kojila. To len na margo toho, ze flasa vobec nemusi pokazit kojenie. Obzvlast ak ma babo priznaky dehydratacie.

A ten soor v ustach treba vyliecit. Chod aj zajtra k pediatricke, nech to poriesi. Nezabudni si vypytat lieky aj pre seba na bradavky, aby ste si to neprenasali jeden na druheho stale. Nie je to nebezpecne, ale je to velmi neprijemne, je to mykoza. Ak si to uz niekedy mala v posve, tak asi vies aky je to pocit. A babo to ma v ustach. Ja by som do pondelka necakala.

lavinis
22. sep 2016

@gajdoska9 tak tu vodu z flasky by som zrusila, ked tak po lyzickach. Ale inak dojcene dieta vodu do pol roka nepotrebuje, ibaze by ti lekar povedal inak vzhladom na tu nizku frekvenciu dojcenia. Skus castejsie prikladat.

gajdoska9
autor
22. sep 2016

Vpadnutu fontanelku a oranzovy moc uz nema naakolko som zacala ja viac pit a som mu aj davala vodicku,uz sa to dalo do normalu. A co sa tyka tej infrkcie,uz sme s tym boli pred dvomi dnami u pediatricky a malemu dala vodicku a mne gencianovu violet na prsniky aby sme sa preliecili navzajom. Vyzera ze to zabera a straca sa mu to. Este co sa tyka toho spanku a kojenia. Malinkeho ked nakojim a ulozim,do minuty ma ocka dokoran a kym zaspinka prejde aj pol hodinka. Vklude lezi s otvorenymi ockami kym nezaspi. Cas kedy ho mam budit po 3-4 hodiinach mam ratat od papania alebo od zaspinkania? Lebo medzitym je aj hodina rozdiel.
Skusim sa opytat pediatricky z akeho dovodu moze byt taky spavy.

lydia15
25. sep 2016

Ked vyliecite soor tak vytieraj ustocka borax glycerinom a aj sebe bradavky.a ked potiahne mlieko tak nahodou nestrieka moc? Mne sa mala hnevala lebo nestihala pit.

tukanec
19. dec 2019

ja by som zavolala laktacnu uz len kvoli tomu aby pozrela uzdicky. u nas v rodine museli strihat vsetkym detom. mne v porodnici 4 lekari povedali, ze strihat netreba a bolo. po strihnuti sa syn vedel ovela lepsie a rychlejsie napit a prestal sa odhadzovat a jedovat na prsniku