13 mesačné dieťa a kojenie

eleonora1987
29. nov 2014

Dobry vecer, moja dcera ma 13 mesiacov, je plne kojena. Chcela by som ju uz pomaly prestat kojit ale odmieta umele mlieko. Rano zje jogurt 175ml , vecer plny tanier mliecnej kase. Myslite ze jej to bude stacit z mliecnych vyrobkou? Mate niektora podobnu skusenost. Jej zdravie je pre mna prvorade, takze ak jej to nebude stacit este som ochotna par mesiacov odkojit... Co uz snou 🙂 Jediny dovod preco chcem prestat je ze sa v noci budi aj 15x a ja uz dalej nevladzem takto fungovat.

muchacc
29. nov 2014

Ja keby že môžem kojím čo len môžem,to že sa tak často budí môže byť tým že už máš slabé mliečko :-/ moja malá 3-mesiace a toto isté stále hore a plač a malá som slabé mlieko ale vo vašom prípade to môžu byť aj zúbky 😖 a skúšate odsávať a tak jej dať?

muchacc
29. nov 2014

@muchacc normálne odsať mliečko a tak jej dávať alebo skúsiť fakt umelé lebo nervozna mama nervozne dieťa a to viem o čom vravím

rebeka11
29. nov 2014

@eleonora1987 ved sa da prestat kojit v noci, budes ju kojit len rano a vecer.. proste v noci jej nedas, prve 2 noci budu zle, ale ona ked zisti, ze nic nedostane, len ju ukludnis, prestane sa budit.. ponukni jej v noci len cajik alebo vodicku.. (ale asi to odmietne).. Moja skusenost.. dceru som odstavovala niekolko mesiacov a to tak, ze som zrusila postupne jednotlive kojenia, najprv tie nocne. zaciatok bol mozno tazsi, ale potom to pochopila..

siska53
29. nov 2014

@eleonora1987 moja sa naucila pit aj ine ako moje mlieko v 23m., ona sice v noci takmer nepila (ak nepocitam prechladnutie) , ale zas behala cez den.15-20x. Tak som jej to ako 20m.obmedzila na rano a vecer (len na par dni,ked mala sopel a bol chory aj bracek,tak mohla opat cez den kedykolvek). A takto-len rano a vecer sme sa dojcili mesiac,potom.zredukovali na uz len ranne. A az ked si zvykla na ine mlieko,tak som ju odstavila,to mala zopar dni pred 2.rokom.
Alr aj keby nie,ak jedava dost inych mliecnych vyrobkov,brokolicu a pod.,tak to bude ok aj bez mlieka. Ja by som ale u vas skor pracovala na redukcii nocneho dojcenia. Ja som to mojej musela obmedzit,lebo uz ma neskutocne boleli bradavky. (octovala som si cez den prsia,v podprde naoctovana vata a normalne som.jej ponukla a jej to nechutilo a pochopila,ze cez den chutne mlieko nebude,ale nemusi zabrat u kazdeho).

ena1903
29. nov 2014

Presne v podobnom veku som zacala odstavovat. Ostali sme doteraz pri rannom kojeni-ked sa okolo 5.30-6.00 zobudi, vezmem si ho do postele, nakoji sa a este podriememe/pospime cca do 8.00. Tiez som to mala ako ty, maly spaval velmi zle, dokonca ani pri mne v posteli nespal tuho, kazdu chvilu bol hore, vrtel sa, len som ho prehadzovala z prsa na prso... Bolo to zle. Normalneho jedla vela nejedol, len sa chcel vela kojit. Len co som zacala odstavovat, veci sa zacali naaaramne zlepsovat. Zrazu zacal pekne papat (nie vsetko, co mu dam, ale omnoho viac ako predtym) a postupne sa prestal v noci budit. Ked som prespala prvu noc, nechcelo sa mi tomu od stastia verit. Teraz sa mi obcas nezobudi vobec, obcas 1, max. 2x na chvilocku-dam dudku, resp. na chvilu pritulim a spinka dalej-podotykam vo vlastnej postielke, vo vlastnej izbe. Ako ty, aj ja som sa bala, lebo maly mi nechcel ziadne UM, no doktorka ma ukludnila a teraz sa uz nestresujem, davam mu mliecne kase, kremiky, obcas krupicu, mal rad kysle mlieko, teraz presiel na ochutene vanilkove 🙂 Snad mu to staci. Ale ja si to (takmer uplne) odstavenie neviem vynachvalit. Milovala som kojenie, ale toto poriesilo tolko mojich problemov vratane neexistujucej menstruacie. Drzim palce, nech sa to aj vam podari tak pekne bez stresov ako nam.

siska53
29. nov 2014

@eleonora1987 ozaj a spavate spolu ci spinka v postielke?
A slabe mlieko neexistuje,daktore deti sa len v noci potrebuju upokojovat (nasa ma teraz obdobie,ze ma.potrebuje vedla seba citit a ked vstanem.v noci na wc ja,vstane i ona a to ma 2,5r.,zacalo to pred 2tyzdnami a to predtym absolutne nerobila..aj sa budi dakedy,ked ja tam nie som,ze som odisla este daco robit,vcera do 22so mnou varila,lebo sa zobudila na to,ze idem prec..potom zalahla a zaspalaa gauci,lebo ja som este zehlila a spala som mnou opat,lebo pri prenose do postielky rev).

Ale zubky to tiez moze byt u vas,ak este nema vsetky.. Moja este nema posledne stolicky,tak dufam,ze toto nie je nimi (alebo radsej nech je ).

eleonora1987
autor
29. nov 2014

no ja tiez este nemam menstruaciu ale hormony mnou lomcuju 🙂 nasa mala spi stale so mnou v posteli ale katastrofa, kazdu chvilu je hore a len prehadzujem z prsa na prso tak ako ty pises. uz som zufala. trosku sa to zlepsilo ked kojim uz len rano a vecer, budi sa menej a viac cez den je ale neviem sa dockat dna ked prespime celu noc... budem plakat od radosti 🙂

blahowoman
29. nov 2014

Ahoj. Ja dceru kojila 18m a syna 17m. Deti mi kravske nechceli z dovodu,ze poznali chut mojho mliecka a kravske im nechutilo aj ked papali jogurty a krupicovu kasu! 3 dni im nedala moje ( kojila uz len rano) a skusila dat trocha mlieka. Vypil ( syn) 30ml,na druhy 40ml az nakoniec sme nemali problem! Prestan davat tvoje a uvidis zachuti mu aj kravske 3,5% prevarene samozrejme.

siska53
29. nov 2014

@ena1903 tu si to mala ako ja,len ja v dennom vydani..a tiez sa mala rozpapkala po obmedzeni dojcenia a ms nabehla presne mesiac po obmedzi na jedno dojcenie denne.

ena1903
29. nov 2014

@siska53 U mna tiez asi tak.

luciarobi
30. nov 2014

Naša mala ma tiež 13 mesiacov a dnes mame prvú noc bez kojenia, už asi 2 týždne ju nekojim cez deň a dávam jej umele mlielo za obedom a pred vecernym spanim, ale aj to zo začiatku odmietala, postupne si zvykla. Inak tiež prestavam kojiť kvôli castemu nocnemu budeniu, pediatricka mi povedala, že v takom veku to ISTE nie je o hlade, ale o zvyku a upokojeni sa. A tuto noc dosť plakala :/ tak som ju stále zobrala ku telke, ta ju uputala trochu, napila sa trošku umelého mlieka a zaspala, ale veľa toho nenaspala.. Tak verim, že do par dni sa to zlepsi, hlavne spánok, aspoň taká je moja skúsenosť so starsim synom ;)

moni73
30. nov 2014

@eleonora1987 ja som to vydrzala do 18tich mesiacov. mala bola na 4 dennych a ako ty pises, tak mozno aj na 15tich nocnych kojeniach (pocet nocnych sa od roka zvysoval). ja som nevedela, ci place, ze som zaspala bez toho, aby som ju nakojila alebo ju mam kojit znova, ci je v postielke alebo na posteli pri mne, ci ju mam hladat pod postelou 😝 ale ako pise @rebeka11, tak aj mne sa snad po 3 nociach, kedy dostala len vodu prestala budit. z 15tich na 0 za tri dni 😎 . denne som rusila postupne, nakoniec som zrusila v 25 mesiacoch vecerne. to uz ale zas nevedela zaspat, kedze zaspavala pri kojeni a tak ma to stalo uspavanie na rukach, ktore som musela zase pracne oducat 😒 .

rebeka11
30. nov 2014

@moni73 ale da sa teda oducit to nocne krmenie.. Som rada, ze nie som sama.. Este aj mna caka oducenie nocneho krmenia u mladsieho synceka.. Budi sa na krmenie len 2 x ale aj to chcem zrusit.. Inak pomocka pre zaspinkanie: ked som si uz nedala rady a zaspal by iba na rukach.. Dala som ho do meiteia ci do satky a zachvilu bol tvrdy, ruky ci chrbat neboleli

slavaf
30. nov 2014

Ja som moju 15 mesačnú prestala kojiť pred dvomi týždňami. Odstavovanie asi mesiac - každý týždeň som zrušila jedno kojenie, posledné bolo to nočné, ale to vlastne ani nebolo ku koncu ani kojenie, ale ukľudňovanie sa a v postate som badala na nej, že už ju to ruší. Tak som ďalšiu noc už ku nej nešla, zobudila sa párkrát, plakala, ale nechala som ju, ďalšiu noc sa zobudila asi dvakrát a poplačkala len trošku a tretiu noc už prespala celú. Spánok sa zlepšil, o papaní ani nehovorím. Odkedy som prestala kojiť, tak sa krásne rozpapala, je takmer nonstop. Umelé mlieko nechce vôbec, riešim to mliečnymi výrobkami, strukovinami a chystám sa prejsť na prívarky a kaše s kravským mliekom. To isté sa udialo aj v prípade staršej dcéry, tá mala 13,5 mesiaca, ale to ja som už končila prvý trimester, takže zrejme aj to malo vplyv na odstavovanie...🙂

marietta33
30. nov 2014

ja sa snazim odstavit mojho 17 mesacneho syna v tychto dnoch / tyzdnoch. dojcenie som zredukovala na jedno denne, a to vecer pred spanim, resp. jedno v noci. NIekedy vynecham vecerne dojcenie, no vtedy viem, ze sa maly v noci prebudi a bdue si ho vyzadovat. podavam mu v noci aj vodu, ale nie vzdy ju chce. ale tiez si myslim, ze mu skor ide o pomojkanie a nie o hlad. 🙂 nastastie po chvilke sa vypyta naspat do postielky, takye nie sme v noci hore viac ako 5 - 7 minut. cez den sa mu snazim davat kravske mlieko, jogurty, tvarohove dezerty, samozrejme okrem inej pestrej stravy a zda sa, ze mu to staci.

hamca
30. nov 2014

@eleonora1987 starsiu dceru som odstavila ked mala rok a vobec potom nepila mlieko, byskusala som vsetky znacky UM a vsetko odmietla. Doktorka mi na to povedala, ze ak ma denne kasu a jogurt, tak to uplne postacuje. Dcera zacala pit mlieko az ako 2 rocna a to uz rovno kravske.

rose32
30. nov 2014

slabe mliecko mas.lebo na taky mesiac by mala celu noc spavat.

michaelkanr
30. nov 2014

Boze baby...13 mes dieta sa nebudi kvoli "slabemu mlieku"-take ani neexistuje! Budi sa lebo: xy dovodov. Nspr mu idu zuby, spracuva podnety z dna a prsnik mu pri tom pomaha, alebo citi mliecko a chce si cucnut atd. Je uplne normalne ze sa dieta casto budi, kojene deti nemusia prespat noc v 6 tyzdnoch, ako napr deti na um alebo deti v reklame 😀
Ja by som teraz neodstavovala, okrem toho ze dojcenie ma obrovsky vyznam a aj who odporuca dojcit do aspon 2 rokov, tak uz je zima, vela viroz a chorob, nachladnuti, ktore dojcenie velmi pomaha zmiernit. Dojcenim robis to najlepsie pre svoje dieta a vobec neexistuje hranica, kedy by si "uz mala odstavit." V prvom rade sa riad podla seba a svojho dietata.

jamesinka
30. nov 2014

Slabe mliecko neexistuje. MM je nielen vyziva, ale predovsetkym sposob, ako naplnat emocionalne potreby dietatka. A verim, obcas su obdobia, ked je to velmi narocne. Skuste najst vo svojom okoli podpornu skupinu alebo laktacnu poradkynu, je skoda prestst dojcit. Vase dietatko z toho nesmierne profituje.

kali23
30. nov 2014

ja dojcim stale... maly ma 2 roky a 2 mesiace...slabe mlieko? to zavana neinformovanostou... poriadne sa vyspat? to je co? 😀 😀 😀 😀 😀 nemienim ho nasilu odstavovat, nechat ho co i len dve/tri noci revat a stresovat... spavame spolu, mame velke "letisko"... ked pyta, dam... som jeho mama, som tu pre neho a vzdy budem... v noci sa budi 1-2x, ale ked sa blizi spln zakonite sa tlacia zuby a to mam pocit, ze je celu noc na prsnikoch... trva to 2-3 dni a budicek okolo 5tej... neva, vydrzim... este 1-2 splny a mame uz vsetky zubky 😉 😀
@eleonora1987 ked nemusis este neodstavuj ;) mne pomoze, ked mi ho rano muz vezme a ja si este na pol hodinku/hodinku schrupnem... ked bol mladsi, bezne som si s nim pospala cez obed 😉 a co? vsetko ostatné pockalo, ja som si oddychla a fungovali sme dalej ;)

eleonora1987
autor
30. nov 2014

ja by som ju aj kojila ale budi sa aj 10-15x vnoci. zaspi len pri prsniku cez den tiez. musim byt pri nej lebo ak odidem hned sa zobudi... som ako jej otrok, ved aj ja potrebujem chvilu pre seba a doma nieco urobit. nechce jest, vymysla, len cicku stale pyta. ja som uz zufala

zitaje
1. dec 2014

@eleonora1987 ja by som neodstavovala, len nastavila pravidla. Napr. kojenie len v posteli. Pises ze rano zje jogurt, vecer tanier kase - takze papat ti papa asi dobre.
Moj ma 14 mesiacov, v noci sa budi tak 5-8x, tusim 😀 ale moc to teda neratam... no hej, nevyspata som, ale o rok to bude lepsie 😉 obcas chod spat vecer s nim o osmej ci kedy chodi spat, ja tiez tak dospavam. Cez den si da tak 3-5x. To, ze zaspava na prsniku, beriem ako velku vyhodu, nemusim uspavat, vytiahnem prso a o chvilu spi 😀 Nie si otrok, len mama maleho dietata 😉

moonglow
1. dec 2014

@eleonora1987 ja len tolko, ze starsieho syna som odstavila v 17 mesiacoch kvoli tomu, ze osm dufala, ze sa konecne vyspime, ale omyl!!! Prvu noc prespal az ako 3 a pol rocny, paradoxne to bolo v momente, ked sa narodil mladsi syn a ja som mohla veselo ponocovat dalej 😀

dana_l
1. dec 2014

starsie som kojila a sem tam som davala aj umele mlieko. potom prechod na normalne mlieko nebol tazky lebo uz poznali umele vo flasi a len obsah sa zmenil. dvojicky som kojila do dvoch rokov a tie mi mlieko nebudu pit. jedia jogurty - aj 4-5 za den, syry, kase. ale mlieko ako take nedaju do ust, jedine ak ho maju s cerealiami. nerobim si z toho tazku hlavu lebo nie su uplne bez mliecnych vyrobkov. a mozno neskor sa naucia bud na mlieko alebo aj kakao by nebolo zle.
ja sama tiez nepijem mlieko, tak ako oni len ked v nom mam cerealie alebo ako kakao.
odstavit dieta, niektore mamicky to uz pisali. proste nedaj. sice sa ti to bude zdat ze "beries" nieco dietatu ale je pravda ze ti bude lepsie spat ak sa nebude stale budit na kojenie. to nie je hlad ale len zvyk. a ak ty si z toho vycerpana tak to nerobi dobrotu ani tebe ani dietatu. a aj denne jedenie sa ti tym padom zlepsi. treba sa na odstavovanie pozerat ako dalsi milnik vo vyvoji dietata a nie ako ze ty ho o nieco odoberas. lasku mozes vyjadrit aj pohladenim a stiskom a nie len "vytasenim" prsnika

katkalubkova
2. dec 2014

@eleonora1987 ahoj,
ja mam syna, ma rok a pol a prave prisiel cas, ze "ma nechal tak", jednoducho z jedneho dna na druhy prestal pit z prsnika, mlieko, ktore odstriekam, ale vypije!
Myslim, ze jej staci jogurt a mliec. kasa na veceru ( z mliecneho ), pokial papa maso, zeleninu a pod. veci.
Skus jej uvarit normalne mlieko, klasicke polotucne. Ja by som vyskusala to, ale nie tie trvanlive, co maju zaruku 3 mesiace, bud sackove 3 dnove, alebo aj 10dnove kupis. Dlho kojene deti si tazko privykaju na UM, alebo aj obycajne. Pri 15krat budenia za noc ta uplne chapem!!!

lauricka
2. dec 2014

tak bud prestat v noci kojit, co sa da, len maminka na to musi ist spravne a musi vydrzat alebo ak to nezvladne (maminka), tak potom kyslomliecne a kvalitne mliecne vyrobky. Urcite sa da skonzultovat s pediatrom. Je to uz dost stare dieta, aby to bol problem, urcite sa to da lahko zvladnut, aby mala dostatok vsetkeho aj bez kojenia a kravskeho mlieka. Ale to nocne budenie sa ste si nastavili fakt dost zle, s tym treba urcite nieco urobit.

jamesinka
3. dec 2014

Www.mamila.sk - tam najdes relevantne a kvalifikovane rady

taniky
7. dec 2014

@eleonora1987 ahoj, preferujem samostatne odstavenie dietatka a odporucam dojcenie aspon do dvoch rokov najme kvoli zdraviu, po roku ma dojcenie predovsetkym aj inu funkciu ako krmenie, je to citova vazba medzi vami a malou, a tiez imunologicka funkcia, cim chranite malu pred roznymi chorobami...
...budenie dietatka nie je pricinou na jej odstavenie, niektore mamicky prestali dojcit, ale deticky sa stale budia rovnako. .. ide tu skor o nieco ine a treba zistit co - moze to byt, ze chce byt blizko vas, citit mamu, tlkot srdiecka, ktore hned dietatko upokoji, ci drzat za ruku, mozu to byt zubky, a vtedy chce byt dietatko pri vas co najviac, mozno sa samo v postielke boji..., mozno je smadne ... je pootrebna blizsia a detailnejsia diagnostika a pod.
slabe mliecko neexistuje, ako tu niektore mamicky pisu. V roku dietatko uz papa skoro vsetko, takze co sa tyka hladu dietatka - je potrebne ho krmit castejsie v kratsich intervaloch cez den prikrmami a medzi tym dojcit, aby sa cez den dostatocne nasytilo.
Odporucam naozaj mamilu alebo nejaku poradkynu, aby ste nelutovali, ze ste ju mohli este dojcit a dat jej este viac. Prveho syna som dojcila len rok a velmi lutujem, keby som vtedy vedela vsetky tie veci, ktore viem dnes tak pokracujem dalej. Ak mate zaujem ozvite sa mi.