Aká je to zlá technika kojenia?

domidomi
8. mar 2011

Ahojte dievčatá, možno sa smejete, že akú sprostú otázku som sem dala, ale chcela by som vedieť aká je to tá zlá technika kojenia. Ked dieťa nepriberá na váhe, alebo odmieta prsník, alebo ked je stále hladné? Viem, že materské mlieko je to najlepšie pre každé dieťa, ale čo ked sa dieťatko nechce prisať v žiadnej polohe? Alebo je po kojeni stále hladné? A prosím nedávajte sem pozri tému "dakujeme annag všetko o kojeni" chcela by som odpovede mamičiek. 🙂

anjelicek26
8. mar 2011

Ked dieta saje napr. len bradavku. Je to bolestive a nevyprazdni poriadne prsnik... to mi maly robil po tom, co mal v ustach zabu (aftu ci ako sa to vola spravne)... tri tyzdne trvalo, kym sa zasa zacal prisavat normalne.

Toto teda napada mna napr.

ela2710
8. mar 2011

no myslim, ze je to, ked dieta pije len predne mliekco - ktore je riedke, teda sluzi na uhasenie smädu a nie proti hladu, dieta ma byt na kazdom prsniku 5-10 minut, ak sa dobre nenapapa, tak je hladne a stale place, zle je aj, ked sa s bradavkou len hra. Moj maly od narodenia jeden prsnik odmietal z druheho som kojila, no aj ked som ten prva osdavala, mliecko sa stracalo, maly priberal pekne, ale z jedneho mu uz nestacilo,teda som ho aj prikrmovala Bebou potom som mala iste zdravotne problemy a odvtedy je len na Bebe, a je spokojny,ziadny hlad ani nic podobne

carodejnica
8. mar 2011

Zlá technika dojčenia - to je veľmi široký pojem - môže ísť o zlé prisatie, ako tu bolo povedané - dieťa saje len bradavku, môže ísť o neefektívne sanie kvôli prirastenej uzdičke, alebo kvôli pomalému, alebo naopak silnému toku mliečka, môže ísť o bojkot prsníka... je to naozaj široká problematika.

No a nerozumiem jednej veci (možno to ja zle chápem tvoju otázku), ale ak máš nejaký problém so zlou technikou dojčenia - t.j. ako píšeš - dieťatko sa nechce prisať v žiadnej polohe, prečo sa brániš téme ""dakujeme annag všetko o kojeni"?? 😕 , nikto ti neporadí lepšie a neodpovie lepšie na tvoju otázku ako certifikované laktačné poradkyne, ktoré radia v tejto téme. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale niekedy nad laickými radami niektorých mamičiek ohľadom dojčenia až rozum zastáva... 😕

atrami
8. mar 2011

Odpoveď je jednoduchá. Kojenie nemá bolieť, vtedy bábo bradavku len cumle, nepočuješ prehĺtanie. Dieťa málo priberá aj keď je mlieka dosť. Inak ako odporúčali kočky, obrátiť sa na poradkyňu v dojčení. Annag je skvelá mamina a odborníčka.

biehn
8. mar 2011

Čokoľvek, čo funguje - bábätko priberá, prospieva a matka nemá žiadne bolesti, či iné problémy je dobré a netreba techniku, akou sa to deje, nijako riešiť.
Ak ale má dvojica matka-dieťa problém súvisiaci s dojčením, jedným zo základných riešení je úprava techniky dojčenia - čím sa myslí úprava polohy bábätka do takej, v akej sa najjednoduchšie dosahuje prisatie, pri ktorom má bábätko mierne zaklonenú hlavičku, brada smeruje do prsníka, noštek je odtiahnutý od prsníka a dieťa pokrýva viac dvorca spodnou perou než vrchnou. Toto sa najjednoduchšie dosahuje v tzv. priečnej polohe a správne prisatie je potom hlboké - dieťa nedrží v ústach len bradavku, ale aj časť prsníka a bradavka smeruje do horného podnebia, kde je chránená a nebolí. Takémuto prisatiu sa bábätko naučí samo, ak dostane príležitosť (http://dojcenie.wordpress.com/2011/02/28/ako-by...). V našej spoločnosti sa však do dojčenia veľmi zasahuje už od prvých dní a problémy napr. obmedzovaním častosti alebo dĺžky dojčenia ale najmä používaním cumlíkov, fľašiek, či klobúčikov, ktoré deformujú spôsob, akým sa bábätko prisáva na prsník a tým spôsobujú zbytočné problémy s dojčením. Ich riešením je potom aj úprava techniky dojčenia.

miskap
9. mar 2011

Čo sa týka techniky, veľa žien dojčí "zle" a ide im to. Môžu mať veľa mliečka a dieťa sa napije, aj keď nie je dobre prisaté. Problém nastane, ak začnú bradavky bolieť, sú tam trhliny, dieťa neprospieva, večne je hladné a pod. Vtedy sa treba pozrieť na to, ako je dieťa prisaté, či nesaje len bradavku. Dôležité je, aby aj pilo a nielen dudkalo. Môže byť na prsníku aj hodinu a nepije nič. Potom stále plače, málo spí, mamička je vyčerpaná, nešťastná a často dojčenie ukončí. Preto je lepšie od začiatku predchádzať problémom a naučiť sa dieťa správne priložiť, vedieť, kedy pije naozaj a spoznať napríklad signály hladu skôr, ako začne dieťa plakať. Vhodné je sa skontaktovať s poradkyňou ešte pred pôrodom, prípadne navštíviť kurz dojčenia, ak existuje. A ak sa vyskytnú problémy, nečakať, ale vyhľadať pomoc hneď.