icon

Ako často dojčiť novorodenca?

vsabina
10. sep 2025

Ahojte, chcela by som poradiť. Čakám prvé bábätko a rada by som sa spýtala aký máte názor alebo ako to je s kojením keď v nemocnici tvrdia že každé 3 hodiny? Dokonca že treba odsávať mliečko pred kojením, dať nakojiť a ešte po kojení odsávať.😵‍💫 Ja len nechcem aby sa stalo, že keď budem mať mlieko tak nejakými zlými radami o mlieko prídem alebo ho nebudem mať dostatok… Nechcem spochybňovať lekárov v pôrodnici ale už existuje xy názorov aj od laktačných poradkýň… Preto budem rada ak dáte nejakú radu. Ďakujem☺️

anonym_4aaac1
10. sep 2025

@vsabina Nič som pred kojením ani po kojení neodsávala. Odsávala som maximálne keď som mala MEDZI kojeniami veľmi naliate prsia a mlieko mi vytekalo.
A na začiatku, po pôrode keď ešte bábo málo vypilo, tak aby sa mi nezapálili prsníky, keď boli tvrdé. Ale to sama pocítiš, že to mlieko musí ísť preč - odsať.
Kojí sa podľa potreby a hladu dieťaťa. Niekedy je to 3 hodiny, niekedy si pýta už po 2 hodinách.
Kojila som do 2 rokov.

magic08
10. sep 2025

odkojila som tri deti... kojit na poziadanie je najlepsia rada na zaciatok. kazde 3 hodiny je blbost u kojenych deti. MM je rychlejsie stravitelne.

ibrunova
10. sep 2025

tie tri hodiny sa hovorili pred 30 rokmi. Uvidíš, budeš to robiť intuitívne, hádam nenecháš hladné dieťa plakať, ak nebude jesť podľa šablóny.

vsabina
autor
10. sep 2025
@anonym_4aaac1

@vsabina Nič som pred kojením ani po kojení neodsávala. Odsávala som maximálne keď som mala MEDZI kojeniami veľmi naliate prsia a mlieko mi vytekalo.
A na začiatku, po pôrode keď ešte bábo málo vypilo, tak aby sa mi nezapálili prsníky, keď boli tvrdé. Ale to sama pocítiš, že to mlieko musí ísť preč - odsať.
Kojí sa podľa potreby a hladu dieťaťa. Niekedy je to 3 hodiny, niekedy si pýta už po 2 hodinách.
Kojila som do 2 rokov.

@anonym_4aaac1 ďakujem☺️

vsabina
autor
10. sep 2025
@ibrunova

tie tri hodiny sa hovorili pred 30 rokmi. Uvidíš, budeš to robiť intuitívne, hádam nenecháš hladné dieťa plakať, ak nebude jesť podľa šablóny.

@ibrunova určite by som nenechala dieťa plakať. Len keď som hovorila starším osobám svoj názor presne taký že dám keď si vypýta tak mi bolo povedané že keď si dieťa bude pýtať každú hodinu tak že to nebude pre mňa v pohode a že keď sa dava každé 3 hodiny tak dieťa sa naučí že sa musí najesť. Nestotožňovala som sa s týmto nazorom ale nechcem nikoho spochybňovať možno to niekomu funguje. Preto ďakujem za každú radu.☺️

evcagabi
10. sep 2025
@vsabina

@ibrunova určite by som nenechala dieťa plakať. Len keď som hovorila starším osobám svoj názor presne taký že dám keď si vypýta tak mi bolo povedané že keď si dieťa bude pýtať každú hodinu tak že to nebude pre mňa v pohode a že keď sa dava každé 3 hodiny tak dieťa sa naučí že sa musí najesť. Nestotožňovala som sa s týmto nazorom ale nechcem nikoho spochybňovať možno to niekomu funguje. Preto ďakujem za každú radu.☺️

@vsabina keby len kazdy hodinu 😅 moja si vedela pytat aj kazdu pol hodinu a boli aj dni, ked po 3-4h. Takze toto sa fakt neda takto zovseobecnit 🙂 len pekne ser na rady starsiny a rob si podla seba. Urobis najlepsie 😊

vsabina
autor
10. sep 2025
@evcagabi

@vsabina keby len kazdy hodinu 😅 moja si vedela pytat aj kazdu pol hodinu a boli aj dni, ked po 3-4h. Takze toto sa fakt neda takto zovseobecnit 🙂 len pekne ser na rady starsiny a rob si podla seba. Urobis najlepsie 😊

@evcagabi ďakujem☺️

sisska96
10. sep 2025
@vsabina

@vsabina je to pravda. Režim je najlepšie potom budeš mať chaos

nikpa
10. sep 2025

@vsabina teória a prax je v tomto úplne iná. Vyčkaj až sa ti vôbec narodí dieťa a uvidíš.

kiki68
10. sep 2025

Nic neodsavat ked netreba, to vedie k zapalom prsnikov. Normalne kojit na poziadanie, skor tak kazdu 1,5 hod, ale moze to byt aj menej a aj viac casto, podla toho ako na dieta ten rytmus dna. V noci tiez tak 2-3x kojit. Hlavne si v tom najst svoj rezim. Tie 3 hod su za mna maximum, lebo tie deti su na zaciatku take, ze vytiahnu menej a zase po hodinke vytiahnu nieco

jomarch
11. sep 2025

mne tiez kazali kazde tri hodiny a dokonca pediatricka mi kazala po kazdom kojeni odsavat (rodila som minuly rok). urobila som to presne raz a potom som prestala, pretoze by som cely den riesila len kozy a mlieko prisaham 😂😂 mam malu prisavku, ona bola na prse nonstop fakt. kojit na poziadanie je asi najlepsia cesta. chvilu bol problem ked sme mali podozrenie na reflux, ale z toho tiez vyrastla, bolo mi totiz odporucene kojit menej casto, lenze ona sa tym upokojovala, spinkala mi na prse, cize som proste kojila nadalej tak casto ako chcela

mtn112233
18. sep 2025

@vsabina každé 3 hodiny u novorodenca? Ja mam 3 mesačne dieťa a 3 hodiny bez kojenia nevydrží.. úprimne pri oboch deťoch ked boli novorodenci som cely den bola hore bez a kojila asi každú pol hodinu, pokym nespinkali tak sa kojili ked spinkali boli na mne koža na kožu a toto je práve to čo je ok a prirodzené.. nam detska dr povedala nekojit dlhsie ako 15 min to je tiež taku nazor že dovi.. vysvetli novorodeniatku že prešlo 15 min a dosť 🙂
Čím viac budeš kojit tym viac mlieka sa ti bude tvoriť tymi presnymi intervalmi a dlzkami si akurat tak vyrobis problem ze mlieka bude ubúdať.. dieta sa ma kojit tak často a tak dlho ako chce