Ako často dojčíte svoje ročné dieťa?
Ahojte, syn bude mať tento mesiac 1 rok a teda nejak som dúfala, že dojčenia bude menej. Všade čítam, že sa deti kojili 2-3x denne v takomto veku, u nás nehrozí. Minimálne 7x denne musí byť a popri tom zje aj fajn porcie z normálneho jedla. V noci taktiež asi 6x kojím, ale to zatiaľ tak neriešim. Vadí mi, že sa cez deň nemôžem vzdialiť na viac ako hodinu, minule som bola hodinu a pol behať a syn už mal pomaly hysterický záchvat a len mlieko 🫣 ako ste to mali vy? Prípadne kedy sa začal ten počet redukovať? Ďakujem
Ja som prvorodeneho dojcila takto, lebo si to tiez vyzadoval. Ale kludne som od neho odisla, on to uz nepotrebuje pre utisenie hladu, a emocne ho proste musia zvladnut ti, ktori ho strazia🤗 vobec by ma netrapilo, ze ma hysaky, ved tam nie si, nadojcis ked aa vratis
Druhorodena je uplne ina, jej davam iba na spanok-raz denne, a v noci milionkrat. Ona cez den o mna ani nezakopne🤣
Obe deti ráno a večer. Občas pred obedným spánkom. Ale noci boli des. To aj každú hodinu boli hore. Preto som s tým u oboch v roku a pol sekla.
Ak ti to vadí, tak stopni tak časté dojčenie. Ja mám kamarátky čo takto často koja aj dvojročné deti lebo deti to chcú a im to nevadí. Mne to vadilo, tak som to v roku obmedzila na 2x denne, maximalne 3x. Zlepšil sa nám spánok.
Ročné? Už ani raz
@anonym_autor 7x denne? A v noci 6x? To ho akoze kojis každé 2 hodiny ako male mimco? Sklamem ta, ale v tvojom pripade nejde už o ziadne kojenie ale robenie si z teba dudel. Rocne dketa už má normdlne jedt a nie vymýšľať s kojenim. Chore toto, fakt. Choré. Spamataj sa preboha
V roku uz ani raz, prj starsej som bola namiesto cumla,tak som to stopla (v noci som polozila a za 45sekund bola zase hore), mladsia by sa odstavila sama uz v 8,5m, potiahli sme to do roka na 1kojeni.
13x za den pokial normalne je, by bolo pre mna na slucku
Dcera bude mat za par dni 15 mesiacov a kojim ju rano, ked sa zobudi, potom pred obednym spankom a pred vecernym spankom. Pocas dna si obcas tak 2x spomenie, ze chce, tak jej este okrem tych predspankovych davam este ak chce cez den. Ale to len tak cucne 2x a koniec, akoby sa chcela uistit, ze tam mlieko stale je. A nedeje sa to kazdy den. Samozrejme, ak sa obcas stane nieco, ze spadne alebo ju nieco boli, tak tiez si da, parkrat potiahne a staci. V noci sa budi ako kedy, priemerne tak 3x. To tiez len potiahne parkrat a spi dalej. Mne to nevadi, pride mi to ok. Zato starsi syn, tak ten bol v tomto veku uplna prisavka, ten sa v noci dozadoval kazdu hodinu.
A ten hysak, ked si bola behat, mal az po tom, co si sa vratila domov alebo este ked si nebola doma?
@anonym_autor je normálne, keď sa dieťa koji aj v tomto veku tak často cez deň. Oni veľakrát už toľko netahaju, ale stále potrebujú matkinu blízkosť a takto cítia doplnenie svojej potreby bezpečia. Každé dieťa je iné, sú dokonca deti, čo úplne odmietajú jedlo do dvoch rokov a pýtajú iba maminkino mliečko . Hlavne sa neporovnavaj, každý sme iný. Ide o to, nakoľko je to komfortné aj pre teba. Niekomu to vyhovuje, inému nie. Je to aj o nastavení tvojich hraníc.
Skôr by som sa pozrela na to, že sa nemôžeš vôbec vzdialiť prakticky. Sú v jeho živote aj iní ľudia, čo sa oň starajú, trávia s ním cas? Bolo by fajn, keby sa začali zapájať a dieťa si už zvyklo aj na nich. Otec dieťaťa, babka, dedko, teta,... Nech sa môžeš aj nadýchnuť a mať čas pre seba.
Dcera bude mat za par dni 15 mesiacov a kojim ju rano, ked sa zobudi, potom pred obednym spankom a pred vecernym spankom. Pocas dna si obcas tak 2x spomenie, ze chce, tak jej este okrem tych predspankovych davam este ak chce cez den. Ale to len tak cucne 2x a koniec, akoby sa chcela uistit, ze tam mlieko stale je. A nedeje sa to kazdy den. Samozrejme, ak sa obcas stane nieco, ze spadne alebo ju nieco boli, tak tiez si da, parkrat potiahne a staci. V noci sa budi ako kedy, priemerne tak 3x. To tiez len potiahne parkrat a spi dalej. Mne to nevadi, pride mi to ok. Zato starsi syn, tak ten bol v tomto veku uplna prisavka, ten sa v noci dozadoval kazdu hodinu.
A ten hysak, ked si bola behat, mal az po tom, co si sa vratila domov alebo este ked si nebola doma?
@diewcatqoo bol nervózny už keď som bola dlho preč a keď som sa vrátila a ešte som sa chcela osprchovať, tak mi búchal na dvere a plakal, upokojil sa až keď dostal mlieko 😣
@anonym_autor je normálne, keď sa dieťa koji aj v tomto veku tak často cez deň. Oni veľakrát už toľko netahaju, ale stále potrebujú matkinu blízkosť a takto cítia doplnenie svojej potreby bezpečia. Každé dieťa je iné, sú dokonca deti, čo úplne odmietajú jedlo do dvoch rokov a pýtajú iba maminkino mliečko . Hlavne sa neporovnavaj, každý sme iný. Ide o to, nakoľko je to komfortné aj pre teba. Niekomu to vyhovuje, inému nie. Je to aj o nastavení tvojich hraníc.
Skôr by som sa pozrela na to, že sa nemôžeš vôbec vzdialiť prakticky. Sú v jeho živote aj iní ľudia, čo sa oň starajú, trávia s ním cas? Bolo by fajn, keby sa začali zapájať a dieťa si už zvyklo aj na nich. Otec dieťaťa, babka, dedko, teta,... Nech sa môžeš aj nadýchnuť a mať čas pre seba.
@lucia245 zapája sa otec, vo všetkom, je úplne super, inú rodinu tu nemáme, takže v podstate je väčšina na mne, manžel sa zapája keď príde z práce, práve vtedy idem behať. Akože malý nemá absolútne problém s cudzími ľuďmi, vydrží, len proste mlieko potrebuje každú hodinu a pol 😣
@diewcatqoo bol nervózny už keď som bola dlho preč a keď som sa vrátila a ešte som sa chcela osprchovať, tak mi búchal na dvere a plakal, upokojil sa až keď dostal mlieko 😣
@anonym_autor nemyslim si, ze mu chybalo mlieko, ale ty. Potreboval teba a ked si prisla, potreboval sa pomojkat a ten prsnik je pre neho istota a bezpecie. Skus castejsie od neho odist, nech si pomalicky zvyka na tvoju nepritomnost. Najprv chod len na par minut a potom tie intervaly predlzuj. Ked potom po navrate bude vzdy potrebovat mlieko, tak mu daj a ukludnuj ho, ze vzdy sa vratis.
@anonym_autor toto bude este len sranda, keď ti pôjde do skolky. 🤦♀️
@anonym_autor tak z toho co ja pocujem a citam (mam tiez rocne dieta) v roznych skupinach a tak tak toto je uplne bezne. Dokonca matky co maju uz starsie deti vravia ze okolo 1,5 roka kojili nonstop lebo im zacalo take obdobie ze chceli deti stale. Ja tiez kojim dost casto ale skor je to o tom ze si trosku cucne a ide dalej. Vobec si nevsimaj take komentare ze je to chore a podobne 🙂
U nas ale ked som prec tak aj 4 hodiny si nespomenie ze chce mlieko, az ked ma zase vidi. Takze skusila by som pomalicky tie intervaly kedy si prec predlzovat. A aj ked si doma a pyta si (ak vies ze naozaj nie je hladny ani smadny) tak nedat a skusit niecim zabavit.
@lienka.7 vobec nemusi, aj taketo dieta sa da neskor odstavit a dokonca bez placu. Po dvoch rokoch som tak odstavila svojho ciciaka, z jedneho dna na druhy bez jednej slzy. Tak zbytocne nestras autorku
@anonym_autor 7x denne? A v noci 6x? To ho akoze kojis každé 2 hodiny ako male mimco? Sklamem ta, ale v tvojom pripade nejde už o ziadne kojenie ale robenie si z teba dudel. Rocne dketa už má normdlne jedt a nie vymýšľať s kojenim. Chore toto, fakt. Choré. Spamataj sa preboha
@anonym_666ed6 co je chore na tom ze ROCNE dieta potrebuje matkinu pritomnost. Velmi by ma zaujimalo tvoje (nepochybne medicinske) vzdelanie ked s takou istotou pustat do sveta taketo mudrosti. A slovnik ze „spamataj sa“? Ty mas nejaky problem sama so sebou, pories si to a neutoc na ostatnych.
@anonym_666ed6 co je chore na tom ze ROCNE dieta potrebuje matkinu pritomnost. Velmi by ma zaujimalo tvoje (nepochybne medicinske) vzdelanie ked s takou istotou pustat do sveta taketo mudrosti. A slovnik ze „spamataj sa“? Ty mas nejaky problem sama so sebou, pories si to a neutoc na ostatnych.
@anonym_4085e5 ano, malé dieťa potrebuje matku, to ale neznamená, že jej musí stále visieť na cecku, a v tomto prípade doslova. A 6x som v noci nekojila ani kojenca, tobôž 1 rocne dieta. Tu však nejde o kojenie ako take, ako o vytvorenie nezdraveho návyku. Asi nevieš čítať s porozumenim, tak to skus trosku potrenovať.
@anonym_4085e5 ano, malé dieťa potrebuje matku, to ale neznamená, že jej musí stále visieť na cecku, a v tomto prípade doslova. A 6x som v noci nekojila ani kojenca, tobôž 1 rocne dieta. Tu však nejde o kojenie ako take, ako o vytvorenie nezdraveho návyku. Asi nevieš čítať s porozumenim, tak to skus trosku potrenovať.
@anonym_666ed6 super ze si mala dieta ktore nevyzadovalo caste kojenie (ani ako novorodenec) …len nie vsetky deti su rovnake, takze trosku vaz slova ktore tu na autorku pouzivas
Boze moj, urcite by som nepisala druhej matke komentare typu, je to chore...nepodporuj ho.....si len dudel.... nezdravy navyk? Visiet na cecku? To budr sranda ked ti pojde do skolky?....a podobne to prosim ai dovoluje zena zene? Tak radcej poradte ako jej pomoct, ako to prezit? Tak jasne ze papa normalnu stravu ale pre nieco vyzaduje pozornost matky, asi matka je pre to babo centrum vsetkeho, pocit istoty, bezpecia....rocne male dieta nehovorme prosim ze to robi naschval?.... a podobne komentare. Co je normalne a co nie? Ked papa normalu stravu, nabera na vahe je to super a nebrala by som to za ziadny problem. Tu by som sa opytala niektorych je normalne kupovat umele mlieka? A davat 1 rocnemu? A 2 rocnemu...a premna extrem ze pre 4 rocne dieta? Ale aj to existuje takze asi rovnaka odpoved. Ja nekupujem ja davam cecok a ziadny rozdiel neni. Ak to rodicia tak robia je to ich vec... Asi pre tvoje dieta znamenas vela, a ano aj tvoj prsnik a to ze je pritebe je prenho potrebne. Ak ale mas neistotu skus sa radcej opytat odbornika, pripadne detskeho lekara. Ako mama ti skusim dat radu mozno potrebuje viac cistej vody..?. a ako s mama dojceneho dietata ktory v pohode nastupil do skoly a skoncil s "dudlikom ceckom ako som citala vyssie" ako 3,5 rocne. Nevidim na tom nic zle. Poviem ti prestal z jedneho dna na druhy bez problemov a ja som si poplakala. Ze co je prijemne ze tolko je na prsniku v noci? Urcite nie, a aj som si zanadavala lebo aj my sme mali take obdobie.....ale rychlo preslo, vtedy to potreboval. Teraz ma 6 rokov dam mu pusu a uz vyzaduje len aby som nechala pootvorene dvere. Prosim skus to zobrat aj ztejto stranky...prenieco tvoje dieta teraz vyzaduje tvoju pritomnost a ten pocit mu dodava ze si lahnes vedla neho a je pri prsniku. Podla mna to dietatko vie ze keby sa neprisaje tak odneho odides robit domace prace 😄
Na tom, že dieťa potrebuje matku nie je nič zlé, je to prirodzené. Matka má dieťa aj vychovávať, dať prsník len preto, že ho vyžaduje hysterickým plačom, je cesta do pekla. Upokojiť sa dá aj pohladením, pritúlením. Nie je vo veku, že by potreboval mlieko na utíšenie hladu. Súhlasím, že možno potrebuje viac tekutín. Čo bude robiť, keď príde obdobie vzdoru, tiež ustúpi pri každom hysáku?
Na tom, že dieťa potrebuje matku nie je nič zlé, je to prirodzené. Matka má dieťa aj vychovávať, dať prsník len preto, že ho vyžaduje hysterickým plačom, je cesta do pekla. Upokojiť sa dá aj pohladením, pritúlením. Nie je vo veku, že by potreboval mlieko na utíšenie hladu. Súhlasím, že možno potrebuje viac tekutín. Čo bude robiť, keď príde obdobie vzdoru, tiež ustúpi pri každom hysáku?
@anonym_7a7a73 niektore rocne deti nezjedia dokopy nic, takze ano, dieta potrebuje prsnik aj na utisenie hladu
@anonym_autor tiez mame take kojenie, v noci vkuse na cice a cez ked sa zobudi, ked ideme von, naobed na spanok a tak. Ale idem aj na 2 -4 hodinky prec a vpohode postrazia ale akonahle sa vratim, uz chce len mna. Ja by som sa nestarala co a dietatom robia blizky ked strazia bud rada, ze vybavujes veci co musis alebo sa venujes sebe.
@anonym_7a7a73 niektore rocne deti nezjedia dokopy nic, takze ano, dieta potrebuje prsnik aj na utisenie hladu
@michaelam2 Prečo asi? Pretože sa nasýtia mliekom. Tu autorka píše, že je pekne, to znamená, že mlieko nepotrebuje lebo je hladný.
@michaelam2 Prečo asi? Pretože sa nasýtia mliekom. Tu autorka píše, že je pekne, to znamená, že mlieko nepotrebuje lebo je hladný.
@anonym_7a7a73 ale prosim ta …su deti ktore nevezmu do ust nic aj keby mali byt cely den hladne …ty by si nechala rocne dieta o hlade len preto lebo podla teba mlieko uz nepotrebuje?
@anonym_autor ja už len na obed raz a v noci raz..ale zas nemala som tvoju situáciu, moja dcerka prsník nikdy nevyhladavala, ale skôr ja som jej ho dala, keď som už potrebovala prsiam ulavit..tým, že jedla dobre, tak mi to prislo take zbytočne do nej pchať aj jedlo aj mlieko..a ja som postupne ako som pridávala jedlo, tak uberala kojenie už od takého 8 mes, nech sa mi pomaly znižuje aj tvorba..ale keby sa dopytuje po prsníku, tak neviem, či by som jej dokázala odoprieť, ale zo zdravotného hľadiska mu nič po roku už nehrozí, aj keby už mlieko nemal vôbec..mne sa v cca 14-15 mes odstavila sama a nedávala som UM lebo jedla aj jogurt aj syr
@anonym_7a7a73 ale prosim ta …su deti ktore nevezmu do ust nic aj keby mali byt cely den hladne …ty by si nechala rocne dieta o hlade len preto lebo podla teba mlieko uz nepotrebuje?
@michaelam2 Nenechala by som o hlade, dala by som normálne jedlo. Verím, že každé dieťa sa správnym prístupom jesť naučí. Mám vyskúšané, že aj najväčší nejedák, ako tvrdila jeho matka, normálne jedol, keď nebola na blízku.
@anonym_666ed6 super ze si mala dieta ktore nevyzadovalo caste kojenie (ani ako novorodenec) …len nie vsetky deti su rovnake, takze trosku vaz slova ktore tu na autorku pouzivas
@michaelam2 je rozdiel kojiť a robit si z matky dudel. Vidím, že mnohé maju problém pochopiť tento základný rozdiel a idú si stále svoje.
@lienka.7 tak do škôlky ide za 2 roky, to ma teraz fakt netrápi 🙄 dovtedy ho môžem v pohode odstaviť, nemá 2 a pol
@lienka.7 tak do škôlky ide za 2 roky, to ma teraz fakt netrápi 🙄 dovtedy ho môžem v pohode odstaviť, nemá 2 a pol
@anonym_autor pri tom co o nom píšeš o tom pochybujem. Pri tebe ma skôr napadla téma, co tu jedna písala, že či ju zamestnavatel uvoľní, aby cez obed išla "nakojit" dieta do skolky.
@anonym_autor pri tom co o nom píšeš o tom pochybujem. Pri tebe ma skôr napadla téma, co tu jedna písala, že či ju zamestnavatel uvoľní, aby cez obed išla "nakojit" dieta do skolky.
@lienka.7 nebudem sa s tebou hádať, dieťa má len rok, to, že sa teraz výdatne dojčí, nepredurčuje, že ho budem kojiť aj v škôlke, ani to neplánujem. Chcela som len rady, ako na to šli mamičky, ktoré mali podobne kontaktné deti, nechcela som čítať urážky, že ja alebo moje dieťa sme chorí. To by ste si mohli všetky odpustiť, ale v poriadku, budem sa snažiť si to nebrať k srdcu. Ďakujem mamičkám, ktoré sa podelili o svoje skúsenosti.

V tomto veku 3x za deň je akurát dosť. Viac je závislosť, nemala by si ju podporovať. Nedať len preto, že chce, plače a hysterčí. Toľko čo píšeš sa nedojčí ani novorodenec.