Ako dlho ste sa trápili s kojením?

15. jún 2020

som po planovsnom cisarskom. babo ma tyzden. mlieko sa mi pustilo ked mala 4dni a pustili ma domov. odvtedy je to boj. malinka bola spava
potom sme budili na prikladanie. cez den ju treba budit v noci nevie zaspat. najprv sme dokrmovali cez stroekacku. teraz u nas bola laktacna a dokrmujeme cez cievku. ja total nevism spat. aj ked sa snazim. a citim ze sme v takom kruhu. ja som nevydoata. vystresovana. mlieko citim ze ore nu nemam dost plus su mipoloh tie soravne na dojce id nepohodlns na chrbat. miestami uvazujemze to vzdam a dostane flasu ale to mu pride strasne luto. co mam robit co vam pomohlo???

yoxinka
16. jún 2020

Ach ... akoby som čítala o sebe pred 7 rokmi :(. Ja som tak strašne chcela dojčiť a tak to nešlo. Revala som každý druhý večer, aká som neschopná, všetci do mňa búšili, nech dám fľašu, okrem muža (ten bol na mojej strane) a laktačných (u mňa boli tri). Doktmovali sme cievkou, ale mne to prišlo veľmi konplikované, samej mi to nešlo, potom sme dávali dokrm fľašou. Mne vyše mesiaca odsávala jedna mamina svoje mlieko a dávala som malému to ako dokrm, sem tam ho nakojila aj. Malý mi máličko priberal, tu ma zas upokojavala pediatrička, že dobre je to ešte, je to menej, ale dobre ... malý bol uplakaný hrozne ... och, strašné obdobie to bolo. Trápila som sa do 4mesiaca takto, potom som začala prikrmovať (ako nedojčené deti) a kojila som ďalej. Nakoniec som malého dojčila 15 mesiacov. Pri druhom dieťati som bola rozhodnutá, že keď uvidím, že nejde, balím to a chcela som to zbaliť hneď v nemocke, ale niestna laktačná mi veľmi pomohla, po príchode domov a počiatočnom nepribratí nič, som si dala nejko dokopy hlavu, upokojila som sa a na prevážení po týždni mala dcéra pribratých skoro 450g. Doktorka spoko, ja happy. Dojčila som 17mesiacov. A to, že tu teraz píšem je pre to, lebo som práve sokonila dieťa číslo tri, má 13mesiacov. Pokiaľ máš podporu ľudí okolo, aspoň muža, je to super. Pokiaľ cítiš, že to nejde nijako a urobila si všetko, kašli na to. Keby môžem vrátiť čas pri synovi sa vykašlem na celé kojenie, dám umelé mlieko a mali by sme pokoj a super čas. Tak si z jeho prvého polroka pamätám len rev, stres a neriešila som nič, len kojenie a nešlo a to a nešlo. Vydržala som lebo muž bol na mojej strane, pediatrička ma podporovala. Kojenie z teba nerobí lepšiu mamu a nekojenie horšiu 🙂.

ingelika78
16. jún 2020

5 tyzdnov. niekolko akutnych mastitid (zapal prsnika), 4 davky antobiotik nakoniec z toho bol absces cize som skoncila na chirurgii - absces mi vybrali. a potom to uz bolo super - syncek ma rok a pol kojim dodnes 🙂 Na tie prve tyzdne nerada spominam je mi luto ze to doslo az tak daleko . ale stalo to za to.

777januska777
16. jún 2020

Najťažšie je asi u teba tá psychická stránka, daj sa po psychickej stránke dokopy a uvidíš, že to pôjde. S prvým kojenim má väčšina báb problém, keďže prsník je ešte nový a nevytahaný a drobček si ho musí rozhýbať. Môj bol maličký a tiež mal problém si ho vytahať, ale teda ja som mala veľkú motiváciu (chudnutie 😀) a tak sme sa do 2-3 týždňov znormalizovali. Ale teda dosť mi pomáhal aj muž, keď bol doma, tak som iba kojila a on prebaloval a staral sa o drobca. Zarad muža do práce a pomoci s drobcom a ty oddychuj ako najviac môžeš a uvidíš, že aj s mliekom to potom pôjde dobre.

miadi
16. jún 2020

Trapila som sa 3.5roka s prvorodenou, Po tyzdni by som to nevzdala . Kazda mama je unavena malo spi pri babatku zvykneš si. V noci skus kojit poležiačky da sa to v polospanku zvladnut. Moja mala mliekofilka lubila mliecko a nechcela sa ho vzdat. Do 2r ani vodu nepila. Tie prve tyzdne su najtazsie zvykàš si. Casom to bude lepsie. Hlavne casto prikladaj vyskusaj aj kožu na kožu ( babo v plienke iba) pi vela tekutin jedz dost casto daj si nieco sladke. Fenugreek caj alebo extrakt alebo tabletky.. Nealko pivo kaša z ovsenych vločiek= podporuje produkciu mlieka. Spat musis dost. Spi ked spi babatko mas len 1 tak sa onho mozes starat na 100% ale aj o Seba ! Ze mas malo mlieka moze byt aj falosny pocit poznam dobre no nikdy som nedokrmovala netreba. Treba si vsimat či mà dost modrych plienok a pravidelne kaka. To mlieko niekedy clovek citi niekedy nie. X krat som myslela ze nic neslo malej
Ale grckala vela takze islo. Mala bola prisavka no maly robi take srandy ze cuca a odpoji sa ( asi mu moc rychlo tečie ) a ja to vobec necitim no vidim 3 prudy mlieko strieka ako zo striekačky.. Twn strach ci mà dost je proste sučast veci lebo to nevidis ako mlieko vo flaške. Maly sa narodil 3200g a za 2m pribral 3kg. Teraz mà 4.5 a 8 kg je to taky macko velky 😍hlavne klud ak chces pojde to a v najhorsom to vzdaš. Tie prve tyzdne s babo mama len dookola koji casom sa to meni babo vydrzi dlhsie bez papania skus si dat mètu ja som povodne chcela vydrzat do 6m iba 😂teraz s malym si robim plany tak do 2r Dufam ze mu bude chutit jest .Nemam srdce na nasilne odstavenie. ( ja pri kojeni nechudnem Lebo musim jest aby bolo mlieko ) drz sa a hlavne teraz spi ked sa da jedz mojkaj sa s babatkom a hlavne cit to štastie byt mama aj ked je to obcas makačka. Pocit stastia tiez pomaha k tvorbe mlieka. Kojenia mà vela vyhod este tomu daj sancu a spoznas ich .

autor
16. jún 2020

dik baby
.

mogaa
16. jún 2020

čo najčajstejšie prikladaj, a odsávaj - ono čím viac mlieka odíde tým viac sa dotvorí...a dokrmuj kludne flašou odsaté mlieko, hlavne ak má len týždeň, prí.si kúp klobúčiky....ale ak to nepôjde absolútne sa tým netráp a prejdi na UM, je xy kojených detí čo aj tak bývajú v kuse choré rovnako xy detí na UM čo majú imunitu ako lusk....

autor
16. jún 2020

ja mam velku podporu manzela. je s nami doma. robi vsetko. rodina nosi jedlo. on cievkuje. len fungovat na par hod spanku takmer ziadnych je masaker pre mna. zatial jedina nie uplne nepohodlna poloha je v posteli na boku. ja ked citam cim ste presli tak nechapem ako sa vam to dalo nevzdat... dnes ideme orvykrat k oediatticke. som zvedava aj na vahu aj co povie/poradi. furt len placem ze som neschopna a ze je to narocne

laskamojajeidna
16. jún 2020

Prvé 3mesiace je fakt neskutočný boj. Pri prvom odsávanie, zápal prsníka a rezanie s čistením mesiac na pohotovosti. Stratila som mlieko asi po druhom mesiaci. Takže bol malý na umelom mliečku. Pri druhom krásne kojenie bez odsávačky. Prvé tri mesiace ako píšem budeš mať čo robiť a potom to už bude len a len lepšie. Budeš šťastná a spokojná mamička. Držím prsty. Každá to máme za sebou s iným príbehom.

zuzzqa
16. jún 2020

Presne 7 dni a potom dostal flasu (ciez po SC) . Sme spokojna cela rodina, bolo to najlepsie rozhodnutie, ale ja som kojenie neprezivala, pre mna to nebola alfa omega materstva. Skusila som, neslo to, boko to nepríjemné obidvom, teraz mam doma stastne dieťa aj mamku. 🤷🏼‍♀️

beronsche
16. jún 2020

.. po prirodzenom bezproblemovom porode zrazu dojcenie neslo.. Pre mna to bol sok, ze to nejde, dieta hladne, mieka malo.. Prvy tyzden katastrofa... Hrozila hospitalizacia, kvoli velkej strate porodnej hmotnosti.. ja, cierne bolave bradavky, uplakane babo, malo mieka a vsetci ma utesovali sposobom, ze neboj sa, daj umele, ved to je na to (lebo ja som blba a toto neviem.. ). Pomohla mi laktacna, ktora ma "zdrbala", ze co saliem, ved to pojde.. Neviem, ci ma tak dobre odhadla, alebo to bol jej svojsky pristup, ale to bolo presne to, co som potrebovala, aby som sa dala dokopy.. 🙂 U nas sa to ustalilo o 2-3 t a potom sme ani prestat nemohli 😀 a dojcila som veru dlhsie ako je bezne.. 🙂
Pri druhom som bola frajerka, ze toto mam zvladnute a chyba.. Zase to neslo, tentokrat kvoli kratkej uzdicke.. Tak som zase odsavala a odsavala, cievkovala (a lutovala , ze pri 1. som o cievke nevedela..).. Velmi mi pomohlo, ze muz stal pri mne.. Bez jeho podpory by to neslo..

Na zvysenie tvorby mlieka vela malinku prikladaj, vela kontaktu koza-na-kozu, mne radili aj sa s babom kupat, nech spi pri tebe. Skus ju dojcit poleziacky, tak, ze ty na chrbte a ona bruskom na tebe. Rameno si podopri vankusom, aby ta nebolela ruka, ktorou ju budes pridrziavat. Na zvysenie tvorby mlieka musis odsavat... Chvilu po dojceni si pomasiruj prsniky a potom si odsaj.. a aj v noci! to je dolezite..
V hlavne a to je dolezite, zacni si opakovat, ze je to ok, ze robis max. a zvladnes to.. Ziadne vycitky. Vzdy ked sa da, oddychuj a na vsetko ostatne sa vykasli.. Drzim palce!!

lucia147852
16. jún 2020

Mesiac som sa trápila. Mlieka som mala malo nech som si dávala akékoľvek bylinky a osvedčené jedla. Moja dcéra bola veľká keď sa narodila a jej nestačilo. Možno menšiemu by bolo dost. Furt rucala hladom a mne už nič netieklo. Po mesiaci som začala dokrmovat fľašou a bolo to najlepšie rozhodnutie aké som mohla urobiť.

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beronsche
16. jún 2020

teraz citam tvoj druhy prispevok a akoby som to ja, po narodeni prveho dietata, pisala... ☹ Presne pocity zlyhania a neschopnosti.. Musis to proste prijat.. Je to jednoducho tak a bodka.. Shit happens, manage it!
Poplac si, ak potrebujes, vykric sa ... A mozno by bolo dobre, dat babo na starost muzovi, nech jej da flasu a ty sa vyspi.. Pozri, nie som laktacna, ale myslim, si, ze ak bude den-dva na umelom mlieku na flasu, tak to situaciu neskomplikuje a ty potrebujes oddych.. Resetnes sa a potom zabojujes..
A mozno som prilis skepticka, ale od pediatricky velmi rady k dojceniu necakaj... Skor ta bude tlacit do UM.. Ale samozrejme mozem sa mylit..
Vela sil ti zelam!

martinka13
16. jún 2020

No ja by som sa veru netrapila. Skúsila si, hold keď to nejde, tak to nejde. Dieťa vyrastie aj na UM a budete v pohode.

emma_932
16. jún 2020

Tyzden som sa trapila, potom som sa na to vykaslala. Niet nad spokojnu maminu a spokojne babatko.

adamadent
16. jún 2020

pri kojeni je dolezite byt oddychnuta vyspata najedena napita az vtedy mozes obsluzit dietatko, ak nemas niekoho kto by ti pomohol. Nakrmila by som dietatko UM odgrgnut dat spinkat a ty si tiez ku nej lahni a spi. oddychovat po porode je nutne za to nie si leniva alebo co... vela sil prajem

dzejsik
16. jún 2020

7 týždňov, bola aj laktačná, ale cievku chcel len z prsta, kojiť ani náhodou - hysák už len keď videl, že ho chcem priložiť ...tak som len odsávala do flašky kým to šlo a som rada, že je po

evitka83
16. jún 2020

Prvu dceru som nedojcila vobec, nechcela sa prisat, ja som cez den ledva nieco odsala.po 3 mesiacoch som to vzdala, aj tak bola vacsinou na UM. Teraz mam 3mesacneho syna. Do porodnice som isla s pribalenou flasou, keby nahodou. Maly sice tahal, ale chvilu trvalo kym sa mi mlieko rozbehol, asi 6 tyzdnov bol dokrmovany 50:50 moje a UM. Potom sa mi to viac rozbehlo. Pomaha mi senovka a benedikt. A musim sa vyspat aspon 5h, inak nemam mlieko. Takze jednu davku UM dava muz v noci. Ked ho mam menej prkrmim ho aj ja. Nerobim uz z toho dramu. Na dcere vidim, ze MM nie je zarukou zdravia. Vsetky deti naokolo byvaju chore a moja dcera 2x potiahne sopel a tym sme vybavene s chorobou. Ine kojene deti maju alergie a pravidelne na atb, lebo imunita v keli. U nas ficia bylinky, takze dcera ma imunitu ako beton. V kazdom pripade na kojenie mi pomahaju tiez bylinky a odsavat. Hoci aj naprazdno, ono to niekedy chvilu trva kym to vytiahne. A ty musis mat pohodlie, v tehu a pri dojceni vankusov nikdy nie je dost 😉 uprimne ja len cakam, kedy maly zacne papat prikrmy, potiahnem do pol roka a potom koncim, lebo mne z tych laktacnych hormonov sibe. Drzim ti palce

yoxinka
16. jún 2020

Vieš, je pravda, že je to len týždeň. Je to ťažké, viem, prežila som si, napísala som ti v prvom príspevku, ale tá doba je kratučká. Ešte skús zabojovať trošku a keď nepojde, kašli na to bez výčitiek. Ja mám v tomto mega osvietenú pediatričku, ona mi dala kontakt na ženu, ktorá mi mlieko odsávala svoje (mali sme rovnako staré bábatká) a ona ma na každej poradni presviedčala, že to dám, lebo ja som si neverila, že voooobec. Keď som bola v prvej poradni s 3dieťaťom, tiež nemala malá skoro nič pribraté a bola tam zastupujúca lekárka a tá hneď, že nooo, ale mohla aj viac pribrať ... Len som kývla rukou, že pred týždňom sme len prišli z nemocky, to sa doma spraví a sestrička veľký smiech, že vás by sme tu mali nechať pre vystrašené prvorodičky. No tak sme pospomínali, čo bolo, keď som tam zrevaná chodila s prvým synom ... Ja ťa úplne, že úplne chápem ... ale daj možno tomu trochu čas ... a skús si pustiť seriál, pricucnúť bábo a kukať. Toto mne pomohlo pri druhej, ju som rozkojila tak, že som kukala Priateľov, ona prisatá a ja som nemyslela na to, že pije? nepije? Ale som sa rehotala na Priateľoch. Treba do toho dostať aj trochu pokoja a psychickej pohody 🙂 ale vie, aké je to ťažké ...

autor
16. jún 2020

dakujem baby. u mna je velky problem ten spanok. aj teraz. v noci sme mali zur od 12 00 do stvrtej cca. zalomila max na polhodkum pritom nakrmena prebalena dlho hore. nakoniec sme spali 4 00 az 6 30. potom dostala orsia cievku a zalomila 9 00 az 11 00. manzel pri nej krasne pospal mne zaspat neslo... chystame sa na navstevu k pediatricke na 13 00. proste podla mna maminy co vedia driemat to maju super. moj spanok pred tehu bol taky ze som nikdy nevedela driemat cez den.vzdy som musela mat stuple a krytku a tmu a ticho. teraz ked vydava zvuky ma budi a ked nevydava zvuky tiez sa budim lebo mam o nu strach. manzelcnechodi do prace len je s namim cievkuje perie prebaluje odgrgava. u pediatricky budeme 15min takze zazraky necakam to je jasne... baby klobuk dole ored vam ivsetkymi. to vycerpanie je hrozne

eliska13
16. jún 2020

Podľa mne je to len psychické a fyzické vyčerpanie.Ja som odchádzala s pôrodnice so striekačkou, mlieka na rozdávanie a hneď sme išli do lekárne kúpiť odsávačku a bála som sa či stihnem odsať, kým sa zobudí.prve týždne sa nechcel kojit bol slabý silná žltačka, fungovali sme na fľaške do 2 m medzi to som skúšala prikladať.Teraz si vystresovaná unavená vidíš to aj o dosť horšie tým, že nespíš poriadne.Len skusaj prikladať vydrž pár týždňov bude to určite lepšie, keď sú nájdete sysytem.Kojila som vyše 2 r a vždy len v ľahu na boku.Teraz je to len veľký chaos, ak bábo priberá len kľud a pôjde to a, ak nie dáš umelé svet sa nezrúti.

eliska13
16. jún 2020

Ja som vôbec nevedela nikdy cez deň zaspať tiež som stále počúvala a v noci detto bolo to len také bdenie.Mas to fajn, že más muža doma psychická opora je to veľká.Trapila som sa asi 2 m pokým nezačal normálne piť z prsníka mňa unavilo
to neustále odsávanie v noci mi mlieko tieklo, že som sa budila na prezliekanie.Zaciatok je ťažký strach o dieťa, či to zvládneš všetko bude dobre😀

zuzzqa
16. jún 2020

podla mna to nie je v poriadku niekolko tyzdnov takto trapit seba a dieta len za cenu "vydrzat". Vela zien ti tu pise ze je to normalne, nemyslim si ze mat nestastne, nespokojne, hladne a unavene dieta je normalne, tak ako nie je normlane ze si nevies pospat aspon 3-4 hodiny vkuse. Jasne ze mas nervozne babatko ktore nechce spat, ked je za prve hladne a za druhe z teba citi absolutne vycerpanie a frustraciu. Daj zatial na noc umele mlieko nech sa aj babatko aj ty vyspite a ked chces silou mocou kojit tak sa "trapte" cez den a uvidis ako to pojde. Ja som nemala to srdce nechat svoje dieta hladne a unavene, som jeho matka a mojou ulohou je uspokojit jeho potreby, tzn ked je hladne dat mu jest a nie ho doslova trapit a nechat zavijat ako pavian mesiac(e) kym sa ako tak pricucne na cicku a rozbehne sa mlieko.

autor
16. jún 2020

dakujem vsetkym. tak zaver pediatricky je ze mala je v pohode. porodna vaha 3320. druhy den 3100. treti den 3030 (to nas nechceli pustit z porodnice ale bmvybojovala som to) a dnes 7my den ma 3200. s tym ze prikrmy sme zacali v nedelu najrpv 15ml potom 30-60 ml. takze neviem kolko z prirastku je moje moje kojenie ankolko prikrmy ale moc ma tu upokojilo ze nevadi ze ju iba na boku v lahu dojcim. ked ine polohy ma bolia. ach na materstvo sa clovek nea ako pripravot... este keby sa mi podarilo spat tak to by bolo uz uplne zuzo...

beronsche
16. jún 2020

@zuzzqa beries to velmi doslovne.. Myslim si, ze nikto tu nedrzal dieta hladne a unavene v tom pravom zmysle slova.. To nie je, ze nechas to dieta cele tyzdne sa trapit a hladovat , preboha... Tiez som svojmu dala UM, kym bolo mlieka malo.. A popri tom som robila vsetko preto, aby toho mojho mlieka bolo dost... Z pohladu mojich blizkych som sa zbytocne trapila, ale ja som inak nemohla.. Ono nie vzdy to funguje tak, ze das babu UM a zrazu si spokojna, lebo ved nie je hladne a kedze si spokojna, tak z teba neciti nervozitu.. Psychika je velmi, velmi silna a niektore veci trva dlhsie spracovat.. Ja som mala silne pocity zlyhania vzdy po tom, ako som dieta nakrmila flasou.. Ano, moj problem a vlastne nezmysel a urcite by som to casom spracovala, lebo, samozrejme, nie je to koniec sveta, ak dojcenie nejde.. 🙂 Ale pod palbou hormonov to bolo pre mna tazke spracovat..
Co sa tyka autorky prispevku, tiez si myslim, ze prvorade je riesit spanok a unavu.. Potom to pojde lahsie..

beronsche
16. jún 2020

super, za sa malinka ma dobre.. Ozaj ako vlastne cievkujes? Zaujalo ma, ze pises, ze to robi tvoj manzel.. 🙂

yoxinka
16. jún 2020

@beronsche
Aj mne s tým pomáhal, samej mi to nešlo nijako. No sravíš UM do fľaštičky a s takú tenučkú hadičku (cievku) strčíš do mlieka vo fľaške a druhý koniec dáš k bradavke a prisaješ bábo. A bábo ako ťahá, tak stimuluje prsník, ale zárově mu ide mieko z tej fľaše, čiže sa napapá aj sa podorí tvorba mlieka.

beronsche
16. jún 2020

@yoxinka ano, tak sme to pri druhom babu robili aj my (vyborna vec, nobelovku tomu, kto to vymyslel 🙂 ), ale jedna mamicka tu pisala, ze jej babatko cievkovalo len z prsta a v suvislosti s tym, ma zaujala ta formulacia autorky, ze to robi manzel.. 🙂 Preto sa pytam..

yoxinka
16. jún 2020

@beronsche
To je tak, že tu hadičku dáš do mlieka a na malíček, cucká malíček a mlieko popri tom 🙂

autor
16. jún 2020

@beronsche ja kojim. manzel pripravi mlieko do nadobky vyvedie cievku a ked babo sosa moju bradavku manzel mu tu cievku supne do kutika ustociek. par cm smerom hore a ono cuca aj bradavku aj si saje z cievky. keby som bola sikovnejsia zbehlejsoa moooozno to dame aj bez asistentna ale nateraz na tocpotrebujeme 4ruky. zevrwj existuju aj davkovace take na cievku coxsi das na hrudnik.