Ako odnaučiť dieťa zaspávať na prsníku?

kika171
24. jún 2018

Ahojte, mám 17 mesačnú dcérku ktorú doteraz uspávam na prsníku. Boli obdobia keď vedela pekne zaspať v kočíku, ale postupne začala vymýšlať a jedine kde vie pekne zaspať je v posteli na prsníku. Cumlik tiež nikdy nechcela. Problém je ale ten, že o pár mesiacov sa nám narodí ďalšie babatko, a preto by som dcérku velmi rada odstavila. Cez deň zaspí len na prsniku, tiež večer a len pri mame pri nikom inom. Neviem čo budeme robiť keď pôjdem do pôrodnice, dcérka bude mať veľký šok. Je to tvrdohlavý maznák a je schopná ani nespať len plakať pokiaľ nedostane prsník. Prosím vás máte nejaké rady, podobnú skúsenosť ako dieťa efektívne odnaučiť spať na prsníku? Najradšej by som bola keby to šlo bez plaču, čo asi nepôjde.

pininka
24. jún 2018

Mala som rovnaky problem, len s mensim dietatom. Kedze som mala ist na operaciu zacala som ju postupne odststovat ucit na flasu. Zo zaciatku nechcela ani nahodou, hadzala ju prec. Ale ja som vytrvala a asi po dvoch tyzdnoch zacala pit z flase. Ked som isla do nemocky, flasu jej daval muz, ale ona akoby to vedela ze niesom doma a zacala spat celu noc. Chce to len trpezlivost.

rrybka
24. jún 2018

A co tandemove dojcenie?

79viktoria79
24. jún 2018

oducis jedine tak ze nedáš ,bud fľašu alebo si poplace týždeň

kika171
autor
24. jún 2018

@rrybka viem ze sa da aj tak, ale chcem ju odstavit kvoli mojmu odchodu do nemocnice. Keby vedela aj inak zaspat neriesim, no je tvrdohlava jedine na prsniku. Podla mna bude pre nu lepsie ked sa postupne odnauci pri mne, ako mat potom velky sok ze mama je prec. Ked ju skusa uspavat muz, babka ..strasne place, ani za svet pyta si len prsnik. A co budem potom robit ked pridem z nemocnice? Nemozem v noci budit sa s davat prsnik novorodencovi a este aj jej..pretoze doteraz to tak je budi sa a pyta si prsnik, rano si ho tiez pyta..vecer ani nehovorim. Potrebujem aby bola samostatnejsia aby ju mohol uspavat aj muz nie len ja.

kika171
autor
24. jún 2018

@pininka flasu myslis s UM? A potom zaspavala pri flasi? Ja som skusala vela krat aj na cumlik naucit lebo najhorsie je to ze ja mlieko nemam, ona neni hladna a caju vypije vela pred spanim, aj v noci jej davam flasu nechce..ona len chce mat ten pocit ze ma bradavku v ustach. Lebo ona uz cisto len drzi bradavku bez mlieka..

pininka
24. jún 2018

@kika171 presne tak ako pises. Podla mna je lepsie postupne pri mame. Nemozes vediet ake to druhe dieta bude a ty musis tiez nejako fungovat. Ak niekomu vyhovuje tandemove dojcenie je to jeho volba, ale za mna urcite lepsia samoststnost starsieho dietata.

pininka
24. jún 2018

@kika171 hej s um som myslela. Ak sa nauci pit mlieko z flase,zas to bude o bod lepsie, ani nasa cumel nemala a ani nechcela,hoci som mala doma vsetky tvary. A nech sa zapaja co najviac manzel a mozno by som robila tak,ze by som vecer vzdy na chvilu odisla, proste aby ma dieta nevidelo doma. A tiez si bude postupne zvykat ze tam niesi. Nasa bola na mna total naviazana. Bola som dva dni v nemocke a teraz je zasa uplna ockova prisavka.

kika171
autor
24. jún 2018

@pininka tiez to tak vidim, musi to byt pre zenu vycerpavajuce. Uz teraz som slaba posledne mesiace tehotenstva, neviem si predstavit ze bude na prsniku celu noc novorodenec aj starsie dietatko.. to uz mozem byt celu noc rovno hore. Velmi chcem u malej dosiahnut vacsiu samostatnost, stale som to odkladala lebo som vedela ze to bude velky plac a to mi je luto..ale ked to inak nejde.. aj mna to napadlo na chvilku odist vecer a tak, ona sa inak sprava ked nie som doma, pri mne sa velmi mazna. Mam strach co bude ked pojdem do nemocnice ako to zvladne.

pininka
24. jún 2018

@kika171 preto som aj ja volila taku moznost, lebo som nechcela aby z toho mala total sok,ze kde som a este aj prsnik nikde. A dobre som to vytusila, lebo nam to trvalo okolo styroch mesiacov nez si prestala uplne chodit cuckat, ale to mi nevadilo, pre mna bolo podststne ze vie zaspat sama a ze vypije to mlieko a je ok.

kika171
autor
24. jún 2018

Fuuh ja mam uz len 2 mesiace do porodu, skusame uz dlho kadeco ale nejak som si naivne myslela ze mozno postupne sa sama odstavi, tak to aj tak vzdy po placi skoncilo na prsniku. Len vidim ze takto by kludne pokracovala aj do 2 rokov. Budem musiet nepolavit.

lindusss2016
24. jún 2018

@kika171 tak moja az do mojho odchodu do nemocky zaspavala len a len so mnou, velmibsom sa toho.bala, ale potom to prislo, ona to zvladla na jednotku a len prvy vecer trosku poplakala a potom uz nie. Drzim palce, nech aj vam to tak dopadne.

cecilia68
24. jún 2018

@kika171 Urobila si z teba živý cumlík 😉 A to nerýpem, len si to neviem ani predstaviť, aby som takto dopadla 😢

ivkakaska
24. jún 2018

Ja som odstavila syna ked mal 19 mesiacov postupne do 3 tyzdnov, bol to tazky "zavislak"😁, kojilnsa v tom case aj 8x denne plus aj v noci, nevedela som si to predstavit a mala som z toho hrozu ale ked to teraz zhodnotim, zvladol to a aj ja na jednotku, najskor sme presli na 3x denne, potom sme ranne nahradili flasou z UM, potom obedne a nakoniec vecerne..to uz islo celkom lahko, lebo akoby tusil po zruseni obedneho, ze aj toto pride na rad..a co sa tyka noci, tak tam ked zacal plakat, ja som odchadzala prec a isiel k nemu manzel, asi cca.2 tyzdne sa manzel nevyspal ale potom uz bolo dobre a pokoj...

januulka12
25. jún 2018

Mam podobny problem, lenze ja som s malickou sama, stale kojim, nikdy nebola bezo mna a vsetko musim len ja, mala ide mat 2 roky.. Takze to budem musiet nejako zvladnut sama, ale neviem si to predstavit.. Mlieko som jej uz velakrat skusala davat do flase, do pohara ale nic, ked ho ochutnala tak hned vyplula a akoby ju nadrapilo z neho..

ivkakaska
25. jún 2018

@januulka12 tak drzim palce, nech to zvladnete bez placu a stresu, jasne, ze to nie je maminkine fajne mliecko😊, skuste sa s nou vela o tom rozpravat, ze preco a dokolecka dokola, deti rozumeju, len niekedy maju selektivnu hluchotu
ked od nich nieco niekto chce 😂...my sme vyskusali davat Babylove z DM a chutilo mu, a potom sme presli na "obycajne" 3,5%, zvacsili sme noznickami cumlik na flasi, skuste ju nechat vybrat si flasku, prip.pohar, nas je ale velmi na mlieko, mu to ostalo aj doteraz, ma 3r4m a mlieko na ranajky musi byt a niekedy aj pocas dna...napr.sesternica ona ked odstavila malu v 16m, tak jej vobec nedavali UM/mlieko do flase/pohara ako nahradu za mliecko od mamy😉 ale pocas dna zvysili prijem mliecnych vyrobkov

stvura
25. jún 2018

preco sa hned pytas na odstavenie? mam rozdiel medzi detmi 2r a 1,5r. Ani jedno som neodstavila kvoli druhemu, to je blbost, naco vobec? Kedze tie deti maju momentalne uz skoro 10r, 7r a 6r tak viem-vidim ze som spravila dobre a vsetko bolo v najlepsom poriadku. Moj najstarsi bol na mna hrozne naviazany, ked som sla do nemocnice som dufala ze tam nebudem s malou dlho...ako na potvoru sme schytali zltacku (silnu, bola i pod inkubatorom) a tak som si tam pobudla tyzden...nosil mi ho manzel na dojcenie, 2x za den. Vsetko v poriadku, proste len potreboval byt pri mne, ked som prisla domov som naskocila na tandem a sam sa odstavil v 2r a 10m. Takze prakticky 9m som slapala tandem. Pri najmladsom mala dcerka len rok a pol a preto som tiez nechcela prestat. V tomto pripade som bola v nemocke len tri dni, takze vsetko v poriadku, tiez mi ju manzel doniesol 2x za den...vsetci sice v nemocnici krutili hlavami, ale ja som vedela a stale viem ze som spravila dobre...mala sa odstavila v 2r a 11m. Z flase moje deti nepili, cumel nemali. Mne sa bridi silikon, neznasam cumle - takze tuto moznost som jednoducho nepripustila a kravske ci umele mlieko dvoj-trojrocnemu...dakujem, neprosim, nie...ani teraz mi ho deti nepiju, mliekove polievky nejedia (jedia ho vo forme jogurtov, acidka, syrov). Takze skus si to z mojej skusenosti zariadit tak ze ti dieta muz/pribuzny donesie. urcite sa to da, dalo sa aj v mojom pripade pred 10timi rokmi a i ked som bola mozno divna, vsetko je v najlepsom poriadku.

miska265
18. okt 2018

Ahojte ja mam tiež podobny pripad. Dcerku 17 mes sa snazím odstavit. Je velky jedak a v noci sa budi ale 5x ze si chce podudkat vobec netaha mliecko. Dudlik nechce, umele vypije hocikedy cez den aj si sama vypyta ale proste tie noci su narocne a stale vyplakava ze chce prsko. Idu jej ocne zuby takze verim ze sa chce asi ukludnit. Prestala som davat mlieko cez den. Ona ked ma vidi sediet by sa kojila aj 20x za den, stale ma vyzliekala, muz velmi pomaha vzdy ju zoberie odo mna a zabavi ju niecim inym. Uz aj zacala na obed zaspavat bez kojenia, ale pyta to stale, trosku si poplace ale zaspi. Vecer zaspavame na prsniku, poradte co na tie noci. Nic nechce ani vodu, caj, um. Trha mi to srdce ked ma v noci zachvat revu, chudaci aj susedia musia ju vsetci pocut. Asi fakt pomoze jej vobec nedat a vydrzat plac 😢

kika171
autor
23. okt 2018

@miska265 Tak moja dcerka je podobny zavislak, velmi rada sa mojka. Momentalne ma 21 mesiacov a mame skoro 3 mesacne babo. Odkedy babe babatko doma mam vela mlieka a zachutilo jej este viac. Ja jej dam cez den, neodstavíla som ju. Ale co sa tyka noci, mali sme podobny problem, budila sa nonstop vedela celu noc na prsniku spat, teraz ked je druhe babo ja som v jednej izbe s babom a starsia dcerka s tatom spava. Najskor si aj poplakala ale teraz pekne spi cele noci, uz zrazu prsnik celu noc nepotrebuje a upevnuje to aj vztah tatina s malou. Rano pribehne a trosku sa potuli k prsniku a vybavene. Ked si uz fakt nevies dat rady, skus nechat dcerku spavat nejaky cas s tatom uvidis tu zmenu, nebude pri nom tolko vymyslat a ty sa konecne dobre vyspis.