Ako odnaučiť dvojročné dieťa od kojenia a zaspávania na prsníku?

helenka84
18. okt 2014

Milé mamičky, veľmi pekne Vás chcem poprosiť o skúsenosti a rady. Mám dvojročnú dcérku, ktorá si zvykla na zaspávanie na prsníku cez deň aj večer. V noci keď sa zobudí, tiež dokáže zaspať len na prsníku. Uspávam ju v našej posteli a potom ju prekladám do postieľky. V noci po prebudení už spí s nami vo veľkej posteli. Teraz už vážne uvažujem nad tým, že by som chcela prestať kojiť, nakoľko som už totálne vyčerpaná. Posledný mesiac večerné uspávanie trvá dlho, niekedy aj dve hodiny a už ma to unavuje. Len neviem ako ďalej. So mnou bez prsníka nedokáže zaspať, a keď jej nedám, začína zúriť. Manžel ju vie uspať, keď je už veľmi unavená, ale aj to len na rukách. V posteli len tak ležiac nehrozí, aj keď jej rozprávku rozprávame. Cumeľ nepoužívame. V prípade že je dvojročné dieťa odstavené od kojenie je potrebné dávať ešte umelé mlieko? Prosím Vás poraďte mi, ako sa dá takáto situácia riešiť? Ako viem dcérku naučiť, aby zaspala bez prsníka a nosenia na rukách, ležiac v posteli?
Ďakujem pekne za cenné rady a skúsenosti.

siska53
18. okt 2014

@helenka84 ja som odstavovala octovanim prs. Lebo moja behala i 20xza den. Tak najskor cez den. Potom asi mesiac bol na rannom a veceenom dojceni. Nasledne som si naoctovala prsia na noc. Asi tyzden som tak vecer vzdy robila. A este sme sa cca 2m.dojcili rano. Potom som si ich naoctovala rano. Vyuzila som na odstavenie dni,ked som sla v jeden den skoro cvicit a dalsi zas k dr..a ona spala.v dalsie dni spm vstala skor ako ona a naoctovala si ich,keby nahodou pytala. Ale robila som to v case,ked uz vedela pit aj ine mlieko okrem mojho. Odstavena bola 12dni pred 2.rokom. Pije rozne mlieka od UM cez kravske ci rastlinne. Ak by tvoja ine mlieka nechcela,staci ak bude papat jogurty,syry (mozzarela,lucina,cottage...). A vapnik je aj inde ako v mlieku,rovnako i bielkoviny.
Takze nam pomohlo toto.
P. S.
Syn bol odstaveny skor a jeho uspavanie tiez dakedy trvalo velmi dlho,zvlast ked ppobede spal.

cecil36
18. okt 2014

@helenka84 naucis ju to len tym, ze jej to umoznis 🙂 Pokial cuknes a ona dosiahne svoje bude to robit dovtedy pokial jej to bude vyhovovat. Cvici s vami pekne.... aby som dvojrocne dieta uspavala na rukach alebo na prsniku.... ach jaj. Takze treba byt razny a dosledny. Drzim palce 🙂 P.s. staci ak bude dostavat kyslomliecne vyrobky.

luba41
18. okt 2014
senta_sofia
18. okt 2014

@helenka84 ja som odstavovala 23,5 mesacneho, najprv sme zrusili nocne kojenie, ked sa v noci zobudil, dostal caj alebo vodu, prvu noc poreval, druhu sa uz radsej nezobudil na kojenie, potom sme zrusili kojenie pred obednajsim spankom a ako posledne pred vecernym spankom... treba sa obrnit trpezlivostou, protesty budu, skusit vymysliet iny ritual - hladkanie, drzanie za rucicku, my sme citavali knizky a obvykle potom vytuhol, ale prejavilo sa to aj na problemoch s dovtedy bezproblemovym rezimom, ze bojkotoval spanok a potom zaspaval, ked ho to zlomilo hocikde alebo ponocoval do neskorych nocnych hodin. Tazko odhadnut, ako bude reagovat tvoja dcerka, urcite by som to nerobila narazovo, vyclen si tak dva tyzdne a skusaj, aj telo bude mat cas zregulovat si produkciu mliecka, vyhnes sa obvazovaniu a naliatym prsiam 😉 A umele mlieko rozhodne uz nepotrebuje, ak ma rada mliecne vyrobky, bohato jej stacia tie, prip. mozes aj normalne kravske mlieko uz dat.

atrami
18. okt 2014

Skús najprv od kojenia cez deň, aby si znížila naliatie prsníkov. A hlavne sa dieťa pod dohľadom dospelého naučí zaspávať bez prsníku. My sme čítali knižky a ponúkala som čajík alebo mliečko, kakao- pili sme normálne kravské. Vysvetľovala som, že mliečko sa už minulo a je veľký chlapec.....Večer to bolo horšie, preto som nočné dala ako posledné. Neodstavovala som v prípade, že syn bol chorý. Deti majú viac rozumu ako si myslíme a skúšajú naše nervy a naše hranice.

staby
18. okt 2014

No asi budem iná, ako ostatné, ale ja som skončila dojčiť svoje druhé dieťa vo veku 3 roky a 2 mesiace. Teda vtedy som už prišla o mlieko, lebo som už 5 mesiacov chodila na plný úväzok do práce a malý do škôlky, tak sa stratilo. On ďalej ťahal naprázdno, čo strašne bolelo, trvalo ešte 2 mesiace, kým prestal skúšať, že čo ak predsa a presviedčal ma, že ono tam mliečko ešte je, aspoň kvapôčka. No a hladká si svoj majetoček pri zaspávaní doteraz (po 7 mesiacoch od odstavenia). Nič nepomáhalo k odstaveniu, až vlastné uvedomenie si, že už je veľký chlap a už nebude. Prišlo k tomu prirodzene v čase, keď som rezignovala, že asi už budem dojčiť do maturity a potom snáď presedlá na iné prsia 🙂)). Žiadne naliate a extrémne bolestivé prsia som však nemala. A úžasná výhoda - toleruje kravské mlieko, prekonal obdobie dozrievania tráviaceho traktu a je v pohode. Oproti tomu moja prvorodená bola dojčená 9 mesiacov a to bolo málo. Prestala som pre vlastné zdravotné dôvody a dodnes ľutujem. Hneď po prechode na umelé mlieko sa u nej prejavila kolika, atopický ekzém a zhoršil sa reflux. Každé dieťa je iné. Rady môžu byť, aj skúsenosti, no nakoniec rozhodne vlastný cit a každá mama to zvládne najlepšie vzhľadom na vlastné podmienky. Čo tým chcem povedať? Mne sa osvedčilo prirodzené odstavenie. Každé dieťa raz dozreje do štádia, že už chce byť veľké a nie bábo s plienkami a cumľom. Kedy... to je už rôzne 🙂))).
Niektorá mamina mala výhrady k noseniu na rukách pred spaním, aj my sme mali vyťahané ruky ako opice, máme veľmi citlivé deti. Nič to za to Helenka, tú lásku Ti malá vráti niekoľkonásobne, tomu ver, čo akokoľvek náročne to teraz vyzerá. Kto vlastné dieťa nezdvihne na ruky, lebo už je "veľké". Nech nečaká oporu od decka v čase, keď ju bude potrebovať! Vždy je to bumerang!!!

siska53
18. okt 2014

@staby ale ked uz je ona vycerpana?? Ja som byvala uz kazdy mesiac chora..ale..zaspavame.s detmi doteraz, akonahle je mala chora, alebo je podrazdena kvoli zubom, ani ju do postielky neprekladam..vavsinou ju pri uspavani hladka. Po chrbatiku ci hlavicke a spievam... Nemyslim,ze v tom veku je uz nutne uspavat nosiac na rukach..moja ma 2,5,r.a 11,4kg,uz je dost tazka na to,aby som ju nosila pri uspavani a jej mala taktiez..to ale neznamenaze si ju nepritim,neponosim..a to iste aj s 18kh synom..ale prepac 2hodiny uspavat na rukach?

Ja som,ked mala mala asi 14m.ju zrazu nevedela uspat poobede. Nijakovsky. Na prsniku,nosiac,pri nej,so postielky,samu..no x sposobov..a nic..az som ku zo zufalstva polozila do kocika..a ona zaspala tam..odvtedy doteraz spava poobede v kociku...a to bez prsnila uz v case dojcnenia tak zaspala. A pamatam.si na vasy vecerneho uspavania,kedy som ju tiez nosila na rukach,lebo na prsniku nezaspala..nastastie tych noci nebolo vela,lebo uz mi odchadzali ruky a chrbtica..

Nie je nutne dieta nosit v tomveku pri uspavani,ved uz nema rok ci menej...a radsej budem pri nej lezat a tulit si ju bez nosenia ako skoncit na voziku.

helenka84
autor
21. okt 2014

Milé mamičky, ďakujem Vám veľmi pekne za reakcie, veľmi ste mi pomohli.

betunka39
21. okt 2014

@staby nemam co dodat.ako keby si mi citala myslienky.A ta veta na zsver cista pravda.Vsetko co dame detom sa nam vrati.ci to dobre ci zlr.Len mnohe si to teraz este neuvedomuju.

olivia6
21. okt 2014

strasne trepete s tym, ze ked budem vlacit 18-kg dieta na rukach dve hodiny (co technicky nie je ani mozne), ze sa mi to vrati tak, ze sa o mna postara ked budem stara :D tam rozhoduju uplne ine veci.
Co ak je mamicka tehotna a caka dalsie dietatko? To jej "nedovolite" hladkat pri zaspavani to starsie, mojkat ho? Musi ho vlacit? Dokedy, do maturity? Ach zeny, premyslite si kym nieco napisete...

siska53
21. okt 2014

@olivia6 veru,kebyze mojho starsieho nosim ked som bola tehotna,bola by som prisla o malu..dr.mi vzhladom an moju vysku a typ postavy(chuda) zakazl nosit tazke predmety(vlastne dieta nevynimajuc).aj ked som ho obcas zdvihnut mohla. Maleho som si tulila,hrali sme sa..vlastne dokial sa nenarodila mala mal 100%pozornost (no dobre,trosku aj domacnosti som sa venovala,ale za jeho ucasti pri jeho nespavosti). Stale je velmi citlivy a rad sa tuli,mojka,s nami hra. To iste aj viac nosena mala.(bola lahsia a ja som nebola tehotna a bolo jednoduchsie sa hrat s malym a mat malu v nosic,videla,menej plakala-po kolikach zacala byt strasne zvedava).
Ale zas zdravie si znicit nenecham,teraz si riesim chrbticu..bohuzial mam ju vrodene inak formovanu-opacnu kyfozu.
Niektore to uz naozaj prehanaju. Uz 10kg dieta je riadna vaha. Aj v satke to je zaberak...

siska53
21. okt 2014

@betunka39 suhlasim,ale s vyhradou - nie na ukor zdravia!

sonkab
21. okt 2014

Tiež riešim rovnaký problem. Ja už mam ale jedno odstavovanie za sebou 😉 syna som odstavila ako 2 ročného zo dňa na deň - obviazala som si prsia a mlieko jednoducho nedala. Jasne, že bol plač, ale 4 dni som vydržala a bolo po kojení. Dcéra ma teraz 20 mesiacov, scenár rovnaký ako u vás, ale kedže som rozhodnutá skončiť s dojčenim, snažím sa jej cez deň dat mlieko len pred spaním a aj to štýlom, že sa nakoji, prsia schovam a iba pri nej ležím. Cez deň trvá uspavanie aj hodinu, večer to je lepšie, do 40 minút to dáme 😉

adka629
21. okt 2014

preco neskusite kontaktovat laktacnu poradkynu z mamila.sk ?? myslim, ze ona je kompetentna vam poradit spravne..kazda mamicka ma ine skusenosti a kazde dietatko je tiez ine..rady su rady..ale nazor odbornika je predsa len trochu lepsi.. 🙂 mylim..:/

olivia6
21. okt 2014

@adka629 mamilacky nikdy neporadia ako skoncit, aj keby matka mala pat kil aj s topankami, vsade herpes a vypadane vlasy. Tam sa to uz preklopilo do fanatizmu :(
To nevies, ze teraz sa dojci do odchodu do skolky, aby sa dieta lepsie adaptovalo, pripadne do odchodu na univerzitu? Ano, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne, ale tato agresivna prokojaca kampan ma negativne dosledky prave na lahko ovplyvnitelne zeny, lebo ktora dojcit chce a moze, aj tak bude, ale niektore sa potom boja skoncit, aj ked uz zdravotne na to doplacaju...

betunka39
21. okt 2014

@siska53 nuz na ukor zdravia.....tazko urcit co je na ukor zdrsvia.ci dve hodiny nosit na rukach zivu vahu.alebo nosit a prekladat denne prepravky a krabice o vahe 10-15kg.a nie dve tri ale 100aj viac.Na to nrpkvie nikto nic.hoci v obchodkch a skladoch zeny vratane mna.denne takto robia a su rady .ze maju pracu.Co zo je oproti uspavaniu dietazka.Dnes zeny malo vydrzia nase mamy aj stare mamy nosili tehotne tazke viazanice s travou.tazko robili a zili ovela dlhsie a zdravsie.My sme dnes len slaby odvar a len sa pknosujeme.

alobalka
21. okt 2014

Moja skúsenosť pri odstavovani 21 mesačného syna: tiež to už bolo vyčerpávajuce - to bol hlavný dôvod a tiež si myslím, že v tom veku stačilo🙂... No, manžel s ním odišiel na noc ku starkej, aby malý zmenil prostredie + ja som prišla tajne na večer, keby to nejak zlyhávalo 🙂 V noci sa lepil na manžela, hľadal na ňom prsník 😀 , plakal, ale misia bola nakoniec úspešná. Samozrejme to nebola len 1 noc bezomna, asi 3 boli. Malý potom odmietal sušené mlieko, tak sme po 2 mesiacoch marneho boja prešli na kravské. Pamätám si, že potom prespal celé noci bez budenia a ja som sa konečne vyspala a ľutovala, že som ho neodstavila skôr 😝

adka629
21. okt 2014

@olivia6 tak my mame zatial len 11mes.a tiez som zvedava dokedy nam to vydrzi..vlasy samozrejme padaju..tak uvidime..no ja si od lakt.poradit necham..no tiez niekedy usudzujem, ze to zachadza, ako ste dobre napisali, do fanatizmu.. 🙂 tak dufam, ze sa vam oducanie podari.. 🙂 samozrejme bez ujmy ako pre malicku tak aj pre vas.. 🙂

betunka39
21. okt 2014

@siska53 a este nechcem sa hadat to nie.len zakladatelja pise.ze ju nosi na rukach manzrl nie ona.ona ju uspava pri prsniku a ze je unavena.Ja z mojej skusenosti len tolkoChodim do prece od pol roka malej.kde dost tazko pracujem.Dodnes kojim malu a v noci aj 3-4 krat.A necitim sa vobec vycerpana.mne to lraveze vyhovuje.ako keby som mala chodit rozrabat uprostred noci mlieko Potom cez den fungovat v praci.
@helenka84

siska53
21. okt 2014

@betunka39 ja mam.prikaz od lekara si chrbticu setrit.
Dalej-nezili ani dlhsie ani zdravsie. Mali len zdravsie ovzdusie a potraviny,lenze tych vacsinou mali malo. A umierali mlade na choroby,ktore nastatsie vymizli alebo pri porodoch. Nemali akurat chemiu z uz i tak biednej strave (vacsinou) a mali viac kyslika,kedze este zemegula nebola taka zdevastovana ko je teraz.

olivia6
21. okt 2014

@betunka39 prosim vas, ale spomente aj to, ze z dvanastich deti sa casto dozilo dospelosti pat, ze bola vysoka potratovost aj dojcenska umrtnost, ze tie zeny boli zrobene, vycucane uz v tridsiatke boli stare, pretoze ich vydali po prvom menzese a boli urcene na rodenie deti kazdy rok jedno a na tazku pracu, ako mulice. Ano, par sa ich dozilo aj vysokeho veku. Ale ked si tak preberam v pamati tie devatdesiatnicky, co som poznala ja, tak bud nemali deti alebo len dve a boli dost skoro vdovy alebo rozvedene. Hm, o com to svedci? 🙂

kazda doba mala svoje plusy aj minusy, mozno by bolo dobre si nieco precitat, ako sa kedy zilo, co pisali sucasnici v tej dobe, ktori ju zili. Zistili by ste, ze ludia boli uplne, ale uplne rovnaki.
Odporucam knihu Želary.

betunka39
21. okt 2014

@siska53 prid sa porozpravat s mojou babkou a mojou svokrou a ko to bolo.Babka ma 87 a svokra 75 .ale ja sa s mojou svokrou co sa tyka sily nemozrm porovnat.ja by som v zivotecnezdvihla 50 kg vrece.moja svokra to pred par rokmi zvladla tak ako moj muz.

olivia6
21. okt 2014

@adka629 ono, vlasy padaju aj len po porode, aj ked zena nekoji, to zas neobvinujem kojenie. Len som to napisala ilustracne, ako moze vyzerat zena uplne vycerpana z kojenia :(

siska53
21. okt 2014

@betunka39 ja som mala statsie..moji sa v noci takmer nebudili. A to boli dojceni na poziadanie. Spali s nami v izbe,ak to bolo potrebne, vedla mna v posteli. A to doteraz.
Inak je mi sympaticke,ze mas tolko deticiek.

Co sa tyka zivota minulych generacii, stacilo mi rozpravanie mojich uz nebohych babiek.

betunka39
21. okt 2014

@olivia6 ja mam vo svojom okoli dost takych ludi ktori zili drinou.manzelov dedko sa dozil 90 rokov v plnom vedomi babka porodila 11deti iba dve zomreli a este vo veku80 rokov behala s motykou po zahrade.Ano bola umrtnost.ale ja nem na mysli dve tri storocia dozadu myslim na nase mamy teda moju.a na maje babky a ptababky .V nasej dedine mame tetu ktora ma cez90 a este pracuje o tom som chcela.Je to na nas ako sa k tomu postavime my zrny a nase dcery.Ked si ja pamatam ked som chodila do skomy tak sme vsetky dievcata pekne cvicili .len ta co mala korzet na chrbtici bola oslobodena.a dnes.....Starsia dcera ked chodila na strednu z dvadsat dievcat cvicilo pat.tak aka toje kondicka?to je o nasom nezdravom style zivota ktory si same zvolime a potom sa len stazujrme.Treba mat hlavu hore a pozitivne mysliet a lrekazky zdolavat a nie sa vzdavat.

bimba01
21. okt 2014

@betunka39 vo veku vasho dietata sa v noci uz zarabat mlieko nechodi. dieta by malo prespat celu noc bez jedenia. 3, 4x, to je prilis.

luba41
21. okt 2014

@betunka39 sa mi tu niekedy zdá z tých príspevkov, ako keby tie deti boli matkám na príťaž..a tá formulka-"Spokojná matka, spokojné dieťa" čo sa to tu podchvílou objavuje. 😒 .. páčila sa mi veta ktorú napísala jedna mamina a úplne to vystihla..Ked túžia po dieťati, ked už konečne čakajú dieťa-vykrikujú, že ruky nohy by si odťali, len aby ho donosili a porodili, a potom ked je na svete, už im je zaťažko "priniesť nejakú obeť"...
aj ja som už staršia, aj mám aj staršie deti, aj boli po sebe narodené, ale teda neviem si predstaviť, že by som ako tehotná nezdvihla svoje dieťa, nenosila ho a pod...že áno..a presne, všetko sa raz vráti..

dadica
21. okt 2014

@olivia6 Ja len tak na odľahčenie... Moja dcéra (3 roky a 4 mesiace) sa sa rozhodla sama, že bude piť moje mliečko, kým ona nebude mať bábätko 😀 .

@helenka84 Úplne ťa chápem, tiež sme mali také obdobie, poviem ti pravdu bola som psychicky vyčerpaná z uspávania. Ale nikde nie je napísané, že keď ju odstavíš, že začne rýchlejšie zaspávať. Teraz ako vyše trojročná zaspáva stále na prsníku, ale štýlom, že sa napije a ja idem preč a ona pekne zaspinká. Záleží na tom, ako to cítiš. Ja nie som nastavená na násilné odstavovanie a nechanie dieťaťa vyrevať. Prekonali sme "dlhozaspávacie" obdobie a teraz je lepšie. Umelé mlieko by som asi nedávala. Držím palce a prajem veľa psychickej pohody.

siska53
21. okt 2014

@betunka39 s tym stylom zivota mas pravdu. Ale vsetko neovplyvnis. Nikdy nevies, kto ma ake zdravotne problemy a co je za tym.
Ja by som pred takymi 50rokmi napriklad sa mozno nedozila ani dospelosti. Alebo ano, len na voziku.
Aj moje babky boli aktivne do vysokeho veku. Moaj mala dost tazku pracu-chyzna v hoteli, postava ako ja, nadrapovala s a s tazkymi perinami, vselicim.. Ale si to aj odniesla jej chrbtica. A paradne. A to chodila i na liecenia. Okrem cukrovky, vysokeho tlaku a reumy ju v poslednych rokoch tak trapila chrbtica, ze uz jej nic nepomahalo, mala vyrastky, polamane stavce. A kopec operacii za sebou. Podotykam stravovala s azdravo ako sa len dalo pri ochoreni zaludka (mala ho operovany)., takze ona si aj kvoli nemu i choremu pankreasu a cukrovke musela sakra davat pozor na stravu a to od dost mladeho veku. A viem, ze boli dost chudobni. To iste druha babka-zila na kopaniciach. Nemala taku namahavu pracu neskor,od puberty zili v meste, mala skor sedavu pracu a bola na tom lepsie zdravotne vseobecne.

Takze tu by som povedala,ze zavisi aj od genetickej predispozicie. A v minulosti prezili len ti najzdravsi, s dobrym genetickym zakladom a imunitou.

A je velky rozdiel 60tnicka dnes a pred dakymi 40-50rokmi, nehovoriac o x-storoci dozadu.

Ja si radsej svoje dieta pritulima budem pri nom lezat, rozpravat sa s nim, spievat,,ale nosit? To uz fakt len na par minut. Ja pri mojich 42kg nebudem jednoducho nosit moju 11,4kg dceru a uz vobec nie syna hodinu ci dve. Max.2-3min.

siska53
21. okt 2014

@luba41 len vtedy som ta spravna matka, ked dieta nosim do umoru?? Ked si ho tulim po sediacky, spi pri mne,zaspava pri mne, venujem sa mu cele dni, to sa uz nepocita?