Ako odstaviť dieťatko od prsníka?
dcérka má 22 mesiacov a stále dojčím, chcela by som vedieť ako čo najšetrnejšie odstaviť, aby z toho nemala traumu. Papá už všetko, aj keď pomerne malé množstvá a tekutín tiež veľa nevypije a ide leto, tak sa trošku obávam o jej pitný režim. Ďakujem za všetky odpovede 🙂
ahojte pridavam sa do skupiny dlho kojacich 😎
Prcek ma uz 28 mesiacov a stale ficime na mojim mlieku. Je to uz ale unavne, pretoze si pyta niekolko krat denne, obedne a vecerne zaspavanie jedine na prse, a v noci ani nehovorim, to vie byt na mne nacucnuty aj celu noc 😒
Drahy uz na mna zacina tlacit, aby som ho uz odstavila, pretoze by sa rad vratil do svojej postele. ( prcek spava so mnou spalni na velkej, a priatel s druhym synom v izbe na poschodovej posteli 😀 ) od septembra nastupuje do skolky, pretoze idem naspat do prace. Tak ho musim dovtedy nejako odstavit, ale chcela by som nejako bezbolestne 😅
Vysvetlovania typu uz si velky, didy papaju len babatka atd nezaberaju, vsetko mi odkyva ze ano, ze nebude spinkat s didami a ked dohovorim tak pozrie na mna a zahlasi, diidyy. A ked mu poviem ze sak sme sa dohodli teraz ze uz nedame, tak na mna kukne s tymi ockami, naspuli pusinku a ze "tooškuu") a ked skusam ze nedam, tak skrivy pusinku a zalostne sa rozplace, proste nechape preco uz nemoze, preco mu nechcem dat. Ja fakt nejsom taka silna ze ho necham vyrevat. Chcem sa tomu nejako vyhnut, len neviem jak. Cakala som jak vy babule ze sa odstavi v tych dvoch rokoch sam 😀 ale nehrozi. Je uplny zavislak. Flasu s cumlom nepozna. Cumel nechce od jedneho roku. Dala som mu ochutnat kravske mlieko do hrnceka, tak ho striaslo ze fuj blee 😅, a neviem si predstavit ze by som teraz mala zacat kupovat umele mlieko a vrazat do toho peniaze ked som ho doteraz mala zadara 😀
Rozmyslala som aj nad tym octom ze si potriem, ze mozno to zaberie, aj si to hovorim kazdy den ze dnes to skusim, ale vzdy ked sa blizi vecer, tak od toho upustim ze este pockam, lebo co ked to nahodou zaberie a odstavi sa a mne to bude potom velmi chybat 😀 no nejsom vadna? 😀 na jednej strane by som chcela aby sa uz odstavil, ale zase ked on je taky zlaty pri tom ked si dudka, a ked vidim ako sa strasne tesi ked si vyhrniem tricko a idem mu dat 😅 no hruuuuza, neviem co mam robit 😅
@shupolienka viem si predstaviť, aký je Tvoj drobec šťastný, keď si ide "dať", moja len tak uteká 😀 a ako ma pri tom hládka 😵, taká je na zjedenie 🙂 . No ale chápem, že keď chceš ísť do práce a malý pôjde do škôlky, že to už chceš zredukovať, resp. celkom odstaviť. A čo na to hovorí Tvoje okolie, myslím rodinu? Lebo môj muž ma podporuje, pretože pri prvom som kojila žalostne krátko len 6 týždňov, tak si to teraz vynahrádzam, ale nechápe to moja mama aj sestra 😢 . Bývame od seba dosť ďaleko, tak si väčšinou telefonujeme, a mama sa pýta: "malá čo robí? či zase cicia?" a segra mi na to povedala, že už je to pri tak veľkom dieťati vulgárne 😕 , pritom malá si na verejnosti nepýta, je to výsostne naša intímna záležitosť 😉, tak absolútne nechápem, čo je na tom vulgárne. No a to je sestra ešte zatiaľ bezdetná ☹ . Tak som z toho dosť sklamaná, že mi "nefandia", ale to obracajú proti mne. A stále dookola počúvam: "už by si mala skončiť, a malá je stále na Tebe zavesená" a pod.
@matutka ahoj 🙂, no teoreticky ma rodina podporuje 🙂 hlavne zenska cast rodiny, muzska cast si ma uz dobera, ze ho budem kojit az kym nepojde do skoly 🙂). Hlavne na mna tlaci partner, aby som uz odstavila. Lebo takto nikam nemozeme ani vecer ist sami, lebo ho uspavam len ja. Nikto iny ho varovat vecer a na noc nemoze lebo nema prsa 🙂). A ja by som sa uz tiez rada vyspala. Su noci ked mam pocit ze je na mne nacucnuty non stop a to je potom hruza stale v polohe aby mohol pit. Som potom mrzuta rano, dolamana a nevyspana. Ja viem ze maly a jeho potreby by mal byt na prvom mieste. Ale tak myslim si ze 28 mesiacov je dost dlha doba na kojenie. A uz by sa mohol aj odstavit. Pred par dnami som skusala ten ocot, ze som si potrela a hovorila ze sa didy pokazili ze je to fuj blee, tak skusal a stale sa odtahoval a asi sto krat zahlasil ze fuuuj bleee ale ta jeho tuzba po prse bola silnejsia ze sa napriek tomu prisal s odporom a zistil ze po chvilke uz ocot zlizal a zahlasil s usmevom ze uz neni blee 🙂). No a skoncila som 🙂) hahaha. Tak teraz neviem co, som tak vsadzala s istotou na ten ocot 🙂) ze zaberie. Ked som citala ze uspesne zabral na vela zavislakoch malych. aaa nic 🙂
@shupolienka ahoj, tak ako pokračujete z odvykacou kúrou? Ja sa malej snažím dávať cici čo najmenej, presviedčam ju na jogurtík alebo kašičku, ale zaspáva pricucnutá. Čo už? 😅 Ešte to v lete potiahnem, ak kôli pitnému režimu a potom sa pustím do odúčania, ale už natvrdo 😕. Tak Ti držím palce, aby ste to obaja zvládli 😉
Ahojte všetky baby.Tak konečne som sa sem znova dostala. My sme stále na tom istom , stále sa kojíma ale už to nie je také strašné... cez den už malinko ale hlavne ked ide spať aj na obed aj večer.... len ma štve..doteraz pekne pila aj mliečko z pohárika napríklad na večeru som jej dávala tak isto ako aj ostatným dievkam krabicové mlieko a teraz že je bléééé a zase sa vrhne na mna.... 😝 😝
@matutka ty len bud hrdá na to že môžeš tolko kojiť... a hore hlavu , ked nefandí mama a sestra... hlavne že tvoje babuliakto s tým súhlasí... a vôbec to nieje vulgárne 😉
@shupolienka aj my sme skúšali niečo podobné, len s citronádoou...tak bolo to blé...ale stále chodila kontrolovať či sa náhodou neopravilo mliečko a teraz ked som s tým prestala tak si skoro ani nespomenie no ale ked som mala bradavky natreté tou citronádou, tak fakt chodila každú chvilku a bola na mne stále obesenáááá
ahojte,
ja vam mozem dat moju osvedcenu radu ale ci zaberie aj na vasom drobcovi neviem, ja som mala strasne exemy na rukach a nemohli mi dat ziadne masticky lebo som kojila a uz to bolo fakt take ze som ani palce ohnut nemohla, riad umyvat no proste horor tak mi doki povedala ze musis odstavit malu aby ma mohli liesit kortikoidnou mastou a tak som som vyuzila situaciu pri hrani ked ma mala omylom kopla do cici a prelepila som obidva prsniky a povedala som jej ze mam bibinko a vecer ked prisiel cas kojenia tak som jej povedala ze mliecko nemame lebo mam bibinko a ze jej dam z poharika tak bez protestu vypila , zaspavanie sice trochu trvalo ale zaspala , v noci kedze som kojila kazdu hodinu ...to skor z jej strany uz bolo hranie a pitie.. tak som jej vzdy len povedala ze si zabudla mam bibinko a mliecko nieje a dala som jej cajik...napodiv sa zobudila len asi 4x , na druhy den som to opakovala stale uz to bolo bez fnukania a dostala mliecko v pohariku rovnako treti den a na dalsie uz sama kazdemu vravela maminka bibinko, mliecko neni 🙂 a bolo to...mala vtedy 19 mesiacov..
ked mi kamosky vraveli ze to zvladne tak som neverila, kedze podla mna bola zavislacka ale teraz viem ze to nie ona ale ja som sa nevedela rozhodnut, nejako som si nevedela predstavit ze ju nebudem kojit, dokonca mi to bolo tak luto ze som si aj poplakala ale moj muz ma podporil a teda som vydrzala 3 dni , uplne bez ujmy malej 🙂 samozrejme prsniky som mala naliate a tak som pila salviovy caj a trosinku si vzdy v sprche mierne odsala
tak takto sme to zvladli, ninka ma 2,5 roka a neverili by ste ale obcas sa na mliecko opyta ...ale to skor uz zo zvedavosti...tak drzim palce aby ste sa hlavne vy mamicky spravne naladili pretoze nase deturence su ozaj rozumne male bytosti ktore to vzladnu bez problemov 🙂
@dasa333 tak toto bolo veľmi pekné 🙂, najmä to, že Ti to bolo ľúto a poplakala si si ☹ . Aj ja už teraz viem, že mi to ľúto bude, ale Emmka je stále väčšia a rozumnejšia, tak aj samu seba presviedčam, že keď sa už na to odhodlám, tak to pochopí. Ale hlavne, že budem musieť byť dôsledná a nepodľahnúť, keď bude na mňa gúľať tie svoje velikánske očiská a pri tom hovoriť: "dame cici, ano" 😀 😀. Asi si čítala vyššie, že ešte potiahnem v lete (ona fakt málo pije), snažím sa jej vždy ponúkať vodičku aj doma, ale ona flaštičku so slamkou odstrčí a popvie nie!, chcem cici! a ak jej nechcem dať, tak je u nás taký krik a cirkus... 😒
@ivet78 ahoj, som myslela, že už ste sa odstavili, keď si dávno nepísala 🙂, ďakujem za podporu, lebo fakt človek čaká aspoň od najbližšej rodiny povzbudenie a u nás je to naopak ☹. Ja som bola pri malej pevne odhodlaná kojiť čo najdlhšie, lebo Adamko mal iba 6 týždňov, keď som prišla úplne o mlieko, ale aj to by sa možno nestalo, keby som si vtedy ja postavila hlavu a povedala si, že ho kojiť budem a basta. Mala som tu totiž po jeho narodení moju mamu a tá, keďže malý plakával aj po napapkaní (teraz už viem, že to boli aj koliky a aj to, že mal už plné bruško a nechcel mliečko cítiť), no takže moja mama ma presvedčila, že malý je hladný a tak ho treba dokrmovať. A ja hlúpa prvodrodička, sestričky na novorodeneckom sa na mňa len vykričali, že takto kojiť nemôžem, lebo si prídem o bradavky (ale ako správne kojiť mi neukázala ani jedna), som predsa nechcela, aby bolo moje dieťa hladné, podľahla som a mama utekala do lekárne kúpiť Nutrilon. A už bolo po kojení 😢. A to som sa narevala ešte asi ďalší 3/4 rok, že ho nemôžem kojiť tak ako iné moje kamarátky koja svoje bábätká. Takže podporu som nemala už ani vtedy, tak čo by som čakala teraz, nie? Mama ako keby mi neverila, že to dokážem. Ona je presvedčená, že sa to dedí, lebo mňa aj sestru kojila len nejaký mesiac. Tak som jej to vyvrátila 😵 A kedy oslavujete 2 rôčky? My budúci piatok 😀 😀 😀
@matutka ahoj, tak veru aj my sa kojíme... a som rada, že si kázala rodine že to s dedením nemá nič spoločné... no niečo také je troška u nás...ale v dobrom... moja mamina, vždy len poznamená, že dobrá dojka, lebo ja nemám ani veľké prsia... no som zvedavá ked prestanem kojiť.. haha, tak tam zostanú asi len "lentilky". ale moja mamina v pohode ale je od nás 1400 km, lebo robia v taliansku aj s tatinom, takže od tých podpora tak formou pc alebo telefonu a o pomoci... ☹ ☹ ☹ ☹ , no a moja svokra, ta teda vždy povie, to načo tak dlho kojíš... no na srandu aby sa mala čo čudovať... ale chodíme tam tak 3 -5 x do roka..takže to ma nevie vyviesť z rovnováhy...
No veru ale nejako som sa nedostala k pc a je už pekne tak chodievame stále von a do bazénu, a aspon potom stále nevypytuje mliečko.... my máme 2 ročky 16.7.. tak to máme tak pekne narovnako skoro... čo bude aké prekvapkok narodeninám..?
Ahojte tak sa hlasim 😵 dnes sme mali prve vecerne uspesne uhajanie bez kojeniaaaa 😵
Ked ocot zlyhal, tak som skusila si prelepit dnes prsa a ze mam akoze bobo a boli ma to. Tak len pozeral sucitne a pofukal mi. Vobec neprosikal, nic..kotil sa na postely sice asi hodinu a pol kym zahajal, aj si vypytal asi cca 5x ze didy, ale za kazdym som hodina smutny vyraz ze sak mam bobo a boli to, tak lezkal dalej az zahajal. Uplne bez jedinej slzicky alebo nejakeho mrncania. Proste prijal hned ze mam bobo a hotovo. Som odpadla skoro 😀 presne takto som si to predstavovala aby to bolo bezbolestne a bez placu. Ale este neviem co bude v noci 😅.
no tak noc bola tazka ☹ zobudil sa o tretej a do stvrtej bol hore a plakal vela ☹ uz aj mne bolo doplacu...ale musela som uz vydrzat a nepolavit..som mu stale rozpravala nieco..ako pojdeme na zmrzlinu, krmit kacicky, na dovolenku na lodku...a tak..tak vzdy na chvilu prestal a pocuval..a potom zase zalostny plac 😢 ...az nakoniec po hodine zahajal...ach jo..tak uvidime dalej...uz nemozem cuvnut ☹ drzte palce
tak obedny spanok bol celkom fajn, citali sme knizku az mi zaspal v naruci 🙂
@shupolienka tak budem silno držať palce, hlavne aby sa nočný plač už neopakoval a aby si vydržala 😀, keď bude Tvoja odvykacia kúra úspešná, tak v tomto duchu budem aj ja odúčať 😵 . Ale určite, keď už raz začneš, tak treba iba silné nervy na ten žalostný plač a ozaj vydržať a nepoľaviť. Sa mi to hovorí 😒 , som zvedavá, aké to bude u nás. 😢
ahojte babule....
@shupolienka super, tak nepolav, u nás niečo ako bobo nefungovalo, to som už skúšaala, u nás na chvilk zabralo.kyselina citronová..to bolo bléééééééé ale to chodila každú pol hodinku kontrolovať či je ešte blé mliečko, tak som aj tak ptrestala lebo aj tak vždy zlízala trocha sa zaškaredila a aj tak čakala na mliečko...
@matutka no aj ja uvidím ako to bude u nás
Ale u nás je to teraz tak ...že sme sa prestali kojiť v noci, nacucká sa o 21 a potom až ráno okolo 6 alebo 7 a teda aj tvorba je podstatne nižšia, a cez den si sama začala pýtať iba tak 2-3 razy...akoby sama cítila že je málo mliečka a začala piť viacej čajíku... mi povie že neni a pe chce čaj... tak možno sa to takto samo pekne spravý saméééééééééé a zatial sme bez plaču... a s tým nočným kojením je to asi tak týžden, že sa nebudí na cuckanie... tak uvidíme ako to bude pokračovať
no tak hlasim vecerne zaspavanie celkom v pohode, trosku mrncal ze chce didy, ale blabotala som vkuse nejake rozpravky, az od unavy zaspal. Ale normalne sa bojim co bude v noci. ☹ Ja som vzivote nezazila v noci plac maleho. Od narodenia proste vzdy ked sa prebudil dostal prso a hajal hned dalej. Toto bola fakt prva noc co plakal zalostne a este ze hodinu hore, to bolo strasne ☹ .
Tak moj drobcek ma 1,5 roka. Tiez uz chcem prestat s dojcenim. Idem na to postupne. Cez den mu vzdy ponuknem vodicku. Obcas zaprotestuje, ale nakoniec ju vypije. Zatial pred spanim mu dam prsnik, ale tento tyzden som badala, ze saje uz len kratucko a vcera vecer mu stacilo len mi lezkat v naruci, cmulal dudlik a ked sa upokojil tak pekne zaspal aj bez prsnika v postielke. Dostaval mliecko aj rano, ale dnes po prebudeni tiez vobec nechcel, tak to prislo akoby samo. Uz mu prsnik neponukam a premyslam, ze dnes vecer dostane mlieko do flase a bude tomu koniec. Aj ked po pravde...mne to tusim bude chybat. Boli to take chvilky iba pre nas dvoch.
a este ked bol moj syn totalny zavislak aj cez den aj v noci, tak mi moja lekarka povedala, ze to spravi odchod mamicky presne na tri dni mimo dom. Po pravde, toto by som psychicky nezvladla ja....
@shupolienka Ahoj, držím palce,aby ste vydržali. U nás to bolo podobné, ale ja som ho odstavila v 19 mesiacoch- v noci neustále pricucnutý, každú chvíľu hore, celá rodina nevyspatá-ocko povedal dosť. Prvú noc spal s ockom, potom som červenou fixkou urobila boľky- stále chodil kontrolovať, ale pochopil, že musí počkať, stále hovoril počkame 😀 a potom to akosi išlo samo, spáva o 10000% lepšie-sem-tam sa zobudí, dáme cumlík a spinkáme. Držím palce.
@kamilka22 aj ja som premýšľala o tom, že nebudem doma, ale u nás je to nerealizovateľné, keďže bývame od všetkej rodiny cca 200km ďaleko a nemala by som kam ísť 😖 a keď ideme k našim, a ak by som ja chcela, že pôjdem spať k sestre a ostala by s malou moja mama, tak mi už dávnejšie vyhlásila, že ona s ňou nezostane, lebo malá reve za mnou a ona ju nezvládne 😒 No, moja mama si myslí, že to, čo robí naša malá iné deti nerobia 😖 , takže od nej sa v tomto pomoci nedočkám, lebo ani neskúsila, ale rovno to vzdala. Žiaľ, ona ma v kojení ani veľmi nepodporovala, je zástankyňou umelého mlieka (veď aj my sme so sestrou boli na UM a tu sme, nič nám nie je - jej slová). Tak si to budeme musieť potom pri odúčaní zmenežovať s ockom 😀. A ja malej nebudem môcť dať ani cumlík, a ani fľašu, lebo ich odmieta. Cumlík sme nepoužívali od narodenia, ale to mi obidvaja nechceli, iba ho vypľúvali 😵. Tak u nás nehrozí mať pripravenú na noc fľašu s čajíkom alebo vodou 😒
Ahoj, poprosim o radu, ako oducit maleho upirika od prsnika..? Hl. v noci, ked je strasne zavisla... Byvame v malom byte, kde vsetko pocut, prsnik=cumlik, inak nezaspi... Vobec by mi to nevadilo, prvych som kojila dlho aj Terezku som chcela, 31.7. mame rok a mne sa zhorsila astma, musim brat silne kortikoidy.... Vobec sa mi do toho nechce!!! Alebo neposluchnem dr..? 😅 Podarilo sa niektorej z vas odstavit.....? Ako??? Dakujem!!!!!!!!
@dugyna len sa mi tazsie dycha, ale to sa mi aj predtym... Nic zvlastne, nie zachvat, len zmenim polohu, aby sa mi dobre dychalo, akurat po porode som nemohla dychat, museli mi na sale vydvihnut hlavu a potom bolo dobre... Bola som na specialnom spiro v MT, kde som mala zle hodnoty pred 3 mesiacmi a dala mi alergo sprej, no najslabsi a najslabsie davky, pred 5 dnami som bola v MT na kontrole, vysledky omnoho horsie ako predtym, prikaz od primara v MT, nasadit silnejsiu liecbu..! A to by uz fest islo malej do mlieka... 😠 😠 😠 ☹ Len kvoli vysledkom... Ze aby sa mi nerozbehli zachvaty, lebo potom by sa to tazsie zastavovalo... ☹
no tak hlasim uplne odstavenie, zacala som dva dni pred dovolenkou, co boli tie noci ako som pisala, prvu noc hodinu rev, druhu pol hodinu rev, a na dovolenke este trochu skusal, ale bolo to lepsie a lepsie. uz je to tri tyzdne, sem ta sa opyta este, ci bolia didy tak tvrdim ze ano 😅. Ale uz sa ani v noci nebudi vobec, mozno raz len zamrnka, to si len lazkam k nemu na par minut alebo len posucham chrbatik. To mame teraz nahradu za prso, ze mu rozpravam rozpravky a sucham chrbatik, alebo si lazka na mna ze ja som na chrbte a on si lahne na didy 😅. Trva nam sice zaspavanie brutal dlho niekedy aj hodinu, ale dufam ze sa to zlepsi. Musi si zvyknut na ine teraz, ze sa da zahajat aj inak ako sanim. Tym ze nemame ani cumel tak je to tazsie. Ale chyba mi to 😢 . Niekedy tak pozriem na neho a najradsej by som mu dala prso nech si podudka a tulne sa ku mne ale nemozem uz haha 😀
ahojte babulky... tak som tu dlho nebola... hlásim už sa ako nekojička... prestali sme tuším 29.7.... išlo to skoro dobre... myslela som že bude u nás väčší cirkus... najprv sme odstavili cez den... cez den ako tak sa to dalo ...boli sme vonkku, potom doma sa niečo robilo..najhoršie bolo obedné zaspávanie... ale nejako sme to zvládli... mojkal som ju, pusinkovala na chrbátik a noženky. len aby si nesppomenula na cicík...potom zase cez den pohoda... a ale večer to už bolo horšie už sme kričali na mnamo ( tak sme hovorili mliečku) ...prvá noc bola trocha besná.. sa stále budila... a ráno hned kontrolovala či ostalo mnamo..zase sme to zahovorili..trebalo ísť na wc umyť zúbky... proste cez den bolo super a zase tie spánkové rituály... tie boli desné ešte asi 3-4 dni a večere... ale inak to bolo super, potom len chodila a sa vypytovala kde je mnamo... tak sme otvorili vchodové dvere a mávali a mávali... takže sme to zvládli ... ale občas príde za mnou že mnamo... tak jej ponuknem... a už len pusinku dá a pomojká a pekne všetko vráti aj tričko a podprsenku a potom cez tričko že pá pá mnamo... tak sa teším.... babule všetkým držím palce , aby ktoré chcete prestať kojiť,,, tak nech je to aj u vás tak pekne aspon tak ako u nás...
No baby, ja som chcela syna odstavit po roku. Problem bol, ze som sa scvrkla na necelych 48 kg. Neslo mi o to ako vyzeram, ale som sa citila strasne slaba a byvalo mi dost zle. Lenze co, moj syn odmietal vsetky UM a kravske tiez nechcel. Tak som prosto vydrzala. Nasa detska lekarka mi povedala,ze pokial ho chcem odstavit, tak jediny recept bol odist z domu na 3 dni. Hm, toto by som ja veru psychicky nezvladla. Uz len predstava ako by za mnou plakal bola pre mna neprijatelna. No zacala som postupne. Pocas dna som mu namiesto kojenia vzdy ponukla vodicku, iba obcas pri extremnej nervozite som mu pred spanim ponukla prsnik. Toto som praktizovala doooost dlho. Hadam do roka aj styroch mesiacov. Tam som sekla aj s kojenim pred obednym spanim. Trosku som sa s nim pomojkala, ponosila na rukach, vybozkavali sme sa a tento kontakt mu stacil. Takze sme sa kojili uz len vecer a rano. S prichodom leta si uplne sam vypustil vecerne kojenie, takze uz dostava mlieco len raz a to rano. Ja som za taketo postupne odstavovanie. Kamaratka odstavila svoju malu tiez ako 18 mesacnu, zaviazala si prsia elastickym obvazom a povedala, ze tam ma "bibo" malu ani nenapadlo si pytat mliecko. Ked dala obvaz dolu, tak povedala, ze mliecko sa uz zial ked mala bibo minulo a bolo po probleme. Takze aj tak sa da, ale to zavisi od zrelosti dietata, aby pochopilo, o com je rec.
@kamilka22 mne sa tiež páči takéto postupné odstavovanie... u nás to išlo najôepšie cez den a potom sme pomalinky tie spánkové cicíkovania museli zrušiť, trvalo nám tolen pár dní a je to super.. ináč ja som už dávno skúšala, že mám bobo, alebo je pokazené..občas som si dala na braadavky aj trošku citronády... občas ju aj zlízala a tešila sa že už nieje mliečko pokazené... ale u nás fungovalo. proste pomalinky odstavovať... a už je to pápá... aj ked mi doktorka vravela, že ked bude chieť ešte cicík tak jej ho môžem ponuknuť, aby nemala pocit, že jej chcem niečo zobrať čo jej patrilo 2 roky... a veru aj dnes ráno prišla že mnamo a sama ho aj tak pustila...urobila cuc a mojjkala a hladkala...a už jej to ani nepríde, pýtať mliečko... aviedli sme u nás nový rituál...večer ked sa ide spať vypije mliečko z flaše pri telke , umyjeme zúbky a ide sa do postele...a bez frflania... to sme doteraz nikdy nezažili.. budem na vás babule myslieť....
@21 podľa mňa, keď sa subjektívne necítiš horšie, tak ešte počkaj. skús napr. zájsť k homeopatovi a brať homeo, ktoré ti predpíše popri liečbe. tie kortikoidy inhaluješ nie? tak žiadaj, že chceš len také, čo sa môžu pri kojení. ja teda nie som astmatička, len alergička, ale dr. mi vravlela, že niektoré spreje sú také "bezpečné", že ich môžu aj dojčiace maminy, lebo sa minimálne vstrebávajú do krvi, pôsobia len lokálne. ešte by som potiahla aspoň pol roka, ak to teda inak tebe aj malej vyhovuje...
a čo sa týka samotného odstavenia, u nás to už bolo len uspávanie na obed a večer. na obed som na čas zaviedla spánok v kočíku, kde dobre zaspala ale menej pospala a večer som si k nej ľahla ako vždy ale som si bradavku natrela octom. malá sa už už išla prisať a vtedy sa zatvárila divne, že jej to smrdelo a rozplakala sa. ja som ju utešila, že mliečko sa pokazilo, ale nevadí, lebo jej porozprávam rozprávočku namiesto toho. porozprávala som jej rozprávočku a mojkala ju a tak zaspala. a na druhý deň už nepýtala, ale ešte som natierala pár dní pre istotu.
@kamilka22 ja mam uz 43kg, viem, ze ked mam tolko, ze viac neschudnem, ale mam 168cm, takze vyzeram ako prava anorekticka... Tiez uz nevladzem, ale to je najmenej, no ja musim prestat kojit odrazu a neviem si to predstavit, mame len 1rok...! Cez den uz dlhsie nekojim, no vecer uspavame mlieckom a v noci sa menime na upira a s kazdym mrnkom pytame leeee..! Ako postupneodstavovat a pritom rychlo..?! ☹

@ivet78 ahoj, včera som nestihla odpvedať, takže využívam voľnú chvíľku, keď bábika spí 🙂 ja si tiež myslím, že je to už viac o maznaní sa ako o ťahaní a je super, že Peťka si to sama začala regulovať 😵 , aj Emmke som začala hovoriť, keď príde za mnou, že teraz nedáme, teraz spapáme napr. polievočku a dáme potom v spálni na spinkanie, tak si hneď začne ťahať stoličku, akože jej mám už dať polievočku a keď už ju zje, tak beží ako o preteky do spálne, vylezie si na posteľ a čaká...tak majú už ony svoj rozumček, len sa ešte snažili robiť sa, akože nerozumejú. Len stále dumám nad tým, ako budeme zspávať, hlavne na obed, keď som s ňou doma len ja, večer to môžem poriešiť tak, že ju bude uspávať muž 😀 No, nejako bude, keď príde na to čas 😉 a s tým vstávaním v noci máš pravdu, malá sa veľmi nepreberie a ja tiež, tak sa necítim cez deň ako zbitý pes 😒 pápá