Ako pomôcť spúšťaniu mliečka?

rebecca16
15. dec 2011

Maminky, chcela by som poprosiť o radu. Je to dost "akutne". Môj 3mesacny syn je veľký spachtos. V noci sa budi len jedenkrat a cez den spi dokopy aj 6 hodin. Toto sposobilo, že sa mi začalo tvoriť menej mliecka resp. ťažšie sa spúšťa , maly je netrpezlivy a ked mu hned netecie je nehnevany a bojujeme. Začala som s to riesit. Produkciu mliecka sa snažím zvýšiť. Jem senovku a snažím sa počas jeho spanku odsavat ( teda pokial sa mliecko spusti) produkcia sa zvýšila no spustaci reflex to veľmi neovplyvnilo. Začina mi to uz dost prerastat cez hlavu, trápi má to, uz vopred rozmyslam o najbližšom kojeni, či sa mliecko spusti alebo nie, psychika pracuje, lebo mi na kojeni záleží a čím viac chcem, tým menej to ide... Veľmi rada by som kojila ďalej, no obávam sa, že to nebude možné a pomaly budem musieť začať s umelym mlieckom, nakoľko to moje zamrazene sa pomaly mina. Fľašu mu nedávam. Ak sa mlieko nespusti, aby nebol hladny, dokrmim ho cievkou po prste. Ďakujem za rady🙂

jaja_1818
15. dec 2011

Ahoj, mala som tiez problem s kojenim a velmi dobre mi poradili damy z www.mamila.sk, su to dost skusene a mile baby, v pripade zaujmu za Tebou aj pridu. Pozri si tu stranku, najdi si tam v kontaktoch nejaku v tvojej oblasti a zavolaj jej. Drzim palce! 🙂

gemini2
15. dec 2011

ahoj.Uz pocas tehu som velmi chcela kojit a studovala som o dusu ako mat mliecko.po porode- nic! A myslim nic-na par kvapiek. Pila som tolko tekutin, az som cela opuchla. Nepanikar a ukludni sa, lebo psychika spravi svoje...! Skus laktacnu poradkynu

igiana
15. dec 2011

Ahoj. Mne ked sa dcerka hnevala, ze jej hned mliecko netecie, alebo kvoli nejakemu stresu trvalo dlhsie, kym sa nastartovalo, zacala som robit to, ze som sa snazila ukludnit a sama prstami najprv rychlejsie stlacala bradavku (podobne ako ked babatko saje) kym sa mi nespustilo mlieko a hned som ju prilozila a bola spokojna. Velmi mi to pomohlo, inac tiez neviem ako by som to psychicky zvladla, lebo mala odmietala dlhsie sat, ked citila ze este nic netecie. Trvalo to par dni a potom uz bolo dobre.

Ked mi mala spala dlhsie ako 3 hodiny, snazila som sa ju opatrne aspon trochu prebudit a nakojit a potom spala dalej. Nie su dobre dlhe pauzy. Aj v noci skusaj maleho prilozit viackrat, ak sa nahodou prebudis. Dobre je mat babatko vedla seba a ked v noci zistis, ze nespi tuho napr. sa trochu mrvi, tak skus nakojit.

Co sa tyka psychiky, tak ja ked som s niekym cudzim v miestnosti (napr. je u nas kamoska), tak mam problem dobre nakojit. Na uvolnenie mi pomaha, ked pozeram pri kojeni malej do oci a v myslienkach jej hovorim ako ju lubim atd., vtedy nemyslim na to ci bude mat dost mlieka.

Ak by si este nieco potrebovala, mozes mi napisat aj IP. Neboj, zvladnes to! 😉

anjelicek26
15. dec 2011

Ja pred tym, ako isiel na prsnik, som trosku odsala odsavackou, spustilo sa to a az potom som ho nechala chnapnut prsnik. Uplnne ucinne. A hlavne v hlave zrealaxovat, vonat ho, hladkat, tulit, citit, ze ta potrebuje, to pomaha najlepsie. Ja som mala tiez spomaleny ten spustaci reflex a to dost a mlieka bolo na mraky, ja som odsavala aj 260ml/prsnik. Takze jedno z druhym nemusi vobec suvisiet.

Mliecka mas urcite dost - inak by ti tak krasne nespal - mne nas kojenec spal v 3 mesiacoch cele noci ( v 4. mesiacoch mu zacali ist zuby, tak to s tym prespavanim aj skoncilo).

feb13
15. dec 2011

Ja mam taku skusenost ze mlieko sa casom horsie spusta, teda dlhsie trva kym sa vyvola vypudzovaci reflex. Ja si myslim ze je to normalne, ked to tak zoberies bradavky uz nemas take citlive ako po porode, casom sa stavaju odolnejsim na drazdenie (vratane bolesti ale aj vypudzovacieho reflexu). Asi s tym nic neurobis. Ale tvoje babo je uz dost velke na to, aby dokazal dost intenzivne sat ze sa ten reflex spusti aj ked mozno dlhsie to trva, dokonca keby sa sem-tam nepodarilo vyvolat vobec (zazila som to), aj tak dokaze vycucat mliecko, len musi pritom viacej makat. Je to neprijemne ja viem, ked ti trha bradavku a jeduje sa, ja som s tym tiez bojovala. Vraj pomahaju na to teple obklady pred kojenim... mne jedine co nieco pomohlo, bola uvolnena psychika, to je prave teraz to najtazsie 🙂 ale ked som bola v strese kvoli tomu tak sa to just nespustilo. 😒 Mozes mu popritom jednou rukou masirovat prsnik a jemne to mliecko ako keby vytlacat, keby sa velmi jedoval.
Myslim ze v takomto veku uz by dlhsie spanky nemali negativne ovplyvnovat mnozstvo mlieka, pokial si doteraz nemala vacsie problemy, to mlieko sa nastavi tak, ze sa v noci tvori menej ak ho netreba, a cez den viacej. Aby si do rana nemala prilis naliate prsia. Znizit ho ale mozes dokrmovanim z mrazaku, takze s tym pozor... to mlieko sa tvori prevazne podla toho, kolko sa spotrebuje a ak pridavas tak o tolko budes mat menej. Poviem ti, mne tie caje pomahali asi tolko ako placebo. Odsavanie pomahat moze, ale mne sa pri odsavani zvycajne nedaril vyvolat vypudzovaci reflex (jedine ked som odsavala tak, ze som z jedneho prsnika kojila a pocas toho z druheho odsavala, ale to je trapas). Takze mi zostalo len kojit a kojit... kojila som z oboch prsnikov, takze ak sa z jedneho nepodarilo vyvolat reflex a uz ma to bolelo ako sa jedoval, tak som ho prehodila na druhy, potom sa to velakrat spustilo 🙂 a ked skoncil tak sme sa vratili k prvemu.
Hlavne sa nerozmyslaj o UM, to co teraz prezivas je neprijemne ale nie je to ziadna patologia a uz vobec nie koniec. Ako deticky rastu casom sa vela veci meni - aj v dojceni. Ked sa to nepodari vyriesit, skus to brat tak ze teraz je to take - pracnejsie. Za chvilku sa ti bude odvracat od prsnika lebo okolite podnety ho budu bavit viacej a bude sa ti popritom mlieko striekat vsade okolo. 🙂 Potom mozno bude sadat a lozit s bradavkou v ustach, poodrazat sa od sedacky alebo ta kopat do brucha, ako moj robieval, musel byt neustale v pohybe. Vzdy bolo nieco. Bolo to vsetko neprijemne ale prekonali sme a ked som ho vo veku 9,5m musela odstavit zo zdravotnych dovodov, bolo mi to luto. Velmi drzim palce aby ti to islo, teda to kojenie pojde urcite, len aby ti to nebolo take neprijemne ake mne bolo, lebo je to velke trapenie, ale matka pre svoje dieta co nespravi ze. 😉

estterka
15. dec 2011

nosit,nosit,nosit dietatko v satke alebo ergonomickom nosici,vela kontaktu koza na kozu-pomaha to.

spite spolu? zvycajne deti,co spia s rodicmi sa budia na dojcenie castejsie.

mate cumlik? cumlikove deticky sa zvyknu na prsniku hnevat.

urcite na stranke mamila.sk treba najst poradkynu a konzultovat s nou a pripadne existuje forum o dojceni,kam chodia laktacne poradkyne.

kamilka22
15. dec 2011

hm, ja by som ho cievkou nedokrmovala, mlieka mas isto dost, je to len o tvojej psychike. Aj moj syncek sa hneval, ked mu hned netieklo, a cim bol vacsi,tak som citila, ze dlhsie trva, kym sa mliecko spusti. Postupne si ale zvykol a certit sa prestal - lebo vedel, ze o chvilku potecie. Inak suhlasim s tym, ze je dolezity kontakt s dietatkom, mozes skusit si ho aj v noci "na spanku" prilozit, deti sa casto prisaju aj ked spinkaju a piju potom pokojnejsie. A inak aj moj syn prespal celu noc uz od 3 mesiacov. Vynimkou boli len noci, ked mu sli zubky. Pokial Ti pekne prospieva, tak nedokrmuj, snaz sa ho len castejsie prikladat.

emma2001
16. dec 2011

ahoj, ja práve riešim tento istý problém. Mne celkom pomáha ked sa nevie pustiť mliečko, že si dam UM alebo ak mam odstriekané z noci do flaše a priložím cievku k prsniku. Malá ťahá až rozťahá moje mlieko. No a vtedy cievku vytiahnem. Zvyčajne vytiahne z flaše max 20., čo nie je vela.