icon

Ako zvládnuť dojčenie a priberanie dieťaťa v prvých týždňoch?

11. nov 2025

ahojte, moja mala ma 2 tyzdne, dojcit som ju zacala len nedavno, lebo v porodnici este neslo mlieko, skusali sme prikladat cez klobuciky ale dali mi asi zlu velkost a znicili mi bradavky. potom doma som dokrmovala cez striekacku svoje odsate mlieko plus umele kedze sa mi este len rozbiehalo. na poradni mi vraveli ze mala moc nepribrala a objednala nas na prevazenie. ked sa mi ako tak zahojili prsia tak som skusala dojcit ale bolelo to a stale neviem posudit ci je dieta najedene a kolko vypije. prisla ku mne laktacna ukazovala rozne polohy a spravne prisatie a ze mam dojcit aj cez bolest a ono sa to zahoji a aj sa rozbehne mlieko. ze za nu je ta vaha v poriadku ak dieta dostatocne cika kaka a je spokojne. mne po vypiti na jednom prsniku vzdy dieta zaspalo cize clovek usudi ze je asi spokojne, plus dobre kaka aj cika. ale o chvilu na to ajtak vypila celu davku mlieka umeleho. momentalne mam zas znicene bradavky a dala som si pauzu s dojcenim, aby sme da netrapili obe (mala sa vzdy jeduje a bojujeme pri prisati, preto je mozno velakrat aj nespravne, neviem) a davala som zas svoje odstriekane a minimu umeleho kedze moje sa uz viac rozbehlo. dnes na vazeni povedali ze opat malo pribrala a objednali nas zas.d chcela by som dojcit ale vobec netusim kedy to dieta je naozaj syte, kolko vypilo, ci mam dokrmit po kazdom dojceni alebo co .a je mi to zatial nekomfortne, bolestive a ked si mam predstavit ze idem dojcit mam z toho uz stres dopredu, ale vsetci vravia ze mam vydrzat.

anonym_f26698
11. nov 2025

@anonym_autor napis kolko pribrala za ake obdobie

majlo1234
11. nov 2025

Za predpokladu, ze mas mlieko v prsnikoch a dieta ho normalne pije, a ty kojis na poziadanie, to znamena aj kazdu polhodinu ak pyta, alebo hodinu vkuse, ak vladze. A dieta cika dostatocne, tak sa nepotrebujes stresovat.
Ja som svoje deti vylucne dojcila, a nikdy som ich ani nevazila ani neprikrmovala. Ale!!! Nikdy som nedojcila s bolestou. Ak vravis, ze mas z toho stres, boli ta to velmi, bradavky znicene, asi by som sa s tym uz netrapila. Babatko je tvyknute na flasku, tak si poodsavaj, a dokrm potom umelym. Mozes to skusat dalej, ale aj nemusis, je to tvoje telo, tvoje babatko

autor
11. nov 2025
@anonym_f26698

@anonym_autor napis kolko pribrala za ake obdobie

@anonym_f26698 za tento posledny tyzden len nejak 58gramov, co by mala za tyzden pribrat 150-250 gramov.

anonym_5c41e7
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_f26698 za tento posledny tyzden len nejak 58gramov, co by mala za tyzden pribrat 150-250 gramov.

@anonym_autor prosím vás dajte mu UM a netrápte jeho a aj seba.
Teraz má tu ukrizuju, ale prvoradé je aby dieťa priberalo.
Odvážte dieťa pred kojenim a po a uvidíte koľko vypilo.
A netrapte sa. Kojenie je naozaj super za predpokladu ak sú spokojné obe strany.

anonym_f26698
11. nov 2025

No to je naozaj malo. Skus proste dieta prilozit na 10 minut ci sa napije (alebo aj na kratsie) nech sa hned neunavi a nezaspi, a potom ponukni aj UM. Tak sa budes snazit aj podporit produkciu svojho mlieka ale zabezpecis ze dieta bude aj nasytene. A ked zaspi tak si svoje mlieko odsaj. Mozno potrebuje malicka trosku podrast aby si vladala mlieko poriadne vytiahnut.

anonym_82a9ea
11. nov 2025

Čosi tam nefunguje.. ja by som šla cestou buď dojčiť alebo prejsť na umelé.. akonáhle si zvykne na fľašu, bude štrajkovať na prsníku, čomu sa nečudujem, lebo z fľaše tečie vždy rovnako a bez námahy. Z prsníka to môže ísť na začiatku moc rýchlo alebo moc pomaly a dieťa nie je trpezlivé, hlavne keď vie, že je aj iná alternatíva..
Plus tie poranenia a bolesti tvoje, tam čosi tiež nebude ok, ono to je trochu čudné/nepríjemné na začiatku, kým si bradavky zvyknú, sa zocelia, ale potom už nie. Ak ťa to boli stále z nie je to ok. Možno ešte môžeš sa skúsiť niekoho iného spýtať, či neporadí polohu alebo ako...
S dojčením je to vždy také.. sú deti čo zaspia za 5min pri Tom a iné sa najedla poriadne hneď. Potom niektoré vydržia 4h nejesť, ďalšie pýta do hodiny a zas len poťah trochu..
Je to v podstate na tebe ako sa rozhodneš, ale netrp, tu nejde o to, aby to bolelo a aby ste sa trápili obe..
Dnes UM je už na inej úrovni, je to plná náhrada.
A tak ako je prirodzené dojčiť, je prirodzené a normálne aj nedojcit a podávať UM, v ňom má dieťa všetko potrebné na rast a vyvoj

cyneric
11. nov 2025

Dojčiť cez bolesť je red flag veľkosti kontinentu - nie, vážne, kojenie nemá byť týranie žien v etapách. 🚩🚩🚩 Ani niečo čo v tebe vyvoláva stresovú reakciu. Jedna vec je dočasný diskomfort ktorý by mal relatívne rýchlo odoznieť, iná keď hovoríme o bolesti. Deti na začiatku pijú málo (ich žalúdok je miniatúrny), pijú dlho (pokojne polhodinu a dlhšie) a pijú najmä často (pretože materské mlieko sa strávi rýchlo). Nie, nemusíš "vydržať", potrebuješ byť v kľude, čo najviac oddýchnutá a ideálne fungovať bez bolesti. To že ho budeš kŕmiť s UM alebo kombináciou UM + odsávané mlieko neznamená že teraz bude znevýhodnené oproti dojčeným, alebo že bude viac chorľavé, v žiadnom prípade to z teba nespraví "zlú matku ktorá sa nechce obetovať". Môžeš skúšať dieťa budiť počas dojčenia aby sa napilo z oboch prsníkov, môžeš odsávať manuálne kým sa nezahojíš a potom skúšať znova. Možností je v dnešnej dobe veľa.

autor
12. nov 2025

v noci a dnes rano som jej dala zo zahojeneho prsnika a nebolelo to uz cize asi mala uz lepsie prisatie. napapala sa a bola uplne spokojna, zatial som jej odsavala z druheho a potom ju tym dokrmila. raz sa stalo ze este aj to jej bolo malo a musela som este umele dat. v noci ju vacsinou budim ja aj cez den na jedenie cize nepride mi ze by hladovala. tak neviem ci z toho prsnika si nevie este tak vela vytiahnut alebo ako.