Ako zvládnuť kojenie, keď nemám mlieko?
Mam 10 dnovu dcerku, porod bol vyvolany a sekciou. Strasne tuzim po tom kojit, no nemam mlieko. Malinka sa aj prisaje, no nic netecie place od hladu. Dokrmim potim umelym z flasky. Bola u nas laktacna poradkyna a vravela ze mam davat z lyzicky, nie z flasky, no 6x za noc krmit lyzickou nezvladnem, davam tesa flasku. Cez den prikladam cca kazde 2 hodiny, no stale nic nestaci jej, mam malo, musim dokrmit. Investovala som do drahej odsavacky, no viac ako 10 ml neodsajem, potom ide uz nalrazdno.Som zufala a v depresiach z toho,.cele tehotenstvo som chlodila na kurzy o kojeni, precitala xy knih. Prosim poradte
Presne tak ,ako píšu baby ,na mlieku svet nestojí .Niekedy to skrátka nejde a máš sa stresovať ,trápiť ,tak to nemá význam .Teraz je trend matiek kojiciek,tlak z okolia ,ale netráp sa tým .Keď to nejde ,tak to proste nejde .Nie si o nič horšia mama .Ja som nejako ani netúžila po kojeni,nič som preto nerobila a mala má už dva roky a 4 mesiace a stále sa koho niekoľkokrát cez deň a niekoľkokrát cez noc 🤦♀️.Niekedy tak závidím kamoškami.,ktorým deti spia celú noc .Ja som nespala už vyše dvoch rokov..a ešte aj cez deň nechce jesť ..stále chce mlieko ..už som z toho občas na nervy
Ja som na tom bola podobne. Sekcia, mlieka bolo zalostne malo, tiez som musela dokrmovat umelym. Do toho stres, abnormalny tlak z okolia na kojenie, nervy, plac, pocit neschopnosti. Trpela som dva mesiace, kym som si nepovedala dost. Vykaslala som sa na odsavanie aj prikladanie, bolo to len trapenie pre obe strany. Odvtedy je maly na UM, on spokojny, ja spokojna, nazory okolia som odignorovala. Moje dieta, moje rozhodnutie. Neskutocne mi vtedy odlahlo, ze som s tym skoncila. A poviem ti, ze to bolo najlepsie rozhodnutie, ake som mohla spravit. Riad sa podla seba, ked sa ty das do pohody, aj dieta bude v pohode.
Boze, ked tu citam tych tisic roznych rad az mi je zle😂 kedy to ma ta unavena a vystresovana zena robit? Vyskusat vsetko? Odsavat je najotravnejsia vec (odsat, umyt, dezinfikovat, popritom prikladat, jest, pit, znova odsavat, prikladat, trenovat polohy…) unava a stres sa este viac nabaluje, zena sa citi viac deprimovane a mlieka aj tak nikde🤢
Skus ked chces, ale ak si na tom psychicky zle, kasli na to, daj mu papat kvalitne UM a uzivajte si spolocny cas.
Drzim palce
@hederamonstera suhlasim. Ono matka ktora velmi chce kojit vyskusa kazdu blbost. Ale kazdy dalsi neuspech len prehlbuje pocit vlastneho zlyhania. V najhorsich casoch som si hovorila ze som najneschopnejsia zena na svete. Dieta cez ivf a mlieko ziadne. Myslienky ze v minulosti by umrelo lebo som zla mater co ho nedokaze nakrmit🙈
A teraz? Nema rok a prespi mi celu noc. Kamoska ma podobne stare. V noci sa budi tak zo 5 krat lebo stale len prso. Nie je hladny ale potrebuje to prso. Ja nakrmim za 10 minut a ideme sa hrat. Ona koji na trikrat aj potom sa furt len po nej liepe a jedine co ho zaujima je prso.
Tymto akoze fakt nikoho neodradzam od kojenia. Asi keby mozem tak si to s nou aj tak vymenim len davam moj pohlad na tie vyhody, ktore mi pomohli zmierit sa s tym.
@jj298 presne. A potom sa dozvies, ze v minulosti tiez existovali zeny, ktore proste mlieko nemali a babatka krmili kozim mliekom alebo davali zenam, dojkam, ktore zasobovali celu dedinu.😁 boze vdaka, ze mame taku moznost kvalitnych UM
Ale na to autorka musi prist sama, ako sme aj my…s odstupom casu. Tiez ma v tej hroze nikto nedokazal presvedcit, ze je vsetko v poriadku. Az druhe dieta som si uzila(neslo to do 2 tyzdnov? Serem na vsetky tieto kaskaderske kusky a sup UM). Inak pri druhom som uz ani kojit velmi nechcela, ked som pocuvala problemy kamosiek suvisiace s kojenim, presne aj to co si ty popisala ;) brr
@hederamonstera tak niektora vystresovana mama mozno potrebuje vyskusat vsetko, mozne, nemozne, kym akceptuje fakt, ze niekedy to proste nejde..
Kym sama vedome prijme to, co by jej mozno mimo hormonalnej burky bolo uplne jasne a to, ze ci mozeme dojcit ci nie, to nas nijako nedefinuje ako matky...
Ono je to tazke aj takto radit, nevieme, aka je ta zena, co potrebuje. Ci naozaj len uistenie, ze je to uplne v poriadku, nedojcit, lebo to v poriadku je (toto som sa osobne nenavidela, hovorila som si, ze preco do mna toto hustia, ved ja nie som blba, ja viem) . Alebo potrebuje vyskusat vsetko, co existuje... A az potom sa zmieri.
To je naozaj obrovska pravda, ze kazda na to musi prist sama. Presne tak.
U mna paradoxne, so zmierenim sa, ze to nejde, prislo mlieko...
@luccija pretože mäso obsahuje najviac bielkovín a bielkovina ja stavebný prvok pre tvorbu mlieka. Túto informáciu mám od laktacnej poradkyni. Áno sú ženy ktoré pomaly vôbec nejedia a majú mlieko... Takže ich organizmus čerpe zjavne zo zásob... Lenže ako dlho dokáže človek fungovať bez stravy? Ak človek nemá dostatočný prísun stravy a tekutín mlieko nebude. Hormóny len dopomáhajú aby sa mlieko tvorilo... Ale určite sa mlieko netvorí z hormónov.
Ahoj, mám ukko čaj ba podporu laktácie, sú naň veľmi dobré recenzie. Balenie je otvorené, urobila som si ho asi 3-4x. Nakoniec som nepotrebovala. Darujem ak by si mala záujem 🙂
Si po operácii. Nejde tu len o stres psychicky ale aj fyzicky.
Krm UM a keď chces kojit tak stále oddávajú každé tri hod, aj keď bude tých 10ml (dolievaj babu do UM - je to úplne vpohode a bábo bude mať lepšiu imunitu). Jedna známa takto vydržala mesiac. Keď sa jej rána ako tak zacelila, spustila sa jej vyššia produkcia mlieka. Dovtedy to bolo len o tom udržovani. Aj keby ti dieťa skončilo na UM a len dva razy do dňa by si cuclo protilátky v materskom mlieku na xy chorôb ktoré sú vonku, bude to pre neho osožné. Nemusíš sa stravovať s tým, že je toho mlieko malo. To vyrieši to UM.
Pozri... prešli sme si tým viaceré, poznáme to. Zúfalá žena urobí asi všetko, a môžeš to skúsiť aj ty, možno to potrebuješ skúsiť. Mne naozaj veľmi pomohla návšteva laktačnej, ibaže nie tak, ako to zvykne pomáhať iným ženám.. Bola milá a chcela pomôcť. Lenže... keď som po jej návšteve dala dokopy všetky jej rady, tak som si povedala, že no tak takto naozaj že nie, PRE MŇA (ešte raz zvýrazním, že PRE MŇA) to už bolo naozaj že nie.
Kŕmenie cez cievku, či pohárikom, ideálne ak malý plače, tak pritom ho ukľudní, ak kŕmim tým pohárikom tak, že pritom s ním drepujem, kontakt skin to skin ideálne v kuse, vrátane spoločného kúpeľa, odsávať každú ja už ani neviem ktorú hodinu, aj v noci.. do toho samozrejme hrsť tých bylinkových tabletiek.. a - keďže mlieka bolo naďalej 100 ml za 24 h, tak tá ceremónia a otrava s fľašou a Luckou a UM zostala, vrátane sterilizácie aj odsávačky... ja som s mojim aj musela cvičiť, a môj syn sa ani neprisal, ale že vôbec.. a mala som aj muža, ktorý bol cez deň v práci a potrebovala som navariť a klasika domácnosť.. hlboký covid, lockdowny ergo žiadna pomoc externe. Rozbitá po sekcii po každej stránke, zaskočená tým všetkým, stratená, vyplašená. Takto som to ťahala zhruba 2 mesiace a potom som si povedala, že toto teda je riadne ďaleko od tej ospevovanej prirodzenosti.
Čiže skrátim: vyrástol na UM, chvalabohu je zdravý, chvalabohu aj ja, a je to neskutočne mamkin ciciak a maznák aj po pomaly štyroch rokoch. Držím prsty, bude to v poriadku.
Neviem, či potrebuješ radu, ako to zlepšiť.. či povzbudenie, že to bude OK, že sa to rozbehne.. alebo naopak, povzbudenie, že i tak je to fajn, aj UM je fajn. Možno potrebuješ všetko z toho. Len sa prosím ťa nepodceňuj a necepuj sa - si mama, si dobrá mama. Tvojou úlohou je to dieťa udržať pri živote, postarať sa, milovať a nakŕmiť - či už tak, alebo onak. Omieľané klišé, ale pravdivé: spokojná matka - spokojné dieťa. Nenechaj si pokaziť toto extra brutálne náročné, ale za to nádherné a nezopakovateľné obdobie výčitkami. Dieťa JE najedené, spokojné a milované, to je hlavné.
Ja som to skúšala mesiac, bojovali sme, chcela som za každú cenu, ale proste nedalo sa.
Po mesiaci sme prešli na umelé a ty si nevieš predstaviť aká úľava to bola na moju psychiku, a teda aj pre malého. A vaša psychická pohoda a malej plné bruško sú základ. Takže ak to nejde, neboj sa umelého. Malej nič chýbať nebude.
Veľa síl ❤️❤️
To nevadi pokracuj v kojeni a dokrmovani kludne aj flasou. Hlavne neprestan kojit, to ze mas momentalne malo mlieka tak nic sa nedeje. Zacni brat senovku grecku a benedikto lekarsky a hlavne pokracuj v kojeni. Tak po mesiaci dvoch neviem kazdy to ma inak budes mat uz mlieka dost a dokrmovanie nebude potrebne. Drzim palce hlavne klud pokoj vsetko je v poriadku. A este to, ze aj ked ti pri odsavani nevyteka mlieko neznamena to, ze ziadne nemas. Niektorym zenam sa proste mlieko umelo odsat neda, ale ak pije babatko mlieko ide stale takze z tej odsavacky si nic nerob
To sú také tie ružové bubliny, kojiť je najviac atď. ... ja som rodila sekciou ... kojila som cca 5 týždňov, malá plakala od hladu, mala som slabé mlieko, ja som plakala od bezradnosti ... prešli sme na umelé mlieko, dcéra spokojná, ja tiež ... a nikdy som kvôli tomu nemala výčitky svedomia ... pre mňa bolo dôležité, že má plné bruško, že je spokojná ... od niektorých týchto ružových drístov treba jednoducho upustiť ... spokojné dieťa, spokojná matka ... a bodka.
Nebuď z toho zúfalá a v depresii 🙏 ..to že nebudeš kojit z teba neurobí lepšiu mamu.. za skusenie stojí senovka grécka a Benedikt lekársky.. kúpiš tabletky v lekárni..ale keď to nevyjde, určite sa tým netráp.. dôležité je spokojné a najedene dieťa a je úplne jedno ako docielis aby bolo sýte..
Ja som to skusala ako sprosta. Az po dvoch detoch pri zmene gynekologa, mi povedal sono prsnikov. Nemam takmer ziadne mliecne zlazy. Ja v nemom uzase. Vsetka snaha, cievkovanie, laktacna poradkyna, kopec penazi za rozne bylinky a somariny z lekarne, xy clankov, fora, nevyziadane rady od okolia, ten pocit neschopnosti... vsetko zbytocne. Flasa je super! 🙂 Spokojne dieta, spokojna matka. Kojenie je nieked precenovane. Myslim snaha o kojenie, ked to nejde. Skusaj, skusaj, no nenechaj sa zdeptat.
@nin12345 ano. Od porodnice. Mala som nacitane, bola som na predporodnych kurzoch, hlavu nastavenu, ze kojenie je prirodzene a nesmiem to vzdavat. Horkotazko par kvapiek. Klokankovanie, odsavanie (takmer nic), minimum mlieka z jedneho prsnika. Ked 10ml to bol uspech. Laktacna poradkyna, vsetko mozne z lekarne. NIC. Az po tom sone sa ma lekar sam pytal, ci som kojila. Usmial sa, ze ani sa necuduje, lebo mam malo mliecnych zliaz. Skoda, ze som o tom nikde necitala uz pred porodom. Proste mam takuto anomaliu a vraj ju ma v populacii urcite percento zien. Niekomu telo neprodukuje inzulin, mne neprodukuje mlieko. Pisem to sem preto, lebo mne by v tom case taketo "priznanie" pomohlo. 🙂
Prečo sa trápiš. Tak nemáš. Ja som bola v pôrodnici s jednou babou čo mala už druhé babo a ani pri jednom proste nemala mlieko. Uvedom si spokojne babo spokojná mama a naopak. Užívaj si materstvo a keď to nejde tak to nejde.
Ľahnite si do postele a maj ju stále stále na prsníku a ono to pôjde
@svokrinjazykmonika mozno pojde. A mozno nie.

Tam su aj ine veci, nielen lyzickovanie… s babatkom koza na kozu, aby oxytocin zapracoval… to nic ine ti laktacna neporadila? Nasa vedela pomoct mame po sekcii s mesacnym babatkom … ale nie len ze lyzicka a staraj sa… mozno inu laktacnu?