Bábatko s refluxom. Kojiť alebo odsaté mlieko z fľaše?

kvetinka511
23. jún 2008

Ahojte, začínam túto tému pretože neviem čo robiť s mojim 2 mesačným synčekom. Malý ma reflux a k tomu ešte riadne koliky (často používame rektálnu rúrku). Prvý mesiac krásne papal, za mesiac pribral 1,5kg. Nakoľko som mala strašne veľa mlieka a malý všetko nevytiahol musela som si mliečko odsávať. Posledné 2 týždne sa mi tvorba mlieka tročku upravila, netvorí sa mi ho až toľko.Malý sa po 5 minútach začne spínať, pripadá mi akoby nevedel prehĺtať a začne plakať. Potom už papať nechce. Skúšala som mu dať moje odsaté mliečko z fľašky a to v pohode vypil. Tak neviem kde je problém. Rozmýšľam, že si začnem mliečko len odsávať a dávať mu ho piť z fľašky. Na druhej strane mi bude ľúto prestať s kojením. Nemáte niektorá s tým skúsenosti.
Ďakujem za rady.

veverica
23. jún 2008

Kvetinka511 a neskusala si mu dat cca 20 ml odsateho mlicka s Nutritonom z flase a potom ho dokojit? Moze sa spinat aj preto,ze sa mu to mliecko vracia naspat, pripadne sa mu moze vylievat kyselina zo zaludka. Skus ten Nutriton a zmen aj polohu kojenia (nie poleziacky) na taku kde bude mat hlavu nie vo vodorovnej polohe. Ja som si zacala odsavat lebo som mala ten isty problem, ale viedlo to pomaly, ale iste k strate mlieka.

tigri
23. jún 2008

kvetinka, vyskusaj 2 veci: ked sa zacne vzpinat, tak ho zdvihni a skus ho nechat odgrgnut a daj mu opat cuckat..ak to nepomoze, skus zvolit inu polohu na kojenie...z tvojho popisu mi to skor pripada ako problem so silnym "let down", tj ked maly roztaha mliecko, asi mu silne strieka do pusinky, preto mu to vadi...

tigri
23. jún 2008

ak je to naozaj kvoli refluxu, pomaha aj ten Nutrition, aj ked mne to Tinuska v 2 mesiacoch odmietala, zvykla si az neskor, ked mala cca 4 mesiace...a uplne super nam pomahali homeopatika Gastrocynesine 3x denne 0,5 tableky rozpustit v troske prevarenej vodicky v striekacke a streknut do pusinky...tie tabletky sice neliecia reflux ale vyrazne zmiernuju kyselinu 🙂

elize
23. jún 2008

kvetinka511 presne ako pise veverica, u mna odsavanie tiez viedlo k strate mlieka. Rozhodla som sa odsavat z toho isteho dovodu ako ty. Po 5,5 mesiaca odsavania sme uplne presli na UM. A to nehovorim o narocnosti. Odsavanie ti zaberie velmi vela casu, ktory by si inak mohla stravit so svojim dietatkom. Ak by nezabralo co radili baby vyssie skus sa obratit na laktacnu poradkynu. Ja velmi lutujem, ze som nevyuzila jej sluzby.

vita1
23. jún 2008

kvetinka, mne maly robil presne to iste. Tiez mal reflux a priserne koliky az do polroka. Ked mal styri mesiace, uz som ho vobec nedokazala nakojit, len sa vzpieral a nechcel sat. Tak som zacala odsavat a davat z flasky a odsavam.... az doteraz 😀 Najprv ma to riadne otravovalo, ale potom som si na to zvykla. Maly je stale velmi naviazany na mliecko, takze UM zatial absolutne odmieta. Budem sa snazit vydrzat co najdlhsie, ale tebe drzim palce, aby ste radsej vydrzali pri kojeni - je to ovela pohodlnejsie a prirodzenejsie.

katka.m
23. jún 2008

Je kopu žien, ktoré kŕmia odsávaným mliečkom. Ja takto fungujem skoro 4 mesiace a okrem toho čo vypije, dávam mliečko aj do mliečnej banky. Ale ako píše elize, je to náramne namáhavé (cez deň každé 2,5-3 hodiny a v noci každé 4h. musím odsávať, aby som ho nestratila). Skús si prezrieť www.kojeni.net , je tam aj on-line laktačná poradňa a mne dotyčná laktačná poradkyňa veľmi pomohla, bez nej by som to mlieko dávno stratila. Je tam aj archív, kde si môžeš nájsť takéto prípady ako si ty aj s radami ako to zvládnuť.
Možno, že tvoj malý jednoducho s vekom nabral aj "vybitosti" a jednoducho sa mu nechce ťahať. Oni raz-dva prídu na to, že z fľaše ide jednoduchšie. V každom prípade ti odporúčam dojčiť čo to dá, lebo to odsávanie je na nervy (čo však neurobíme pre tých miláčikov).

mirasierra
23. jún 2008

ja som mala ten isty problem a musela zacat odsavat a odsavam doteraz ak ked uz som sa velakrat zaprisahala ze prestanem, lebo stale len po byte pobehujem ako amazonka v jednej ruke odsavacku a v druhej trebars varechu ked varim 😉 ale neda mi to ked vidim ze jej moje mliecko stale chuti. v noci neodsavavam, malej v noci kojenie nevadi, kojime len raz.

kvetinka511
autor
23. jún 2008

Veľmi vám všetkým ďakujem za cenné rady. Ja som už vyskúšala asi všetko, bola u nás doma aj laktačná poradkyňa, ktorá mi povedala, že mám veľmi silný vypudzovací reflex. Malý keď sa prisaje hneď sa mi spúšťa mlieko, ktoré silne strieka aj bez toho aby malý potiahol (tigri asi máš pravdu, len nechápem prečo sa začne spínať až neskôr, keď mi už mliečko tak nestrieka). Skúšala som už aj Nutriton, zmenu polohy, odgrgávanie každé 3 minuty počas kojenia žiaľ nič nepomohlo. Čo sa týka odsávania máte všetky pravdu, že je to veľmi náročné. Pri mojom prvom synovi som si mlieko 6 mesiacov odsávala, pretože sa nechcel prisať a poviem vám zaprisahala som sa, že už nikdy viac. Mala som stále veľa mlieka a prsníky sa mi zapalovali, tak som to po pol roku vzdala ☹ Nechcem takto skončiť aj s druhým synom. Fakt neviem čo robiť.
Ako často počas dňa ste sterilizovali odsávačku, fľaše, cumle? Po každom odsávaní?

katka.m
23. jún 2008

Ja sterilizujem odsávačku 2x a fľaše po každom použití, tak isto aj cumle. Odsávačku len poriadne umyjem a používam pri tom saponát aj keď sa vraj nemá, ale neviem prečo. Vždy to poriadne opláchnem horúcou vodou.

A kdesi som čítala, že na spomalenie teku mlieka je dobré si kúskom ľadu alebo studenou sprchou schladiť pred kojením prsník.

kvetinka511
autor
23. jún 2008

katka.m ďakjem za radu, vyskúšam to. Dúfam, že to pomôže 🙂
Ešte mám jednu otázku. Ako často sa môže podávať sirup INFACOL na prdíky a koľko kvapiek?

kvetinka511
autor
24. jún 2008

Neviete mi niekto poradiť ako často sa má podávať sirup INFACOL na prdíky a v akom množstve. Ďakujem

bufino
24. jún 2008

my sme dávali 1 kvapku infacolu do každej fľašky, ale na krabičke a v príbalovom letáku je to popísané, nesmie to byť otvorené viac ako mesiac, a vždy to treba pretriasť, keď to ideš dať, inak je to na prdíky super.

mirasierra
24. jún 2008

infacol som davala jednu kvapku do n pusinky pred kazdym kojenim.

verulka
24. jún 2008

kvetinka, aj my sa teraz trapime s tichym refluxom. totalne ignoruje kocik vdaka tomu 🙄 takze ho nosim vo vaku, tam aj pospi aj je kludnejsi. Mne od bolesti hadze dooost intenzivne hysaky ☹
vcelku dobre mu robi ten homeo liek, kt spominala tigri- pre dkojenim mu to supnem a je na tom lepsie...
mne vcelku slusne vydrzi prisaty, ale po kojeni vela place.

annag
24. jún 2008

Kvetinka, ak malý toľko pribral, je to skutočne reflux? Ja som tiež mala veľa mliečka, hlavne v prvých dvoch troch týždňoch dojčenia som odsala navyše denne aj liter. A mojim deťom trvalo jedno dojčenie vždy iba 5 minút a stačilo. Radšej som dala každú hodinku. Malá mi chodila do pol roka iba s podbradníkom. Jednoducho, bábetká majú malinký žalúdok a to mliečko z prsníka dokáže tiecť extrémne rýchlo a prudko striekať, čo mu môže dráždiť hrdielko, odporúčam trošku (nie viac než 20-30 ml) pred kojením odstriekať a až tak mu dať prsíčko, nebude tak prudko striekať, nebude musieť piť hltavo aj so vzduchom a nebude ho bolieť bruško. Pravý reflux by znamenal, že bábetko prevažnú časť mlieka vyvracia, neprospieva a chudne. Mne mlieko striekalo na dobrý polmeter a to aj bez toho, aby som si bábo priložila, stačilo aby som si pocit vyprázdnenia prsníka uvedomila. Malé odstreknutie pre dojčením mi po pár týždňoch problém podstatne zmiernilo, laktácia sa upravila na potreby babetka a po pár mesiacoch bolo po probléme (dojčila som 26 a 20 mesiacov)

kvetinka511
autor
25. jún 2008

annag lekári mali najprv podozrenie na pyrolostenózu čo je horšia diagnóza ako reflux, pretože mi malý prvé 3 týždne vrackal až oblúkom (aj napriek tomu tak pekne pribral). Sonografia to naštastie nepotvrdila, záver lekárov reflux. Malý mi stále vracia aj 5x po papaní niekedy aj hodinu po papaní, ale našťastie už nie oblúkom, ale stále v dosť veľkom množstve. Skúšala som a aj doteraz robím ako ty, že si najprv 20-30ml mliečka odsajem a až potom malého nakojím. Žial nepomáha ani to. Už som skúšala asi všetko ☹ Začínam sa báť, že bude mať niečo s bruškom. V akom mesiaci sa ti laktácia upravila? Je to fakt pravda, že kritické sú prvé 3 mesiace? Ja len pevne dúfam, že máme reflux a 3-mesačné koliky a nie niečo vážnejšie. Na gastre to lekárka takto uzavrela, že pokiaľ priberá je to o.k.

verulka musíme asi len vydržať, 3 mesiace ujdú rýchlo 😉 Ako to zvládaš, keď musíš malého nosiť? Musí to byť dosť náročné.

annag
25. jún 2008

kvetinka, tak to Vám nezávidím, ale som toho názoru, ako lekári. Pokiaľ priberá, prospieva, je to ok. Keby mal niečo s bruškom, určite by nepriberal. Laktácia sa mi vždy upravila v priebehu 4 mesiaca, 5 mesiac a ďalej pohodička. Skutočne, prvé tri mesiace sa s ďalším obdobím nedajú porovnávať. Hlavne veľa neodstrekuj, lebo sa Ti ho bude tvoriť stále veľa. Neprikrmuj, prosím, z fľaše, bola by to veľká škoda prísť o mliečko a dojčenie. Na prevenciu zápalov treba striedať polohy pri dojčení tak, aby brada bábetka smerovala vždy k inej časti prsníka, mne sa napr. najviac zapĺňal segment pri pazuche, a preto som preferovala polohu, keď čelo bábetka smeruje k druhému prsníku a brada k pazuche. Podľa všetkého ide predsa len o ľahšiu formu refluxu, keby to bolo zlé, tak by napr. vracal natrávené mliečko a napriek hladu a jedeniu chudol, mal zlý krvný obraz ... Po zavedení príkrmov, a teda zahustení potravy po 6 mesiaci sa to isto upraví. Zatiaľ, keď plne dojčíš, skús ho skutočne prikladať len na tých max 5 minút, nech papá menší objem, ale častejšie. Koľko bude chcieť, trebárs každú hodinu. Jeho žalúdok má objem asi 1,5 deci, to si dokáže zaplniť skutočne veľmi rýchlo ( aj za dve tri minúty) a prebytočné mliečko jednoducho musí von, ak má k tomu nedozretý pažerák a jeho zvierač, problém je na svete. Silný vypudzovací reflex sa určite zmierni s poklesom tvorby mliečka, po treťom mesiaci, kedy sa zvyčajne mamička s bábetkom zosúladí. Je veľký rozdiel medzi fľašou, lebo z nej mliečko tečie, ale nestrieka. Z prsníka strieka ako z niekoľkých striekačiek prudko naraz , a asi ho to aj poriadne v hrdielku dráždi. Navyše musí rýchlo prehĺtať, nahltá sa viac vzduchu a potom má koliku. Tu pomôže len Tvoja trpezlivosť, optimizmus a čas. Držím palce 🙂

luckamorka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz