Boľavý prsník a kojenie

magdulienka2
20. apr 2013

Dobrý deň,
veľmi prosím o radu ohľadom boľavého prsníka. Kojím zatiaľ cca 1,5 týždňa a začal ma pobolievať pravý prsník. Bolesť je tesne pod pazuchou a na ľavej strane od bradavky. Miesta sú ružové, nie sú zatvrdnuté ani hrčky chvala Bohu zatiaľ nemám. Veľmi sa však bojím, aby mi to neprešlo do zápalu. Počas kojenia som si prsník stláčala a po kojení som z prsníka vytlačila aj nejaké 2-3 kvapky mliečka. To bolo ešte pred tým, ako mi bolesť začala. Teraz to robím tak isto, ale chcem vedieť, či by sa mohlo jednať aj o bolesť spôsobenú silným stláčaním. Dnes večer si chcem dať na tieto miesta obklad z tvarohu, ale inak netuším čo mám robiť.
Polohy pri dojčení striedam. Symetrické prisatie, asymetrické, vyskúšala som už aj polohu na futbalistu.
Netuším už čo robiť. Som unavená a zúfalá. Prosím poraďte.

sharlotta
20. apr 2013

Moze to byt aj od stlacania.Tazko povrdat.Ak by si mala hrcku,tak najlepsie by bolo "nastelovat" babo tsk,aby jeho brada smerovala k hrcke.Este by mohol pomoct studeny obklad a keby sa na to pozrela laktacna.

magdulienka2
autor
20. apr 2013

mala som to už aj na druhej - ľavej strane - a keď mi to pozerala laktačná, tak povedala, že to je ešte veľmi začiatočné štádium. Tak že jedine počkať mám.
Bolesť pociťujem len keď si prsník chytím alebo stlačím, prípadne si ľahnem na tú stranu. Už som naozaj zúfalá, že sa mi to zopakovalo druhýkrát za tak krátky čas. Ak to takto pôjde ďalej, tak asi nastolíme Nutrilon a ja začnem pozerať, ako sa mlieka zbavím. Už mi je z toho do plaču.

sharlotta
20. apr 2013

@magdulienka2 ale prosim ta,nevesaj hlavu,to prekonate. 🙂 Ved vies,co mas robit,tak to rob a bude dobre,neboj. Ja som skoncila koli zapalu na antibiotikach. Potom upchaty mliekovod,dojcenecky strajk,znova zacinajuci zapal,znova upchsty mliekovod...a dojcila som 2 roky. Dobre bude uvidis.

soldi
20. apr 2013

@magdulienka2 fuu, kvoli slabej bolesti prsnika sa chces vzdat dojcenia? to by bola skoda, nie? 🙂
tieto zaciatky kojenia (cca prve dva mesiace) su vzdy tazsie, kym si telo zvykne a prisposobi sa.
presne v tomto istom case som tiez mala dva zapaly prsnika v priebehu jedneho tyzdna. mala som aj horucky 39. ale prestat kojit ma teda nenapadlo a to zrovna nepatrim medzi kojofilky 😅

ak si z toho taka vystresovana, tak Ti mozem poradit ibalgin. staci ten slabsi jednorazovo. posobi protizapalovo.

ale zmier sa s tym, ze zapal este kludne moze prist, aj upchaty mliekovod, aj bolave bradavky, aj spurt babatka, kedy bude mliecka malo

ked si ale urobite rutinu, tak ver tomu, ze kojenie je ovela pohodlnejsie aj praktickejsie nez nejaky nutrilon, ktory vacsine detom robi zle.

magdulienka2
autor
20. apr 2013

dnes som spravila toto: osprchovala som si prsia horúcou vodou, nakojíla som malú, potom som si ten boľavý prsník zachladila studeným obkladom na dve minutky a dala som si na to obklad z tvarohu. dúfam, že to zaberie.

reni93
20. apr 2013

@magdulienka2 chcem ta trochu povzbudit aby si sa nevzdavala v kojeni. ja som mala tiez hotove patalie, krvacajuce bradavky, malo mlieka, 4 krat zapal mliekovodov a velmi stastna teraz konstatujem, ze kojim 15 mesiac, vsetko sa zlepsilo az ked mala moja mala cca 3 mesiace. na tie bolesti, zapaly som si vzdy dala kapustne listy ako mi bolo odporucane a naozaj zakazdym bolo do dvoch dni po probleme...drzim ti palce!

majka1981
21. apr 2013

@magdulienka2 myslim ze si vcera dobre urobila, treba si prikladat tvaroh - ten stiahne zapal v prsniku.
zaciatky su tazke, ja som mala tiez par krat zapaleny prsnik a robila som to iste co Ty vcera - sprcha, dobre nakojit, casto kojit a medzi kojenim prikladat tvarohovy obklad. zapal prichadza bud zo zleho prikladania, alebo ked ma matka vela stresu (nielen fyzickeho ale aj psychickeho - na priklad pri mne sa to viacej krat prejavilo, ked sme mali navstevu - "Svokru na navsteve", ked som si zmyslela ze musi byt poriadene tak ako ked sme dieta nemali...) kojim este aj do dnes a poslednu hrcku som mala vo februari.
dalej som to riesila s homeopatiou - kupila som si globuli Phytolacca americana D 6 a Bella Donna D 12 a davkovala 2 - 3 krat denne, za jeden den to väcsinou ustupilo, miesto na prsniku bolo este neaky 1 den "urazene" ale uz nie take bolestne.
Nutrilon si este nekupuj, bola by to velka skoda ho mat doma a dat ho lahkomyselne.

magdulienka2
autor
21. apr 2013

vyzerá to tak, že tvaroh mierne zabral. ale dúfam, že si to nezarieknem. takže klop klop klop...jedno miesto už červené nemám a druhé postupne prestáva.
Tak dúfam, že som si už tieto veci odbila a teraz to už bude lepšie - najlepšie bez problémov. Človek je z toho všetkého zúfalý, hlavne keď sa na neho sype z každej strany.