Bolesti bradaviek pri dojčení, už neviem čo mám robiť.

dominikab123
3. okt 2019

Ahojte mamičky

Píšem tu s veľkým kameňom na srdci ale už si neviem dať rady. Pred 3 týždňami sa mi narodila dcérka, kojím od prvého dňa. V nemocnici kde som ležala sa mi veľmi ako prvorodicke nevenovali a preto technika kojenia bola zlá keďže som nevedela čo a ako mám robiť.
Problém nastal po prvom dni kedy ma bradavky začali extrémne bolieť. Bolesť bola neznesiteľna čo kojenie to plač ale každý mi vravel že to je normálne bradavka si zvykne. Keď sme došli z nemocnice domov myslela som si že to bude lepšie ale bolo to ešte horšie. Bradavky mi praskli začali mi hnisat. Na hygienu som dbala umyvala a svietila si biolampou ale stále nič. Skúsila som už kojiť bez perinky bolesť je len pri prvom prisati a potom sa to dá zniesť ale ja sa cítim zle. Pred každým kojenim ma chytá úzkosť lebo viem ze to bude bolieť a veľmi ma to trápi že mám kopec mlieka a že takáto prirodzená vec je pre mňa veľmi nepríjemná.
Laktačná povedala že sa mala prisava dobre problém sú ale moje bradavky. Skúsila som lieky ako pyridoxin aj grepove kvapky a stále nič.
Viete mi prosím poradiť čo robiť aby som sa cítila lepšie a aj to kojenie bolo pre mňa príjemnejšie? Začínam sa cítiť menejcenne a aj mäkko lebo nie som schopná to vydržať. Každý mi vraví že tá bolesť prejde ale ja sa každý deň pýtam kedy?

Ďakujem
Lenže problém je v tom že ja sa cítim veľmi zle počas dojčenia 😣 som z toho

terezia32
3. okt 2019

@dominikab123 klobuciky na kojenie si neskusala?

dominikab123
autor
3. okt 2019

@terezia32 od klobucikov po masticky cez teplé obklady až k obkladom z šalvie repika atd...

xjakubikovak
3. okt 2019

co to bolo za LP?? Ta jej odpoved sa mi nezda. Dojcenie nema boliet a hotovo ziadne ze to prejde a podobne bludy, evidentne je nieco zle. Skontrolovala LP uzdicku? to je častý problem, my sme to mali rovnako, bolesť, plač, strach pred kazdym kojenim, ako sa strihla uzdicka vsetko je super🙂

vivere
3. okt 2019

@dominikab123 neporadim, ale tiez som si takmer odplakala svoje, zakazdym so zatatymi pastami aj zubami. Ta predstava, ze sa opat ide prisat a mne bude od bolesti az zle... brrrrr... Bolest prejde, maju pravdu, mne to trvalo asi dva mesiace. Ja som na zaciatku pouzivala aj klobuciky, ale mne sa zdalo, ze to papanie bolo este horsie, tak som ich odlozila. Papanie lepsie, aj ked rovnako bolestive. Ale potom to tak nejako samo preslo.
Presne viem, o com, hovoris. Drzim palce, treba len vydrzat, kym sa tvoje telo prisposobi.

dominikab123
autor
3. okt 2019

@xjakubikovak ešte v nemocnici strihali preventívne...

xjakubikovak
3. okt 2019

hm no len je strihanie a strihanie nam na prvy krat strihal jeden orl ktory to evidentne nevedel a strihol len maly kusok co vobec nepomohlo az potom ďalší doktor ktorý to uz spravil poriadne vize mozno by stalo za namahu to dat este raz skontrolovať, koniec koncov aj keby to spravili dobre uzdicka moze prirast a treba to urobit nanovo 🙂

xjakubikovak
3. okt 2019

este k tomu citrovitalu, neviem ako si ho pouzivala, ak riedeny tak skus neriedeny, mne to velmi pomohlo a podla mojho nazoru to zahnisanie mohlo byt aj z tych klobucikov ake tue uz asi nepouzivas predpokladam 🙂

julia2018
3. okt 2019

@dominikab123 mne prešla bolesť pri dojčení cca po pol roku, mala bola prisata dobre, mlieka som mala dosť, pekne priberala, len mám extra citlivé bradavky. Mňa boli aj keď sa mi o ne niečo šuchne, napríklad perina, alebo deka.. ak máš z toho ozaj problém, tak nemaj mindrak, podľa mňa je dôležitejšie, že budeš ty ok fyzicky i psychicky, než za každú cenu dojčiť..

ukulela
3. okt 2019

@dominikab123 mne pomahal lanolin od multimam. a ked uz boleli tak naplaste - compresy od multimam. nastastie som nemala ragady, no prisatia prve tyzdne - az som viskala - chlap sa kukal, ze co sa deje - reku skus si to.
ak mas dost mlieka, skus este zabojovat, skus aj tie naplaste. alebo skratka na gyndu a nech ti da nieco na mieru. pozor aj na mykozy - mne moja gyn poradila normalne canesten na bradavky.

malfea
3. okt 2019

@dominikab123 ahoj, tiež som si prvé týždne pretrpela, malý chcel byť ešte k tomu stále na prse a ja som to už nevedela od bolesti zniesť. Doteraz sa manžel smeje ako som raz zajajkala: ,,Au, au, au, ty malá piraňa!" :D celé sa to zlepšilo asi po mesiaci a pól.

Pomohol mi Lansinoh, vždy po kojení natrieť, bradavky čo najviac nechať odkryté, nech ich už nič nedráždi (bolo leto, tak sa to dalo), teraz by som si aj 2 diery vystihla do trička :P

Dbaj, aby malá mala vždy vyvrátené (nie vcucnuté) pery pri pití, hornú aj dolnú, ja som to musela zo začiatku upravovať pri každom pití, neskôr sa už sám vedel dobre pricucnúť. Po Lansinohu som prešla na Citrovital + olivový olej a teraz (4 mesiace) už nenatieram ničím.

i_v_a_n_a
3. okt 2019

@dominikab123 ahoj, mala som podobný problém. Áno, dojčenie nemá bolieť, ale keď už sú raz bradavky poranené, bolí to ako šľak. Mne pomohlo čo najviac chodiť naostro (pozor ale na prechladnutie), najviac mi to znovu zmokvávalo v tých jednorazových vložkách do podprsenky. Čiže keď sa dalo a dieťa nabolo pricucnuté vetrať a pomedzi to som si ich natierala repíkom a materským mliekom. Psychicky mi najviac pomohla rada, že po mesiaci to bolieť nebude. Trvalo to síce o niečo dlhšie, ale v duchu som si pri každom kojení a plači od bolesti odrátavala dni a hovorila, že už zajtra to môže byť dobre, teraz to už nevdzám. Držím palce, nech je to u teba čím najskôr ☺

veronikadomanova
3. okt 2019

@dominikab123 odporúčam znova kontaktovať LP, skontrolovať uzdicku, niekedy vie totiž znova zrast aj keď je strihnuta správne,a treba ju strihnut nanovo....ak teda je prisatie správne (brada v prsníku,nos od prsníka,pri prasavani čo najviac otvorené ústa a bradavka smeruje k hornej pere)
Dojčenie nemá bolieť,záleží ako veľmi boli poranene bradavky, gencianku, oliv. Olej ste tiež používali?
(Som LP)

janikovaanicka7
3. okt 2019

Ahoj, mne sa spočiatku urobili na bradavkach ragady. Takze.to.bolelo neskutočne. Tiez som citila az úzkosť, ze znova treba.malého priložiť a bude to bolieť. Po nadojceni som si potierala bradavky materskym mliekom alebo bepanthenom a chodila, ako uz bolo spominane, naostro. To prisatie dietatka si daj urcite este raz skontrolovať. Nam sestrička.v nemocnici povedala, ze neexistujú "zlé" bradavky, z ktorych by sa nedalo dojcit. Držím Ti palce, ze to zvladnes a bude pre Teba dojcenie krásnym a príjemným zážitkom, ktory prehlbuje vztah medzi matkou a dieťaťom.
PS: toto píšem a 16-mesačný prave zaspava, ako inak, na prsniku 🙂

ladyvi
3. okt 2019

Napisem ti teda moje postrehy.

Zlepsi sa to uvidis,len vydrz ak este vladzes, ak vravisn ze prisatie je spravne urcite sa to zlepsi.

Prestan riesit uzdicku, ak uz ju ma cvaknutu, staci ze ju raz strihli, netrap to babatko zasa. Za tyzden uzdicka nenarastie.

Prliec bradavky. Ak mas nejaku prilis bolavu, daj jej jeden dva dni pauzu a odsavaj rucne.

Nenatieraj vazelinovymi a mastnymi kremami. Pouzi canesten 3x denne, bepanthen, ale nie tie predrazene mastne lanolinove kremy. Umyvaj raz, dvax denne.

Vetraj.

Kojenie ma bolelo vyse 6-7 tyzdnov. Rany sa museli zahojit, jazvy na bradavkach zacelit. Musela som preliecit zapal, rany, aj mykozu aj streptokoka som mala. Cize nalozene riadne. Rany som mala take, ze z jednej bradavky sa mi doslova odtrhol kus masa. Trpela som asi 4 tyzdne,potom sa to zacalo zlepsovat kazdym dnom. Aj som plakala, aj som preklinala kojenie, aj tak som vydrzala. Aj ked doteraz sa obdivujem, ta bolest bola strasna.
Drzim palce 🙏💪

sandra49
3. okt 2019

@dominikab123 toto isté som mala aj ja..obrovské úzkosti.. hrozne som plakavala..strasne to bolo..kašli na kojenie a začni odsavat..neznamena ze ked nebudes davat na cecok ze bydes zla matka..nemali by sme az tolko trpiet..teda ja som tak urobila a som spokojná aj ja aj mala..tri krát denne jeden aj druhý cecok 15 minút.. viem koľko vypije a papa pekne pravidelne..

bobo1983
3. okt 2019

Pri prvych dvoch detoch bolesti trvali cca 2t, pri tretom ustupili po tyzdni. Pre mna predstava nalievajucich sa prsnikov bola ovela horsia ako to, ze absolvujem tretiu sekciu. Tvrde ako kamen, neustale teple zabaly na uvolnenie a pod. Pri synoch som pouzivala manualnu odsavacku, ta mi donicila bradavky, natierala som ich a to bola velka chyba. Pri tretom tehu som si obstarala elektricku, na nezaplatenie...bradavky som si nenatierala, len vetrala...a vykrucanie prstov na nohach, ano tak sa u mna zacinalo kazde kojenie, ustupilo po tyzdni.
Velmi mi pomohlo video jednej mamicky , tusim tiez troch deti, sa mi zda...jej postrehy a napady 👌

dominikab123
autor
4. okt 2019

@veronikadomanova bradavky bolia aj keď sa mi hoc čo dotkne veľmi sú citlivé.... Tieto dve veci som neskúšala.... Prv len borovu vodu a nič viac vraveli mi že netreba potom už lanolinovy krém ten robil dobre ale len chvíľu potom mi už praskli obe bradavky.... Teraz to skúšam umývať detským mydlom a teplé obklady a brala som aj pyridoxin a B komplex vo vysokých dávkach 4 dní vtedy sa mi to zlepšilo menej ma to bolelo ale keď som brala už iba jeden na deň vrátilo sa to.... Teraz skúšam citrovital kvapky.... Olivový olej ma nenapadol že môžem....

luba41
4. okt 2019

@dominikab123 nesprávne prisatie a mykoza..tie uzdičky skontrolovat , natierat citrovitalom- ked nepomože , kup si gencianku v lekarni....žiadnu vazelinu, lanolin..odsávačku nie, lebo ti može zničit ešte viac bradavky..vela vetrat..

dominikab123
autor
4. okt 2019

Tak začala som teplotovat 37.8 prsníky sú červene bolia ale mlieko sa tvorí a tečie zápal to nebude čo?

sandra49
4. okt 2019

@dominikab123 začni odsavat keď máš mlieko lebo z toho môžeš dostať zápal a potom si už ani neskrtnes..😏 to mlieko musí ísť von..

nikusiak9
4. okt 2019

@dominikab123 skus skupinu laktacna poradna

luba41
4. okt 2019

@dominikab123 upchaté mliekovody - nesprávne prisatie..daj si od teploty, ak neprejde ATb..ale mlieko treba aby dieta odsalo - poriadne a správne..ako často cez den dojčíš? cumlík používate? flašu? spolu spíte v noci? treba riešit, lebo sa dostaneš ešte viac do problemov..a znechutí ti to celé dojčenie.. po dojčení schladit studenými obkladmi - kapustný list, vínny obklad, tvaroh, octan mast a pod.. a dieta smerovat pri dojčení jeho bradou k bolestivemu miestu.. a menit polohy pri dojčení treba a často dojčiť je základ..

romaniela
4. okt 2019

@dominikab123 na bradavky vyskúšaj multi-mam compresses také náplaste sú to. Mne osobne toto veľmi pekne pomohlo. A odsávaj odsávaj. Zvládneš to, stojí to za to. Začiatky sú ťažké a bolestivé. Pre mňa to bolo horšie ako celý pôrod. Keď som prvé týždne kojila, nikto mi nesmel nič hovoriť, lebo som ani nevnímala nič okolo, taká to bola bolesť. Predýchavala som ako pri porode, doslova :D a potila som sa pri tom. Bradavky na maderu, koniec sveta. Ale zvládli sme to a zvládneš to aj ty, je to len v tvojej hlave a v tvojom nastavení a o tom, či naozaj veľmi chceš dávať dieťatku svoje mliečko. Držím palce a ver si 🙂

i_v_a_n_a
4. okt 2019

@dominikab123 ak teplota nebude ustupovať - smer doktor. Teplotou a červenými bolestivými prsníkmi sa prejavuje zápal. Sú antibiotiká, ktoré môžeš aj pri dojčení. Na domácu liečbu v tomto štádiu môžeš skúsiť, ako radili vyššie, prikladať kapustný list a hlavne dojčiť dojčiť dojčiť, aj keď to bolí. Uvidíš, že toto zvládnete a už bude len dobre ☺

ladyvi
4. okt 2019

@romaniela presne mesiac som nedokazala vnimat kto mi co hovori. Podprsenka nehrozila. Ledva som tricko zniesla. Aj to len na vonku.

lilu2008
4. okt 2019

@dominikab123 my sme na tom boli rovnako. Co kojenie to stres a plač. Prešlo to par týždňoch. Bradavky som mala popraskané. Kojila som bez klobúčikov. Potom mi sestra dala masti ku na Bradavky od Tuli a Tuli. Nou som si pravidelne natierala po každom kojení Bradavky a pred každým umývala a pomohla. Ja som zastala zuby a povedala som si, že musím to vydržať kvôli synovi. Mysli na babo a pozitívne. Ono sa to zlepší. Držím palce

lilu2008
4. okt 2019

@dominikab123 ako baby píšu, odsavaj a odsavaj. Mne sa to stalo niekoľkokrát. Aj teploty aj červené prsia. Potom mi jedna známa co robí na gynde poradila dat na prsia látkovú vreckovku namočenú do bieleho vína. Tu som menila 3x denne. Pred kojením som si umyla samozrejme bradavky. A pomohlo 🙂 na druhý deň som bola vždy ok

ukulela
4. okt 2019

@dominikab123 piatok poobede :( keby bolo rano, masirujem na gyndu. naozaj - ak ta to boli a mas rany, nech ti odporuci radsej lekar.
lanolin by sa nemal davat (myslim) pri mykoze, tu moze zhorsit - vtedy ten canesten je lepsi.
ja by som do toho mydlo neprplala - len cistu vodu, nic viac. max teda repik, ale mydlo som si na bradavky nedavala.
mne dok radila aj trocha mlieka vytlacit a nechat etecene mlieko - hned vymenit
ako pisu baby - vetrat - poumyti, cez den co najviac. bacha na podprdu - hned vymenit. a tiez ak sa da, vynechat vlozky do podprdy, resp. ak ich treba na von, hned vymenit.

dominikab123
autor
4. okt 2019

@luba41 každé 2h niekedy si pospi aj 4h, snažím sa budiť ale nemá záujem pokiaľ nie je hladná, žiaden cumel ani fľaša a spi v postieľke

veronikadomanova
4. okt 2019

@dominikab123 podľa toho čo píšeš,tak to prisatie dobre nebude,kukni na mamile správne prisatie a polohy pri prisatí, a porovnaj ci to tak vyzerá aj u vás tak...máš aj hrče v prsníkoch? Zápal to byť môže,na to pomáha suché teplo, a ak dieťa toľko nevypije tak odsavaj,ale tak že aj bradavku,dvorec potri olivacom, aj nadstavec na odsavacke,aby ťa to odsávanie nebolelo, a ak používaš citrovital tak potom si vždy poteší olivacom, citrovital aj gencianka vysušujú,preto treba olivac, lanolin nie,ten ti to zhorší...