Epilepsia a dojčenie bábätka
Viete mi poradiť ako je to s dojčením bábätka, keď celé tehotenstvo beriem 3 druhy liekov? Neurologička tvrdí, že mám dojčiť po pôrode lebo dieťa bralo celý čas lieky a, že odúčaním od dojčenia bude si odvykať od liekov, pediatrička mi tvrdí, že to nebude dobré dojčiť, keďže mám až moc silné dávky liekov- denne užijem 7 kusov liekov a ďalší neurológ tvrdí, že po pôrode dojčíť ale len pár dní a meniť na kúpne mliečko. Neviem teraz koho potom poslúchnuť.
@sova76 aj ja berem timonil retard 300 1 tabl.vecer 13 rokov a je mi super vez zachvatov len to nemozem prehnat s alkoholom a ponocovanim
@uzanka16 prosim ta a mam sa tam objednat teraz alebo az ked budem tehu?
@vanesanova A to máš len monoliečbu? To máš ozaj nizučkú udržiavaciu dávku 🙂 Ja som tiež bez. Ale občas sa mi vyskytnú také tie malé pseudoabsencie... to keď sa nevyspím, alebo namáham (dosť cvičím odmala a ešte ma to neprešlo 🙂
@amanda12 Neblázni... určite by som radikálne nemenila liečbu, ktorá ti sedí, teda ak ti sedí....ani kvôli tehotenstvu. Radšej by som sa zmierila s tým, že nebudem dojčiť. Nestojí to za to riziko a zaťaženie organizmu. Je nás tu kopec a máme, našťastie, zdravé dietky. Moje už je dospelé. A je to úžasný chalan 🙂
samozrejme dojcit!!!!!!!!! kukni aj Mamilu, ale celkovo nas Pediater vravi, nic lepsie nemozes dietatku dat, aj keby co....zial nasi pediatri necitaju vyskumy a hned su radsej proti, ale ti co robia vyskumi studuju, tak odporucaju dojcit aj pri ATB, liekoch na depresie a samozrejme aj epilepsiu. Dojcenim mozes dat velku prevenciu dietatku. MImochodom zlozenie UM neni bohvieco napr palmovy olej hm? je to to najzdravsie, minule stahovali mlieka, lebo tam bolo viac jodu ako malo,,,,, ani UM neni uplne zdrave ,,,, ( kukni zlozenie UM a zlozenie mm) takze urcite skus si kukat dojciace stranky, zahranicne studie a riad sa sebou, nic lepsie co sa tyka stravy ako materske mlieko neexistuje a hlavne dojcnie neni len o strave. Umele nikdy nenahradi materske a ziel vela mamin radsej nedojci a pri tom zbytocne, lebo pediater povedal, este tolko blbosti ti pediater natara, co pediater to uplne iny nazor!! na vsetko od umyvania po stravu,,,,
@egiginka Tu nejde len o lieky ako také, ale aj o závažnosť problémov. Niekto máva záchvaty pri budení... a teraz dojči v noci..., keď podstupuješ takéto riziko. Takisto po pôrode je totálne rozhodené v tele všetko... ležala som po pôrode nejaký ten týždeň na neurológii, aby trošku stabilizovali. Skutočne je to individuálne.
@uzanka16 ved ja som sa na lekarku divala ako puk ze co sa zblaznila ved baby s epi rodia sekciou ona ze nie budete prirodzene ze setrny porod o takom som este nepocula aby bol pre baby s epilepsiou porod prirodzeny- setrny ved je to riziko ☹ ak mi neda doporucenie do porodnice na sekciu tak neviem boze uz mam paniku
@sova76 no ja nemam problem zmieriť sa s tým že nebudem dojčiť, ide mi o vplyv liekov na nenarodene nieťa a gabapentin (gamagama, neurontin ) nikto to neberie, tak radšej zmenim lieky na ine ktore brali ženy aj ked sa tiež neodporučajú počas tehotenstva ale vidiš že vela žien berie a deti su ok.
@egiginka ake lieky si brala počas tehotenstva?
@amanda12 pozri, ked si bez zachvatov, je to fajn. eeg nie je az take dolezite vysetrenie, lebo staci ze sa zamrvis, alebo pohnnes, bez toho aby si to sestricka vsimla a uz to cmara nezmysly... snima to odozvu mozgu ale nie priamo cinnost. a co sa tehotenstva tyka, nedaj sa zas strasit... mne nebolo absutne nic, jedno uzasne obdobie v mojom zivote. takze, ked si teraz stabilizovana, nevidim dovod, preco by ti malo byt blbo, ked budes dodrziavat nejaky ten rezim.
@sova76 no to hej su a važim si to že je stabilizovaná, len stale mi vrtajú v hlave tie lieky a že ich nikto neberie. Potom zasa rozmýšlam presne ako si napísala. Gabapentin je III. generacie čiže mal by byť lepší a s menšími vedľajšími účinkami ako Timonil, lebo ten sa radi do I a II generacie. jaaaj už som z toho mimo 😒
@sova76 co je monoliecba?no ja som happy ja sa mam vyborne a posledny zachvat som mala cca pred 2-3 rokmi vzdy ma to chyti na moje narodky ked sa moc odviazem a chodime oslavovat a tak no aj moja lekarka hovori ze mam velmi nizucku davku a skusali sme to aj uplne bez ale to som dostala hned zachvat takze musim mat ja to mavam vzdy v noci najhorsie je ze vtedy ked zaspavam-nechutne nikomu to nezelam zazit najhorsie je ze ja pritom vyslovene trpim a samozrrejme mam vtedy panicky strach ze sa uz neprebudim som akokeby uveznena vo svojom vlastnom tele a mam pocit ze je to nekonecne ze sa to nikdy neskonci uzivala som istu dobu aj zoloft na uzkost lebo som mala panicky strach ist vobec spat....nikto mi to neveri ale ja vsetky tie krce citim boli ma to akokeby mi trhali kosti od masa v celom tele niekto sa mi dokonca smial ze vsak vtedy nemozem nic citit lebo som v bezvedomi ale bohuzial kazdy to ma inac ja sa skor bojim jednej veci ze ked budem tehu tak mi babo bude brat este aj tu nizku davku lieciva z krvi a mne nezostane tolko aby ma to udrzalo bez zachvatov,co su to pseudoabsencie?no ja mamvam akurat auru-tu hnusnu predtuchu ked cela zmeraviem a strpnem ale to mavam cca tri sekundy pred zachvatom, mne to diagnostikovali v 19tich a vies si to predstavit...vsetci kamosi chodili po diskach baroch krcmach a ja po doktoroch nevedela som sa s tym zmierit ze budem sama sediet doma tak som si povedala ze sa tej chorobe nepoddam a zila som tak ako ostatni myslim ze na moje pomery az moc divoko asi by mi to nikto ani neveril...az ked ma raz vystrelo som zvolnila a davam si trosku pozor 😉
mozte dojcit....do mliecka toho prechadza tak malo,ze sa to neda ani zachytit. su to stopove mnozstva..a nie je nic lepsie pre dieta ako materske mlieko....nebojte sa,kludne dojcite
@maminkynafazulka preco by ste nemohli dojcit?
@danielle799 myslela som si a doky vravela že nevie keď som sa jej pýtala..ale 2x ked som sa pýtala tak dovolila 🙂 len mlieko po týždni odišlo :(
@maminkynafazulka uzivanie liekov pocas dojcenia neovplyvnuje dietatko...som doktorka farmacie viem o com rozpravam...dojcit mozte kludne...
@vanesanova Monoliečba znamená, že užívaš len jeden druh liekov. Iné maminky, užívajú aj dvoj-trojkombináciu. Veľký záchvat som nemala vyše desať rokov a verím, že môžeš všetko cítiť... pri tom záchvate totiž vôbec nemusíš byť v bezvedomí. To nie je podmienka epi záchvatu. Či je to GM alebo PM, môžeš byť pri vedomí, len... neovládaš svoje telo. Aj mne sa stáva, že pri pseudoabsenciách všetko počujem, vnímam...ale nemôžem reagovať. Ale to sú malé záchvaty, pri ktorých nepadám, nemám kŕče... Akurát, že mi na ne nezaberala doteraz žiadna liečba. Tak sme to nechali roky tak a až teraz mi lekár ponúkol Levetiracetam 250 mg a na úkor neho znížiť Timonil, ktorý mám v krvi zbytočne vysoký.
Strach z neprebudenia sa... je žiaľ, bežný pri takýchto stavoch a veľmi vplýva na psychiku. Už len nepoddávať sa a skutočne neriešiť žiadne kojenie, keď máš nábeh na záchvaty v noci. Tiež som to neriešila... a u mňa to bývalo "inak" nevyspytateľné... žiadna aura... nič... proste som padla, kde som bola... Koľkokrát rozbité ústa, hlava...monokle... Nakoniec sa prišlo na to, že pchali do mňa dávky, ktoré ďaleko prevyšovali terapeutické... atď... Skrátka prúser. Našťastie je v Žiline doktor Labaj, mladý lekár, ktorý aj počúva a pozerá na výsledky krvi a vie si objektívne porovnať...
@amanda12 Netreba sa zbytočne báť. Ten strach z toho prekonať, samozrejme nebáť sa o tom hovoriť či s nami či s lekárom. Všimni si, @danielle799 tvrdí, že lieky sa nedostávajú do materského mlieka, čo je super pre možnosť dojčenia. Ale ako sme spomínali, ak hrozia veľké záchvaty v noci, netreba to riešiť a radšej si dávať na seba pozor. Ja som teda nedojčila, lebo u mňa to bolo fakt nevyspytateľné, ale kŕmil manžel v noci a aj mama, keď som bola u rodičov, niekedy aj ja, keď so sa dobre cítila. Ale tá pomoc bola neoceniteľná z ich strany.
@sova76 ano poznam ho ;) chodi ku mne do obchodu nakupovat...ja chodim ku jeho kolegyni ktora je o poschodie nizsie-ku Katke Karašínskej tiež super baba a odborníčka,nemenila by som ju za nič. To máš asi pravdu s tým kojením...asi to budem musieť vynechať kedže ich ja mávam iba v noci...a v noci sa budem musieť budiť často ku babu aj z toho mám trosku strach co to so mnou spravi ten nedostatok spanku a vycerpanost to mne robi dost zle aj teraz musim mat aspon 8 hodin spanku ja mam totiz epi kvoli tomu ze mam na mozgu cystu a teraz som bola aj na MRI a zistili mi ze sa zvacsuje inak robi mi strasne zle vies co?elektrina,zasuvky,predlzovacky,telka,telfony a wifi ani nehovorim to je uplna katastrofa ide mi z toho niekedyprasknut hlava ale neurobim s tym bohuzial nic zijem v panelaku kde ma kazdy byt svoje wifi a v praci robim cely den s pc takze si nevyberiem....jedine sa odstahovat niekam do lesa...keby ma mal kto zivit tak idem hned 😉
@vanesanova Tak to mas super lekarku 🙂 S touto diagnozou ani nie je lahke najst vyhovujucu pracu... no a pri dietatku aj z hladiska bezpecnosti bude dobre ak pomoze rodina. Lebo tie stavy po porode mozu by kadejake... rozhodene hormony, .. unava do toho, teraz rekonvalescencia po sekcii je dlhsia... a nezabudaj, aby si sa mohla starat o babatko, tak hlavne ty potrebujes byt v poriadku. A nejde tu o sebeckost, to v ziadnom pripade... ale o t onu aj dietatkovu bezpecnost ;)
@amanda12 hahahaha tak to je divne....prepac teraz tu citam ze treba zvysit davku kvoli tomu ze si nervak?sorry nedalo mi to ale musela som sa zasmiat 😀 ja mam uz dost dlho len udrziavaciu davku, ja som myslim nervak prvej velkosti a v zivote mi to ziaden zachvat nevyvolalo a to som ja mala obcas aj hystericke vystupy so zvysenym tlakom atd...teraz je to uz lepsie ale stale to mam v krvi bohuzial je to dedicne 😀 neboj sa toto ti urcite zachvat nevyvola...a to ja si obcas aj pivo a vino dam a chodim spat aj dost neskoro teda nejaky speci rezim teda nedodrziavam najdolezitejsie je ventilovat to...teda nedrzat a nedusit to v sebe kludne sa vykric poplac si a bude dobre a hlavne vela relaxovat teda robit veci ktore mas rada-prechadzky,varenie, spanie, telka, kino...atd...
@vanesanova nie je to divne, pri zvyšenom strese môžeš dostať zachvat a aj ja som ho tak dostala. Stres, nervy ti to môžu privolať, ak nie si v pohode. Ale každý sme iní. Vačšinou vravia že zachvat ti vyvolajú svetla na diskoteke, ponocovanie, .... a mne to nerobí najmenší problém. Každý je iný. Takže tebe to možno nevyvola zachvat lebo to pustiš von. Ja všetko držim v sebe, neviem ani kričať, len to v sebe dusim a všetko ma trapi a všetko si pripušťam velmi, .... a z toho všetkeho mam potom nervy, čiže asi tak....neznamena to, že ked to nevyvolava zachvat tebe, že je to divne alebo to tak nemôže byť. Bud rada, že ti stres a nervy nevyvolavaju zachvaty ....
@amanda12 Jasne mas pravdu...nemyslela som to tak ze nikomu nemozu nervy vyvolat zachvat no inak ani mne diskoteky a svetla vobec nic nerobia dokonca som bola na laserovej operacii oci.to je velmi zle ked to v sebe drzis s dusis!inak mne dost pomohla psychologicka na toto vazne velmi skus ona ti vlastne ukaze ako mas taketo stresy nervy a depky zvladat no ja sa s tym nemaznam okolo mna vtedy vsetkonlieta :D inak vies ako sa ti ulavi ked slahnes o zem z plnej sily nejaku vec?snazim sa take nerozbitne :D no a dobre je ze moj muz vela znese a vykricim sa jemu inak by som mala uz infarkt! Tak klud a ked sa to neda riadne si zanadavaj tak riadne zo srdca aj to pomaha aj ked si len sama :D

@sova76 super, lebo neviem či na to neprejdem, lebo jeden lekar mi chce dať lyricu a druhy Timonil ale obaja vravia aj to že ak chcem môžem ostať na gabapentine, že pri každom lieku je riziko tak som šialena z toho.