Je dôležité odsávať zvyšné mlieko po kojení?

kekypetra
29. sep 2012

Potrebujem poradit... Neviem ci mam po kazdom kojeni odsat zvysne mlieko alebo nie? Kojim 4 mesiace, ale nie vzdy mam dost mlieka. Niektore dni mam uplne prazdne prsia a minimum mliecka. Vtedy je dcerka na prse aj kazdu hodinu.. Inokedy mam mlieka dost, az sa mi robia hrce. Neviem ako dosiahnut aby som mala stale dost mlieka. Je odsavanie zvysneho mlieka take dolezite? Skusala som aj rozne potraviny, z ktorych sa "zarucene" vytvori mliecko.. ale ja mam pocit ze ked mam taky "suchy den" , nepomaha mi nic. Poradte mi prosim.

lilysk
29. sep 2012

@kekypetra Ahoj
Ja som mala to iste -jedne den som mala plno mlieka a potom niekedy skoro nic .Zalezi to aj od toho ako si v pohode a co si jedla a kolko spala .Tiez to moze byt rastovy spurt ked dieta viacej pije a potom menej .
Ja osobne ked som mala vela som odsavala a dala som do mrazaku a ked som mala menej a mala este chcela tak som prikladala aj kazdu hodinu a potom som doplnila mliekom co som mala odsate .Umele som nikdy neavala ani i to nechcela a doteraz nechce umele ani hlt a to uz ma 13 mesiacov .Musis byt len v pohode je to normalne ,ze kazdy den je iny niekedy aj to babo je v inej nalade a pije viac inokedy menej a nevies si to dokontrolovat len ak by si ju stale vazila dookola .Takze neboj nic je to v poriadku .Hlavne sa netrap urcite mas dost aby sa najedla aj ked sa ti zda ,ze mas prsia prazdne .To aj tvoj organizmus sa stale sprava inak ...ja mozno sa to zda ako blbost som pozorvala aj podla faz mesiaca ,ze mam viac alebo menej 🙂)))Hlavu hore urcite to zvladnes vsetko na jednotku -len sa tym nezaoberaj a nestresuj sa .drzim palce

kekypetra
autor
29. sep 2012

@lilysk Dakujem za to, co si napisala, lebo som si myslela, ze asi nieco nie je v poriadku, ked mi to tak kolise.. Ked mala dcerka 2 mesiace, tak sme prekonali dojcensky strajk a odvtedy to mam taketo. Raz vela potom malo. Umele mlieko nechcem dat. Bojim ze jej zachuti a uz nebude chciet to moje... 😉 Ale ani neviem ako by som jej ho dala, kedze nevie pit z flasky.. Dufam ze budem este dlho kojit. Dakujem za povzbudive slova

lilysk
29. sep 2012

@kekypetra Ja som davala mlieko odsate s lyzickou ,lebo mne ani flasku nechcela do ust zobrat ani cumlik nic ,takze to bolo dost zdlhave ,ale ked trebalo som davala s lyzickou odsate mlieco a bolo dobre 🙂
neboj nerob si sarosti urcite to bude dobre .

beton
29. sep 2012

@kekypetra po styroch mesiacoch je tovrba mliecka uz zvycajne ustalena. preto je dobre najst pricinu, preco to takto kolise. skus nieco viac o vasom dojceni. dojcite sa na poziadanie? kolkokrat cez den, kolko v noci? pouzivate cumlik, klobuciky? flasku nie, ako citam. je mala spokojna celkovo?
to, ze mas prsniky makke a sa nenalievaju je uplne normalne. tak maju vyzerat prsia dojciacej zeny. problemom je naopak, ak su prilis plne, tvrde, hrce a pod. to je cesta k zapalu a to nie je dobre. pravdepodobne to bude sposobene tym odsavanim. mliecko po dojceni nie je potrebne odsavat, lebo si tym zvysujes tvorbu mliecka, ktore dcerka nevytaha a potom ti vznikaju tie hrce. nemala by si sa uz prilis nalievat, jedine ak dcerka dlhsie pospi ako zvycajne alebo pri nejakej inej dlhsej pauze medzi dojceniami.
telo treba nastavit na tvorbu takeho mnoystva mliecka, ako tvoja mala potrebuje. ani viac, ani menej. preto treba dojcit na poziadanie, aj v noci. casto si mamicky makke prsniky spajaju s predstavou nedostatku mliecka, lebo zo zaciatku sa zvycajne prsniky dost nalievaju. ale po 2-3 mesiacoch sa tvorba mliecka ustali a prsniky by sa uz nalievat nemali. takze prsniky mas mat makke a mliecko v nich napriek tomu je a je ho dost. mala si ho vie vytiahnut. ak by si napriek tomu mala pocit, ze je malo, tak castejsie sa dojcite a vela sa noste, spite spolu. to, ze niekedy je na prse aj kazdu hodinu je tiez normalne. dietatko si dojcenim riesi nielen hlad, ale aj ine potreby....smad, strach, samotu, teplo, zimu, bolest, fyzicky kontakt s tebou.... dojcenie netreba brat len ako vyzivovaciu funkciu, ale predovsetkym ako psychicku oporu pre svoje dieta. verim, ze sa vam bude dobre darit a nebudes sa zbytocne znepokojovat. lebo aj toto posobi na tvorbu mliecka a spokojnost babatka. este by bolo dobre skontrolovat spravne prisatie a ci dietatko naozaj pije, keby ste mali objektivne malo mliecka, tj. malo mokrych plienok, nepriberanie.
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-b...