Keď sa nedá dojčiť
Ahojte, mam otazku, ked zena nemoze alebo nechce dojcit svoje dieta uz v porodnici a ked chce aby jej dieta zacalo s umelou stravou,malo by to tejto zene byt umoznene? Podla mna byt dobrou matkou neznamena len plne dojcit, . Dakujem za vsetky nazory
@nicolle21 hladam info o kojeni... cakame druhe, veeeeeeeeeelmi ma potesil tento tvoj prispevok, mam presne tu istu skusenost a ten osty nazor!!! uf.. nie som sama, je nas viacej 🙂
@barcelona94901 ja vám nato rada odpoviem. Mám rovnaký problém a vôbec ale vôbec nejde o postavu. Práveže, dojčením sa chudne. Ale k veci. Ja mam psychicky odpor a blok voči kojeniu. Akokoľvek sa snažím, akokoľvek racionálne vnímam výhody a uvedomujem si ich, neviem to prekonať. A to ma pôrod len o chvíľu čaká. Takže čakám, že po ňom to buď prejde alebo to bude ešte horšie a prejdeme rovno na Um.
Ja nebudem dojcit kvoli tomu, ze budem musiet nasadit antidepresiva kvoli mojim psych.problemom. Velmi rada by som sa vyhla poporodnej depresii ktora mi bohuzial velmi hrozi. Uz teraz bez liekov tazko zvladam kazdodenny stres. No ns babatko sa veeelmi tesim 🙂 Dufam, ze dieta o nic neochudobnim, ak nebudem dojcit. 😕
@milivanilka si si istá že na tie lieky dojčiť nemôžeš? Na stránke mamila.sk je zoznam liekov (aj antidepresiva) ktoré sa môžu počas dojčenia užívať. 🙂 Samozrejme,ak dojčiť nebudeš moct, nevyčítaj si to,vynahradila to bábätku napr. Nosením 🙂 a to na psychiku po pôrode MEGA pomáha 🙂 držím palce
Tento trend dojčiť mi začína liezť na nervy. Do mňa v pôrodnici hustili a hustili, ale keďže som rodila u Kocha, tak obmedzene a aj tak som si chodila prvé dni po UM. A prečo? Lebo z každej strany sa na mňa ako prvorodičku valili trápne články z pseudomaminkovských časopisov, z portálov, z diskusií o tom, ako sa MUSÍ dojčit, Mamila ide pomaly až cez mŕtvoly. 3 mesiace som dojčila z povinnosti, malá revala, ja som revala. Potom som začala počúvať inštinkt a uvedomila som si, že materstvo nestojí na dojčení. Mimochodom UM som odvtedy nedala, ale netreba sa navážať ani do žien, ktoré sa rozhodli, že dojčiť nechcú, svet sa predsa nezrúti a horšími matkami ich to nerobí.
@malasandrika nazývať dojčenie trendom je trosku prehnaneviem,nemyslíš? Nemám pocit že by od praveku ficali na UM a zrazu teraz sa vynašli dojčenie 🙂
Ja viem že je to ťažké...ja mám iba jedno dieťa a veru nemala som to s dojčením jednoduché. Ale dojčiť som chcela a tak som o to snažila čo to šlo. Maminkovske časopisy som nečítala,tak neviem,ja všade naokolo vidím reklamy na Sunar a Nutrilon 😁
A áno treba počúvať inštinkt.ja som cítila že dojčiť dokážem a nepočúval som všetkých čo mi núkali aby som dala UM...nevravim,že dojčiť musí každá...ani že keď nechce tak je zlá matka...ale tiež si myslím že pre maminy ktoré chcú a majú problémy je mamila užitočná...
Mamila ma svoje vyhody aj nevyhody a v niektorych veciach ide fakt cez mrtvoly. Ako prvorodicka som kojila s klobucikmi lebo inak sa nedalo a tiez som odvsadial pocuvala ako to je zle atd. Citala som mamilu a tam klobuciky priam odsudzovali tak som isla kojit bez nich. Jasne, mala revala lebo sa nevedela prisat a napapat ja som revala lebo som bola "neschopna" jej dat papat bez tych klobucikov. Az v 4mesiacoch sa mi prisala bez nich a ja cela stastna (do vtedy som kojila iba s nimi). O 2mesiace som aj tak prisla o mlieko a to iz som kojila bez nich.
Kojenie nie je novy trend ale kladu sa nan take poziadavky ze to zenu akurat tak dokaze vydeptat. Niekolko mesiacov som sa dostavala z toho ze som "neschopna" a nemozem kojit, ze je na UM. Pocase mi doslo ze podstatne je ze mala je v pohode a napapana a aj ja som v pohode.
Pri druhom viem ze sa nenecham ovplyvniť hlupimi clankami a ked to nepojde nebudem sa deptat.
@zlaticko118 chápem že keď tlak okolia je niekedy fakt ťažké zvládnuť...ale keď tak čítam tie príspevky tak mám pocit že zijem v nejakej inej krajine...ja som sa doposiaľ totiž nestretla s tým že by niekto odsudzoval ženu lebo nekoji...a to poznám veľa mamičiek čo ich deti sú fľaške...ja tiež nikoho neodsudzujem... nikdy to proste nejde.... skô som sa stretla s otázkami a či už dávam fľašku alebo a s udivom keď som povedala že"este" kojim..tam ide skôr o to ako je zena nastavena.ak chce kojit a má problémy je super že existujú ľudia ktorý im s tým pomôžu...ale tiež nie som toho názoru že kojit dokáže každá žena...
@veronikadomanova
@milivanilka ak je raz napisane na pribalovom letaku, alebo sa osetrujuci lekar vyjadri, ze liek ktory clovek uziva ma negativny vplyv pocas kojenia, resp. prechadza cez mlieko, tak nebudem kojit. podla mamily sa moze kojit vzdy, vsade, minimalne do 2r. veku dietata. Este aj adoptovane deti... Tato stranka propagovala costi- co je svinstvo prvej triedy. Tak nebezpecny liek z dlhodobeho hladiska, ze v NL, BE zvazuju o jeho uplnom sitahnuti z predaja. LP nie je nevyhnutne medicinsky vzdelany clovek. Taky mi nebude radit, kt. lieky ano, a ktore nie.
Co sa tyka sudenia nekojacich matiek- sama som si "uzila" ked sme boli s prvym drobcom na SVK. O.i. este aj svagor sa ma pytal- "hej preco nekojis, ved pri tvojich stvorkach mas na to predpoklady. Asi si sa malo snazila". Co je koho do toho.... Ak mas cas, kedysi davno som opisala pokus o kojenie v diskusii "preco su nekojacie matky odsudzovane"alebo s podobnym nazvom.
@ervenka nepoznám liek okrem paralelný alebo septilenu,na ktorom by bolo písané že sa môže počas dojčenia... tiež každý lekar nemôže vedieť všetko a na mamile sa tomu venuje farmaceutka,takže tá by mala vedieť aká látka sa v lieku nachádza a ako vplýva na telo 🙂
Viem že takéto poznámky určite nepadnu vhod,ešte keď ženou lomcujú hormóny...ale keby mi chlap čo o tom prd vie niečo také povedal,tak by som ho poslala , viete kde...ono dosť záleží odpovede povahy človeka.je to podobné ako keď niekto sudi ženy čo koja na verejnosti...na nete som videla toľko negat. Komentárov k tomu až sa mi to nechcelo veriť...preto sa neriadil tým čo hovoria druhy ale tým čo cítim...lebo vždy sa nájde niekto kto bude pindat...
@veronikadomanova organizácia, ktorá zastáva názor, že fajčenie, antidepresíva a hlavne liek costi sú ok počas dojčenia, tak to je veľmi užitočná stránka fakt. Mamila iba využila dieru na trhu, laktačné poradkyne s víkendovým kurzom v Tatrách, no to je už len odbornosť.
@malasandrika každá minca má dve strany,treba sa dívať aj na to koľkým tie laktacne pomohli 🙂 a vezmi si koľko peňazí dáš jednej laktacnej a koľko za UM... Ja som slobodná mama a veru som rada že som obetovala peniaze laktacnej....lebo takto z 200€ keby mám dať skoro polovicu na um tak by som ťažko vyzila 🙂
@veronikadomanova áno toto je pravda, ja som skôr narážala na tie zbytočné nastrihávania uzdičky, costi a podobne. Samozrejme, že keď pomôžu, tak beriem.
Nedá mi nezareagovať na túto tému. Moje prvé dedičky sú dvojčatá narodené v 32. týždni. Na umelej pľúcnej ventilácii boli viac ako mesiac, ja neustále v strese a v strachu o ich život. Keď sme konečne mohli ísť po 10 týždňoch domov z nemocnice, boli sme na umelom mlieku. Napriek tomu mi viacero maminiek povedalo, že som to mala skúšať viac, že som sa slabo snažila, že nedojčia len ženy, ktorým sa nechce. Neboli to moje kamarátky, proste ženy z okolia. Myslím si, že viaceré ani neviete, ako ubližujete svojimi radami a komentármi mamičkám, ktoré nemôžu dojčiť.
Ešte poznámka k mamile. Kým som bola v pôrodnici, vystriedalo sa tam niekoľko vyhladovaných bábätiek. Prosto mama za nič na svete nechcela dať UM a prikladala a prikladala... . Na toto ale Mamila neupozorňuje, potom sa môže stať, že maminka neodhadne správne situáciu a skončí s dieťatkom v nemocnici.
A čo sa týka liekov počas dojčenia. Aj ja aj manžel pracujeme pre farmaceutickú firmu - manžel dokonca lieky vyvíja. Ani jeden z nás by si bez relevantnej štúdie nedovolil povedať, či liek môže užívať dojčiaca matka. Farmaceutka z Mamily si to dovolí. Zdá sa mi, že dôvodom je nevedomosť, čo tým môže spôsobiť, nie relevantné informácie.
@zuzliq to ma veľmi mrzí že ste sa stretli s takými hlúpymi rečami...ľudia vedia slovami veľmi ublížiť... A áno určite aj niektoré laktacnej sú extrémne...nás nete som čítala pár príspevkov kedy tiež odporucovali len stále prikladať a prikladať...keď sa mne znížila tvorba tak som ale mala dobrú laktacnej čo mi poradila ako dokrmovat sUM tak aby sa mi rozbehlo mlieko a aj malá nebola hladná...ono niekedy je to aj šťastí na akých ľudí natrafíme 🙂

všetky mamičky, ktoré sme sa tu stretli, či už dojčíme alebo nie... je naozaj ťažké, žiť v spoločnosti, kde sa od vás niečo očakáva a potom je realita iná. Samozrejme vás vyčlenia z "normálnej" na "divnú a málo sa snažiacu".
My sme to mali doma podobne ako @nicolle21. Dcérka sa mi narodila s hmotnosťou 3610g a 53cm merala. Proste pekná baba... 😉 . Začali sme dojčiť, ale malinká bola dosť spavá, časom sa u nej prejavila žltačka a tak sme začali so sestričkou po každom kojení prevažovať, koľko spapala. No veľa to nebolo. Vždy po tých 10-15....raz 20ml. Dosť chudla, už sme atakovali 10% hranicu povoleného schudnutia. Ja uplakaná, lebo malá bola žltá a chudla...a aj keď neplakala, lebo len spala, tak som sa o ňu bála neskutočne. Začali sme prikrmovať Nutrilonom, aby začala trošku naberať na hmotnosti.
Po príchode domov bolo moje dievčatko schudnuté, ale ja som to nevzdávala a aj napriek všetkému som ju skúšala prvý týždeň len dojčiť. Po návšteve pediatričky sme zistili, že pribrala len 70g...nič moc. Tak odporučené bolo prikrmovanie.
Tiež som mala popôrodné baby blues....ak si to niekto nezažil, tak nech neposudzuje, ale je to hrozné. Obviňovanie seba samej, že nie som dosť dobrá mama, lebo nedojčím, strhávanie sa, či je malá OK, neustály strach, či bude zdravá a uplakané dni a noci sa striedali s krátkymi fázami úsmevu. Manžel bol chvala Bohu veľká podpora, čo sa nedá povedať o niektorých diskutujúcich tu na MK. Keď som dala do placu jednu otázku, tak to bolo rečí, aby som len dojčila a pod. Volala som si aj laktačnú poradkyňu a to hlavne kvôli tomu, že sa mi upchávali neustále mliekovody. Začervenané prsia a hrudky na nich....biele bodky na bradavkách...kto zažil, tak vie o čom vravím. Aj upravenie polohy pri dojčení nepomohlo.....po asi 3 mesiacoch a 4rozchodených upchatiach sa mi mlieka tvorilo aj tak menej. Dcérku som kojila potom už len 1x do dňa a aj to som sa toho aspoň jedného kojenia držala zubami nechtami, no aj tak som musela po tomto dojčení dokŕmiť Potom som dostala raz virózu, kde som začínala horúčkovať a záchod bol môj druhý domov. Vtedy som s tým sekla a povedala si, že mi to nestojí za to, aby to cezo mňa dostala aj malá.
Neospravedlňujem svoje svedomie. Skôr by som povedala, že aj trošku ľutujem, že som sa sama nezmierila s UM skôr, aby som si vychutnala prvé týždne s malým voňavým bábätkom lepšie. Bolo síce krásne, pozrieť sa, ako malá papá MM, ale druhýkrát nebudem asi toľko čakať a obviňovať seba samu, lebo v spoločnosti sa to tak vyžaduje. Úprimne poviem, že tá fľaša s mliekom mi vyhovuje aj viac, lebo konečne vidím, ako sa napapá a nehľadá ďalej....chutí jej, je zdravá...a keď na moju malinkú pozriem, som šťastná, že ona sa cíti v pohode...aj keď s fľašou s UM.