Kedy môžem znova kojiť po dobratí antibiotík?

lorima
2. feb 2012

Ahojte. Mám takú otázku... Musím brať 10 dní ATB, popri ktorých nemôžem malú kojiť, lebo spôsobujú tráviace ťažkosti, takže sme momentálne na UM a ja si mlieko odsávam... po dobratí liekov by som chcela ešte aspoň nejaký čas malú kojiť, no neviem kolko po dobratí ATB by som mohla znovu začať bez toho, aby som sa bála že jej to ešte môže nejak uškodiť alebo čo.. Viete mi poradiť?

feb13
2. feb 2012

@lorima Ahoj pokial viem tak sa odporuca pockat este 48 hodin po vysadeni ATB.
No drzim ti palce s tym odsavanim, ja som raz odsavala 4 dni a takmer som prisla o mlieko. Sice ja som mala aj operaciu, hladovka, psychika... a vseobecne sa mi pri odsavani nedaril vyvolat vypudzovaci reflex, takze iba co som si vymackala, ale sa mi nedaril prsnik riadne vyprazdnit pritom a teda to mlieko ubudalo. Ale niektore zeny s tym nemaju problem a dokazu odsavat aj dlhodobo.

miskap
7. feb 2012

@lorima ahoj, možno ťa moja odpoveď prekvapí, ale väčšina liekov ( aj ATB) sa pri dojčení môže užívať. Prerušenie dojčenia je oveľa horšie ako minimálne dávky lieku, ktoré sa do mlieka dostanú a môže spôsobiť nenapraviteľné škody. Pri dojčení sa nesmú iba silné lieky na rakovinu, psychické problémy (niektoré), sedatíva a obsahujúce kyselinu acetylsalicilovú- acylpyrin. Bežné lieky proti bolesti- paralen, panadol, ibuprofen, nurofen a antibiotiká sú možné aj pri dojčení. Môžeš sa riadiť pravidlom, ak môže liek dieťa, tak aj dojčiaca žena. Ak musíš užívať silný liek a obávaš sa dosahu na dieťa, Tvoj lekár by sa mal snažiť nájsť alternatávny liek, ktorý sa pri dojčení môže. Často ide iba o nevedomosť lekárov v oblasti dojčenia a ochranu farmaceutických firiem - keby dačo, tak sme krytí. Pripomína mi to hrkalky pre deti až od troch rokov- lebo nemajú atest. Každopádne, ak by si ešte mala niekedy užívať ATB, žiadaj lekára o také, ktoré môžeš aj s odporúčaním v letáku, alebo sa informuj u laktačnej poradkyni. Predpokladám, že už s užívaním končíš. Nemusíš sa obávať a začni dojčiť čo najskôr. Držím palce, aby ste nemali problémy s návratom na prsník ☹