Kojenie - jeden slabší prsník

rebekav
7. okt 2016

Ospravedlnujem sa, ak uz dana tema je zalozena.

Mam problem, ze jeden prsnik mam "produktivnejsi" ako druhy. To znamena, ze mala sa mi nan prisaje, ale prud je taky slaby, ze si to len tak cuca, sem tam pije, ale nikdy z neho nie je nasytena, vacsinou mi na nom zaspi, a ked prilozim na druhy, tak za 5-10 minut si este dotaha to chybajuce mliecko. Na tom lepsom prsniku sa naje za 20-30 minut, na tom slabom ju mozem mat aj hodinu a stale bude hladna.
Snazim sa ju napriek tomu nan prikladat, ale vidim, ze uz sa mi na nom rozbieha zapal, tak to teraz ratujem zabalmi. Odsavacka je uz na ceste;) lebo mala mi ten prsnik zjavne nevyprazdni.
Neviete ako by som mala postupovat, ci je mozne ten "slabsi" prsnik rozbehat, alebo to je jednoducho tak, ze tam prsnik moze byt "slabsi" a nezmenim to. Nemala ste niektora podobnu skusenost? Mam to tak od zaciatku, uz v porodnici ked som odsavala, tak z toho slabsieho to sice slo, ale pomaly.

Mala ma ledva 3 tyzdne.

luba41
7. okt 2016

každý prsník je iný, tvarom produkciou MM atd...skus prikladať nan v iných polohách, skus častejšie na nom dojčiť v noci, v spánku..ale teda dbať na správne prisatie..

bosoriak
7. okt 2016

@rebekav Ja som pri kazdej dcere mala pravy "silnejsi" a lavy "slabsi". Pri prvej som robila hysteriu, paniku, prikladala som ju furt na ten slaby, trapila som ju aj seba az po mesiaci som to vzdala, dala som jej vzdy najprv z praveho a ak chcela, dala si aj z laveho. V asi 6. mesiaci potom pila uz len z praveho a stacilo to bohate. Pri dalsich dvoch som uz nepanikarila, proste vzdy dostali najprv sprava, potom zlava ak chceli. Jedinou nevyhodou je, ze mam pravy prsnik vacsi asi o 2 cisla, ale vidiet to vidi len ten, kto sa uprene pozera.

Podla mna je zbytocne sa stresovat, kym tam nemas zapal, staci ked si trosku cucne a postupne sa produkcia utlmi. Na tom pravom naopak bude dostacujuca.

Ja uz aj moju poslednu kojim len z praveho uz asi 3 tyzdne a nic sa nedeje.
Vela zdaru.

rebekav
autor
7. okt 2016

@luba41 mala mi pije lepsie cez den, prave v noci jej to trva dlho, mozno preto ze ju budim po 4 hodinach v noci, ona by spala v noci aj dlhsie. Takze ju skor prikladam k slabemu cez den, aby to "roztahala", ale tak zatial marne. Ako vravim, len sa mi zapal z toho spravil. Ale urobila som aj ja chybu, striedala som len polohu, ze lezim a taku klasicku, ze som ju mala akoby v naruci, teraz som zaviedla aj tu futbalovu loptu, tak citim ze zapal mierne ustupuje od vcera. Len neviem co s tym slabym prudom, lebo takto prekojime pol dna, ked mi bude visiet na tom slabom celu hodinu, a aj tak ju budem musiet este prilozit na druhy. Neprekaza mi to, ale aj ona sa trapi, ked musi tak dlho sat, pritom z druheho sa naje raz dva.

rebekav
autor
7. okt 2016

@bosoriak a s tym lavym, slabsim si co robila, ked ti deti jedli len z jedneho? Odsavala? Mam tiez o cislo mensi ten prsnik🙂) akurat vcera sa mi tam rozbehol asi zapal, tak malu nan prikladam kolko sa da...

siska53
7. okt 2016

@rebekav ja som to mala pro druhom tak.. Z toho horsieho som si odsavala a jej davala z neho v spanku. Po case zacala akceptovat aj ten a zacala ich striedat,ale trvalo to niekolko mesiacov.

bosoriak
7. okt 2016

@rebekav No zapal som nastastie nikdy nemala, ani nabeh, jedine co sa stalo ze teraz pri tretej uz som nemala nervy na furt prekladanie z laveho na pravy a podobne, tak som cielene utlmovala ten lavy, tak ma trochu bolel, ale dala som jej ho vypit raz za tyzden a potom prestalo aj to.

Ked si nevypili aj z toho slabsieho, tak som si trosku odsala, ale len aby sa mi ulavilo, nie uplne, lebo tak som si len provokovala vyssiu produkciu. Ono je to na tebe, ja som pohodlna, mne sa nechcelo trapit sa, lebo som vedela, ze v pohode staci jeden prsnik na cele kojenie. Mozno to este roztahas odsavackou, mozno ked bude mala vacsia, bude vladat vycucat aj ten slaby v pohode. Tazko povedat. Ale aj keby sa ti to nepodarilo rozkojit z toho slabeho, bud v klude, jeden prsnik staci. 🙂

Pri zapale skus masirovat prsniky, najlepsie v sprche v teplej vode. Skus si aj trochu odstriekat rucne, nemusis odsavackou. Navodov ako masirovat je plny internet, skus pohladat, vyskusaj a zistis, ktory ti najviac pomoze.

peaxsa
7. okt 2016

@rebekav ja nekojim ale odstriekavam bo večer do krmujem cez fľašku a prso mi už nechce, ale vidím že z ľavého viac odstriekam ako z pravého. Tak sa snažím z pravého častejšie odstriekavať a potom aj ručne a vidím že sa to lepší. Viac a viac odstriekavam. Tak treba len častejšie prikladať bo odsávať.
Držím palce. 😄

rebekav
autor
7. okt 2016

@peaxsa Len vies, mne sa zda, ze je to skor prudom ako mnozstvom mlieka (alebo to jedno s druhym suvisi?🙂 )
Nechcem si rozbehnut zvysenu tvorbu v tom slabom, ak ten prud bude stale taky slaby. To si len narobim galibu, ak mi to nebude tahat ale zaspavat mi na tom prse...Ach to kojenie je cela veda, ked to nejde ukazkovo:D

peaxsa
7. okt 2016

..... ja nebudím v noci vôbec keď bude hladné zobudí sa. Moja bola nervózna a nevedela zase zaspať. Tak ju nechávam aby sa zobudila keď potrebuje sama.

peaxsa
7. okt 2016

@rebekav aj mne to robila keď som kojila zaspávala pri jednom ale na tom slabšom a tak to som zistila že je menej mlieka a aj pri odsávaní . Možno aj tým to je. Skús stláčať ten prsník keď kojíš.

rebekav
autor
7. okt 2016

@peaxsa moja by tiez spala 5-6 hodin v noci kludne. Ale tak budila som, lebo sme mali nizku vahu, museli sme naberat 🙂

laura1804
7. okt 2016

Ja som od 3 tyzdov kojila len z jedneho, lebo som sa jednoducho odmietala stresovat kvoli tomu, ze v druhom prsniku mam menej mlieka a mala sa mi na nom len zlostila, neskor uplne odmietala...a tak kojim z jednej strany uz rok a pol...a stacilo jej to vzdy...samozrejme, uvedomujem si, ako budem vyzerat, ked prestanem kojit, ale aj tak mi to za to stoji 🙂

majloo
7. okt 2016

ja som kojila z jedneho cez 2 roky, celkom zahul, v plavkach som vyzerala dost zle, ale po skonceni dojcenia sa mi prsia tak do pol roka upravili, ja vidim, ze jeden je vytahanejsi, na miss mokre tricko by to uz nebolo, ale inak je to ok. 🙂 Z druheho sa moc nedalo a mala som tam vtiahnutu bradavku, mozno by som to aj rozkojila, ale bola som rada, ze som vobec po sestonedeli zacala dojcit aspon z jedneho.

rebekav
autor
7. okt 2016

Aha takze je to bezna vec, ze jeden prsnik je jednoducho slabsi. No uvidim ked odsajem kolko z neho vyjde. Ale teda, esteticky problem mi ani len nenapadol. Ja mam prsia take 4ky, takze to budem mat jedno prevesene cez rameno a druhe pevne? 😀 tak to sa mam na co tesit...

janka0309
7. okt 2016

Mozem maleho syna prikladat na prsnik kde mi vyrobyl ranky a ide mi z neho krv?nie moc ale ked saje dlchsie tak vygrckaval krv mam si len odsavat a k pravemu prikladat? 🙂 :(

janka0309
7. okt 2016

Som tu nova a neviem kde mam napisat prispevok aby ste mi odpovedali na nejake otazky poradite mi?Dakujem 🙂

peaxsa
8. okt 2016

@rebekav asi áno že jeden prsník je silnejší od druhého. Ja to vidím keď odsávam že mám pravý slabší. Ja by som prikladala alebo odsávala aj stoho slabšieho možno fakt je tam menej mlieka a preto dlho kojíš na ňom. Ved uvidíš sama sa rozhodneš

peaxsa
8. okt 2016

@rebekav aj moja slabo pribrala a preto mi pediatrička povedala aby som dokrmovala . Tak cez deň ma moje a večer ma umelé. Ale to preto bo ja mám menej mlieka a nestačilo jej to aj keď som jej dávala z oboch

peaxsa
8. okt 2016

@janka0309 dole máš pridaj prispevok

peaxsa
8. okt 2016

@janka0309 alebo klikni na odpovedz

rebekav
autor
8. okt 2016

A neviete mi poradit, po akom case je uz cas ist k lekarovi so zapalom prsnika? Je vikend tak jedine pohotovost teda. Mam tretinu prsnika celu cervenu, citim sa ok, teploty nemam, aplikujem octanovu mast, tvaroh, masaz, zabal, kojenie, odsavanie. Nejaku extra ulavu necitim, v podstate zacinam treti den s tym zapalom a nema to ustupujuci charakter, ale ani zhorsujuci sa. Nie je to extra bolestive, ale zasa to zacervenanie je vyrazne.

luba41
8. okt 2016

@rebekav tak mliekovod nie je stále poriadne vyprázdnený..prisatie nan nie je správne..
skus podla tohto.. https://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/upcha...
nahriať v sprche, fenom a pod, nadojčiť- brada dieťaťa k bolestivému miestu /po ležiačky sa nad ním natáčať / a nechať na nom dudlovať ked zaspí..potom studeným schladiť-kapustný list, vínny obklad, tvaroh a pod a opakovať..kup si lecitin v lekárni a užívaj..a napraviť to prisatie..

rebekav
autor
9. okt 2016

Neviete mi prosim poradit, ked si odsavam vidim, ze mlieko mi strieka ako keby iba z jedneho miesta, z jedneho prudu, odsavanie mi trva aj 30 minut a vysajem max 30 ml z toho slabeho prsnika. Uz ma chyta zufalstvo, dnes som odsala a dala jej z flasky, ale len raz, chcela som vidiet kolko jej chybalo k nasyteniu sa a stiahla to cele. Ked si predstavim, ze by to sama mala vytiahnut z toho jedneho prudu, tak ju budem kojit aj 2 hodiny, uz niet divu, ze mi tak dlho visi na prsniku a zaspava na tom slabsom. Neviete mi poradit, da sa to nejako "rozchodit" nech to tecia aspon z 2-3 miest, alebo je to proste fyziologicky dane? ci je to tvorbou mlieka? Mam kupene uz bylinky na tvorbu mlieka, ale nechcela som ich zatial brat, lebo ak mam "funkcny" len 1 prud, tak som sa bala, ze sa mi naleje cele prso a bude problem to vytahat.

peaxsa
9. okt 2016

@rebekav presne to to mám ale pravý prsník. Treba častejšie odsávať a keď skončíš tak ešte ručne. Aj mne to dlho trvá kým od sajem a keď som to skúšala elektrickou boleli ma bradavky. Už je to lepšie ale aj tak o proti ľavom je ten pravý slabší.Ja keď odsávam stláčam prsník s každej strany a masírujem. Ja na mlieko berem Ricinus communis 5h. Mne to pomohlo aj keď mi pediatrička hovorila že ona tomu neverí. Ten prúd sa rozbehne keď budeš mať viac mlieka.

rebekav
autor
10. okt 2016

@peaxsa uz dnes trosku lepsie aj ked malymi krokmi. Uz aspon odsajem 30ml za 10 minut, nie za 30-40 minut ako doteraz, aj ked ani tych 30ml nie je ziadne terno, kedze potom uz nic nejde. Nastastie aj zapal ustupil. Tak som si uz dala santovku grecku, nech sa zacne tvorit viac mlieka, uvidim ci to zaberie.

peaxsa
10. okt 2016

@rebekav no ja z pravého mám najviac 50ml ale bolo to aj menej musíš ho úplne vyprázdniť aby sa robili viac a viac mlieka. Ja som rada že mám aspoň niečo bo som po sekcií. A v našej rodine moc dlho nik nekojil avtak som rada že aspoň niečo odsajem. Mne pomohli tie guličky Ricinus a vinea. A veľa tekutín piť
No super že zápal ustupuje.😆

peaxsa
17. okt 2016

@rebekav Ahoj. No jako to ide? Rozbehol sa ti ten prsník?

rebekav
autor
17. okt 2016

Vyzera ze ano. Uz to tecie aspon z 2-3 miest, neviem sice ci je to zaruka toho ze mam viac mlieka, ale snad hej. Uz len upravit to krmenie 40minutove, zda sa mi to dlho, ale tomu dam este cas. Ty ako?

rebekav
autor
17. okt 2016

@peaxsa 🙂 odpovedala som ti nizsie, zabudla som ta "oznacit"🙂

rebekav
autor
17. okt 2016

a este som si vsimla, ze uz nemam naliate prsia, vkuse makke, ale pritom mala saje, aj sa dusi niekedy, co jej ide rychlo, cize myslim, ze mam mlieka viac, napodiv prsia su "ukludnene"...uvidime vahovy prirastok o par dni🙂 to mi tiez asi napovie...