Kojím a zároveň aj prikrmujem umelým mliekom

kocapka
6. jan 2013

Ahojte.Moj malý ma dva mesiace 6 dni a kojím ho.Problem je v tom,že moje mliečko mu nestači a tak mu zviknem dať to umele.Prišla som na to tak,že mi prsník vypľuval a strašne plakal až kým nezmodrel.Tak som mu skusila dať to umele a nakoniec sa ukludnil,najedol a zaspal. Ja mam len obavy aby si nezvikol. Davam mu ho večer. Inač cez deň papa to moje. Čo to znamena,že mam slabe mlieko?Nevadi,že ho už prikrmujrm s UM pomali v tretom mesiaci?

alena1983
6. jan 2013

A kolko tvoj maly vazi? Lekarka ti povedala, ze malo pribera a ze mas slabe mlieko? Lebo pokial je viem, slabe mlieko nema ziadna zena. Ide len o pravidlo : kojit, kojit a este raz kojit. Ved ked cez den kojis, malo by to ist aj vecer.
Urcite bojuj s tym, aby si len kojila. Vies ake su tie umeliny. Dalsia vec je, ze maly si velmi rychlo zvykne nato, ze z flase je to pohodlnejsie ako z prsnika.
Ja som dlho bojovala s kojenim a kedze moja mala ma uz 8 mesiacov, prikrmujem. Chce to vela trpezlivosti , ale prajem ti, aby si to vydrzala. Tvoje mlieko je to najlepsie co mu mozes dat. A ked zacnes o styri mesiace prikrmovat, to uz bude pohadka 🙂))

mirka1611
6. jan 2013

Nie je to celkom tak, moj maly mal tento problem tiez, az neskoro zistili ze mu mliecko nestaci, az ked zacal byt apaticky, a to na vahe az tak neklesol..... cize malo mu moze byt aj bez toho aby zrovna hned schudol... my striedame umele a materske uz od 1 mesiaca, chutí mu oboje, prsník neodmieta, netreba sa toho báť ! aj ja mam ten problem , ze cely den mu mliečko stačí a navečer sa mi jednoducho tolko netvorí... takze má vzdy vecer tak 3 dávky umelého. Umelé mlieko je lepsia volba ako nechat dieťa hladné ! ved bežne dokrmujú detičky už aj v pôrodnici, dokonca deti predčasne narodené automaticky dostávajú umele. V tom pripade ani nečakaju kym sa matke spustí mlieko, lebo by ich hlad a strata váhy ohrozil na živote. Kludne davaj umele a snaz sa co najviac materské.

alena1983
6. jan 2013

V prvom rade sa porad s lekarom. Ja som sto krat mala pocit, ze mala je hladna a chcela som zacat s umelinou. Ale lekarka ma z toho hned vyviedla. Keby bola hladna, nemala by take faldiky a nebola by taka gulata. Netvrdim, ze Mirka nema pravdu, ale aj napriek tomu si myslim, ze umelina je ta lahsia cesta.

mirka1611
6. jan 2013

Urcite to je lahsia cesta, ale niekedy ani ina cesta nie je . A co sa tyka rady s lekarom - ja osobne mam velmi hlupu lekarku, x krat mi poradila uplnu blbost, este aj kym som k nej chodila ja ako dieťa... Treba zbierat viacero nazorov, a nie sa plne spolahnut na jedneho lekara, ktory sa moze myliť. Kazdopadne dnes uz aj umele mliečka su vysokej kvality a dieťaťu tym neublizis. Práve teraz mi tiez maly vypluval prso, lebo mu nic neslo a je hladny... tak ideme na večernu davku umeleho...

malapepka
6. jan 2013

@kocapka U mňa je to podobne. Od prvého dňa sa snažím kojiť na maximum, na požiadanie. Čo znamená, že furt. Nekecám, kojila som už všade. Aj na záchode. Jedla som rascovú polievku, pila veľa tekutín, homeopatiká, vinea, laktačná poradkyňa... a napriek tomu má drobec večer nedostatok mlieka. Šklbe sa na prsníku, jeduje, plače a keď mu dám UM, je dobre. Takže už neverím tomu, že kojiť, kojiť a ono sa to rozbehne.
Ale som vďačná, že aspoň cez deň a v noci to ide. V noci mi to maximálne vyhovuje, pekne poležiačky sa napapá a zaspíme. Žiadne plače. Takže ja som za kojenie, ale keď to nejde, tak to nejde.

sherryba19
6. jan 2013

Ahojte, mam podobny problem, po porode som mala problemy, takze som zial kojila malinko, od zaciatku ju v nemocnici prikrmovali Nutrilonom striekackou. Ale aj v nemocnini som sa snazila kojit ako sa dalo. Takze v podstate kojim od zaciatku, mala ma zajtra 2 mes. Skusala som vsetko na tvorbu mlieka, ale zial moje mliecko nestaci. Papala som homeopatikum, pijem vineu, vela napojov, dokonca som skusala aj bylinky ako senovka grecka a benedikt lekarsky (po nom bola mala nervozna a stale sa budila aj v noci) a vydrzala zvysena trvorba chvilu a zase klesla, tak som to po 8 t. vzdala a zacala som prikrmovat z flase. Predtym len striekackou, ale mala z nej pila hltavo, plakala a grckala. Totizto k tomu vsetkemu mame silny reflux, takze denne aj 30x vracka chuda, takze dookola, krmime, grckame a potom znova hlad. Fakt vkuse cez den krmime, v noci od unavy spi rozne od 3 hod az po 7 hod. Zajtra ideme znovu na sono ci nema vaznejsi problem kvoli grckaniu. Pred jedlom mame davat nutriton na zahustenie a potom kojit. Mala pritom podavani nutriton velmi vrieska, tak som si zacala vcera uz odstriekavat a pridavat jej do mliecka a krmime viac z flase. Dufam, ze aspon takto bude menej grckat. Lebo nase krmenie vyzera asi tak, ze papa na prsnikoch s prestavkami 2 hod., popritom grcka, aj po papani sa vygrcka a chce tym padom este umele a tak dookola. Vela krat som mala pocit, ze mi scvokne a k tmu este 4 x denne cvicime Vojtovu metodu, lebo ma mala trochu nahnutu hlavku do prava a otaca viac do lava hlavku. Niekedy mam pocit, ze mi uz isto scvokne, lebo nic nestiham, ani navarit, ani upratat, stale som pri malej. Ale snazim sa jej davat moje mliecko kolko sa len da, ci uz na prsniku, alebo cez flasku. Ale niekedy je prikrmovat naozaj nutne, najma ak je taky komlikovany pripad ako mame my, vtedy sa tazko radia vseobecne rady... Drzte sa!!! A nevycitajte si ak musite prikrmovat obcas.

euka210
6. jan 2013

zvykol si na flasu, preto nechce prsnik

malapepka
6. jan 2013

@sherryba19 joj, chúďa, máte toho veľa ☹ Ak má takéto problémy, tak niekedy je lepšie sa vzdať sa kojenia. Lebo šialená matka nikomu nepomôže. Držte sa a nech vám to čoskoro prejde 🙂

ika30
6. jan 2013

ja moju malú prikrmujem večer fľaškou s Nutrilonom od narodenia a popritom ju kojím cez deň aj v noci, niekedy trochu vymýšľala odťahovala sa od prsníka, ale nepovolila som a dodnes ju kojím, včera mala 6 mesiacov)))ienač ked kojím tak jej stláčam prsník, aby jej tieklo rýchlejšie mliečko)))

shady
6. jan 2013

@kocapka ahoj, ja som mala malo mlieka hned od zaciatku.Mne sa vobec nejake mlieko rozbehlo az na 5.den. A to iba nejakych ledvo 20ml 🙂 potom som do seba zacala tlacit Motherlove - More Milk plus, a mlieko sa zvysilo. Ale furt to nestacilo, takze vlastne od zaciatku davam prso + flasu. A teraz mame dokonca uz 5,5 mesiaca a stale davam prso + flasu. Ale posledne dni som to musela obratit, ze najprv flasa a potom prso. Lebo maly nema trpezlivost cucat kym sa mu pusti a zacne sa jedovat a hryzt. Takze najprv flasa, nech sa upokoji a potom nech si este pozuzla prsko. 🙂..zatial to tak funguje, a takto ficime od zaciatku, ale Bohvie dokedy nam to takto vydrzi... mlieko stale klesa, lebo uz neberiem tie kapsule Motherlove 😖

luba41
6. jan 2013

@kocapka skôr či neskôr si na flašu určite zvykne a koniec kojeniu
@sherryba19 a latačné poradkyne ste neskúšali kontaktovať ? Ich radám verím určite omnoho viac ako detským lekárom. Ešte sa dá všetko zmeniť smerom k úspešnému kojeniu. Čaje, polievky, homeo, vinea a pod. to je len malé % úspechu kojenia. Niekedy stačí len upraviť prisatie, zmierniť tok mliečka vhodnou polohou, stláčanie... Kontakt http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
A o refluxe je dobrý článok / aj celá stránka stojí za preštudovanie / http://dojcenie.wordpress.com/2010/02/27/gastro... 😉

binka79
7. jan 2013

Ahojte babenky, ja mam tiez taky problem. Maly ma dnes presne 2mesiaciky a este sa snazim ho prikladat, nieco si este vytiahne, ale musim este prikrmit nutrilonom. Dost mi vzdy vygrckal, tak doktorka odporucila nutrilon AR, tiez trosku z neho vyslo, ale nie velmi a pomaly sme presli na nutrilon 1, uz je to lepsie. Este mam jeden problem, stale je hladny, kazde dve hodiny si pyta jest a to uz spapa aj 120ml a navecer si pyta aj kazdu hodinku po troske 90ml, 60ml, potom zase a opakuje sa to az do desiatej - pol jedenastej. Presli sme na nutrilon 1 extra, ktore by malo vraj viac zasytit, ale nepocitila som ziadnu zmenu. V noci sa budi po dvoch - troch hodinach, este je velmi skoro aby prespal aj 4 hodinky? Bo mala mi tak zaspala ked som presla na nutrilon, niekedy spala aj 5 hodin v noci, ale s tymto mojim dvojmesacnym batoztekom mam teraz problem. Prosim poradte.

jaruska8
7. jan 2013

@malapepka Nechcem sa robiť múdrou, ake presne toto robila aj naša malá a boli to... Koliky, tie prešli, nebolo to nedostatkom mlieka. 😒

jaruska8
7. jan 2013

@kocapka To môže byť laktačná kríza v treťom mesiaci... Jednoducho stále prikladať, viem, niekedy je to ba zbláznenie (my sme mali laktačnú krízu v lete, v horúčavách), ale faktvto stojí za to!! Držím palce.

luba41
7. jan 2013

@binka79 kontaktuj laktačnú , kým nie je neskoro http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... 😉 😉

malapepka
7. jan 2013

@jaruska8 hmmm, je to možné. Ale keď bol malý od 19:00 do 23:00 vkuse na prsu a bol nespokojný, dala som fľašu. Vypil 90 ml a krásne zaspal. Odvtedy večer fľaša, prso a zaspí do pol hodinky - hodinky. Už to neriešim. Ja som fakt kojila nonstop a robila všetko možné, ale večernú fľašu, žiaľ, ponechám.

jaruska8
7. jan 2013

@malapepka Veď ak v noci pije a ešte sa ti v pohode prisaje, tak nerieš teda... Možno to prejde samé. Detičky bývajú večer unavené, z prska sa viac namakajú ako z fľašky, do toho koliky. 😒

jaruska8
7. jan 2013

@malapepka Aj laktačnú si kontaktovala?

jaruska8
7. jan 2013

@malapepka Smiem vedieť koľkokrát sa to večer stalo, kým dostal fľašku?

malapepka
7. jan 2013

Hej, bola som u nej. Potvrdila mi, že malý je prisatý správne (to viem aj podľa toho, že je dlllllllllllllho na prse a prso ma nebolí, je mi to dokonca príjemné 🙂 ), ukázala mi ešte iné polohy, povedala, že mlieka je dosť. Lenže malý to asi nepočul, lebo večer to s ním je strašné, ak nedám fľašu. ☹

malapepka
7. jan 2013

@jaruska8 v podstate každý večer, kým ju nemal. Už som aj posunula čas kúpania, aby nebol večer unavený.

annie6
7. jan 2013

my tiez takto dokrmujeme, najprv nakojime a potom dame este um a zatial uplne v pohode....a ano, skusala som uz asi vsetko od laktacnej cez homeopatika a nonstop prikladanie a aj tak sa mi nejako extra tvorba nezvysila...pre mna je hlavne, ze po najedeni mame doma spokojne babatko 😉 a zas opacne, cez noc sa snazim cisto iba kojit ked sa zobudi 🙂

luba41
7. jan 2013

@malapepka
@annie6 http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko... týmto prechádza vela bábätiek, netreba to vzdávať a dávať hned fľašu.

luba41
7. jan 2013

@malapepka
@annie6 http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko... týmto prechádza vela bábätiek, netreba to vzdávať a dávať hned fľašu. Skončí to po 3.mesiaci 😉

luba41
7. jan 2013

sa ospravedlnujem za duplicitu 🙂

binka79
7. jan 2013

@annie6 ahoj, aj ja som na tom tak ako ty, ale v noci sa mi budi kazde dve hodinky

sherryba19
9. jan 2013

@luba41 Skusali sme vsetko, mam kamosky, ktore 2 roky krmia z flase a dojcia zaroven. Mala ma taky silny reflux, ako malokdo. Cely den ju mam na rukach a zakazali mi satku, lehatko, proste cokolvek co refluxu pomaha kvoli nahnutej hlavke do strany... Som rada, ze sa mi podarilo zvysit mliecko asi senovkou greckou a benediktu, ktory som musela vysadit, lebo som zacala krvacat a mala bola strasne nepokojna z toho. On ma povzbudzujuce ucinky. Musim malej zahustovat mlieko, inak vracia stale... Takze nie na kazdeho platia mudre rady laktacnych poradkyn. Nie vzdy sa da len kojit, ked ma dieta vaznejsi problem. Nemame slaby reflux, lae poriadny. Malu to budi aj zo spanku, ako sa jej vracia potrava. Chuda male. Tak sa snazim najst najlepsi kompromis a zaroven nech je ona trochu usmiatejsia, nielen uplakana z grckania.

sherryba19
9. jan 2013

@malapepka Dakujeme za povzbudenie, kojime stale, ale niekedy ju krmim mojim z flasky kvoli zahustovaniu mliecka a niekedy dam UM, ked uz ja nemam... Ale su aj sialene maminy, ktore by kvoli kojeniu aj ked mlieka nemaju dost nechali asi dieta vyhladoviet, len aby nedali umele. Lebo musia kojit, kojit a kojit. Ja robim pre viac mojho mlieka naozajt vsetko co sa da a snazim sa minimalne prikrmovat.

kacena85
9. jan 2013

@sherryba19 mozem sa spytat ako si myslela tu nahnutu hlavku do strany ze to pomaha refluxu.my ideme zajtea k dr, male mi zacali vrackat,sice nie moc,tak po troske, ale poviem dr, my davame umele bebu sensitive, a jednu davku mojho.mam ho neskutocne malo, za cely den ledva 60 ml vytlacim, baby boli malinke krd sa narodili a nevedelu a nevladali sa prisat.co je dobre proti tomu vrackaniu?spia vo vyvysenej polohe na boku, papaju s prestavkou na grg, po papani este drzime vo vyvysenej polohe cca 10-15 min.na rovnom ani nelezia, tak dufam,ze to reflux nebude,zevraj ten je vtedy ked babo grcka prudom a vsetko co spapa

malapepka
9. jan 2013

@sherryba19 Držte sa a nech sa malinkej rýchlo uľaví a prestane to! 🙂