Kvalita materského mlieka

danvil
28. aug 2014

ahojte mamičky, zaujímalo by ma, či existuje "zlé" alebo "dobré" materské mlieko... moja dcérka má vyše 2 mesiace, celé dni je nespokojná, nemôže spať, po napapaní (iba kojím, neprikrmujeme) sa tento stav ešte mierne zhoršuje. ďakujem za názor.

danvil
autor
28. aug 2014

@danvil ešte chcem doplniť, že na stravu si dávam veľký pozor, nemyslím si, že je to tým, že sa nevhodne stravujem.

narayan
28. aug 2014

... a nezávisí aj chuť mliečka od toho, čo ješ? Ak máš rada korenené, slané, horké veci, možno to je cítiť v tom mliečku, skús si trocha osladiť život a osladíš ho aj drobcovi. Inak neviem. 😉

narayan
28. aug 2014

@danvil predbehla si ma... tak teraz fakt neviem :/

ichbinich
28. aug 2014

@danvil:
Dobre ani zle mlieko neexistuje, ani slabe a silne. Sice, zle by bolo, keby si pila, fajcila a zneuzivala drogy 😉

Kedze pises, ze stav je horsi po nadojceni, tipujem na reflux. Nemusi viditelne grckat, urcite sama vies, ake je neprijemne, ked ta pali zaha. Skus pozriet skryty reflux a spytaj sa pediatra. Preto aj chuda nespi, lebo ju to poleziacky pali.
Vsetko dobre!

standu
28. aug 2014

@danvil myslim ze by vas mala vidiet laktacny poradkyna.... na mamile je zoznam, pricin moze byt mnoho a podla mna laktacna ked bude vidiet vasedojcenie bude vediet lepsie zhodnotit ako pediater v com je problem..

andrejta
28. aug 2014

@danvil skús jej dať vyššie stranu postieľky, kde má hlávku. nám to poradila pediatrička ešte na začiatku. že také malé bábo ešte nemá poriadne vyvinutú záklapku a sa jej mliečko môže vracať aj bez refluxu. stačí dákych 20 cm. a poprípade ako to písala ichbinich, nech ťa pošlú na sono bruška a tam to zistia presne, či má reflux

dubka29
28. aug 2014

@danvil jedz čo ti chuti ale s ohladom na dieta samozrejme. ak sa to zhorsuje tak problem je niekde inde. slabe a silne mlieko neexistuje ani dobre a zle. to su povery typu jedna babka povedala. treba hladat pricinu niekde inde. mozno reflux mozno si dietatko zle odgrglo. treba sa poradit s lekarkou či laktačnou poradkynou. netreba sa bat laktacnej poradkyne. myslim si ze este stale su malo vyuzivane a u nas mamiciek je niekde blok v hlave a milion dôvodou prečo jej rady nepouzit

zimmi1
29. aug 2014

@danvil ahoj, no ja osobne si myslim, ze naozaj moze byt silnejsie (alebo teda na tuk bohatsie mlieko) a slabsie. aj ked sa tvrdi, ze to je povera, zopar matiek by ti vsak vedelo povedat z vlastnej skusenosti, ze kojili a kojili a napriek tomu im dieta nepriberalo. mame taky pripad aj v rodine, kopec mlieka a dieta stale hladne, stale na prsniku a uplakane, nepriberalo, az lekar nariadil dat umele a odrazu bol z neho spokojny anjelik s normalnym prirastkom na vahe. ja mam zas mlieka tak akurat na pokrytie potrieb mojho krpca, ale ten co poradna, to kilo navyse a to kojim podla rezimu, cize ho nemam na sebe furt nacucnuteho. a mozem to porovnat aj s kamoskou, ktora ma chlapceka o tyzden mladsieho od mojho, koji na poziadanie, pomaly kazdu hodinu- dve a zdaleka nema taky vahovy prirastok ako ten moj chrobak..iste je tu urcite aj mnoho dalsich faktorov, ako len kvalita mlieka, ale neverim, ze neexistuje "silnejsie" a "slabsie" mlieko- podla mna je povera toto 😉 teda ak si pod "zlym" a "dobrym" mliekom myslela toto 😎 kazdopadne, ak ti dieta pribera, tak problem by mal byt inde 😉

cecil36
29. aug 2014

@danvil ano, moze byt aj zle mlieko v zmysle, ze ho tvoje dieta netoleruje. Moj maly mal intoleranciu laktozy-vrodenu. Samozrejme, pricin preco je dieta po napapani nespokojne je mnozstvo od uplne banalnych az po vaznejsie. Hadzat vsetko na zlu techniku dojcenia, reflux a na vsetko volat laktacnu (ktora zvycajne nie je lekar) je zvycajne dost kratkozrake. Ak sa ti nieco nezda, kontaktuj rozhodne svoju pediatricku a trvaj na vysetreniach babätka.

andaluzia
29. aug 2014

Myslim,ze mlieko moze mat rozne vlastnosti, ale ak sa stravujes primerane, tak urcite ma aj primeranu kvalitu. Neverim, ze mozes mat nieco take ako slabe mlieko, pokial nepises z koncentraku. Skor by som to tipla, ako tu uz bolo vyssie spomenute, na bud nejake potraviny, z ktorych moze byt dietatu zle (veci z ktorych naduva, koreniny, ale aj cesnak napr.), alebo reflux, alebo este potravinova alergia (na nieco co mas bezne v jedalnicku), alebo aj intolerancia na laktozu. Ta je vsak nastastie velmi zriedkava a musela by si asi kvoli tomu prestat dojcit. Stretla som sa s tym, ze zeny casto isli systemom vylucovacej metody. Najskor vylucili vsetko, z coho by dietatu mohlo byt zle a postupne si do stravy (rozumej vlastnej) pridavali a tak zistovali, ze co by vlastne nemali jest. Pokial su tie ucinky viditelne hned po dojceni, takze na vysledky nemusis cakat dlho, tak by si to mohla skusit. Napr. jeden den s ryzou a ovocim (z toho by dufam nebolo zle nikomu) a postupne pridavat potraviny do svojho jedalnicka. Hned na druhy den skusit maso, nech sa nevyhladujes a potom uz pridavat podla intuicie a vselijakych rad, ze co by to mohlo byt.
Inac a ako sa to prejavuje tie problemy? Hlavne ten stav hned po dojceni. A ako kaka (ako casto, s problemami, normalne, hnacka)?