Mám málo mlieko. Ako postupovať pri odsávaní?

moma27
16. nov 2012

Dobry den maminky. Ak mate niektora skusenosti s odsavanim mliečka poradte mi ako mam postupovat. Narodilo sa mi babato a kedze mam zapadnute bradavky neda sa mi kojit tak si odsavam . Pouzivala som aj klobuciky na prsia ,ale mal to mal ako cumlik na ukludnenie ,takze si trosku potiahol a hned spal a týmto sposobom mi aj zacal chudnut ☹ .Tak som sa dohodla s lekarkou deckou ze si budem odsavat mlieko a davat mu to vypit cez falasu. Na noc dokrmujem umelim mlieckom. Poradte mi ako casto si mam odsavat? ci sa mam niako specialne stravovat .... ? . Lebo to moje materske mlieko je dost vodove a malemu nestaci ,je stale hladny skoro kazdu pol hodinu pyta papat ☹ Ak mate niektora s tymto skusenosti napiste mi budem velmi rada . Dakujem Monika

beruska141
16. nov 2012

ak mas vodove mliecko, tak je to iba predne mlieko a zadne nevytiahnes. ja som si tiez odsavala, rucnou odsavackou. nahrej si prsniky niecim teplym pred kojeni, lahsie sa ti uvolni mliecko. potom si jednou rukou podopri prsnik a druhou odsavaj. najskor ti vyjde predne mlieko, take vodove, len odsavaj dalej, ja niekedy aj tri minuty som naprazdno pumpovala, kym sa zadne mlieko spustilo. ale odsavala som dovtedy, kym prsnik uplne makky nebol. potom druhy prsnik to iste. a potom som sa este raz k prvemu vratila a este raz k druhemu. len musis odsavat aj v noci, inak sa ti nebude robit dost mlieka. ja som v noci vstavala 2-3x a odsavala. ale dolezite je, aby si aj vsetko zadne mliecko odsala. lebo ked to neodsajes, nebude sa tvorit nove. drzim palce. a hlavne vela vela pi. najlepsie cistu vodu, alebo tie cajiky pre dojciace maminky.

luba41
16. nov 2012

skontaktuj sa s laktačnou poradkynou http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... určite Ti pomôže vyriešiť Tvoj problem a vrátiť sa aj ku kojeniu 😉

miroslava112112
16. nov 2012

pravda,aj mne laktacna velmi pomohla,ale ked odpoved k otazke,tak odsavaj aj pol hodinu aj ked naprazdno..napr nastriedacku 8 a 8 minut potom 5 a 5 a nakoniec 2 a 2minutky 🙂 a hlavne casto prikladat,kojit kojit kojit 🙂 a nikdy nepouzi flasu,ked ju budes tym mlickom chciet dokrmit..!!!!!! ale treba odstranit pricinu,preco mas malo mlieka...laktacna na mamila.sk ti poradi aj clanky su tam dobre..aj ja ti viem poradit lebo som si tym presla,ale ked tak napis do IP cely pribeh kojenia...

xenicka13
16. nov 2012

ja som odsavala kazde 4 hodiny, odsala som okolo 200ml, v noci som odsavala po 6 hodinach spanku, deti mi jedli kazde 3-4 hodiny, mala som rucnu avent odsavacku, pila som denne 3 litre tekutin, v lete 5-6l, ked bolo malo mlieka okamzite mi zabrala vinea, marka 🙂

suuzi
16. nov 2012
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

baby, votriem sa sem do temy.

Ako funguje odsavanie rucnou odsavackou?
to sa manipuluje s tou odsavackou s 1 rukou, alebo obidvoma?

je to odsavanie bolestive?

Vdaka za info
suuzi

vonicka
16. nov 2012

@moma27 - na nete sa da poradit, aj tisic zien ti napise dobru radu, ale najviac ti pomoze naozaj ta laktacna poradkyna, na ktoru uz mas link hore. Da sa kojit aj s uplne plochymi bradavkami. Ja som si tiez myslela, ze kojit nebudem (co ma strasne zaskocilo), lebo moj maly sa proste nevedel prisat a len plakal a plakal. No tak samozrejme, ze dostal UM. Az posledny den v porodnici mi jedna sestricka poradila dobru polohu na kojenie (vygoogli si polohu futbalistu) a tak sa mi podarilo ho prisat, lenze som nemala este mlieko. Skusala som ho kojit len v tejto polohe, niekedy uspesne, niekedy zase len plac ale ked mi potom nabehlo uz mlieko, tak dieta pochopilo a potom sa konecne po zhruba 10 dnoch naucilo prisavat. Ked budesmat osobnu konzultaciu s poradkynou, urcite ti bude vediet dietatko prisat.
To, ze tebe sa zda mlieko vodove nic neznamena, nenechaj sa tym zmiast. Ja som si minula po 9 mesiacoch odsala nejakych 150 ml a tiez bolo vodove (maly to nechcel z flasky vypit, ja som musela niekam na par hodin odbehnut) a tak to ostalo v chladnicke a o 2 dni, ked som to sla vyliat, tak uplne na vrchu bola asi 1 cm vrstva poriadneho tuku 🙂 Materske mlieko neni horsie a lepsie, redsie alebo hustejsie, je take ake ma byt. Neries to.
AK si pyta jest velmi casto, je to uplne normalne, nenechaj sa tym znepokojovat (ani kebyze ti x ludi z okolia bude tvrdit, ze dietatu staci dat jest kazde 3 hodiny - to je uplny blud!). Taketo male dieta ma pravo jest velmi casto a urcite si nepyta z rozmaru, ale jednoducho preto, ze to tak potrebuje.
Skus vyriesit to prisavanie a potom ho koj co najcastejsie. Ak ta mozem povzbudit, ja som mala maleho prvy tyzden na UM a potom na konci 3, tyzdna som nielenze plne kojila, ale mala uz aj strasnu nadprodukciu mlieka 🙂 Prajem ti vela stastia, daj vediet ako sa ti priebezne dari.

@suuzi - odsava sa jednou rukou, druhou si mozes drzat prso. Bolestive to nie je, ale moze ta trochu boliet z toho bradavka, ked sa ti pri stlaceni pumpicky natiahne. Normalne prilozis odsavacku na prso a prstami pritahujes packu na odsavacke, frekvenciu si urcis sama, ako ti vyhovuje. Ja som moc neodsala, lebo mi pri tom netieklo vela mlieka, vytiahol ho zo mna dostatok iba moj maly.

dadka75
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
22sofinka
16. nov 2012

Nakontaktuj sa na nejaku laktacnu poradkynu, ak si maly nezvykol este na flasu, pomoze ti vratit sa ku kojeniu, ja som mala ploche bradavky, dojcila som s klobucikmi ale tiez mi mala pochudla. nasla som si laktacnu a podarilo sa nam rozbehnut dojcenie a teraz mam z bradaviek pekne dudliky. 🙂

lusyc
6. sep 2017

@dadka75 Dobry den. Reagujem na Vas prispevok ku odsavaniu. Mne sa mala narodila presne o dva mesiace skor. Mlieko sa mi po velkych trampotach spustilo na 5. den. Vsetko som niesla velmi zle. Malej som mlieko odvtedy odsavala, spociatku po 20 ml 8x za 24 hod., zhruba kazde 3 hodiny, vstavala som aj v noci. Mlieko som nosila do nemocnice kazdy den, vznikal mi casovy sklz, kedze som cestovala 45 km, aj ked autom. Postupne do mesiaca som mala 40 ml na davku. Malu mi dali do ruk na 8.den, pri prsniku netusila, co ma robit. Ani sa neprisala, dostala po sonde flasu. Sestry mi tvrdili, ze je velmi mala a zato netaha. Ale ona ani pusu neotvárala, ani na podrazdenie. Takze prepustena z nemocnice po 5 tyzdnoch na flaske. Na 79. deň veku sa prisala po pouziti klobucikov, potom papavala rano po asi 20 ml, zvysok z flase na sonde po prste. Takto mi jedla do 4,5 mesiaca, nevedela sa najest z prsnika, tak som to nakoniec vzdala a je len na flasia dokrmovana umelym. Mlieka mam stale malo, tak som to tiez vzdala a ked malá zacala spávať celu noc, to je asi od pol roka, tak nevstavam na odsavanie. Udrzuje sa mi produkcia tak 400 ml. Len ma velmi mrzi, ze som malu nekojila. Beriem to tak, ze ma odmietla. Stale papa zle, aj s flaskou, nechce pit, vodu, caje vobec. Este prikrmy sa celkom naucila jest, po 3 mesiacoch. Neviem, kde som urobila chybu. Aj sme sa vela klokankovali, v noci spavala na mne. Aj vsetky prostriedky na produkciu mlieka som vyskusala, caje, byliny, lieky, homeopatika. Rano teraz mavam tak 130-150 ml a potom este 5x tak 40-60 ml. Dakujem.

petrakl
6. sep 2017

Ahoj.
Mam skusenost s kojenim 2,5 roka..3,5 roka a teraz kojim uz takmer dvojrocneho synceka.
Hlavne to bevzdavaj a nedokrmuj.A nepremyslaj nad tym.Len 10% zien nie je schopné kojit.
Aj ja som teraz pri tretom mala s malym problem s prisatim Vzdy si cmulkol a plakal...Z nemocnice som odchadzala tak ..ze mi viac pil z jedneho prsnika ...Ten druhy taktiez bradavka bola akadi zapadnuta...No pomahala som mu..Jemne si stlacaj prsnik ked kojis.Bradavky si skus akoby prstami vytahovat...alebo ako to napisat.A hlavne ho prikladaj prikladaj prikladaj. ..aj ked kazdu pol hodinu...nevadi...on sam vie kolko potrebuje ..Ak chces kojit musis len kojit...Ja by som ho radsej mala non stop na prsniku ako si odsavala...to To najlepšie vyformuje bradavky a najviac mliecko spustí.
Mliecko nemas vodove ..je to mliecko ktore ti babo potrebuje...predne mliecko je stale vodove...zadne hustejsie...mlieko sa tvori na zaklade toho ako babo saje a co poyrebuje mat v mliecku.Ver si a nechaj to na prírodu. ..Drzim palce.Keby nieco pis 🙂