icon

Môj príbeh s dojčením a prechodom na fľašu

15. jan 2025

Ahojte. Dost casto tu vidam diskusie ohladom kojenia, zufale mamicky, ktorym sa nedari a tuzia po tom strasne kojit. Nikoho od kojenia neodradzajm, je to kazdeho volba, ale dovolte mi, aby som Vam vyrozpravala moj pribeh. Bola som tehotna 1. tehot, zaplatila som si predporodnu pripravu. Bolo to 2x do tyzdna a ja som az teraz pochopila ake to je, ked ma clovek vymyvany mozog sektou. Proste cele tehotenstvo mi bolo laktacnou poradkynou vstepovane do hlavy ake je strasne dolezite kojit. Nech sa neopovazim siahnut po umelom mlieku. Ake je umele mlieko strasne zlo, dieta bude byvat chore, nebude mat somnou puto. Tiez som bola odhovarana od epiduranky, vyvolavacky, sekcie, proste prirodzeny porod a bodka prilozenie a kojit aspon 1 rok na poziadanie. Skoncilo to u mna akutnou sekciou a to bol moj prvy zlom. Ja zmagorena s vymytym mozgom od skupinky laktacnych poradkyn som sa zrutila co som za matku, ze som nedokazala prirodzene porodit dieta. Druhy klinec do rakvy bol, ked sa mi nedarilo kojit. Preplakane noci, laktacna poradkyna bola u nas varena pecena, neopovaz sa jej dat flasku, lebo si zvykne na cumlik, davaj jej lyzicku alebo hadicku. Mala bola samozrejme hladna, kricala od hladu. Kojila som kazdu hodinu den, noc, totalke fyzicky vycerpana, v depresiach, ze nekojim (ved umele mlieko je zlo!!!). Toto trvalo asi mesiac kedy moj manzel zavelil a dost ideme do flasky. Zeny....to bola taka zmena v mojom zivote. Malinka sa napapala, ja som vedela kolko vypila, konecne som sa vyspala ja aj ona. Prosim, berte toto iba ako moj pribeh ako sa teraz pozeram na tu sektu lebo inak sa to nazvat neda! Vymivanie mozgov s tym ako je umele mlieko zle a kojenie to najlepsie pre dieta. No NIE JE! Mala ma 4 roky vzivote nebrala antibiotika, absolutne zdrava, spokojna, bez alergii. Opakujem, nikoho neodhovaram, len mozno sa tiez niekto najde v mojom pribehu.

jullyeverest
15. jan 2025

@tina1549 ospravedlňujem sa.. ale je iné keď kojenie nejde (lebo dieťa sa nevie prisať alebo vy nemáte mlieko) a je iné keď to má ísť bez problému a máte dostatok mlieka Akože takto popredu vyhlasovať že tehotná nie som ale kojiť nikdy nebudem je totálny bullshit. 🙈 Každá žena má hlavne počúvať svoje telo a svoj rozum..

autor
15. jan 2025

@mabenn a ja som sa rozhodla s nim, ci? Toto co tu riesis je teraz uplne zbytocne.

ina2405
15. jan 2025

@martinka13 ako tie, ktoré riešia, či v roku a pol dávať mlieko z fľaše v noci 2x, alebo 3x. No čo robia zle? Zhadzujme sa tu všetky navzájom...

mabenn
15. jan 2025

Ja ta iba citujem, neriesim nic

tina1549
15. jan 2025

@jullyeverest každá žena má právo sa rozhodnúť či kojiť chce alebo nechce, nikde som nepovedala, že ak sa mi mlieko náhodou tvoriť bude nebudem si ho odsávať alebo niečo podobné. Ale aj keby sa rozhodnem úplne pre umelé tak je to moje rozhodnutie, neviem prečo by to malo niekomu vadiť a prečo sa vy nad tým pozastavujete

simca06022011
15. jan 2025

mohla si sa opytat a napisali by sme ti to viacere aj skor :D a nemusela si sa mordovat.. ja som bola velmi racionalna a aj tak som sa v duchu trapila a parkrat si porevala,aka som nemozna :DD TEn pocit, ked mi kamoska inak s perfis dietatkom, povie, ze ona rok a pol nespala... a moje dieta drichme ako dudok... celu noc, aj cez den, aj rocna, aj dvoj rocna, aj trojrocna... na nezaplatenie. A chorobnost s tym nic nema, ani nikdy nemala. Otestovane to mame generaciami a ja som mala stastie, ze ma moja teta chytila, nech nemam stres, ze s dojcenim to nema nic.. ona obe deti predojcila, aj dva roky, a obe boli nadmieru chorlave vzdy, cele detstvo, dokonca na lieceniach skoncili a tak.. tak nech sa z toho nenervujem :D

h2
15. jan 2025

Autorka, tvoj príbeh je podobný môjmu, až na to, že ja som nemala žiadnu laktačnú poradkyňu. Chvála Bohu!

autor
15. jan 2025

@jullyeverest to, ze je bullshit, ked zena dopredu vie, ze nebude kojit, je len tvoj nazor. Ale je to presne o com hovorim, takto napriamo to nejakej zene povedat, je bullshit zas pre mna.

lilith_p
15. jan 2025

@jullyeverest ja som tiež počúvala svoj rozum a ako som napísala vyššie tak som ešte v tehotenstve vedela že kojit nebudem hoci sa mi mlieko po pôrode začalo rozbiehať. A necítim sa kvôli tomu zle

h2
15. jan 2025

@jullyeverest Ja som zase pred tehotenstvom aj v tehotenstve bola presvedčená, že dojčiť budem a chcem. No a po pôrpde som počúvala som svoje telo, ktoré mi hovorilo "Ha-ha-ha, si si myslela, že budeš dojčiť, no houby, moja zlatá" a počúvala som svoj rozum, ktorý mi hovoril "Počuj, ty krava blbá, prestaň už trápiť to drobné podvýživené hladné chúďatko a daj mu výživu, ktorú potrebuje!!!"

ada_alica
15. jan 2025

Ja som nedojcila, a nikdy som nepochopila tú konbu za dojčením, moja dcéra má 10 rokov, puto máme krásne a chorá nebýva takže zbytočne nafúknuté z môjho pohľadu 🤦🏼‍♂️

ada_alica
15. jan 2025

@jullyeverest zabudla si na tie, ktoré kojit nechcú, nie nemôžu, je to ich vec a hotovo neriešim
Mám 2 také kamarátky, ktoré sa tak rozhodli v živote mi nenapadlo to nejako riešiť

lucia13022023
15. jan 2025

Celý život...dobre nie cely, ale tak od 15, počúvam svoje telo. Nikdy ma nesklamalo...ked som otehotnela, prišla na rad otázka ohľadom kojenia. Bola som toho názoru, že kojiť nejdem. Hnusilo sa mi to, keď som videla na jednej stránke o matkach fotku dvojročného dieťaťa co hryzie bradavku a druhu si zmoli v ruke, bolo to akoby som videla fotku ja neviem, prejdenej mačky. Takéto emócie vo mne vyvolávalo kojenie.
Povedala som, že kojiť nebudem, nechcem. A dobre som urobila.. V pôrodnici ženy plakali, že nevedia kojiť, čo robia zle atď, laktacne im tam bradavky vykrucali, tie pistali od bolesti. Bolo mi ich strašne ľúto. Ešte v pôrodnici sa ku mne dostali veľmi zle spravy (nešťastie v mojej blízkej rodine), bola som KO. Keď nás pustili domov, videla som po piatich dňoch svojmu mamu ktorá bola schunduta, utrapena, svoju rodinu ktorá trpí a do toho som mala doma malého človeka a nevedela som čo s ním robiť. Na jeho desiaty deň začal zle dýchať, omodrel a my sme utekali do nemocnice. Silný zápal pľúc, rsv, voda v pľúcach... Nedávali mu šancu na prežitie. Zosypala som sa. Dva týždne som poriadne nejedla a všetkých 30kg co som pribrala v tehotenstve som dala dole behom pár dní. Neviem si prestaviť v tomto šialenstve co sa mi dialo, ešte riešiť kojenie. Prešlo to, nahorsie obdobie mame za sebou, dieťa má takmer 2r, a je to malý maznos, ktorý pred každým spaním potrebuje minimálne 20 min tulkania, pusinkuje, obijma, imunitu ma na jednotku s hviezdičkou a to je medzi deťmi v kolektíve denne. Toľko k tomu, že kojenie buduje vzťah a nekojene deti sú nonstop choré.

ivik4
15. jan 2025

Zbytocna diskusia ,nie ? Kazda zena by mala robit tak aby sa citila co najlepsie. Mne bolo nejake kojenie uplny šumak , neslo tak neslo. Uz len skrz tieto pizdoviny by som si nicila uz tak dost narocne chvile s novorodencom.

siska53
15. jan 2025

Ja som cela stastna, ze som v tom case riesila radsej, ktory kocik chcem a vedela som len jedno, ze bud budem dojcit alebo nebudem. Bodka. Dojcit som chcela hlavne kvoli uspore penazi a tomu, ze sa nebudem musiet tolko prebudzat s babom a lepsie sa vyspime. Nastastie ja som dojcit mohla a dojcila bez problemov, ale keby to nejde, tak ja to vzdam a dame umele.
Sestra aj dojcila, aj prikrmovala, v tomto nastastie to mala tak rozumne nastavene a nepreplo jej len kvoli tomu, ze nemohla dieta vylucne dojcit.

miriamzba
15. jan 2025

Super prispevok. Ja síce kojím deti dlhodobo, ale vždy som mala po ruke vyumyvane flase, dosledne vybrané UM, sterilizátor... kdyby něco. Tiež poznám pár fanatickych poradkyn, podla ktorých UM je jed, mat.mlieko sa nikdy neskazi a môže sa skladovat roky (!!!), kojene dieťa nikdy neochorie atď. Odkedy ma pocastovali takymi sialenostami, tak ich tiež považujem za sektu. V porodnici na antolskej nám sestričky branili brať pripravene UM z kuchynky, lebo vraj budú mať problém že sa moc minulo a oni málo podporovali kojenie. Tak čo, necháme deti revat kým sa spustí mlieko?! Niektoré taketo aktivity namiesto zmysluplnej osvety skôr škodia.

mamatroch
15. jan 2025

@olivia_c tiez som v jednej takej rodine pracovala, matka kojila a fajcila. Jedno dieta ekzemy a obe chore dost casto, a ona sa este stazovala, ze nechape, ako je to mozne, ze jej deti su stale chore (smutne na tom bolo, ze tato staznost jej z ust vysla popri tom ako prave fajcila...).

7lenka11
15. jan 2025

@ina2405 s toto sú presne reakcie matiek, ktoré koja.. autorka nenapisala nič zle.. áno, laktacne vymývajú mozgy a ženy privádzajú často k depresii.. sama som si tým prešla, mam dve deti.. ale zase napísať autorke, že s tým nie je vyrovnaná.. prepáč, ale ako to vies? Za to, že sem zdieľala svoj príbeh? UM je normálna dojčenská výživa schválená príslušnými orgánmi, nie je to žiadny jed ani nič menejcenné.. s odstupom 2,5r, keď som ja chodila na Predporodny kurz, tiež hodnotím prednášky o kojení za pritiahnuté za vlasy.. keby radšej na tých kurzoch pripravovali ženy na to, že sa im možno kojiť nepodarí a neznamená to, že sú horšie matky.. jednoduchsie by sa tak predchádzalo poporodnej depresii a hejtu v diskusiách.. nemusíme si klamať, na Slovensku je totálna kojománia.. ja som precestovala veľa krajín, mam kamošky naprieč svetom a oktem škandinávskych krajín a SK nikde nezažili také tlaky na kojenie.. kamoska v Rakusku ešte pred pôrodom požiadala o zastavenie laktácie a bez frflania jej vyhoveli.. ďalšia v Amerike kojila len počas šestonedelia, lebo sa musela potom vrátiť do prace.. u nás je totiž aj ten problém, že materská dovolenka trvá 3 roky a vládne tu akási divná dogma, že počas tohto obdobia sa matka nemá odlepiť od dieťaťa a naopak.. pritom detičky vo svete, ktoré majú rok-dva sú zabehnuté v škôlkach, jasliach a nie sú v živote o nič ukrátene.. len proste na Slovensku sme príšerne viazaní stereotypmi.. a to naozaj viem porovnať s inými krajinami

ina2405
15. jan 2025

@7lenka11 nie je vyrovnaná, napísalo sem veľa žien, úplne uzrozumených s tým, že nekojili alebo že kojili. Čo fanatické som napísala? Že sama mám doma pre každý prípad UM, to asi nie. MM je pre mňa voľbou číslo jedna, ale nie jedinou. A nebudem sa za to ospravedlňovať. Tu na MK je za sektárstvo označované všetko, čo nejakým spôsobom podporuje kojenie a tento príspevok je plný nasratosti kvôli páru laktačných poradkýň. Väčšina žien nedojčí a čo teraz? Majú sa tie čo koja báť ozvať, lebo sekta? Mne je osem, čo kto robí s vlastnými prsiami, flašami či v noci vstáva alebo nie. Mne kojenie vyhovuje ale nenapísala som nasratý traktát voči tým, čo nekoja. A že nie je vyrovnaná, o tom vraví ten hnev s ktorým to je písané a sama to priznáva.

autor
15. jan 2025

@ina2405 Nie, ja v ziadnom pripade neozjacujem kojacie matky za sektarky, maju moj plny obdiv. Ano, som nasrata na par laktacnych poradkyn a oznacujem ich za sektarky. Tak isto oznacujem za vymivanie mozgov mamilu, niektore nazory a clanky sa tam vobec nedaju citat a sposobili uz vela trapenia mamickam, ktorym kojenie neslo. V domienke, ze by ublizili svojmu dietatu ked mu daju UM. Svoj pribeh som sem zdielala, lebo viem, ze ja by som v tom obdobi velmi chcela taketo nieco si precitat, tak dufam, ze som nejakej momentalne zufalej mamicke otvorila oci.

martinka13
15. jan 2025

@michaelam2 nie, určite nie som dokonalá. Len nechápem, že sa sťažujú na situáciu, ktorú si samé zapríčinili. Zrejme si aj Ty jedna z nich, keď si sa tak vytočila 😀. Tak držím palce

h2
15. jan 2025

Autorka, škoda, že si nečítala už vtedy podobné diskusie, je ich tu totiž viac, sama som do mnohých prispela.

michaelam2
15. jan 2025

@martinka13 moje dieta ma tri mesiace ale v pohode 😀 ja len nechapem tu potrebu takych ako ty zhadzovat tu ine zeny. Jedine ze by si fakt v zivote nepotrebovala s niecim poradit a bola taka dokonala 😅

bluka2
15. jan 2025

Tak mozno bol problem prave v tom, ze si sa citila po porode menejcenna a neschopna... ktovie, podla mna to su take self fullfiling prophecies. Ja som absolutne nikdy neuvazovala nad moznostou, ze by som nekojila a tak aj bolo. Strach a negativne myslienky dokazu cloveka strasne ovplyvnit.

ina2405
15. jan 2025

Sú také šialené fanatičky, to viem.

bluka2
15. jan 2025

@7lenka11 Vsak autorka sama napisala, ze s tymi nie je vyrovnana 🙉 Ano, priznam si, ze nie som s tym vyrovnana, Kazdopadne, v takych klucovych veciach to trva sa s tym vyrovnat a to je uplne OK. Mozno pomoze aj tato diskusia a mozno nie. Ale aj to raz pride.

radacak
15. jan 2025

Ja kojim už druhú dcérku ale hneď po odchode s pôrodnice sme išli kúpiť UM pri oboch dcérach a keď som bola sama zmätená a nevedela som prečo plače tak som to Um aj ponúkla...tak isto obe dostali v pôrodnici umelé kým sa mne začali mliečko tvoriť..A pri tejto druhej to bolo oveľa ťažšie (po prirodzenom pôrode)ako pri prvej po sekcii.Stratila som veľa krvi a môjmu telu trvalo dlhšie kým sa to dalo rozbehlo .
Doteraz mám umelé doma ,človek nikdy nevie kedy sa môže hodiť.Nenechala by som malú rúcať od hladu len preto lebo mi to niekto nakázal.

ikka204
15. jan 2025

Toto tu som otvorila omylom. Ale cista hruuuza. Jeden prispevok horsi ako druhy a to vyjadrovanie. Ved si robte, co chcete. Dojcite, dajte flasu, ale takto dourazana za to, ze som dvom detom "pchala cecok do huby" som sa v zivote necitila. Btw starsia spala celu noc a mladsia sa budila raz o 4.00 nad ranom na dojcenie a antibiotika este, okrem mocovych ciest nebrala ani skoro 10rocna. Ostatne radsej nekomentujem

saxana000
15. jan 2025

Pri prvej som si kojenie oddrela laktacna prisla chcela strihat uzdicku nakazala kupit bylinky za pomaly 100eur. Nakoniec mi stacili praobycajne klobuciky co mi poradila najstarsia detska sestricka a kojili sme 15.mesiacov.pri druhej som isla nastavena bude ako bude mala sa chytila okamzite kojila sa ukazkovo ale pre casovu vytazenost a diagnozy starsej dcery caste navstevy pekarov som nemohla byt otrokom kojenia 17 hodin denne na prse s babom.naucili sme ju na flasku aby mohla ostat s muzom alebo babkou kolko islo tolko som odsavala potom postupne presla na umele mlieko ma 9.mesiacov uz je cisto na umelom ja som spokojna a babo tiez peone papa prikrmy pecivo ovocie odpadne nam problem s odstavovanim.. videla som nasledok tej kojosekty v porodnici.zeny zmagorene deti hladne lebo presne umele mlieko nedame to je koniec dojcenia.. ono je fajn ked to ide ale preco nieco robit nasilu.su zeny ktore absolutne nechcu dojcit a je to ich plne pravo.

autor
15. jan 2025

@ikka204 praveze som prekvapena ze urazanie tu ani nie je a som aj rada, samozrejme nech si kazdy robi co chce a ako mu vyhovuje 👍