Môj príbeh s dojčením a prechodom na fľašu
Ahojte. Dost casto tu vidam diskusie ohladom kojenia, zufale mamicky, ktorym sa nedari a tuzia po tom strasne kojit. Nikoho od kojenia neodradzajm, je to kazdeho volba, ale dovolte mi, aby som Vam vyrozpravala moj pribeh. Bola som tehotna 1. tehot, zaplatila som si predporodnu pripravu. Bolo to 2x do tyzdna a ja som az teraz pochopila ake to je, ked ma clovek vymyvany mozog sektou. Proste cele tehotenstvo mi bolo laktacnou poradkynou vstepovane do hlavy ake je strasne dolezite kojit. Nech sa neopovazim siahnut po umelom mlieku. Ake je umele mlieko strasne zlo, dieta bude byvat chore, nebude mat somnou puto. Tiez som bola odhovarana od epiduranky, vyvolavacky, sekcie, proste prirodzeny porod a bodka prilozenie a kojit aspon 1 rok na poziadanie. Skoncilo to u mna akutnou sekciou a to bol moj prvy zlom. Ja zmagorena s vymytym mozgom od skupinky laktacnych poradkyn som sa zrutila co som za matku, ze som nedokazala prirodzene porodit dieta. Druhy klinec do rakvy bol, ked sa mi nedarilo kojit. Preplakane noci, laktacna poradkyna bola u nas varena pecena, neopovaz sa jej dat flasku, lebo si zvykne na cumlik, davaj jej lyzicku alebo hadicku. Mala bola samozrejme hladna, kricala od hladu. Kojila som kazdu hodinu den, noc, totalke fyzicky vycerpana, v depresiach, ze nekojim (ved umele mlieko je zlo!!!). Toto trvalo asi mesiac kedy moj manzel zavelil a dost ideme do flasky. Zeny....to bola taka zmena v mojom zivote. Malinka sa napapala, ja som vedela kolko vypila, konecne som sa vyspala ja aj ona. Prosim, berte toto iba ako moj pribeh ako sa teraz pozeram na tu sektu lebo inak sa to nazvat neda! Vymivanie mozgov s tym ako je umele mlieko zle a kojenie to najlepsie pre dieta. No NIE JE! Mala ma 4 roky vzivote nebrala antibiotika, absolutne zdrava, spokojna, bez alergii. Opakujem, nikoho neodhovaram, len mozno sa tiez niekto najde v mojom pribehu.
Autorka,
super 👏! Ja som veľmi za kojenie! A prečo? Aj veru z pohodlnosti a praktickej stránky kojenia - pokial funguje! Ja by som veľmi ťažko existovala, keby mam 3x viac nocí robit um. Mame zatiaľ 2 deti tretie na ceste. Preho som kojila cez 2 roky, druhého asi 13 mesiacov, tretie chcem tiez tak rok, uvidíme.
ALE.... Tie fantasmagorie a vymáhanie mozgov spojené až s psychoterorom ohľadom kojenia su hrozne.
Vzdy platí- spokojna matka, spokojne dieta! Pri prvom som 3 mesiace odsavala a maly pil takmer výlučne mm z flase! Veľmi som chcela kojit, nakoniec sa podarilo ale s tým odsavanim to bol masaker časovo. Vedela som, ze u druhého si také niečo do olit neviem, teda keby to nešlo, ide na um! A bez jedinej vycitky svedomia.
Tie vsugerovavane myslienky o celom kojenia mi idú hore krkom. Imunita, lepšie vztahy, múdrejšie deti blabla!
Takže automaticky zeny bez pŕs budú mať horšie vztahy s detmi, ine deti matiek "nekojiciek" budú mať na ho.... imunitu aj mozog nebude na takej úrovni ako u kožených detí... ach jaj.
Za celý z8vot som spoznala xy dnes už dospelých kožených i nekonečných deti. Pokial vychádzam len z blízkeho okolia a "deti" plus ich rodín, ktoré osobne poznám - mnohé nekojene maju lepšiu imunitu ako kojene!
Pokual ide o mozog - múdrejšie kojene deti - genetika neojebabres 😁😏! Tam zalezi fakt od geniálneho materiálu rodicov, nie od kvality a dĺžky kojenia 🤪. Vztahy - dobre vztahy nie sú len o kojeni.
Pokial by niekto chcel kojozlt, ma malo podpory, rada pomôžem. Ale ist koli tomu "cez mrtvoly" je debilina!
Všetkým mamám s UM - prajem krásne materstvo a ste rovnako super mamy! Nepočúvajú zbytocne kravoviny od mudrlantov, toboz mamila sektarov! Cest výnimkám!
Tým um nič nepokazíte 🙂 skor doprajete pohodu sebe aj babatkam!
@lila246
mne dr aj laktacna (ale normalna zdravotná sestra z nemocnice) povedali, ze len 4% zien realnecnemaju mlieko. Už neviem ci z fyziologických dôvodov ci prečo. Jedny kamoska pri prvom nemala -spontánny porod. Pri druhom dosť predčasný čs a mliekom zadobovala celú porodnicu... Aši tak 🙂
@aurora33 ano, viem, ze to bola moja chyba, ved som tam chodila dobrovolne. Zial, pokus som mala iba jeden. A "nabuduce" uz viac nebude.
@svetlonos dakujem 🫶👍
@svetlonos mne zas tvrdila tato mamila, ze 99% zien moze kojit, to 1% len nema trpezlivost 🤧😫
@ina2405 ja nehovorím, že si napísala niečo fanatické.. ak tomu správne chapem, hovorí o tom, že fanatičky sú laktacne poradkyne, iste sestričky v nemocnici a predporodne kurzy.. a to je rozdiel.. len nechápem, prečo keď niekto napíše o nekojeni, hneď ho cudzí ľudia obviňujú z nevyrovnanosti.
Zdieľala svoj príbeh, ktorý je do bodky pravdivý. Sama som si tým prešla. A nemám problém s nevyrovnanostou. Nekojenia dcera je zdravšia ako kamoskine deti, kojené pomaly este v škôlke. A je citovo na mňa naviazaná tak, že z domu ani nevyjde s inou osobou. Proste o kojení panuje strasne veľa stereotypov a až chorobný tlak na budúce mamičky. To je proste fakt.
Kojit som nechcela, kojena som nebola ani ja, ani brat… rodila som sekciou - dobrovolne, co ti budem hovorit - som idealny terc pre idealne matky😁a bavi ma to😉a prispevok super - nech sa kazda matka rozhone ako chce, ale tak ako sa robi osveta o kojeni, tak by sa mala robit aj osveta o tom, ze je vsetko v poriadku, ak matka kojit nebude, bpvela zien si tym pokazi najkrajsie obdobie s novorodencom, pretoze su nestastne, ze to nezvladli a maju z toho doslova traumu.
Na margo laktačných poradkýň - mala som pri dcérke jednu z Mamily, pri synčekovi ďalšiu z Inštitútu pre podporu dojčenia. Neporovnateľné. Tá z Mamily to bolo celé zle, z Inštitútu mi prišla doktorka - neonatologička, to bola úplne iná úroveň poradenstva, teda konzultácie, oni sú laktačné konzultantky. Pomohlo, zabralo na vtedajší problém. Teraz má synček dva mesiace, som po zápale prsníka, mlieko sa reálne stráca, čiastočne dojčím, čiastočne UM. Skúšam to zachrániť kvôli synčekovi, ale keď nie, prejdeme na UM úplne. Btw. dcérka bola dojčená 5 mesiacov, chorá bola raz za čas v škôlke, v škole už raz za pol rok. Kamarátkin syn dojčený tri roky, je chorý dva týždne do mesiaca. Sú rovesníci.
Psycho sekta sú väčšinou z mamily. Ťahajú casto dva na tri a tie ich odporúčania vetlrejne, ako sa môžu užívať ťažké psychofarmaka pocas kojenia je už až kriminálne! Pri takýchto liekoch je človek ako mechom prasteny, ze ledva sa o seba postarať. Ale mamilaci to zvesela kvituju, branie takych liekov.
To je síce mimo kojenia ale poukazuje len na ich šírenie aj bludov.
Moja sestra chodila na takúto prípravu pred pôrodom, boli sme tehotné naraz, ja 2. tehotenstvo ona prvé. Ja som na prípravu nechodila ale malý sa narodil mesiac pred sestriným termínom, a na toto sedenie chceli novorodenca nech mamičky vidia manipuláciu a podobne tak som tam prišla. Poviem vám nikdy som nebola šťastnejšia, že som na prípravu nechodila. Naozaj to bolo ako sekta, traumatizovať ženy pred pôrodom. Cisarsky je chyba ženy, (ne)kojenie je chyba ženy, plač dieťaťa je chyba ženy kočík je zlo, rodina je zlo, doktori su zlo nemocnica je naväčšie zlo a to bolo teda, že ženy mesiac pred termínom, pôrod na spadnutie. Mamila sú len články, môžu inšpirovať ukludniť aj vydesiť ale teda vyberám si čo čítam. Ale ísť na prípravu lebo chcem byť zodpovedná a skončiť s pocitom absolutnej neschopnosti bolo za mňa absolutne dno.
@nikelca ono velmi zalezi kto ten predporodny kurz robi. Ja som chodila ku porodnej asistentke a to bolo super. Rovno povedala ze kojenie ist nemusi a nic sa nedeje, tiez ze dieta moze aj plakat chvilu a nic sa nedeje atd. Proste velmi rozumne veci. Ak niekto ide k niekomu od mamily tak ani nic ine cakat nemoze, oni su psycho. Inak nas rovno ta baba upozornila ze ak si budeme volat domov laktacnu poradkynu tak neodporuca nikoho z mamily ak nechceme skoncit s depresiou.
@michaelam2
@aurora33 hej hej nebola to priamo mamila ale nebol to ani kurz v nemocnici myslim ze to sestra dostala ako darček od kamošky
Autorka, ja si Myslim, ze vacsina z buducich mam ma tak v podvedomi, ze treba dojcit , ze to je to najlepsie a podobne. A potom je to tazke Sama v sebe si priznat, ze to nejde a prejst na UM.
Ja.som sa snazila mesiac , no mlieka bolo kazdym dnom menej, ked som posledne dniodsala sotva par ml, tak som s tym sekla. Konecne sommsa troska vyspala, maly bol spokojny napapany a ja som sa ukludnila. Ano,.dodnes mi je troska Luto, ze som mu nevedela toto poskytnut, no na druhej strane sme obaja skoro neprezili porod, drobec bol.predcasny, ozivovany... Prvykrat som ho videla asi po 16 hodinach, na par min. v inkubatore.
V kazdom pripade, kazdy si musi tieto veci vyriesit tak, aby vnutorne sa s tym stotoznil a bolok.
@aurora33 ako zena ktora je prvy krat tehotna rozozna "sektu" od niekoho "poriadneho" ?
@nikelca presne ako pises 🫶
Zeby podla tých dristov čo hovoria? Treba troska zapojiť aj rozum. Či si naozaj verila doslova všetkému čo vraveli?
Ja som teda pri oboch deťoch aj bez sociálnych sietí, Mamily a neviem koho vedela, že dojčenie je to najlepšie, lebo je to prirodzené, sme cicavce, tak nie je nad čím uvažovať. Na tento záver som nepotrebovala odobrenie MK, ani nejaké prehováranie nejakej organizácie. Myslela som si, že toto je bez debaty a nechápem, čo sa to vkuse rieši. Fakty sú fakty. Ak to nejde, tak to nejde, chvalabohu je tu alternatíva, ale keď to nejde nezačnem útočiť a dehonestujúco sa vyjadrovať o tých, ktorým to ide a vysmievať a robiť z niečoho prirodzeného nechutnosť.
Pri prvom dieťati som dojčila krátko, len 6 mesiacov, spätne viem, že to bola zlá technika a bola by som vďačná za radu od pôrodnej sestry, ktoré sa v to čase s radami veru pretrhnúť nešli, mladšie som dojčila 2 roky, vysvetlené/ukazané v pôrodnici,+ podpora rodinnej lekárky. Nikto ma do ničoho netlačil, doma som vždy mala krabicu umelého mlieka, takže nejak fanaticky som za tým nešla a o fanatizme organizácie Mamila som si prvý krát prečítala až tu, keď som mala už dávno odstavené dieťa. Nakoľko sú popisy pravdivé neviem posúdiť, lebo mne skôr pride fanatické správanie žien, ktorým to nejde, ale idú aj cez mŕtvoly, s dieťaťom prisatým 23 hodiny z 24 a keď to nevydá tak je na chybe fanatická Mamila a nie iný samé, ktoré to nechali zájsť do extrému.
Rozoznas to uplne jednoducho, v prvom rade zdravy rozum (staci pozriet ich stranku a musi byt jasne ze su uplne fanaticky) a v druhom rade staci trosku pogooglit alebo pozriet nazory tu. A samozrejme ked idem k niekomu na kurz tak si vyberam odbornika, to znamena lekarku, porodnu asistentku atd.
Ahoj nasla som sa v ňom aj ja a veru aj akútnu sekciu som mala,len v tom je ten rozdiel,že ja som to nakoniec na silu vybojovala silou vôle a kojila som 2 roky...neviem ci je extra zdravý....práveže od jeho cca mesiaca až do 5 mesiacov sme nonstop odsavali sople nepomáhalo ani antibiotika nič vytery v poriadku a borime sa dlhodobo so zväčšenou nosnou mandlou,nonstop sople nádchy dutiny a ma 8 rokov tak sa niekedy pýtam na co boli dobre tolke slzy krv a pot a prebdene 2 roky nocí,že vlastne som si to mohla uľahčiť a bol by na tom tam isto. Druhého som kojila 15 mes.a musela som to ukončiť mala som už totálne vyčerpaný organizmus a tak zníženú imunitu že som chytila asi všetko candidu,zlatého stafylokoka ,vyhorenie, tetaniu panicke ataky zlý psychicky stav až som skončila na antidepresivach.
@aurora33 ano verila, bolo to vymyvanie mozgu a viem, ze som nemala tomu verit.
@michaelam2 chodila som k jednej pani u nas v meste, nemala stranku iba FB profil a aj dobre recenzie. V skupinke nas bolo asi 6 mamiciek.
@vanilka83 fakt? Toto ma zaujalo. Ja pri oboch detoch som ako jednu vec ocenila moju "nepriestrelnu" imunitu, ked som dojcila. Ja, co inak chytim kazdu blbost, som za cely cas nemala ani sopel. A to pri prvej 2,5 roka pri druhej 1,5. Sranda. Ja som si to sama vysvetlovala tak, ze asi produkujem protilatky pre babatko, tak aj ja mam zvysenu ochranu alebo co. To, ze dojcenie je zarukou zdravia uz naveky, to urcite neplati. Ja som to skor brala tak, ze ked bolo chore, pomahalo to lahsiemu priebehu choroby, pomahalo mu pri zvykani si alergeny a pod. Ze to proste pomaha v case, ked sa dojci, zvyknut si na prostredie, do ktoreho sa narodilo, nie dozivotne. Ze vlastne ulohou dojcenia je, ze matka, ktora to babatko vytvorila zo svojich buniek, mu pomoze adaptovat sa na svet, dotvorit ho, jeho traviaci system, imunitu a pod. Ale moje mladsie je uz na umelom mlieku a absolutne nemam vycitky. Keby mi to neslo samo, absolutne neriesim a nakrmim ako sa da. Moja sestra zas prvu nedojcila, lebo okolie jej nahovorilo, ze neustale place, lebo ma zle mlieko. Dnes uz vie, ze to bolo kvoli intolerancii na kravsku bielkovinu, lebo ked jej ju dala priamo v umelom mlieku, bolo to uz uplne peklo. Len uz nebolo cesty spat. Druhe si oddojcila na bezmliecnej diete s opatrnym zavadzanim mlieka a maly v pohode. Trosku bol problem pri prechode, ale urcite nie ako pri prvej. Ale ak zena proste nemoze takto nakrmit babo, tak tam niet co vobec sa trapit.
ja som mala laktacnu z mamila ale nemozem veru povedat ze by ma do niecoho tlacila ...pomohla mi praveze ... ja som si vypocula vsetko samozrejme a vybrala to co sa mne hodilo do situacie ..nebrala som to ako pismo svate a nemala som pocit ze by sa snazila ma do niecoho "nutit" ... kazda zena musi spravit tak ako sa jej najlepsie da prave v tej jej situacii

Autorka, toto bol taký o ničom výkrik do tmy. Tvoja chyba že si sa nechala zmagorit. Nabudúce si zaplat predporodny kurz u skutočných odborníkov a nie u Mamily.