Môžem kombinovať materské mlieko a umelé?

tehulka_mk
16. júl 2012

Potrebujem rady zeny,nepytajte sa na dovod,ale chcem sa opytat,ci je aj taka moznost,aby zena kojila ale pri tom aj davala umele mlieko.Priklad - v noci by som kojila,cez den nejako na striedacku s UM.Dovod som ochotna napisat milym odpovedajucim do IP.

anjelicek26
16. júl 2012

@tehulka_mk - ano da, ale ked to robis uplne od zaciatku, deti sa zvyknu od prsnika odstavit, pitie z flasky je proste rychlejsie a jednoduchsie. Ale nie je to tak vzdy. Ale mozes nadalej odsavat a dat MM cez flasku, keby sa to stalo.

sissy27
16. júl 2012

@tehulka_mk môžeš, len je dobré si odsledovať, či UM dieťa nezapeká a pod. Ja som to tak robila, síce nie dlho, lebo mlieko mi postupne odchádzalo... Ak môžeš, asi by som ti odporučila UM na noc - je sýtejšie a drobec bude dlhšie spať a teda aj ty... a u nás vôbec nebol problém prsník vs. fľaša, žeby potom nechcela z prsa z pohodlnosti, kým bolo, tak ťahala rovnako...

kakika007
16. júl 2012

@tehulka_mk ja som po pôrode mala mlieko asi dva týždne, potom sa postupne začalo strácať, tak sme prešli na UM, ale samozrejme že som chcela, aby mala dcérka aj kvalitnejšie, tak som sa jej snažila dávať aj odomňa, no bolo to pre ňu máličko, tak sme aj z fľašky papali. ale pokiaľ máš mliečka dosť, tak je zbytočné dávať UM, radšej si odsávaj keď môžeš a dávaj mu ho kľudne z fľašky.

januliku
16. júl 2012

@tehulka_mk my tak fungujeme už skoro 8 mesiacov 😉

janka_pn
16. júl 2012

@tehulka_mk jasne ze mozes, musis vyskusat, ci bude dietatko "spolupracovat" 🙂 aj ja som tak pri konci robila, bez najmensich problemov

rebroza
16. júl 2012

@tehulka_mk ahoj. to co tu uz pisali je, ze riskujes, ze babatko bude pohldlne a ked spozna flasu, nebude chciet prsnik. potom je este moznost svoje mlieko si odsavat a davat do flase, co je zasa strasne nepohldlne pre teba (i ked ako pises, mas dovod, tak zvaz pre a proti).
ale ja mam doma vynimku napriklad. nemohla som prve 4 tyzdne babatko kojit, bo som brala antibiotika. mlieko sa mi spustilo, len vdaka odstriekavaniu. potom sme cca 2-3 mesiace fungovali tak, ze najprv dostala prsnik a potom flasu s umelym. potom sa moje mlieko rozbehlo a zrazu jej stacil len prsnik a bola spokojna. a potom cca v 11. mesiaci som zacala nahradzat kojenie umelym. asi mesiac sme fungovali tak, ze v noci a raz cez den na rychle uspatie pila mlieko moje a na ranajky a olovrant dostala flasu umeleho. ale tym padom moje mlieko sa zacalo stracat. takze teraz (12,5 mesiaca) je na umelom (rano, vecer, pripadne noc) a ranne mlieko zacinam nahradzat kravskym. takze mam velmi flexibilne dieta.

aduskatt
16. júl 2012

@tehulka_mk jasne, my sme fungovali od druheho mesiaca tak, ze kazde druhe krmenie bolo z flase...........a vydrzali sme tak do piateho mesiaca

lenka311
16. júl 2012

@tehulka_mk Dá, ale čím menej budeš míňať svojho vlastného mlieka tým ho budeš mať menej a nakoniec ho stratíš, alebo dieťati viac zachutí umelé a už Ti prsník nechytí, aj to sa stáva...
Je to na Tebe.. Najlepšia varianta ak sa potrebuješ čo ja viem v noci vypať si cez deň odstriekať čo najviac svojho mlieka a dať do fľašky /v noci nech kŕmi muž, babička... 😉 / , prípadne ak chceš predsa len použiť to umelé to svoje mlieko si čo najviac odstriekávať - len aby si ho stále míňala - proste čím viac mlieka minieš tým viac sa Ti vytvorí a keď ho míňať nebudeš tvorba sa Ti zastaví, nie hneď ale bude ho čím ďalej tým menej... chápeš?
Týmto postupom si tak do 2-3och mesiacov dieťa odstavíš... takže rozhodnutie je už na Tebe... 😉

laurinka98
17. júl 2012

ahoj , my tiez striedame, lebo podla pani dr. maly malo priberal, takze cez den dostava maly aj UM a v noci len odo mna,ale musim povedat, ze odkedy zacal pit aj UM cez den, tak sa v noci castejsie budi ☹

suzi81
17. júl 2012

Ahoj, mozno ti pomoze moja skusenost. Pred porodom som bola odhodlana kojit, mnoho som si nastudovala a myslim, ze som mala aj dost informacii ohladom pripadnych komplikacii a ich riesenia. Porod vsak bol komplikovany, dcerka bola nasledujucich 8 dni na JIS a ja som k nej mohla chodit iba kazde 3 hodiny, s tym, ze sice som kojit mohla, ale neukazali mi ako, len som si ju mala vazit pred a po a ked nespapala mozadovanu davku v ml, tak jej dali mliecko z flase. Ked sme odchdzali z porodnice, mala uz bola naucena na flasu, z prsnika sa jej moc tahat nechcelo. Navstivila som teda cestou domov z porodnice laktacnu poradkynu, ta mi poradila lepsiu techniku dojcenia, ktora nam doma ako tak fungovala a namiesto flase krmenie po cievke. To nam doma vsak vobec neslo, mala bola strasne uplakana. Zistila som, ze nevladze (alebo sa jej nechcelo) tahat z prs. Tak sme si nasli vlastny system, vzdy ked bol cas papania, najprv som si ju prilozila k jednemu prsniku, potom k druhemu, ked som citila, ze netaha, ze sa mi prsnik vobec nevyprazduje, dala som jej UM a ked zaspala, tak som si mlieko odstriekavala. Neboli to ziadne hektolitre, niekedy, 15, nikedy 20 ,alebo 30 ml z obidvoch prs. Mlieko som zbierala a ked mi vyslo na jednu davku, tak som namiesto UM dala to odstriekane. Odstriekavala som si aj v noci. (2x pocas prvych 3 mesiacov som mala upchaty mliekovod a par dni po uvolneni som v tom prsniku nemala takmer ziadne mlieko, ale ked som neprestala v odsavani, tak sa tvorba obnovila). Bolo to dost vycerpavajuce, ale bola som presvedcena, ze radsej malo mojho mlieka ako ziadne. A strasne som sa cudovala, ze co tie zeny na tom kojeni vidia, ze ved ja sa len trapim, ale neskor som si to uzila aj ja. Z mesiaca na mesiac ako dcerka silnela sa situacia zlepsovala a cca po 3 mesiacoch som citila, ze uz konecne zacala tahat MM. Po 3 mesiacoch som skoncila s odsavanim, UM som stale davala, ale uz v mensich davkach, nie vzdy bolo treba, ked som videla, ze je po kojeni spokojna, tak som UM nedala. Ked v cca 7 mesiacoh uz celkom pekne papala aj tuhu stravu, o UM prestala mat zaujem, zacala odmietat flasu a kojila som dalej. Kojit som prestala v 20 mesiacoch 🙂

katika55
1. jan 2014

... ja mam teraz taky problem. Dcerku som musela zacat od 6. tyzdna dokrmovat umelym mliekom - Bebou HA, som alergicka. Kontaktovala som aj laktacnu poradkynu, vyzeralo to tak, ze mam malo mliecka... tak som zacala dokrmovat cez cievku s tym, ze najprv som nakojila z obidvoch prsnikov a potom som ju dokrmila cez cievku. Snazila som sa zvysit laktaciu, brala som aj senovku, Benedikt, pila vela vody, vineu, odsavala si mliecko a teraz beriem costi... robila som mozne aj nemozne... vsetko bolo fajn, ale od polovice tretieho mesiaca zacala strasne grckat, vsetko co vypila slo von... samozrejme, ze bola hladna, tak to slo stale dookola. Aj to sme nejako prekonali, ciastocne a bolo obdobie, ked za cely den bola len kojena a z UM vypila len 2x denne po 60 ml. Stacilo. Do vtedy aj pekne spinkavala, v noci sa mi budila len raz, maximalne dvakrát - chcela som ju na kojenie budit aj kazde 2 - 3 hod., ale ona spala strasne tvrdo, tak som to vzdala a nechala som ju vyspat. Dva tyzdne dozadu vsak nastal zlom, grckanie sa zhorsilo, len za noc som ju prezliekala aj 3x, cez den to iste... uz som po kazdom kojeni musela dokrmovat cievkou, doktorka nam nakoniec predpisala antirefluxne, aby sme vyskusali... to mi vsak cez cievku nepreslo, dcerka to nedokazala "vytiahnut". Stale som v kontakte s laktacnou, ta mi aj povedala, ze uz viac, ako som urobila pre kojenie urobit nemozem... ze ine zeny by to mozno uz vzdali omnoho skor a dali flasku. Pred 3 dnami som nakoniec bola nutena dat jej to antirefluxne mliecko cez flasku, grckanie prestalo a snazim sa to robit tak, ze striedam raz len kojim a ked je po 2 hod. hladna, tak davam potom to AR mliecko cez flasku, a stale dookola. Moje mliecko, AR mliecko cez flasku... myslite si, ze je sanca, ze aspon takto budem moct "kojit" co najdlhsie, alebo naozaj hrozi to, ze o svoje mliecko pridem? Aby ste chapali preco som bola nutena dat jej to AR mlieko, bolo to najma to nestastne grckanie a aj to, ze ja som sa uz po zdravotnej stranke prestala citit dobre... bola som totalne vycerpana, v noci som spavala cca len 3-4 hodky, zacala som mat problemy s tlakom, byvalo mi na odpadnutie... a okrem tejto dcerky mam este jednu 5-rocnu, ktorej som sa potrebovala venovat. 😢 Ked som tej mladsej davala flasku, aj som si poplakala, citila som to ako svoju "prehru"... starsiu dcerku som prestala kojit v jej 2 mesiacoch, tiez prestala priberat, vtedy som o cievke ani netusila... a mala SIDS, takze zrejme aj tie stresy okolo toho sposobili to, ze som o mlieko pomaly ale isto prisla... a aspon teraz chcem kojit o nieco dlhsie... aspon tak, ako sa da.

marika39
1. jan 2014

ja som to takto mala prvý mesiac, po sekcii som nemala mlieko tak sme malej dávali Bebu HA , ktorú jej začali dávať v pôrodnici a našťastie sme nemali žiadne problémy . Dcérka chcela aj tú moju trochu z prsníka aj Bebu z fľašky, dávala som jej to na striedačku a nemala žiadne bolesti v brušku, koliky a podobne, takže ja mám pozitívnu skúsenosť.

katheriny
28. jún 2014

O kojeni sa toho popisalo az az...pridam vlastnu skusenost. Prvy mesiac som zvladla s odsavackou, kojenim a dokrmovanim UM. Mala ma brutalne silne vyvinuty saci reflex a napriek vsetkym zazrakom tejto doby od gelov, cez homeopatika, kontrol prisatia a neviem coho vsetkeho, som plakala pri kazdom priblizeni sa malej k prsnikom...nehovoriac o tom, ze uz v prvom tyzdni vytiahla 60ml!!! Po mesiaci som s tym celym sekla-moje babo nebude cele vynervovane od hladu, ja od bolesti. Ked je niekto masochysta-prosim. Mala je zdravucka, kludna, krasne spinka a uz ma aj pokojnu mamu. Ten mesiac sme dokrmovali Medela flaskou a mala nemala ziadny problem s prisavanim. Niekomu to proste ide, inym nie. Nechapem, co sa okolo toho robi take halo a dokonca sa hodnotia podla toho ci koji alebo nie matky. Uplne smiesne. Kojenie je tak osobna a intimna vec, ze uz len otazka-kojis?-mi pride absolutne nevhodna a netaktna.

monyg
24. nov 2016

@katika55 to je skoro ako moj pribeh ja mam sice syna ma 10r ale aj to si vyzaduje pozornost hlavne skola ucenie projekty a ine,ja som po cisarskom a tak mam mlieka malo stredam MM a UM co uz naozaj som robila ako ste pisali tabletkz vitaminz caje vody a a nic mala rastie uz ma 4 m a papa coraz viac nemozem ju nechat o hlade chcem nechcem musim dokrmovat aj ja som alergik aj manzel takze asi nam mala bude alergik na zlozku krav.mlieka musime jej davat UM bez co chuti hrozne a smrdi pijeme z placom a tazko takze take pod problemy mame zasa my.vela stastia a zdravicka ...

katika55
24. nov 2016

@monyg ďakujem, my už to máme za sebou. Dcérka má už 3 roky, je zdravá, krásna, nič jej nechýba... je to malý "čertík". 😉 Prajem všetko dobré a veľa zdravia