Môžem použiť 4 mesiace zmrazené MM?

brisilda
29. aug 2010

maminky zaujimalo by ma ci mozem dat malemu aj 4 mesiace zmrazene materske mlieko? potrebujem to len jednorazovo .Myslite si ze ked som ho odstriekala do sterilnej flase a hned dala zamrazit ze sa mohlo znehodnotit? mozu sa tam za 4 mesiace vytvorit nejake bakterie alebo kvasinky? moze to babatku uskodit? ja viem ze rozmrazene mliecko ma inu chut aj vonu no neviem sa rozhodnut ci radsej siahnut po mrazenom mliecku alebo umelom 😒 dakuje za kazdu odpoved

maja22
29. aug 2010

Mne v pôrodnici povedali, že teraz sa mrazí 3 mesiace, ale do 6 mesiacov ho môžem pokojne použiť. Ja som teda mlieko skladovala tých 6 mesiacov, ale tiež som ho chcela použiť len raz, odišla som na niekoľko hodín z domu, nechala mlieko, fľašu, ale nemalo to úspech, malý to mliečko vôbec nechcel, hneval sa, dožadoval sa dojčenia (chvalabohu, že existujú mobilné telefóny 😀 ), neviem, či mal problém piť z fľaše, alebo mu to rozmrazené mlieko nechutilo, to mi nepovedal... 🙂

irsina83
29. aug 2010

ja tiez malej mrazim mlieko ale z mojej skusenosti len tolko, ze mrazit by sa malo len 3 mesiace a mojej malej uz nechutilo dvojmesacne zamrazene... tak uz radsej nemrazim a davam cerstve aj ked v mrazaku mam 20 litrov... ja by som uz take stvormesacne nedavala...ale zalezi na tebe a skusit to mozes ale poriadne ho prehrej na 70 stupnov aby sa vsetko skodlive znicilo....

tess7355
29. aug 2010

Urcite mlieko mrazis uvedenym sposobom??? Cerstve odstriekane das do mrazaku? Tento postup uskladnovania nie je spravny. Teple mlieko nedavame do mrazaku! Mliecko ma najskor vychladnut na nizsiu teplotu NEUZAVRETE a az po ochladeni ho uzavrieme a dame zmrazit.
Spat k teme: ak bolo mlieko naozaj uskladnene nevhodne, radim nedavat ho po rozmrazeni dietatu. Vseobecne odporucania su - skladovat zmrzane mlieko maximalne 3mesiace, pretoze casom dochadza k degradacii tukov. Takemuto mliecku ziadny ohrev na 70 st. Celsia nepomoze. Sice ohrev vyzabija vsetky bakterie a imunoaktivne latky, ktore mrazenie prezili a su pre dieta prospesne, ale degradovane tuky ziadny ohrev neodstrani.
Nemas moznost si mliecko odsat vopred, ak uz vopred vies, kedy odides od dietata???? Alebo nemas zamrazene aj mliecko neskor odlozene?
Este ejdna poznamka mimo temu - ak aj budes v buducnosti materske mlieko rozmrazovat, tak nie na 70stCelsia, ale pomalym rozmrazovanim v chladnicke a pomalym ohrevom vo vodnom kupeli - teplota nema presiahnut hodnotu cc 37st.Celsia.
ak chces precitaj si daco aj tu: http://www.nspnz.sk/neonatal/dojcenie/odstrieka...

katarina822
30. aug 2010

ahoj popzri http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/odsava... mliecko najprv ochlad v chladnicke a max.do 24 hod.do mraznicky do 6mes.spotrebuj a to najprv na noc vyber z mrazaku do chladnicky a rano alebo do 24hod.spotrebuj pomalim ohrievanim.nedopite mliecko opatovne neohrievat.