Musí sa odsaté materské mlieko zohriať pred použitím?
Potrebujem si odsáť iba aby som mohla dať kvapôčky. Treba to zohriať?
Niekde sa píše že mlieko vydrží bez chladu 6 hodin a niekde že najlepšie skonzumovať do pol hod max
Dakujem
Materské mlieko vydrží bez chladničky (pri izbovej teplote cca 16–25 °C) približne:
až 4 hodiny – odporúčaná bezpečná doba podľa väčšiny pediatrických odporúčaní (napr. WHO, CDC),
do 6 hodín – ak je miestnosť chladnejšia a mlieko bolo odsaté za veľmi hygienických podmienok, môže byť ešte považované za bezpečné, ale toto je skôr výnimočné.
V teplom prostredí (nad 25 °C) sa odporúča použiť mlieko do 2 hodín.
Ak potrebuješ mlieko prenášať (napr. na cesty), je ideálne použiť chladnú tašku s chladiacimi vložkami, kde vydrží cca do 24 hodín
@beata_k ďakujem veľmi pekne. A ak ho nechám bez chladu, tak pri podaní ho musím ohriať? Pretože neviem teraz 🥲.. niekedy keď potlačim prsník, tak je mlieko studené, takže by som mohla dávať aj bez ohriatia, či? Nechcem mu spôsobovať ešte väčšiu bolesť bruška
Ja by som ohriala.
Ja by som ohriala.
@beata_k ďakujem. Ja som si chcela kúpiť prenosnú mini chladničku, len neviem zohnať takú mini. A potom ako by som to ohriala vonku? Mňa napadla termoska 🫣
Tak to ti neviem poradit 🙂
ved ale kvapky sa davaju v lyzicke mlieka, to nemusis odsavat do flase albeo neviem coho a nechavat stat a nebodaj riesit napr. prenosne chladnicky. Odstreknes na lyzicku a nakvapkas a das (neviem teda ake kvapky, tie co poznam sa riesia takto ak sa nekvapkaju rovno do ust :D co som uz tiez videla)
Ak beries mlieko bezne von, tak sa dava teple do termosky.. ale to zase.. kvoli kvapkam budes nosit von termosku mm? a potom co s nim? Tak sa vacsinou umele mlieko riesi, ked sa nosi tepla voda vo flasi/termoske a v davkovači potom UM, pripadne su termo obaly specialne na flase, cize drzia teplotu aj chrania pred teplom z vonku, nejaku dobu. Ak treba viac chladit dlhsie, tak sa k tomu da nieco zmrazene/zachladene.
ved ale kvapky sa davaju v lyzicke mlieka, to nemusis odsavat do flase albeo neviem coho a nechavat stat a nebodaj riesit napr. prenosne chladnicky. Odstreknes na lyzicku a nakvapkas a das (neviem teda ake kvapky, tie co poznam sa riesia takto ak sa nekvapkaju rovno do ust :D co som uz tiez videla)
Ak beries mlieko bezne von, tak sa dava teple do termosky.. ale to zase.. kvoli kvapkam budes nosit von termosku mm? a potom co s nim? Tak sa vacsinou umele mlieko riesi, ked sa nosi tepla voda vo flasi/termoske a v davkovači potom UM, pripadne su termo obaly specialne na flase, cize drzia teplotu aj chrania pred teplom z vonku, nejaku dobu. Ak treba viac chladit dlhsie, tak sa k tomu da nieco zmrazene/zachladene.
@simca06022011 to som myslela vseobecne nie kvôli kvapkám 😁 tu prenosnú chladničku. A mame také kvapky čo treba dať na lizicku ale trošku som chcela doma odsat na tie kvapky pretože niekedy mi vyleje to mlieko z lyžičky a potom zase odznova ma to nebaví tak to chcem mať pripravené keď mám ešte zalepené oči a som v tme 😂
A ak si odsajem že na von, tak sa dáva do termosky teple a potom to tiež nemá veľkú vydrž či? Ak bude ešte teplo vonku.. mohla by som to podľa teba robiť aj tak, že si zoženiem tu prenosnú chladničku alebo tašku a budem mať pripravené v termoske horúcu vodu na ohriatie? Tým pádom by vydržalo viac mlieko
Nemusíš ohrievať.
Ja dám do sáčku na odsate mlieko a v restike/kaviarni zohrejeme pod tečúcou vodou na vc alebo poprosím o teplú vodu čašníčku.

Materské mlieko vydrží bez chladničky (pri izbovej teplote cca 16–25 °C) približne:
až 4 hodiny – odporúčaná bezpečná doba podľa väčšiny pediatrických odporúčaní (napr. WHO, CDC),
do 6 hodín – ak je miestnosť chladnejšia a mlieko bolo odsaté za veľmi hygienických podmienok, môže byť ešte považované za bezpečné, ale toto je skôr výnimočné.
V teplom prostredí (nad 25 °C) sa odporúča použiť mlieko do 2 hodín.
Ak potrebuješ mlieko prenášať (napr. na cesty), je ideálne použiť chladnú tašku s chladiacimi vložkami, kde vydrží cca do 24 hodín