Musím dokrmovať 6 týždňovú dcérku?

janulienuska
2. máj 2012

Mám 6. týždňovú dcérku a casto place a dost malo spinka. Myslim si ze je hladna, aj ked pribera a stiahne obydva prsniky niekedy este pyta a neviem ci chce len dudkat alebo je hladna, mala by som dokrmovat??? Skusala som jej dat Nutrilon ale nechce mi pit z flasky vobec si ani nepotiahne a ked jej dam prsnik tak hned saje. Cez den ale papa menej a potom casto pyta tak neviem ci moze byt hladna.

xlucia
2. máj 2012

@janulienuska nemyslim ze musi byt hned hladna, asi je nervozna, a ma silny saci reflex, skus dudel. aj ked to nie je moderne, casto pomaha babo upokojit

janulienuska
autor
2. máj 2012

Nechce mi cumlik uz som skusala asi 6 druhov bojim sa aby jej nieco nechybalo

adkaa
2. máj 2012

Ahoj, je to tazke posudit takto cez net, toto treba vidiet najlepsie osobne. Bolo by dobre, ak by si kontaktovala laktacnu poradkynu zo svojho okolia, zoznam najdes tu: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... Ukaze ti, ako rozlisit kedy babatko pije a kedy uz nie, ci je spravne prisate a pod. Mozes si pozriet aj tieto videa: http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-s...
To ze chce byt babatko na prsniku casto, neznamena, ze je hned hladne, moze byt unavene a prestimulovane a potrebuje sa ukludnit, moze mu byt zima, teplo, mohlo ho nieco rozrusit. Dojcenie nie je len o krmeni ale ma mnoho, mnoho dalsich, rovnako dolezitych funkcii, ktore babatko vyuziva. Tvoja dcerka je mudra, ze flasku aj cumlik odmieta 🙂 mozu totiz ohrozit dojcenie, pokazit spravne prisatie, z dlhodobeho hladiska znizit tvorbu mlieka a toto viest k predcasnemu odstaveniu. A ak by bolo predsa len potrebne dokrmovat, da sa to robit priamo na prsniku tak, aby sa neohrozilo dojcenie (pomocou cievky) a postupne tak mozno prejst na plne dojcenie. Flasa je posledna moznost. Mlieko z nej tecie stale rovnako, zatial co z prsnikov sa tok mlieka meni-raz je rychlejsi, raz pomalsi- a babatko si tento rozdiel rychlo uvedomi. Drzim palce, verim, ze s poradkynou to hravo vyriesite 🙂

palomka
2. máj 2012

ja mam 7tyzdnoveho syna. raz denne dokrmujem a musela som ho naucit tiez na cumel lebo by bol inak stale na prsniku zaveseny. mozno ti niekedy vypije len predne mlieko a potom je skor hladna, alebo teraz v tom teple len smadna. no viem, ze moj chce zaspat proste na prsniku. nema nejake vyrazky napriklad, ze by ju to svrbelo a preto bola nepokojna?

boka79
2. máj 2012

@janulienuska

Ahoj, urcite by som nedokrmovala, kedy place?po jedle, pred?

Moja dcera, to bolo to iste...Ale som rada, ze sme to preskakali a nedokrmila som, lebo by som vsetko pokazila. Flasa je najvacsi nepriatel dojcenia, moze vyvolat strajk novorodenca. A v 6. t maju rastove spurty tie deticky, mozno aj ona ma a proste chce viac. Ved ju nechaj aj trochu dudlovat, to uvidis, ci je, alebo dudluje..
Plac moze mat vela pricin, nema reflux? To bol pripad mojej malej, bola to pricina placu, chcela stale prsnik..

Ked Ta to ukludni, moj maly - 5. t je na prsniku skoro stale, je to taky vek pravdepodobne.. Ale skus napisat na lakt. poradnu, tam su baby , napr. strapco 13, co sa vyznaju..

Mozno place prave preto, ze je koli nedostatku spanku unavena a vycerpana.

janulienuska
autor
2. máj 2012

Ona place ako kedy vacsinou ked nema pozornost, alebo ked ju dam do kocika.........radila som sa s pediatrickou a povedala mi ze nemoze byt hladna , za 6 tyzdnou mi pribrala 2kg. Asi je taka maznava dakujem za rady skusim aj tu laktacnu poradnu

janulienuska
autor
2. máj 2012

@boka79 Mne tiaz aj zaspava na prsniku ale niekedy sa jej podari zaspat aj samej mam ju nechat samu alebo je lepsie ked zaspi na prsniku???

boka79
3. máj 2012

@janulienuska

Myslim, ze ked pribrala za 6 t 2 kg, tak je to ok, neviem, ci potrebujes lakt. poradkynu.

Ja ho nechavam na prsniku, ale skusam aj inak, ale plakat ho nenecham. Skusam na rukach, v satke, v kociku.. Ale ked nejde, tak ho dam na prsnik. Neviem, ci je to spravne, ale nam totak vyhovuje, mam aj druhe dieta a nemam cas hodiny uspava a ked dieta malo spi, - hlavne take malnke, nie je to v poriadku, su potom podrazdene a placu, take malicke potrebude spanok, ako aj papanie.

lilitela
3. máj 2012

@adkaa @janulienuska Neda mi nereagovat. Ak pribera 2 kg za 6 tyzdnov hladna nie je. Teraz je strasne v mode ihned odporucat pri kazdom zapochybovani laktacnu poradkynu, vsimla som si to tu uz viackrat. Vobec nechcem spochybnovat ich vyznam, naozaj sa okrem nich nikto dojcenim nezaobera. Ale: Ja sama som ich vyuzila 3x. Vysledok: Moj stav sa nezlepsil ani po osobnych konzultaciach a dnes, moju 8 a pol mesacnu dceru okrem dojcenia krmim vyhradne lyzickou, aj tekutiny. Tiez som sa strasne vyhybala zo zaciatku flaskam a dudlom, neskor ich uz odmietala sama, hoci sme to opakovane skusali. Nie je to ziadna stranda, nalyzickovat dietatu napr. 150 ml tekutiny. A to niekolko mesiacov. Takze len tolko.

anjelicek26
3. máj 2012

@lilitela - ja som mala u dcerky to iste, flasu nikdy nemala v ustach, nie to cumel, bolo to tazke hlavne v lete nieco do nej dostat, u nas to zachranilo pitie cez slamku, skusali ste uz? Uz by to mohla zvladnut. Maly preto preventivne aj flasku s vodou, pre istotu, uz som nechcela byt v tej istej situacii, chcela som, aby aj to vedel.

@janulienuska - 6 tyzdnove babenko ma akurat rastovy spurt, vtedy pyta viacej, je umrncane uplakane, lebo velmi rastie, vyvija sa mu nervova sustava, proste maka aj ked to nevidis 😉 Pomeraj ju o tyzden a uvidis, ze bude mat o 2-3 centimetre viac. Krasne ti pribrala, podla mna nad umelym mliekom nemusis uvazovat. Prsia na ten dopyt zareaguju a o chvilu budes mat viac mliecka.

strapco13
3. máj 2012

@janulienuska sama pises, ze place ked nema pozoernosta lebo v kociku..tak malinke babo este nechce byt samo, je plne zavisle na rodicoch..nevie sa samo najest, pohybovat..potrebuje rodica. 9 mesoacov bola jedna bytost s tebou, citila ta kazdou bunkou tela, pocula tvoje srdiecko..porodom sa toto nezmeni, dieta chce byt nadalej pri matke citit ju, pocut srdiecko..pretoze tlkot matkinho srdiecka znamena pre dieta pokoj a bezpecie..ak ho nepocuje je nekludne
skus ju vela nosit..satka ergonosic /v tomto veku lepsia je satka/.. skus si pozriet stranku od @elinka27 www.nosmesa.eu je poradkynou pri noseni
tak bude dieta pri tebe a ty budes mat volne ruky pre seba domacnost, starsie dietatko /ak mas/
co sa tyka..mate prirastok nadherny, hlad urcite nie je pricina nespokojnosti
opis mi ako vyzera dojcenie, kolkrat asi dojcis do dna, ako sa sprava pred pocas a po nadojceni
pouzivas falsku, cumel, klobucik? ine tekutiny
pijes ty nejake caje s obsahom rasce, feniklu ?
pises ze cez den papa menej casto? co to znamena..ake szu cca intervakly cez den
pises ze malo spinka..ako uspavas? opis mi to
skusime prist na to co sa tvojmu drobcekovi nepaci ..mozes aj tu aj IP 😉

strapco13
3. máj 2012

@lilitela ake mas tazkosti?
skusime nieco vymysliet..ak mas zaujem ..mozes aj IP

adkaa
3. máj 2012

Laktacne poradkyne neriesia iba dostatocne pribernie, preto aj ked dobre pribera, neznamena to, ze s dojecnim je vsetko OK. Dokazu pomoct, ak je babtko placlive, ma tzv. koliky a pod. A ci je to moderne? Ak vie niekto pomoct, preco ho neodporucat? Aj za lekarom, automechanikom, instalaterom clovek ide, ak ma problem a nerozmysla ci je to moderne alebo nie. A este by som chcela napisat, co sa tyka laktacnych kriz a rastovych spurtov, babatko pije stale rovnake mnozstvo mlieka (mozno je tam odchylka par percent), ci je rocne alebo mesacne-meni sa len zlozenie mlieka. Takze tam ide skor o problem s dojcenim, ktory zacal niekde na zaciatku a az teraz sa prejavil (napr. znizeny tok mlieka a nasledny strajk babatka) a nie je to v tom, ze babatko odrazu narastie do dlzky. Takze podla mna za to nic neda, ak si poradkynu zavola, rozhodnutie je aj tak na nej, ci prijme jej rady alebo nie, laktacna ju do nicoho nutit nemoze. a s tym placom v kociku, je velmi prvdepodobne, ze malinka chce byt pri tebe, nerozmyslala si nad satkou napr.?

lilitela
3. máj 2012

@adkaa Asi mas pravdu, naozaj sa nic nestane, ak sa obrati na laktacnu poradkynu. Na druhej strane sa mi tvoja odpoved zdala velmi unahlena. Myslim, ze Janulienuska potrebovala najmä ubezpecit, ze jej male nie je hladne. Ty si jej vsak napisala rozsiahlejsiu odpoved, zameranu na neprospievanie a neistu mamicku to moze len vystresovat. Suhlasim, ze riesite aj ine veci, ale koliky a reflux by hadam vyriesila aj lekarka. Uvadzas priklad, ze clovek navstivi aj inych odbornikov. Ano, a vobec by ma nepotesilo, keby ma automechanik stresoval, ze to klopkanie pod kapotou moze byt taky a taky problem a bude ma to stat mozno aj 3000€, a nakoniec vysvitne, ze som si zabudla priklopit viecko od ostrekovacej nadrze.
Ja si vazim, ze ste tak strasne ochotne nezistne pomahat, ale menej moze byt niekedy viac. Som zrejme ojedinely pripad, ale mna rady poradkyn dostali do takeho stavu, aky nechcem uz v zivote zazit. Samozrejme, kazdy si musi sam stanovit pre seba a svoje dieta, aky vyznam ma dojcenie. A aby som nehovorila iba vseobecne: Mala som malo mlieka, dcera neprospievala. Sala dobre, prisatie bolo skontrolovane. Zacala som dodrziavat rady: ziadne dokrmovanie UM, ziaden cumel, ziadna flasa. Prikladanie cca kazdu 1 a pol hod. aj v noci. 3 tyzdne som si nastavovala budika. Vysledok: dcera schudnuta tak, ze ziaden podkozny tuk, ja totalne unavena z nedostatku spanku a vystresovana, pretoze toto polohladujuce dieta bolo neustale na prsniku, nemohla som sa ist ani vycikat. Doktorka sa na mna hnevala, co robim, hoci sama je zastankyna dojcenia. Toto bola iba prva faza problemov. Kedze som bojovala za dojcenie ako diva (a podla mna aj pod tlakom prave takychto rad), zacali sme teda prikrmovat cievkou. Kto to realne dlhodobo robil, vie ze to nie je veru vobec pohodlne a jednoduche. Zo zaciatku to slo. Po par tyzdnoch zacala dcera cievku vnimat ustami aj ocami a odmietala sa takto dalej krmit. Kazde krmenie som bojovala, ked cievku vyplula uz po 20x, skusila som znova, a to aj v noci - niekolkokrat. Zacala som si mysliet, ze asi nie je hladna. Omyl. Kedze nebola zvyknuta na flasu, museli sme lyzickovat. Hladna bola, hltala ostosest. Chvilu tolerovala aj striekacku, ale aj s tym bol po case problem. Skusala som aj slamku, detto. A toto je druha faza "problemov". Samozrejme, nie je to tragedia, a urcite z toho vyrastieme, ale vobec mi to zivot neulahcuje. Nechcem sa nikoho dotknut, ja viem, ze poradkyne, ktore mi radili, to mysleli dobre, ani vo sne ich nenapadlo, ze to moze takto skoncit. Preto si myslim, ze s tymi radami treba opatrne. Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok, ale co to tu budem pisat na 10x, aj tak by som sa k tomu asi dostala.

angellinka
3. máj 2012

@janulienuska chce byt pri mame 😉 skus ju nosit 🙂

amulienka
3. máj 2012

aj ja som mala neustale cudny pocit ze mojej mlieko nestaci. ale po kojeni mi neplakala, sama si pustila prsnik. u doktorky mi hovoria, ze pribera ako ma, takze vraj sa nemam bat ze by bola hladna. myslim, ze kym pribera, tak nie je hladna, skus mozno chce nieco ine, mozno chce po papani sa rozpravat, alebo pozerat na nieco na stene, mne tiez trvalo dlho kym som prisla na to, co chce moja a ako jej co vyhovuje, ona si sama urcuje tie ritualy 🙂

strapco13
3. máj 2012

@lilitela bola skontrolovana podjazykova uzdicka a brala si nieco na podporu dojcenia - senovka, benedkt, domperidon?
teda ak chces o tom rozpravat ...ale bolo by dobre si to prebrat..aj pre teba a aj pre mna...ucim sa stale nove u kazdej mamicky, lebo kazda sme individualita ..mozem sa ai pri tebe naucit nieco nove, co moze pomoct mamicke s podobnymi tazkostami

adkaa
3. máj 2012

@lilitela ahoj, ja nie som laktacna poradkyna 🙂 Ja viem, ze potrebovala ubezpecit, preto som jej aj ako prve napisala, ze to ze chce byt mala na prsniku, neznamena ze ma malo mlieka, ale ze chce vyuzivat aj ine funkcie dojcenia a az potom som jej iba nacrtla moznost, ako sa da dokrmovat, ze flasa nie je alternativa. Ani som nechcela viac pisat a polemizovat, co by to asi tak mohlo byt, pretoze som nechcela, aby zbytocne premyslala, ktory problem by na nu pasoval... Ale ved to je uz jedno, nemusime to tu rozoberat, sem patria odpovede na jej otazku 🙂 A ako citam, mala si to veru tazke, klobuk dolu, ktovie kolko mamiciek by toto zvladlo 🙂

minewka
3. máj 2012

@janulienuska ahoj.

KeĎže som sa 5 dní v pôrodnici dívala, ako mi decko hladuje, vzhľadom na momentálny extrém v dojčení (mlieko sa mi začalo tvoriť až 6-7 deň po pôrode, aj napriek neustálemu prikladaniu, malú som mala na izbe), tak ti opíšem plač NAOZAJ hladného dieťaťa a niektoré príznaky (len na základe mojich skúseností):

- 1 maličké močenie za 24 hodín (ovoniavala som plienku, lebo som si nebola istá, či tá škvrnka je moč)
- každodenná strata váhy (my sme sa dopracovali k 500g)
- dieťa aj napriek dobrému prisatiu odmieta sať, púšťa sa - pretože mu nič netečie. (keďže mlieko nie je)
- VKUSE A NEUSTÁLE plače, nie mrnká, ale reve, nedokáže ho utíšiť nič, ani hojdanie, spievanie, prsník (prisaje sa , saje = nič netečie, púšťa sa a zase rev)
- reve deň, noc, proste naozaj vkuse, od okamihu, ako otvorí oči

A naozaj hladné dieťa bez problémov vezme fľašu, dychtivo, okamžite. (nikdy nezabudnem na ten pohľad, keď to moje dieťa prvý krát sa konečne po 5 dňoch od pôrodu najedlo, ten údiv v tváričke, spokojnosť, OKAMŽITÝ kľud. Sala z fľaše ako divá, okamžite, v tej sekunde, ako potiahla a konečne aj niečo išlo. A do konca svojho života si budem vyčítať, že som to nechala zájsť až tak ďaleko)

Určite sama vidíš, že podľa môjho opisu, tvoje bábo NIE JE hladné, 2 kg sú perfiš prírastok na váhe, buď kľudná a pokojná, ďalej dojči, malej žiadne umelé mlieko netreba 🙂

Deti sa rastú neuveriteľne rýchlo a myslím, že tvoje bábo potrebuje len tvoju pozornosť, prítomnosť, možno pomasírovať bruško...ale celkom určite nie je hladné 🙂

lilitela
4. máj 2012

@strapco13 Odpovedam ti iba, aby som ti dala spätnu väzbu, ja uz ozaj nebudem v tejto veci nic riesit. Tiez si to totiz vycitam, podobne ako pise dolu Minewka. A druhykrat do tej istej rieky nevkrocim. Myslim, ze ja som vyskusala uz vsetko, aj co si vymenovala.

strapco13
4. máj 2012

@lilitela dakujem..vazim si ze si mi odpovedala..viem ake je tazke niekedy o tom rozpravat..preto som aj pisala , ze iba ak chces o tom rozpravat 😔

@minewka @lilitela viem ako to boli, nechcem sa vam vrtat v pocitoch, to naozaj nie..len chcem poopravit trosku myty a nespravne informacie ktre ste mali a preco ste mali tazkosti
mliecko sa tvori cca od 16 tt tehotenstva,..cize pri porode mate urcite mliecko...ale neskorym prvym prisatim /hned po porode ma byt samoprisatie/ a nedojcenim na poziadanie hned od zaciatku sa laktacia velmi pomaly rozbieha alebo je uplne pokazena ...a toto by si mali v porodnici uvedomit, a nekazit mamickam kojenie a netrapit tak mamicky a deti ..lebo ak sa nepokazi zaciatok, tak je to na dobrej ceste krasne sa dojcit, bez tazkosti..ale realita je zatial bohuzial taka, ze dojcenie pokazia uz v porodnici /myslim tym zdravotnicky personal/ a potom sa to velmi tazko opravuje,a niekedy sa to ani nepodari 😔
proste na vine je spolocnost, system ako sa pozera na dojcenie, nechape co je potrebne na dobry rozvoj laktacie
a preto je potrebna osveta a preto vam pisem tieto riadky ..aby som vam mohla pomoct predist tazkostiam v buducnosti
je mi vzdy strasne luto, ked citam tie bolestive riadky od mamiciek, ako sa trapili 😔 a potom sa strasne hanbim za svojich kolegov, ktori to zapricinili
snad sa zmeni pohlad spolocnosti na dojcenie a nase deti nebudu zazivat taketo trapenia 🙂

didulka85
4. máj 2012

@strapco13 som dost prekvapena, ze niektore porodnice dovolia mamickam flasky. Ked som porodila, tak tym co nemali mlieko, davali nutrilon v striekacke a ked aj mamicka prisla do mliecnej kuchynky s flaskou, tak ju nedovolili, ze potom sa uz dieta na prso nenauci.
Tu sa potom zeny cuduju, ze im babo nechyti pekne prso, ked ako pardnove dostane flasu. 😕

fuska
4. máj 2012

Ja som tiez mojho drobca dokrmovala v prve dni z flasky. Po tom, ako sme sa zbavili klobucikov, som s kojenim absolutne ziadne problemy nemala. Sem-tam papal aj odstriekane mliecko z flasky. Ale zrejme mam stastie na take dieta, ze si od prska neodvykol, ani ked boli tri dni cisto na flaske...

kaja73
4. máj 2012

@didulka85 k tomu dovoleniu flase-tak mne ju doslova nanutili prave sestricky-teda same nou krmili mojho syna,kym som bolo KO po cisarskom a praveze je som sa s nimi hadala, aby to nerobili-pozerali na mna ako na blazna-ved mi maly umrie od hladu-podla nich- a zltacka mu neustupi 😝
A to pred 11 rokmi ani omylom nedal ten isty personal flasku-len striekackou glukozu davali kym som bola KO po prvom cisaraku.
Teda rozdiel 11 rokov medzi porodmi-v tej istej nemocke s tym istym primarom a uplne iny pristup-smerom k horsiemu.
Flaska s mliekom sa tu stala uplne normalna a dokonca nevyhnutna.

strapco13
4. máj 2012

@didulka85 aj to je mytus..ze tie co nemaju mlieko..mlieko je od 16 tt tehotenstva..ved je nonsense aby to priroda zariadila tak, ze dieta sa narodi a nema co jest!!!!!! priroda nie je blba..zariadila to tak ze aj dieta ktore sa poponahla trosku na svet ma co jest
na ten 3-4 den co sa povazuje za "prichod" mlieka..je len extremne bolestive naliatie prsnik z nedostatocneho dojcenia a zmena zlozenia mliecka z kolostra na prechodne mliecko
tymto mytom su deti ukracovane o kolostrum ktore tak podporuje imunitu a potom ze su deti chorlave a alergie a ja neviem co este ☹

ejka11
4. máj 2012

ahoj....ja mam tiez 6. tyzdnovu dcerku a presne ten isty problem...stale je prisata na cicuske a po hodinke si uz zase hlada 🙂)) okrem materinskeho mliecka jej medzi kojenim davam pit feniklovy cajik (len trosku ani nie 50) aspon trosku oklameme zaludocek a aj travenie je po nom OK 🙂

didulka85
4. máj 2012

@strapco13 bola som blba. Dojcenie som vzdala este v tehotenstve. Takze som si ani nic nenastudovala. Keby som vedela, ze aj tie priesvitno-zlte kvapky jej stacia, tak by som nestala v rade na nutrilon.

strapco13
4. máj 2012

@didulka85 nebola si blba ..blba je spolocnost, ktora ti nedala sancu
zdravotnici ti mali povedat, ze kolostrum mas a staci to
nemali ti dat ani len moznost postavit sa do nejakeho radu
mali stat pri tebe a ukazat ti ako prilozit dieta, ako stlacit prsnik aby tvoje dieta dostalo kazdu kvapku mliecka

NIE MATKA JE NA VINE ..vinna je cela spolocnost, ktora je postavena na hlavu a odvratila sa od prirody

strapco13
4. máj 2012

@ejka11 dojcene dieta mimimalne toho polroka /kludne aj dlhsie/ nepotrebuje ziadne ine tekutiny ako materske mliecko
ale je to tvoja volba..klamat zaludok ☹

minewka
4. máj 2012

@strapco13 ahoj Strapco,

v prvom rade chcem napísať, že nie som nejakým militantným zástancom UM, aj ja si myslím, že dojčenie je prirodzené a správne, že je určite lepšie a zdravšie, ako UM (čím ale netvrdím, že UM je nezdravé)

Nechcem, aby môj príspevok teraz vyznel urážlivo, osočujúco, či znevažujúco.

Chcem napísať pár svojim myšlienok, ak budeš mať chuť, budem rada, keď k tomu niečo napíšeš.

V prvom rade (je to možno profi deformácia) - veľmi nemám rada nepresné a polopravdivé tvrdenia.

V 16 týždni sa tvorí mlieko VAČŠINE žien, ale väčšina nie sú všetky. Rovnako mi otvára "nožík vo vrecku " - "každá žena môže dojčiť" - nie každá, ale VAČŠINA.

V medicíne či biológii neexistuje niečo ako "každý pacient, každý človek, všetci" - nie sme sériová výroba a keby to tak bolo, netreba nám lekárov, len akýsi "almanach" - lebo všetci budeme mať rovnaké príznaky, rovnaké možnosti, či nemožnosti.

Chápem, že prečo to dnešná laktačná liga tvrdí a chápem, že drvivá väčšina žien nedojčila pre nesprávne informácie, nesprávnu pomoc, či nesprávny začiatok.

Ale nechápem, že niečo podobné tvrdí aj lekár.

Fakt nerozumiem, prečo je také tabu objektívne písať o fyziologických, morfologických, či endokrinných príčinách, ich príznakoch - keĎ dojčenie nie je možné vôbec, alebo mechanizmus tvorby mlieka, či na chemickej, genetickej, anatomickej stránke nie je možný.

To sa fakt vyčelenila táto skupina nešťastných žien, ktoré proste majú smolu a nikdy nedostanú tú satisfakciu, či adekvátnu pomoc (napr, hormonálnu, alebo operačnú) , aby dojčiť mohli, alebo spali s kľudným svedomím, že v danej situácii a pri dancýh laboratórnych hodnotách to proste možné nebolo?

Nerozumiem, prečo toto aj vytlačila laktačná liga pod, pre mňa totálne scestným a absurdným názorom, že oni to nemôžu preberať, lebo podporujú dojčenie a nie to, prečo nedojčiť (veĎ to k tomu tiež patrí)

Áno, je možné, že 90% ženám nijak v plnom rozvinutí laktácie (pri správnom saní, priložení, pri správnej podjazykovej uzdičke, pri častom prikladaní,atď) nevadí väčšia strata krvi pri pôrode. Ale 10% žien na to môže zareagovať práve tak, že tvorba mlieka nie je ani napriek všetkým iným priaznivým okolnostiam správna.
Vtedy by bolo namieste, upozorniť ženu na možný súvis dojčenie, strata krvi, navrhnúť nejaké opatrenie - napr, transfúziu...Každé ľudské telo reaguje na rôzne situácie individuálne.

Je predsa na lekárovi (alebo laktačná, myslela som to skôr laktačná s medicínskym vzdelaním), aby to odsledoval a dá sa to odsledovať pomerne ľahko:
- ženu pravidlene kontrolujem - som prítomný pri dojčení, zhodnotím, že priloženie je správne, sanie je správne
- ak dieťa nepriberá
- nemočí alebo močí minimálne
nechám to povedzme 2-3 dni, pretože to je priemerný čas, kedy sa laktácia u väčšiny žien rozbehne...

Ak aj napriek tomu, že všetky prirdužené mechanické veci ako sanie, priloženie, frekvencia prikaldania sú správne, a dieťa neustále chudne, dokonca už vôbec nemočí - je snáď jasné, že asi predsa len dačo nefunguje správne a že toho mlieka nie je dostatok. (močenie je nemilosrdné, pokiaľ nie je nejaká neforlogická vada u dieťaťa - nedostatok tekutín, alebo teda materského mlieka = malé alebo žiadne !!!! močenie)

Som snáď blázon, ak si myslím, že v takej situácii nie je namieste trvať na tom, že každej žene sa v 16 týždni tvorí mlieko, preto NEEXISTUJE, aby ho po pôrode nemala, lebo NEEXISTUJE, že sa zrodí tvor a príroda nezabezpečí, že sa nenaje...príroda je nemilosrdná, robí chyby, a kľudne sa to môže stať.

Napríklad vzhľadom k tomu, ako sa moje telo upravuje po vyoperovaní nádoru a štítnej žľazy (schudla som, zmiernilo sa telesné ochlpenie, upravila pleť, spravidelnila sa menštruácia) - som presvedčená, že tento nádor a jeho vlastný metabolizmus, obzvlášť nádor na endokrinnom orgáne, ktorý som v čase pôrodu už mala, negatívne ovplyvnil aj tvorbu mlieka. (aj keĎ chápem, že som mala smolu, lebo určite nie je bežné, aby ženu po pôrode posielali na usg krku, to uznávam)...

Od lekára proste čakám akúsi triezvosť, nestrannosť, aby myslel na to, že za nedojčením sa môže skrývať aj iná príčina, ako slabá informovanosť (fakt prisahám, že som išla do pôrodnice veľmi dobre informovaná, naozaj som si to svedomito študovala, veľa čítala, ako vyzerá správne priloženie, ako spoznať, že dieťa saje, prečo je dôležité často prikladať, atď)

Nie je paušálna pravda, že všetky ženy sú zle informované (aj keď súhlasím, že asi väčšina)

len proste ma neuveriteľne sklamalo, ako mi každý hustil do hlavy akúsi "laktačnú mantru" - neexistuje, že nemáte mlieko. A to aj vrátane lekárov!

Ja už ozaj neviem, aký je väčší dôkaz toho, že niečo nie je v poriadku, čo sa množstva mlieka týka, keĎ dieťa nemočí (a myslím, že množstvo močenia sa dá krásne odkontrolovať na plienkach (na oknách v pôrodnici boli sieťky - takže ani keby som chcela všetko sfalšovať, očurané plienky by sa niekde našli 😝 )

A druhá vec - čo iné môže byť príčinou, ak nedostatok mlieka, či kolostra, alebo všeobecne tekutiny - ak aj napriek správnemu priloženiu, saniu, žiaden cumel, žiadna fľaša, čerstvé novorodeniatko - po prisatí 3-4x potiahne a pustí sa s neskutočným revom a odmieta sa znovu prisať, kým sa trošku neukľudní...a tak dookola...a dookola...a dookola...až zaspí od vyčerpania a plakania (nie od nasýtenia)....