Neodporúčaju mi kojenie po pôrode. Mám kojiť aj s liekmi?

mamina321
11. okt 2017

Ahojte,
potrebujem poradiť.... Nájdu sa tu maminy ktorým neodporúčali kojit po narodení bábätka z dôvodu liečby maminy? Hneď po pôrode ste to riešili ešte v nemocnici?
Mám kĺbové ochorenie, pri prvom som si to zanedbala a teraz mi odporúčajú lekári hneď po pôrode pokračovať v biologickej liečbe (enbrel), a tým pádom nekojit, po prvé kvôli liečbe a po druhé ako záťaž pre organizmus. Ešte možnosť miesto biologickej liečby byť na Prednisone 5-10mg denne. Pri oboch sa nedoporucuje kojenie.
Je tu nejaká mamina čo kojila s Prednisonom alebo s bilogickou liečbou?

alicka850
11. okt 2017

@mamina321 ak Ti lekári nedoporučujú, určite by som nekojila. So mnou rodila mamina, čo bola na liečbe tuším nejakého reumatologického ochorenia, hned po porode dostala pre malú mlieko, ani ju neprikladali. V prípade takých liekov ako píšeš by som o kojení ani neuvažovala. Nehovoriac o tom, aké nároky predstavuje kojenie na organizmus matky.

derdia
11. okt 2017

Ono sa to neodporuca asi aj preto,alebo hlavne preto,ze to ma viac negativny vplyv na matkine zdravie,ako prospech pre dieta...takze sa netrap a radsej nekoj.Pre svoje zdravie.Lebo mlieko by to bralo asi vyzivne latky z tela,kt.potrebujes ty.

mamina321
autor
11. okt 2017

@alicka850 ďakujem moc za radu...som z toho na vážkach.... Najradšej by som pre malú urobila čo najviac, na druhej strane vždy je lepšie spokojná a zdravá mama. Pri malom som podľahla fanatizmu kojenia a bolo to až tak že boľavé opuchnuté kĺby a ja som ledva malého prebalila a obliekla a ak mi ešte náhodou kopol (čo deti kopkaju stále) do nejakého bokaveho klbiku, tak všetky hviezdičky som videla.

mamina321
autor
11. okt 2017

@derdia asi máš pravdu.... Dakujem 🙂. Len keď všade sa to na človeka valí "ty nekojit" prečo? ... Neznášam tieto otázky, resp ešte len budem neznášať.
Rozmýšľala som nad kojenim tak na 4-6t, že keby sa mi produkcia sama znižovala až úplne vymizla a to by som zvládla bez liekov.

3petka
11. okt 2017

@mamina321 sama hovoríš že ti to kojenie pri prvom spôsobovalo utrpenie. Rak načo sa trápiš. Bude tebe lepšie a aj bábätku nakoľko sa o neho bude starať mama ktorá vládze a nie lazar ktorého všetko boli. Svet sa nezrúti keď nebudeš kojiť, a na tých mudrlantov zvysoka kašli čo je ich po tom že nekojis, najbližšia rodina vie prečo a ostatných do toho nič.

lenkaam_1
11. okt 2017

Ja nerozumiem tomuto trendu...
Lekar mi povie ze neodporuca/nemala by som...a baby sa idu pytat na MK ci aj ony to dodrziavali? Naco potom rodia v nemocnici ved dajte si inzerat nech vas odrodi nejaka ina mamicka tu z MK taka co rodila a bude vediet ak to prebieha...naco mame lekarov? Nemyslim len na tento konkretny pripad ale celkovo...

alicka850
11. okt 2017

@mamina321 chapem ťa ako mama, ale ako lekár Ti radím, počúvaj, čo ti hovoria lekári 🙂 Ty sa nemusíš nikomu spovedať, prečo kojíš a prečo nekojíš. Ja osobne som jednoznačne za kojenie, lebo existujú štúdiami preukázané benefity kojenia, ale to všetko sú iba čísla- percentá, o ktoré majú kojené deti menej často to a ono...paušálne sa to nedá aplikovať, že ked budeš kojiť určite nebude choré, nebude obezne,nebude neviem aké. Preto sa tým vôbec nemusíš trápiť. Hlavné je, aby si bola v pohode Ty, zdravotne aj psychicky. Neviem aké ochorenie máš, ak si na biologickej liečbe, nebude to banalita.

mamina321
autor
11. okt 2017

@lenkaam_1 skôr som myslela či sa tu nenájde s podobným osudom mamička... Ono každý lekár si hladi toho svojho,čiže možno pri nízkych dávkach prednisonu by to šlo, veď ten užívajú často mamičky aj v tehotenstve....prípadne či nejaká nekojila s biologickou liečbou.... Najviac na zarazila tá mamila kde im v podstate vôbec nevadí kojenie s týmito liekmi.

ave17
11. okt 2017

Mamilla??? 🙂 tam aj keď si na onkoliecbe,tak im to asi nevadí🙂 Tie ženské sú tam úplne kojomatky,sekta.neodporúčajú,nekoj,malému nič chýbať nebude,a ty sa nebudeš ničiť.😉

mamina321
autor
11. okt 2017

@alicka850 Mám reumatoidnu artritídu... Bude mi určite ľúto za kojenim, je to taká intímna blízkosť dieťaťa a matky plus ďalšie benefity z kojenia. Pri prvom som bola prvé tri mesiace v pohode, nič nebolelo až potom to začalo....preto som myslela že teraz aspoň nejaký mesiac potiahnuť, narodí sa v zime na prelome decembra/januára čiže trochu ochrany materským mliekom. Samozrejme nechcem to siliť za každú cenu a hlavne sa bojim ako potom prestanem. Keby to bolo jednoduché ako u mojej kamošky, pri všetkých troch deťoch jej postupne začala klesať produkcia až okolo mesiaca dvoch nekojila vôbec...ale ak bolo mliecka veľa tak neviem ako ukončiť.

alicka850
11. okt 2017

@mamina321 mamilou sa neriaď. Mne stačilo, ako propagujú liek na rozbehnutie laktacie, ktorý sa používa v uplne inej indikácii. istý čas mal o tom super blog MUDr. Jozef Marec na SME, ale neviem, či ešte dá dohľadať. Mamilu som chvílku sledovala, ale pre mna osobne je to propagacia kojenia cez mrtvoly a ja nemam rada extremy. Ale určite sa najde aj niekto, ktor ma iný nazor :D

nelinka2009
11. okt 2017

Ahoj moja mama pouziva tuto bioliecbu. Nekojila by som. Vidim ako to mame nici organizmus... A to nehovorim o tom co to obsahuje...

montemotherone
11. okt 2017

@mamina321 ja by som buď kojila (bez liečby, napr. 3 mesiace aspoň) alebo nekojila a liečila sa. (A to ti hovorím ako stará "dojka" 😀 ktorá je za dojčenie všetkými desiatimi, čo nedávno odstavila 3,5 ročného ciciaka, a predtým 2 ročnú ciciačku 😉
Obidva druhy liečby sú dosť zaťažujúce pre teba a myslím že aj nebezpečné pre bábo (aj keď Mamila bude tvrdiť hocičo) Prednizon je predsa kortikosteroid. Svinstvo ktoré má veľa nežiadúcich účinkov.
Bábätko ťa bude potrebovať silnú, aspoň relatívne zdravú a na dlho. Takže rieš hlavne svoje zdravie. Držím palce a prajem veľa síl pri liečbe ❤

mamina321
autor
11. okt 2017

@ave17 si zlatá dakujem... Takéto povzbudzujuce slová práve potrebujem počuť.... ☹

oskvarka
11. okt 2017

@mamina321 urcite by som nekojila ak ti to lekar nedoporucil... moja segra ma ochorenie oci je na tom podobne dohodla sa s dr este na kojeni 3 mesiace po porode ale ona mohla byt este tie 3 mesiace uplne bez liekov aj ked trochu risk to bol pre jej zrak... nakoniec potiahla mozno 5 a potom uz nastupila liecbu... a teraz si na liekoch ?....
inak s tym ze ja som zase pri kojeni uzivala liek ktory mi jeden doktor neodporucal kojit tak som nechcela nastupit liecbu az o par mesiacou mi iny doktor povedal ze podla neho to nieje taky zly liek ani taka velka davka ze ho mozem pri kojeni tak som si pozistoval aj u inych doktorov ako to je do ktorej tej skupiny patri a nakoniec som ho zacala brat aj popri kojeni a problem nebol... lebo ako pises ak niektory tento liek beru aj v tehotenstve tak to mozno take zle nebude al ja niesom lekar ani lekarnik o liekoch ktore si spominala nic neviem takze to sa musis kompetentnych pytat + pociat s tym ze napirek tomu to moze tvojmu babatku nakoniec vadit a budes musiet kojit prestat ... byt na to pripravena..

mamina321
autor
11. okt 2017

@montemotherone ďakujem 😉

alicka850
11. okt 2017

@mamina321 porad sa s reumatológom, či vydržíš bez liečby dva-tri mesiace, ale ja by som to nerobila. Neviem, či kojenie dva tri mesiace stojí za to a otazka je, či nebudes mat potom problem s prechodom na UM. Moje deti obe po istom čase dojčenia odmietali UM, takže nakoniec som kojila obe dva roky. RA je važne ochorenie, nešla by som do toho byť Tebou.

lavieenrose
11. okt 2017

sama pises ze si pri prvom podlahla fanatizmu..a ten ta nejako neopusta..ked lekar povie nekojit tak nekojit a bodka...mamile nevadi kojenie s hocijakymi liekmi pre nich je hlavne kojit..ja by som verila pribalovemu letaku a nie mamile

bonovka
11. okt 2017

@mamina321 Ty by si si mala zas hladiet to svoje a uplne perfektne si to sama napisala-zdrava mama je gro pre babo..z chorej a ubolenej,ale kojacej bude mat ovela menej ako zo spokojnej,vyrovnanej,zdravej,ktora mu bude podavat UM.ano,okolo kojenia je velky boom ale ak Ti chce nebodaj niekto tvrdit,ze mas ist aj na ukor vlastneho zdravia,tak je to postavene na hlavu..netreba ist cez mrtvoly..v konecnom dosledku do toho nikoho nic,keby si hned nekojila len preto,lebo nechces... ;)

mamina321
autor
11. okt 2017

@oskvarka teraz nie som na liekoch...tie prvé mesiace by som vedela aj ja vydržať bez liekov...Max do troch..len potom sa bojím aby sme zvládli ukončenie kojenia zo strany bábätká a aj ja.

mamina321
autor
11. okt 2017

@alicka850 díki...a nevieš ako to je potom v pôrodnici? Že treba tak doniesť papier že nemôžem kojit a dajú mi od začiatku um pre bábo? A nejako zastavia tvorbu mlieka?

mamina321
autor
11. okt 2017

@bonovka @lavieenrose ste zlaté baby, ďakujem za podporu. Chcela som si to ujasniť v hlave, upratať, lebo všade sa len kojenie na mňa valí aké je dokezite, a aj tehu hormóny robia svoje. Že som teraz citlivá z toho že nebudem môcť kojit.

kacena4
11. okt 2017

@mamina321 ahojko tiez mam podobny problem a vobec by som to na tvojom mieste neriesila a pri prednisone uz vobec nie v ziadnom pripade by som drobca nezatazovala takym svinsvom. brala som ho asi pred 2mesiacmi a totalne mi to rozhodilo oranizmus ☹ a davala som sa dokopy dalsi mesiac a to som ho prala len 2 tyzdne. som tazka astmaticka kojila som na kortikoidoch aj pocas tehu ☹ dali mi na vyber bud prestanem brat lieky, alebo dietatko bude mat malo kyslika kedze ho budem mat malo aj ja.... a nasledky z toho, takze som ich brala, no boli to nesteroidne, takze sa ako tak dalo, co prednison nieje! dobrou matkou budes aj vtedy ak nebudes kojit. robila som profirodica xrokov a mala som doma asi 10tu babatiek z porodnice ktore som nekojila ale boli na umelom mliecku no boli to take iste babatka milovane a krasne ako kazde ine... dolezite je ze pre drobca robis to najlepsie co vies a v tvojom pripade to znamena, ze ho "neotravujes" svojim materskym mliekom ak to tak hnusne musim povedat, hold nie kazda matka moze kojit ak chces par dni si to uzi, ten pocit kojenia, aby si to mala spracovane sama v sebe a potom prejdi na umele mlieko a ty na lieky, lebo fungovat potrebujes reuma je svina potrebujes drobca dvihat, prenasat sklanat sa k nemu, kocik prenasat, prebalovat..... drzim ti palceky

mamina321
autor
11. okt 2017

@kacena4 ďakujem aj tebe za krásny komentár, veď to že si to musím upratať v hlave...a nastaviť sa tak že robím čo môžem...je veľa žien ktorým kojenie proste nejde a neriešia to, a ja sa trápim 😒 ale už tie pozitívne komentáre má štartujú k tomu že fakt byť dobrou matkou nezáleží od kojenia. Diki mooooc!

oskvarka
11. okt 2017

@mamina321 tak začni hneď aj prikrmovať obyčajnym mliečkom teda nejakym babatkovskym a ono to zvykne tu laktaciu trochu obmedzit dietko si na flasku zvykne tak to nebude pre neho sok aj segra to tak spravila... je to narocne ale tak neboj sa toho podla mna dnes su uz kvalitne mliecka na trhu a ked to nejde tak to nejde, ja som odkojila uz dvoch cickacou niekedy by som bola rada keby boli menej zavslaci aj ked som si to uzila a tiez sa vzdy bojim ci aj dalsie dietko bude s kojenim v pohode... niekedy sa to skratka nepodari aj ked je vsetko ok... ale detickz to budu male mudre rychlo rastuce stvory uplne rovnake ako maly cickosi uvidis... 🙂 zase ber to tak vsetko ma svoje pre aj prototi mojej segre mala prespi od 3ho mesiaca celu noc... no ako niekedy som si tak nevdacne vravela ze hned by som to brala.. to nespanie je asi najtazisa cast s toho kojenia.. aspon pre mna..
prepac za smailikov ale nejde mi odosielat bez nich komenty

erinne
11. okt 2017

Nestihla som precitat vsetky prispevky, ale ak mozem.. chapem to zmyslanie "vsetkokvolidietatu" Ale pozri sa na to z toho hladiska,ze ty musis byt v co najlepsej kondicii kvoli detom.
Radsej daj teraz flasku a o par rokov behaj s detmi na ihrisku. Ako teraz kojit so sebazaprenim a potencialne si ublizit tak,ze to pocitia aj deti.
A mamillu.. NAOZAJ neber ako doveryhodny zdroj.

bonovka
11. okt 2017

@mamina321 viem,ze je Ti to luto,ja som prvu dcerku nekojila,lebo som velmi skoro stratila mlieko a bolo mi to tiez luto,ale fakt je,ze to bolo 12 rokov vzad a vtedy este neboli psychobiomatky,ktore by z kazdej strany tlacili na maminy,aby silou-mocou kojili deti do tridsiatky..viem,ze ak sa mi teraz nepodari,tiez ma to bude strasne mrziet,ale nie som ochotna prejst vsetkym tym,cim som presla pri druhej dcerke,tiez na ukor vlastneho zdravia..a nech si vsetky biomatky trhnu.ja zas poznam take maminy,co su za kojenim besne,a pritom pokaslu v starostlivosti o dieta tolko veci,ze ich mimino je vecne nespokojne,nevyspate a umrncane,ale hlavne,ze je kojene..fakt nie je na skodu sa zamysliet nad tym,ci to kojenie ozaj stoji zato za kazdu cenu..?a k tym radam mamilly,ak nevadi teda bioliecba pri kojeni..tiez na zamyslenie,kedze kojaca mamina nesmie ani bezne lieky,aby sa nevstrebali do mlieka a nemali vplyv na babo a nie este take lieciva,ake obsahuje biologicka liecba..nie vsetko,co ma privlastok "bio a biologicky" predstavuje to,co si ludia myslia a zdaleka "bio" neznamena vzdy "zdravy a neskodny"..zial..
Nepodlahni osialu len preto,lebo niekto hra na city tym,ze ked nekojis,nie si dobra mama a nedavas babu,co mu treba..to je taka blbost ako voda v kosi..apropo..uz som to v jednej diskusii pisala a hned sa do mna biomamy pustili,ale kludne zopakujem,ze je nas takych vela-jedno dieta mam odchovane na UM,druhe kojene.to s UM ma 12 a je celkovo zdravsie ako to kojene,ktore ma teraz 9 a dlhodobo znizenu imunitu a vysoku chorobnost..ta na UM papa vsetko,ta,co bola kojena,od malinkata odmieta ovocie a zeleninu v akejkolvek forme (cize ani duzinove dzusy,ani lekvar,nic..),tzn.,ze vitaminy jedine umele..tak aku cenu malo to kojenie vyse roka?ano..bolo to pre mna pohodlnejsie,hlavne v noci,ked som nemusela vstavat zohrievat vodu a zarabat mlieko a ten pocit,ze malu nemoze nakrmit nikto iny,len ja a vlastne sa bezo mna nemohla pohnut,bol na nezaplatenie a vytvorilo sa medzi nami krasne puto..nikomu tieto plusy neberiem..ale to,co sa presadzuje najviac,je imunita kojeneho dietata a tu sme nedosiahli,nehovoriac o tom,ze je na zvazenie,aku imunitu moze poskytnut malemu dietatku mlieko,ktore obsahuje voci organizmu nie prave najsetrnejsie lieciva..asi doktori vedia,preco hovoria,co hovoria a snad ma (Ta) nechce nejaka zastankyna kojenia za kazdu cenu presviedcat,ze vie lepsie ako lekari,ake nasledky to moze mat..?a to,ze kojit tri mesiace bez liecby a potom odstavit..ak raz tu liecbu potrebujes,tak asi je tam podstatny a dost zavazny dovod ju brat pravidelne..mala som ocina na biologickej liecbe....
To,ze nebudes kojit,neznamena,ze nedoprajes babu to najlepsie,co mozes,ani to neznamena,ze nie si dobra mamina alebo ze si horsia ako tie,co dojcia a neznamena to ani,ze lubis svoje dietatko menej alebo ze si ono Teba oblubi menej,ako keby si ho kojila.❤

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamina321
autor
11. okt 2017

@oskvarka pozerám že máme obe termín v januári 🙂
Dik za povzbudivé slová, áno pozitíva pri um sú hlavné tuším ten spánok 🙂

mamina321
autor
11. okt 2017

@tanapeta čiže ešte hneď v nemocnici ste išli na UM? A mlieko sa ti ani nezačalo tvoriť či si musela nejako zastavovať? A akú dávku prednisonu si brala? Ja teda Max 10mg.