Nonstop odsávanie mlieka

13. dec 2021

Žienky, ktoré si odsavate niekoľko hodín denne, alebo stále, kto sa vám stará o domácnosť priapdne ďalšie deti počas toho? Ja si odsavam každé tri hodiny asi hodinu, čo je hrozne veľa času, a nič iné pritom nestíham, poraďte :(

lenka7875
13. dec 2021

Akú máš odsávačku? Hodina je dosť dlho na odsavaniem Babo ti mliečko z prsnika nevypije? Ja som 4 mesiace fungovala na odsavani niekolko krat za den lebo maly nechcel tahat z prsnika. Prešla som si aj laktačnou krízou a všetko sa to upravilo keď mu začali ísť zuby. Odvtedy odnieta flašku a stal sa s neho závyslák z dudky 😀

amelie2017
13. dec 2021

Ja som odsavala kazde 2-3 hod po pol hodine. Mala som strasne, strasne vela mlieka. Odsala som 300-500ml na jedno odsatie. Bolo to priserne. Nikam som nemohla ist, nic urobit. Len som prisla domov a odsavat. Isla som z domu, najprv odsat. Prechadzka alebo ihrisko len v okoli, aby slm mohla bezat domov. Domacnost stala, ani sa poriadne zahrat so starsou. Zila som len s odsavackou, psychika v prdeli. Ked mal 3 mesiace som sla s placom k dr., nech mi da tabletky na zastavenie mlieka. Nakoniec som si ich nedala, lebo som sa bala vedlajsich ucinkov. 3 tyzdne trvalo, kym som znizila tvorbu mlieka prirodzene. Tieklo mi aj usami, bolesti prsnikov, poriadne som nespala, ale znizila som na odsavanie 4 krat denne- kazdych 6 hod. Ale potom sme mali 2 tragicke udalosti v rodine a mlieko takmer odislo. Maly uz ma 5 mesiacov a este stale sa mi raz, 2 krat do tyzdna naleju a musim odsat.

squ1rrel
13. dec 2021

Kúp si výstroj a môžeš odsávat v pohybe bez obmedzenia. 1.podprsenka 2. Odsávačka na baterky
Odsavaj max 20-30 minút, jedine ze by si si chcela zvýšiť tvorbu. Vtedy odsaj 20 min, daj si 10 minútovú prestávku a Odsavaj ďalších 20 minút a to opakuj až kým sa ti tvorba nezvýši.
Využívaj časy kedy ma žena prirodzene najviac mlieka - skoro ráno.
Fľaše nemusíš za každým odsavanim umývať, po odsati fľaše s lievikmi vlož do takého plastového vrecka co sa da uzavrieť a vlož do chladnicky. Sterilizuj raz za deň.
Dbaj na dostatočný pitný režim.

squ1rrel
13. dec 2021

Ilustračný obrazok

squ1rrel
13. dec 2021
squ1rrel
13. dec 2021

A ešte jedna vec, ak odsavas hodinu, niečo bude zle, napr máš zlu odsávačku, veľkosť lievikov ti nesedí, alebo je pokazená. To bol môj prípad, používala som medelu a tam sa zvyknú tie hadičky kaziť alebo dobre nedoliehaju tým pádom som musela dlhšie makať za malo mlieka. Investovala som do lepšej značky a odvtedy išlo to ako po masle.

johankaivanka
28. dec 2021

@squ1rrel ahoj, vidim, ze mas v tomto prehlad.
Ja by som chcela zvysit tvorbu.
Pri prvom dietati som mala Avent duo a 9 mes.som odsavala. Pri druhom mam zatial len Avent na 1 prso, ale fest rozmyslam nad tou Medelou..Naozaj sa takto da zvysit tvorba?

squ1rrel
29. dec 2021

@johankaivanka odsavala som v práci dlhé mesiace (materská je tu veľmi krátka) a tieto tipy sú zahrnuté v prípravných kurzoch. Tvorbu si zvýšis tým ze zvýšis "dopyt" . Odporucaju po každom odsávani si dat 10 min pauzu a potom ešte 10 min odsat. Po niekoľkých dňoch sa ti navýši tvorba.

nafka0483
29. dec 2021

@squ1rrel Ahoj, ja odsavam 20 minut z kazdeho prsnika, cize kazde 3-4 hodiny spolu 40 minut a odsajem spolu okolo 60ml. Cize hovoris ze 20 minut, 10 pauza a este odsavat dalsich 10? Aj v pripade ze uz nic neodsajem, tak skusat "naprazdno" pumpovat?

lenka7875
29. dec 2021

@nafka0483 to odsaješ dosť málo na taku dlhu dobu odsávania. Neskušala si zvyšit produkciu napr bielou vineou?keď som mala laktačnu krízu pila som čaj himalájsky medhika to je fakt zázrak a potom som pila matyšák hroznovu vodu a aj çierny radler je dobrý na mliečko.

squ1rrel
29. dec 2021

@nafka0483 odporučila by som ti kúpiť si na obe prsia lebo z tolkeho odsávania musíš byť unavená. Malo by stačiť 20 min (obe prsia naraz) raz za 3 hodiny. Ja som odsala 60ml x 2 pri medele, nefungovala mi dobre. Potom som si kúpila odsávačku Spectra, je to hospital grade a to už bola iná káva. Odsala som 120ml x2 na jedno sedenie. Ale každému sadne iná značka a iný druh...
A ak chceš navýšiť, tak ako píšeš, 20 minút z oboch, potom si daj pauzu a potom ešte 10 minút. Možno na prvý pokus budeš mat len jeden letdown (samovoľné spustenie mlieka) a odsajes cca 15ml z kazdeho. Ale na cca tretí deň by si už mala mat produkciu vyššiu a už by si mala mat vyššiu produkciu v rámci tých pôvodných 20 min.

Ešte by som ti odporučila aspoň raz za deň priložiť dieťa k prsníku, neviem ci je to v tvojom prípade možné, ale veľmi by to pomohlo na udržanie tvorby.

A vieš čo ti pomáha na spustenie mlieka? Niektorým pomáha keď si pozerajú fotku dieťaťa, alebo ak to dieťa máš pri sebe môžeš ho držať. 🙂 Mne pomohlo piť vodu, ja som za tých 20 minút vypila liter inak sa mi nespustalo. 😊

nafka0483
29. dec 2021

@lenka7875
@squ1rrel
Pijem caj na dojcenie, beriem senovku a benedikt, pijem meltu, hroznovu stavu, snazim sa strazit prijem tekutin nech mam co najviac :(
Malu mam pri sebe, prikladam, niekedy sa prisaje a aj potaha z oboch prsnikov, ale viac odmieta a pritom je hladna este. Dokrmujem mojim odsatym ale nemam dost cize aj umelym.

lenka7875
29. dec 2021

@nafka0483 aký čaj piješ? Ja som zo začiatku pila tie porciovane z lekarne a mlieka bolo stale menej a menej. Takže za mňa vobec nepomahaju. Skus vineu nalej do pohara na vrch pohara polož vreckovku ona vybublinkuje a potom ju vypi.A skus ten sypany čaj mne už po piatich dňoch rozbehol mlieko. Malu prikladaj najviac ako sa da. Viem o čom píšeš 4 mesiace som odstriekavala a kojila. Kojenie trvalo aj hodinu maly sa odtiahol a vrieskal ze je hladny..Potom prišla fáza že zbadal prsník a vrieskal ako pavian hlavne v noci. Neboj je to len obdobie 🙂. To si vravim teraz keď malemu idu von naraz 4 zuby a nespala som už mesiac 🤦‍♀️😀.

nafka0483
29. dec 2021

@lenka7875 Caj som mala z DM pre dojciace matky, teraz nejaky bio, neviem z hlavy znacku.
Vyskusam este aj Vineu, aj viac pit aj odsavat ako si odporucala. 🙂 vdaka za rady

lenka7875
29. dec 2021

@nafka0483 ten čaj z dmky je podla mna uplne oničom. Vyskušaj dufam ze sa zadarí a bude mliečka viac.

ummimaryam
29. dec 2021

Odsavanie bolo uplne na nervy. Mala plakala, ja s nou, a som musela nehybne sediet a odsavat mlieko. Vzdala som sa a zacala som davat umele. Neuveritelna ulava.

lenka7875
29. dec 2021

@ummimaryam to verím, je to náročné na psychiku. Ja som sa naprela a nevzdala to a som rada. Z môjho malého 8 mesačného synčeka je teraz dudko maniak 😀🤦‍♀️

johankaivanka
30. dec 2021

@squ1rrel vďaka 👍 a pomáha aj odsávanie naprázdno? Lebo ja kojím. Potrebujem zvýšiť tvorbu.
Tak asi po každom kojení budem ešte odsávať aj keď naprázdno? Alebo stači napr.3-4x denne myslíš?
Pri prvej dcére som šla pekne hore s tvorbou pri pravidelnom odsávaní, ale ona už kojená nebola, cize vylucne odsavanie..Teraz pri synovi neviem aky system tomu dat..Aby som mu tam aj nejake mlieko nechala...
A snivam o Medele duo s podprsenkou, ale draha je 🤣

squ1rrel
30. dec 2021

@johankaivanka pri kojeni sa odporúča len a len prikladať dieťa na zvýšenie tvorby 😁 ale ak chceš aj odsávat, môžeš aj "naprázdno" až do prvého spustenia mlieka co ale môže trvať kľudne 10-15 minút a dáš možno 20ml x2. Môžeš opakovať po každom kojeni napr po dobu 2 dni. Ale nebudeš z toho unavená? A pozor na zápaly z príliš veľa mlieka 🙂
Ja som to robila tak ze som malu nakojila pred večerným spánkom a hneď potom som ešte išla odsat, a to fakt len jeden alebo max dva letdowns, takych 15 až 20 minút a dosť. To bolo v podstate "naprázdno".
Potom som kojila v noci a ráno. Po rannom kojeni som odišla do prace a hneď v aute som som odsavala 15 minút ale ráno som mala veľmi veľa mlieka, takže nie naprázdno. V práci som už len odsavala v 3 hodinových intervaloch.
Medelu môžeš kúpiť aj v bazáre, možno bude lacnejšia. Ak plánuješ veľa odsávat tak odporúčam hands free nech je to akákoľvek značka.

squ1rrel
30. dec 2021

@johankaivanka ozaj, ešte som si spomenula ze mozno nie všetky odsávačky majú ten mód stimulácie prsníka, to je dôležitá funkcia pri odsávani "naprázdno" a čakanie na spustenie mlieka 🙂

johankaivanka
30. dec 2021

@squ1rrel vies, u mna to je trocha horsie, caste prikladanie velmi nehrozi..lebo..ja mam neprisavnika. Akoze normalne zdrave dieta, kojene od mala. Ale lenive, spave, pre niekoho sen...pre mna az tak nie, lebo ho neviem udrzat na prsniku..v noci cicne z jedneho aj to tak max 5 minut ako slimak..potom 3 hodky spi..cize druhy prsnik je tym padom vzdy v dlhej pauze.
Strajkuje mi maly uz 2 mesiace, bojujem s nim, aby vydrzal na prse, aby vycical, co sa da..plakal, skrabal, nechcel, skryval sa...aj ho parkrat naplo, ked zistil, ze sa ide kojit...proste komedia...Nemala som tolko mlieka ako zo zaciatku a to ho vytacalo do nepricetna, ze nechcel vidiet prsnik. Tvorba klesala a klesala...az teraz sa to zacina zlepsovat...zacala som odsavat, nepravidelne, chaoticky..potrebujem v tom najst system a zrobit nejaky rezim...
Dik za rady, info..
Neviem, ci som spominala, ze 9 mesiacov som pri starsej odsavala 8x denne tak cca 750ml.. ona mi zastrajkovala a uz sa nedala kojit, tak preto. A pri nej som tak pekne odsavanim navysila tvorbu, ze v podstate rok bola na mojom mlieku. Mala som Avent duo.
Takze teraz sa ju snazim tiez takto navysit. No uvidim...

johankaivanka
30. dec 2021

@squ1rrel a vacsinou ficim len na rezime stimulacie prsnika...ten mi vyhovuje...
A u mna zapal z vela mlieka nehrozi haha 😉 vela mlieka a ja to nejde dokopy...
Ano a tu hands free by som fest brala, kvoli starsej 2,5 rocnej nebude absolutne cas na odsavanie, takze musim zvazit a nieco vhodne vymysliet ...

squ1rrel
2. jan 2022

@johankaivanka palec hore za tolku obetavosť. Väčšina žien by to už vzdala. Nech sa ti darí v novom roku 🙂

johankaivanka
2. jan 2022

@squ1rrel vdaka a aj tebe ❤