Novorodenec - problémy s kojením

lia1234
25. nov 2018

Ahojte mamicky,

prosim poradte. Mam doma 2 tyzdnove babo, dievcatko a mame problemy s kojenim. Problem je na mojej strane ako aj na strane malej. U mna, ze mam malo mlieka. Zial museli sme malu zacat dokrmovat, lebo schudla oproti tomu ako nas prepustili z nemocnice a mali sme malo pocikanych plienok. Momentalne sa snazim laktaciu rozbehnut, ze si odsavackou stahujem mliecko, dalej beriem vit., caje. Potom jej to mliecko podavam. Zavolala som si aj laktacnu poradkynu, kt. zistila, ze mala na uzdicku na spodnej aj hornej pere a odporucila uzdicky odstranit. Mala sa nevie dobre prisat. Snazim sa ju krmit 15+15 min. prsniky a potom dokrmujeme cievkou. Co je neskutocne zdlhave :( Zatial mam este manzela doma, kt. mi pomaha, ale pomalicky aj on nastupuje do prace a neviem ako to budeme riesit. Flasku jej ponukat nechceme. Kojenie nam takto trva aj hodinu. A pri predstave, ze malu budim cca kazde 2-2,5 hod. tak si vela neddychneme.

pribinak
25. nov 2018

Vsetky laktačne by len uzdicky strihali, to uz su vadné, tie zeny? Ci co?
Uzdicku daj skontrolovat pediatricke a nie nejakej lakto fanatičke.
Prikladaj si babatko najmä v noci, ked sa tvori mlieko.
Nie je dôležité kolko dlho pije mlieko, ale aby pila, vidis ako hýbe bradickou, aby babo len nezuzlalo bradavky.

mogaa
25. nov 2018

Ale neviem akú radu čakáš, keď nechceš skúsiť dokrmovanie flašou. Všetky ostatné spôsoby sú totiž zdĺhavé....Naša sa nevedela prisať(mala malé ústa na veľkú bradavku, váha 2300g). V nemocnici prvý deň nespapala nič, potom sa začalo kŕmiť striekačkou odsaté MM. Doma sa prešlo na odsaté MM podávané flašou(asi 2týždne). Nakoniec sa vyskúšali klobúčiky - začala krásne papať....Po 2-3 mesiacoch už pila MM bez klobúčikov, klasické kojenie....ono je treba vyskúšať.....kam dávaš odsaté mlieko? skús malej ponúknuť prsník - koľko vytiahne toľko vytiahne a dokŕm odsatým mlieko z flaše....Dôležitý je cumlík - treba ten najmenší pre novorodencov....Tým že bude rásť a spevnie - bude mať aj viac sily papať aj si bude lepšie vedieť zachytiť bradavku....Na poradni potom rieš uzdičku či je naozaj potrebné nastrihnutie. Teraz je dôležité aby nebola dehydrovaná(pocikané plienky) a priberala....Tvorbu mlieka podporíš prikladaním koža na kožu a častým prikladaním, rovnako ako odsávaním - platí koľko mlieka ide von toľko sa dotvorí....prípadne skús rovno vyskúšať klobúčiky...My sm pre nízku váhu museli budiť aj v noci- takže každé 2-3hodiny.....Takže mamička ktorá hodinu kojí (+dokrmovanie) by to dlhodobo nedala....dlhodobo budeš vyčerpaná aj ty aj bábo, lebo po hodine čo bude najedené ho za ďaľšiu 1-2 hodiny budeš budiť....budiť ti kázali kvôli váhe?

lia1234
autor
25. nov 2018

@pribinak Mala sa nevie prisat. Spi mi na prsiach ked ju v noci budim. Cez den tiez, ani usta nechce poriadne otvorit. Jazyk nevie vyplazit. Zajtra ideme na ORL, tak uvidime co povie odbornik. Mozno aj to, ze mala nema uzdicku a potom je problem asi inde. Uvidime.
@mogaa Odsate mlieko jej samozrejme davam, flaskou. Ako som spominala cievkovali sme ale takto sa neda fungovat dlhodobo. Budit mi kazali (pediatricka, laktacna), aby papala lebo bola dehydratovana a aby sa mi viac mlieka tvorilo. Nasa mala poporodnu hmotnost 4190g. Teraz ma skoro 2 tyzdne a vazi cca 4000g.

mogaa
25. nov 2018

Tak tam jedine počkať čo povedia na ORL, aj keď nastrihnú tak dávaj ako doteraz, sama uvidíš či papá viac alebo nie....rýchlejší spôsob ako kojenie a dokŕmenie odsatým mliekom je jedine žeby sa poriadne vedela napapať z prsníka - čo nateraz nevie....ak jej nastrihnú brazdičku , po pár dňoch si odsleduj či po napapaní zje viac(jedine váženie pred kojením a po kojení) , prípadne už nebude chcieť papať....Môžeš vyskúšať aj tie klobúčiky, sú vyrobené práve na to že deťom sa lepšie drží bradavka....

asia83
25. nov 2018

@lia1234 Bože, vy máte nervy. Chúďa dieťa. Budiť ho, nedať mu jesť... Tak máte málo mlieka, a čo? Aj ja som mala a dojčila som ju 2 roky, lebo som ju DOKRMOVALA SUNAROM!!! Za prvý mesiac pribrala 1,3 kg a spala v kuse 4 hodiny. Dieťa rastie aj v spánku, ak má z čoho. Nechápem vášmu zmýšľaniu, akoby ste nemilovali svoje dieťa...

mogaa
25. nov 2018

@lia1234 ja zase nechápem takýmto príspevkom...Autorka jasne napísala že budiť jej kázala doktorka....Deti ktoré nepriberajú alebo majú nízku hmotnosť sa MUSIA budiť na papanie...Našu museli prvé dni budiť po 2 hodinách , až ked začala priberať tak sa mala budiť po 3 hodinách(ked sa nezobudila skôr).

veronikadomanova
25. nov 2018

@lia1234 mojej malej strihali uzdicku na 3ti deň ešte v nemocnici,sama doktorka povedala že by mohla mať problém s prisatim a neskôr aj s rečou...takze tam môže byť problém...viem že dokrmovanie s cievkou je otravne ale má to svoj význam (aj my e si tým prešli) 🙂 keď už budete mať uzdicky strihnute tak najskôr nakojit a potom dokrmit odstrieknutym,prípadne um aby nebola mala hladná, keď začne riadne ťahať tak aj mlieko sa rýchlo upraví a dokrmovanie nebude treba 🙂 držím palce

mogaa
25. nov 2018

@lia1234 prepáč ten môj dotaz že nechápem takýmto príspevkom patril @asia83

emuemu
25. nov 2018

Ked budete mať mliečko, prikladajde k prsníku, ked nie, dokrmte UM, teraz sú také tie cumle na flase, cez ktoré sa mlieko ťažko nasáva, čiže podobne z prsníka, čiže malá bude zvládať aj jedno aj druhé. Tie prípravky na zlepšenie laktácie neuškodia, ale hlavné je, aby malá nebola hladná a vy vystresovaná. Ak budete v klude, laktácia sa postupne rozbehne.