Odgrgnutie a vygrcnutie mliečka v spánku

jajusa85
19. feb 2021

Ahojte kocky, idem si po dalsiu mudru radu od Vas 🙏😅. Malinka ma 6 dni, ked sa napapa malokedy si odgrgne. Je na Um. Snazime sa ju vzdy nechat aspon 10 minut na ramene, aby si pripadne odrgla alebo odgrckla. Malokedy sa jej to podari. Mam ale potom hlavne v noci z toho hrozny stres ju dat lezmo do postielky. Este v zavinovacke ju viem dat na bok, ale v tej sa mi hrozne poti. Skusame teda bez nej, avsak tak mi hlavicku otoci ako chce. Bojim sa, ze ak by odgrcla, aby sa mi nezadusila. Niekedy jej mliecko vybehne aj po pol hodine. Mate prosim nejaku radu? Dakujem 🙏🙏🙏🙏

nikpa
19. feb 2021

@jajusa85 ked sa prevrati na chrbat a začne grcat tak bude zle, na toto nie je žiadna finta. Proste ju daj do tej zavinovacky, menej ju oblec, menej kúr aby sa nepotila. Časom sa ti začne z tej zavinovacky aj tak vykopavat a ked nebude po jedle odgavat tak monitor dychu by mal byť samozrejmosťou.

lylyjana
19. feb 2021

@jajusa85 skusila by som dat pod nohy postielky knizku, nech je jedna strany postiepky vyssie a lezala by tak vo vyvysenej polohie. A predavaju aj tenke zavynovacky alebo perinky, tak by som skusila mozno to alebo jej dala len tenucke body do tej co uz mate a oprela ju na polobok postielky.

andreatytler
19. feb 2021

@jajusa85 Ak mate monitor, neboj a daj ju kludne spat na chrbatik. Moze SA stat Ze zvratky vdychne, ale to SA moze stat AJ ked Lezi na boku. Vacsinou ale zacnu kaslat a vykaslu to Bez problemov von. Ked zacne kaslat, vtedy ju otoc na bok.

katka512
19. feb 2021

Od narodenia do teraz 7mes.ma mala... mame tento vankus malu som nan polozila v perinke vzdy natocenu viac na bok

majamat
19. feb 2021

moze mat reflux, co je pomerne caste. ako baby pisu, monitor dychu treba, davat spat mierne na bok, v ziadnom priapde na chrabat a urobit atirefluxne opatrenia, 10min na odgrgnutie je malo. moja dcera s refluxom si do 6m nevedal adgrgnut,a le je potrebne,a by jej miecko trochu vytravilo, nez ju das lezat, apson 30min je vhodnejsie ju nechat vo zvysenej polohe. tiez nikdy ju nedavat rovno, mala by mat zvysenu polohu, teraz neviem, ci 30-40°uhol. napr, sa daju podlozit nohy postielky. pripadne klin pod matrac. pozor, aby na tom dobre sedel monitor dychu.

majamat
19. feb 2021

@andreatytler ked lezi na boku, je vacsia sanca, ze obsah ust vytecie a nevdychne ho. aj u dospelych, vracajucich leziacich je poloha na chrbte nevhodna, plati to pre akykolvek vek pri vracani. suvisi to s gravitaciou.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hennyinnsbruck
19. feb 2021

Ja som mala malu od narodenia len na boku.vankúš podlhovasty pri rebrinach a na boku. Bez zavinivacky. Furt som boky striedala koli hlavičke. Google a lekári vravia píšu možno niečo iné ale mne to bolo bohužiaľ proti logike mat dieťa na chrbte. Sak keď grcne to pôjde späť 🤔
A moja nikdy neodgrgla po um. Len u chlapa ale on s nou hopkal 🙈🙈🙈

zuvelyn
19. feb 2021

Aj mu sme tak boli s klinovym vankúšom a v zavinovacke na boku. Sama pediatrická nám radila v noci keď spí nedávať ani odgrgovat nech sa nezobudí, iba dať na bok. A samozrejme.monitor dychu. Narodil sa v máji a nepotil sa. Nemáte iba prekrúrene alebo je príliš naobliekana? Môj mal v zavinovacke iba bodycko/košieľku a holé nôžky prvý mesiac asi, ale mám tie poctivé hrubé nemocničné.

3petka
19. feb 2021

@jajusa85 môj syn bol taký že sa mu nedalo odgrgnut. Ak som ho skoro položila do postieľky všetko bolo von do chvilocky. Musela som ho mat nás ramene aspoň pól hodinku aby to bolo ok...

majamat
19. feb 2021

@beata_k to nebude pravda, ked som mala dceru malinku, v skupine boli asi 2 mamicky, co museli volat ryhclu, lebo sa im deti dusili, koli skrytemu refluxu. moja dcera sa tiez dusila, ale teda u nej bol hlavne problem, ze sa jej mlieko dostalo do nosa. babatko asi do 4M nevie dychat ustami, preo pri upchati nosteka sa moze dusit.

jajusa85
autor
19. feb 2021

Monitor mame samozrejme. Dobre tak klinovy vankus a na bok. Inak to nepojde

cervenaruza123
19. feb 2021

@jajusa85 Mne v porodnici kazali drzat dieta vo vyvysenej polohe aspon polhodinu. Ak neodgrgne ani tak, podlozit matrac na jednej strane, aby bola vyvysena hlavicka v spanku a polohovat na bok (ale tiez si hlavu otacala jak sa jej zachcelo). Mame aj monitor dychu. Ale ze tak mlaicke deti nie vsetky odgrguju. Casom sa naucila si pekne odgrgnut, ale napriek tomu niekedy este navyse aj grcka. Ja som preto velmi vdacna za monitor dychu.

jajusa85
autor
19. feb 2021

@cervenaruza123 hej ten mame aj my 👌

nikpa
19. feb 2021

@jajusa85 este ma napadlo, v nemocnici to tak sestricky na JISke robili aby bábätká nemuseli po jedle davat odgrgnut, dali ho na brusko na chvilu ľahnúť, vtedy ak ma co vyjst von, vyjde. Ak nie tak nevyjde a môže sa dat spať do bežnej polohy. Párkrát som to skúšala a odgrgol si ale teda my sme nemali problem s tym ze sa pretacal ked som ho dala bokom tak som sa nebala.

domak2
19. feb 2021

@majamat no mne bolo povedané že práve sa majú dávať na chrbát lebo automaticky pri vracani otocia hlavu na stranu, pokiaľ sú na boku môžu to zas vdýchnuť naspäť.

majamat
19. feb 2021

@domak2 to je divne, ked na chrbatiku hlavu aju an stranu nevdychnu to,a le ked ju na strane maju tak to vdychnu?

domak2
19. feb 2021

@majamat lebo vtedy ju nevedia otočiť do inej polohy.

majamat
19. feb 2021

@domak2 ale ved nemusia, lebo uz su v spravnej polohe. v rovnakej,a ko otocia hlavu na chrbatiku. avyse nezavisi len do polohy hlyvy,a le aj krku a hrudnika. hlava je na boku,a le zvysok dychacej sustavy je rovno.
inak dcera ked sa dusila bola na chrbatiku. na buku nikdy.

domak2
19. feb 2021

@majamat ono samozrejme že sa môže stať aj tak, ale odporucania sú pokiaľ dr nepovie inak, na chrbát kým sa nevedia same pretacat na/z brucho.
Na chrbte otocia hlavu, vygrcnu a vrátia spať už prázdne ústa. Na boku sa im môže nos do toho zaborit.

majamat
19. feb 2021

@domak2 ved ale dr hovoria, ze ma byt na boku. aj nam to povedali.
ked su na chrbte, maju prazdne usta, ale v krku tiez mozu byt zbytky a tie tam ostanu a mozu vzdychnut. trviaca sustava nei su len usta. na boku nezaboria do toho os, lebo dieta nelezi na bolku tak, ze je zaborene do podlozky. tak ani nemoze, lebo by sa zadusilo, nie zvratkami,a le podlozkou, je skor na poloboku. cize nos do toho nezabori.

domak2
19. feb 2021

@majamat stačí že sa viac prevrati a už sa nevie vrátiť naspäť. ono sa to berie statisticky, tak isto ako nie sú odporucane mantinely okolo postielky, prikrývky, čiapky na doma, hniezda na spanie, či fixovanie v nejakej polohe. To neznamená že sa niečo stane, milióny deti takto funguju

domak2
20. feb 2021

@majamat https://babetko.rodinka.sk/starame-sa/denny-rez...
Aj tu je spomínané že sa názory odborníkov rôznia a menia 🙂

andreatytler
20. feb 2021

@majamat Ja si tiez myslim ze v polohe na brusku, alebo na boku je mensia sanca na to ze vzdychne zvratky ale da sa to aj v tejto polohe... ide o to ze dietatko sa nadychne presne v tom momente kedy mu vysplechne to mliecko do ust tam ani ta gravitacia nemusi pomoct.
Tu kde zijem sa v kazdej knihe, clanku, a aj kazdy lekar radi davat spat len a len na chrbatik, bez hniezda, mantinelov, deky. Viem ze na Slovensku je to ine. Argumentuju tym ze odkedy tak radia, tak sa podstatne znizila umrtnost na syndrom nahleho umrtia dojciat.
Takze ta vyhoda z polohy na chrbatiku prevysi to riziko zo zadusenia zvratkami.

laura1607
20. feb 2021

@jajusa85 my sme mali rovnaký problém ...v pôrodnici mi poradili keď negrgne položiť na chvilinku na chrbatik a znova zobrať na rameno ... Nepamahalo to vždy ale niekedy hej ... Asi po mesiaci na grgat naučila 😊

andreatytler
20. feb 2021

@jajusa85 Ako ju davas odgrgnut?
Ja som uz pocula velmi vela roznych sposobov a mozno treba vyskusat a najdete ten spravny.
Das si dieta cez plece... doslova ako vrece zemiakov ze jeho brusko bude na tvojom ramene a hlavicka na chrbate. Tym padom sa on pri dychu moze zapriet bruskom do tvojho pleca a vytlacit vzduch von.
Drzis dieta vodorovne pritlacene k svojmu hrudniku a niekolkokrat sa hlboko predklonis tak ze dietatko pridziavas pritlacene k svojmu torzu. Dietatko sa tak dostane niekokokrat do vodorovnej a zvyslej polohy a tieto pohyby vypudia vzduchove bubliny hore. Potom ostat vo vodorovnej polohe a niekolkokrat jemne stlacit chrbatik v urovni bruska alebo poklepat.
Polozit dieta vodorovne bruskom dolu na svoje kolena a poklepavat medzi lopatkami.
Ale je mozne ze si proste neodgrgne...
Nas si odgrgol lepsie ked som necakala az po celom krmeni ale davala som aj v polke.

jajusa85
autor
20. feb 2021

@andreatytler dama si ju na rameno resp cez rameno ako pises prvu moznost. Skusim aj druhu teda 🙂 objednala som klin a budem sa modlit nech sa nauci grgat co najskor 😅

majamat
20. feb 2021

@andreatytler to je jasne,a le treba znizit pravdepodobnost, nie zvysovat.
@domak2 povladas aspon torchu anatomiu? ustna dutina je siroka a smerom do hrdla - nosohltan, hltan, hrtan, sa zuzuje, cize ked je dieta rovno,ma to ako lievik. z velkeho priestoru vtecie do maleho. ked je na boku, skus dostat z tej vlekej casti lievika do tej uzkej nieco, ked je nalezato, bez pouzitia velke sily. samozrejme tam nic nedostanes, len to vytecie von.
a akoze dieta, ked je mierne na boku sa ti len tak neotoci, ked sa vie hybat, otoci sa aj ked je na chrbte.

domak2
20. feb 2021

@majamat Ja už neviem ako povedať, že su to všeobecne odporúčania, tak asi všetci ti odborníci nepoznajú anatomiu 🤷‍♀️ . Aj tu to píše pediater https://mamaaja.sk/clanky/dieta/detsky-spanok-v...
Rovnako je tam pisane že po jedeni sa ma polohovovat, ale bavíme sa o spánku.
Nevravím, že iný nemôže mať iný názor, ani že tak deti nemôžu spať. Reagovala som len na tvoje "v žiadnom prípade na chrbat".

viikkki
20. feb 2021

Máte v postieľke vankúšiky? Opri ju o bok postieľky daj ju na bok tam sa nemá ako potom obrátiť na chrbatik