Odstavenie mlieka pri odsávaní

borina19
4. nov 2020

Ahojte, nájde sa tu mamička ktorá od narodenia nekojí len odsáva mliečko? Potrebovala by som poradiť ako mám odstaviť mliečko bez tabletiek. Mám časté zápaly a nedá sa takto fungovať. Bojím sa ísť do toho koli malinkej ako bude znášať umelé mliečko, má 9 mesiacov papa už skoro všetko, mliečko pije 3 krát denne po 180ml ale aj tak mam trocha strach. Ďakujem za rady ak sa tu niekto nájde kto by mi vedel pomôcť.

majamat
4. nov 2020

@borina19 ja som odsavala, ale moc neporadim, lebo ja som mala mlieka strasne vela a zacalo mi ubudat same. do 6m som mala aj 2l, potom do 9m 1,5l. no potom do 1r mi to islo rapidne dole na 500ml a potom za mesiac uz sotva 100ml. a do 14m som skoncila s odsavanim., uz skoro nic neslo.

borina19
autor
4. nov 2020

@majamat fuha, tak ale to krásne, ja odsavam ako kedy, niekedy tých 260ml a niekedy 200ml...odsavavam každých 6 hodín ale vždy odsajem prsníky úplne. Ty si odsavala ako často?

majamat
4. nov 2020

@borina19 nedalos a mi casto. zhruba 5x za den. kazdych 6hod, je malo. teda teraz mozno nie,a le ak si takto aj kedysi, tak to mas skoro ako 4 kojenia, co je malo. teraz teda uz to asi staci.

rachel36a
4. nov 2020

@borina19 ja som odsavala rok, nie a nie sa mlieka zbavit... Zacala som pit salviovy caj, stahovala si prsia a predlzovala intervaly medzi jednotlivymi odsavaniami..trvalo mi to skoro 3 mesiace nez som sa mlieka zbavila uplne...ale dala som to bez liekov

borina19
autor
4. nov 2020

@rachel36a ved ja tak isto, stále predlžujem a stále odsavam rovnako. Odsavala si si vždy všetko z prsníkov? Alebo len do uvoľnenia? Čiže ja by som si teraz mohla začať odsavat už po tých 7 hodinách? Neviem ako s tým zápalom aby sa mi zasa netvoril keď budem predlžovať tie intervaly.

borina19
autor
4. nov 2020

@majamat ja som si najskôr každé dve tri hodiny podľa toho ako mi píla a ako som odsala, potom som začala postupne neskôr a neskôr, ale mlieka mam viac ako na začiatku.

sono2
4. nov 2020

Keď sa chceš zbaviť mlieka vždy do uvoľnenia nikdy celé.

majamat
4. nov 2020

@borina19 intervaly zas az tak nepredlzuj, uz su dost velke, skor skus znizovat mnozstvo. postupne potroche.

andreatytler
4. nov 2020

@borina19 Ja som zacala odsavat s vacsimi casovymi rozdielmi od 6 mesiaca a vtedy aj zacalo ubudat... mysim ze prirodzene to tak slo ruka v ruke. V 9 mesiaci uz nebolo nic aj ked by som este potiahla par mesiacov.
Tym ze odsajes do uplneho vyprazdnenia stimulujes prsia na tvorbu mlieka... ak sa ti da a neurobi sa ti zapal, nechavaj nejake mliecko v prsnikoch.

rachel36a
4. nov 2020

@borina19 jaj, ano, len do uvolnenie, aby bolo stale menej a menej...ja som dokazala odsat na jedno odsavanie aj 400 ml...

borina19
autor
4. nov 2020

@andreatytler odsala som o pol8 večer a skúsila som menej nie všetko teraz som vstala a už som mala hrčku 😐 ako to mam naťahovať aby tie hračky neboli 😐 som už naozaj zúfalá

majamat
4. nov 2020

@borina19 a o kolko menej, uberaj pomaly, ak ams taketo problemy.

borina19
autor
5. nov 2020

@majamat o tej pol 8 som odsala 120ml aj o tej pol noci 120ml. Teraz by som chcela vydržať do tej šiestej rána ale neviem ci sa mi znova neurobí hrčka lebo ten prsník som mi ustupuje zápal tak ešte trocha boli a neviem ci je naliaty alebo skor z toho zápalu ešte 😐

andreatytler
5. nov 2020

@borina19 Neviem ci je to dobry napad ale bolo by mozne odsat ten bolavy prsnik kompletne a ten zdravy len ciastocne? A potom za par dni, ked sa prelieci, skusis zase nechat trochu mliecka aj tam. Nie som expert.. neviem ci taketo odstavenie najskor jedneho prsnika a potom druheho je vobec mozne.
Ja ked som mala hrcky, tak mi laktacna poradila robit prsnikovu gymnastiku na uvolnenie tej hrcky. Chytis prsnik do ruky a pomaly nim pohybujes hore dole, doprava, dolava alebo kruzis... Ta hrcka sa tak trochu uvolni a hadam sa to lahsie vylieci.
No ak to mas naozaj taketo tazke, mozno predsa len bude treba lieky.

borina19
autor
5. nov 2020

@andreatytler ja neviem ci potom sa nezačne v tom zapálenom prsníku robiť veľa mlieka, neviem vôbec co by bolo dobre. Ďakujem, to cvičenie skúsim ak by sa to samo uvoľnilo tak by som tie intervaly nechala 6 hodinové.

majamat
5. nov 2020

@borina19 a bezne kolko odsavas? kolkosi ubrala z toho co si povodne odsavala?

borina19
autor
5. nov 2020

@majamat bežné mávam tak 260 niekedy len 200 ako kedy...ubrala som na 140 z oboch

majamat
5. nov 2020

@borina19 no tak tu je problem, ak mas take problemy, ako mas, uberaj menej, ubrala si prakticky aj viac ako polovicu. keby nemas take problemy, mozno by to nevadilo, no ty musis na to asi pomaly a postupne.

andreatytler
5. nov 2020

@borina19 suhlasim s @majamat. Treba uberat pomalsie aj ked takym pomalym tempom ti moze trvat aj 2 mesiace kym sa mlieka zbavis. Bud to, alebo, skus poziadat o tie lieky.

borina19
autor
5. nov 2020

@andreatytler baby ďakujem, poskusam už teda. V utorok idem na kontrolu tak sa popýtam doktora co by bolo lepšie. Je možné aby pri odstavovani bolela krčná chrbtica, pri lopatkach?... Sa mi tak zdá ze mi z toho začína hrabať, ako som začala menej odsavat, ako keby mi to ide do hlavy. Je to možné?

andreatytler
5. nov 2020

@borina19 Ja mam hrozne problemy s krcnou chrbicou odkedy sa maly narodil a pred tym nikdy. Podla mna urcite k tomu pridaly aj tie hodiny odsavania. Ja som totiz musela vela na tu odsavacku pozerat, podsuvat si prso pod ten lievik. No a samozrejme potom uspavanie a nosenie na rukach.
Ale mna to bolelo uplne hore, tam kde sa krk spaja s hlavou.
Tvoja bolest v okoli lopatiek moze byt z toho ze mas stres. V okoli lopatiek mna tak boli, ked som koli niecomu vela stuhnuta.

majamat
5. nov 2020

@andreatytler aj aj mavam take bolesti,a le mala som to uz ako mlada a slobodna, a niekedy je to uplne hrozne, je mi z tho na vracanie. ked uzijem leiky, tak ich vyvracam. preto musim uzit skor, nez sa to rozbehne.

andreatytler
5. nov 2020

@majamat Ktore bolesti mas? V okoli lopatiek alebo tam kde sa krk spaja s hlavou?

borina19
autor
5. nov 2020

@andreatytler ja mam skôr v okolí lopatiek, občas mi to vráža aj hore 😥 myslíte si že mi už úplne hrabe keď si už aj hrčky nahmatavam? 😥 Nahmatala som si takú malú bodku 🤦‍♂️

andreatytler
5. nov 2020

@borina19 Hrcky na chrbte? Ak ano, tak to mas podla mna s tych stuhnutych svalov. Ja to mam presne tak. Muz mi potom tie hrcky masiruje a niekedy pomoze.

borina19
autor
6. nov 2020

@andreatytler nie, ja myslím v prsníku 😐

andreatytler
6. nov 2020

@borina19 Ja som mala prsia plne hrciek, tak neviem... moze to byt zacinajuci upchaty mliekovod a potom sa ti spravy ta klasicka guca.
Vyskusaj, sleduj sa a uvidis. V momente ked sa ti zacne robit hrca, urob si tu prsnikovu gymnastiku a odsaj mliecko z prsnika aby sa ta hrca uvolnila.

majamat
6. nov 2020

@andreatytler ja mavamprave hore medzi krkom a hlavou. akoze niekedy aj inde, ale najviac na tom mieste.

andreatytler
6. nov 2020

@majamat Ak nam autorka dovoli malu odbocku, rada by som sa opytala ci to aj nejako riesis alebo len tie lieky na bolest? Mne to niekedy sposobuje bolesti hlavy a hlavne zatial nic nezabralo. Skusila som masaz, natahovanie, obklady.
Mna to boli hlavne ked hlavou hybem. A mam to len na pravej strane. Pred par tyzdnami som sa pristihla ako drzim hlavu trosku naklonenu dolava ked ju potrebujem zaklonit, aby som sa vyhla bolesti. Taketo kompenzovanie ma vydesilo, lebo tym sa to vsetko este viac zhorci. Bola som na Rtg ale okrem maleho opotrebovania, co je normalne s vekom, nic nenasli.

majamat
6. nov 2020

@andreatytler ja som to kedysi psomenula reumatologovi a poslala ma na rtg. a tiez tam nijak vyrazne zmeny neboli. zial nie vsetky tkaniva vidno na rtg.
toto je pomerne casty problem, kamoska si zaplatila MRI a nakoniec mala vyskocene platnicky, jej sestru an to operovali, moja mam to ma roky a tusim obcas aj sestra.

takze len liekmi to riesim, su obdobia, ked ma to boli castejsie a aj cinnosti, ktore to viac vyvolavaju, cez sezonu jazdim na bicykli a to mam hlavu dost zalomenu, preto sa mis tava, ze am to v tomto obdobi boli viac. no vseobecne aj na jesen am to viac bolieva.

z liekov, nie vzdy my na 100% zaberie Ibalgin, ale po opakovani davky vacsinou ano. dolezite je, dat si tbl skor ako sa to naplno rozbehne. cim horsia bolest, tym horsie lieky zaberaju, ja mavam tu krcnu chrbticu stuhnutu, niekedy napr, an koci sichty a pridem domov, v klude sa posadim na gauc, uvolnim sa zlepsi sa to. inokedy citim riadny tlak v tej casti, taku az trosku ostrejsiu bolest a vtedy viem, ze to musim riesit leikmi, uz sa mi stalo, ze to vecer nevyzeralo zle a v noci som sa zobudila na riadnu bolest a pocit na vracanie. v takom pripade je riziko, ze moj zaludok lieky na bolest nezvladne a yvracam ich. preto radsej skor,a ko neskoro.