Papanie a kakanie 10 týždňovej dcéry

seriska
28. mar 2012

ahojte,volam sa jana - 33 rokov,mam 10 tyzdnovu dcerku .chcela by som sa s vami poradit ohladom dojcenia a priberania mojho babatka na vahe.
porodna vaha mojej dcerky bola 3850 g, 52 cm,v poradni po 4 tyzdnoch boli jej miery: 4390g,56 cm,v 7 tyzdni mala miery: 5070g a 60 cm.vsetko bolo ok...ale presne ked dovrsila 2 mesiace,sa zo dna na den zmenilo jej papanie a aj kakanie.Pred tym pekne papala,(stale kojim),kakala 2 x do tyzdna,zrazu zacala kakat do kazdej plienky,pri kazdom kojeni.zda sa mi to skor,ako keby ju prehanalo,stolica je zlta,nikedy ma trosku zeleneho ...ale zapacha po mlieku,nezda sa, ze by bola zla,ale preco sa toto stalo? vidim,ze mi nejak nepribera,vazila som ju tento tyzden doma-ukazalo mi:5400g...takto uz fungujeme 12 den,co i len ju zacnem kojit automaticky kaka,uz ju na kojenie ani nebudim,nechavam aby sa vzbudila sama,aby som jej nazatazila brusko...su dni ze papa 6 krat zaden a miniem 9 plienok.Doktorka mi dala pre nu brobiotika BioGaia,ale nevidim nejaku zmenu.Davala som jej aj ryzovy odvar,taktiez nic.Ma niektora z vas takuto skusenost?Ze od narodenia kakalo babo 2-3 krat do tyzdna a zrazu kaka aj 10 kart za den,z jedneho dna na druhy?Pediatricka stale vravi,ze je to normalne...ale ja uz neviem ci mam kojit,ci mam dobre mlieko,ci ju mam pri takomto stave kojit castejsie,ale menej casto...uz neviem zrazu nic ☹ ...a tiez mi zacina robit take nieco,ze po kakani uz nechce dalej papat ☹ ....prosim mozete mi odpisat ...dcerka sa inak nejavi,ze by ju nieco trapilo,ale ja vidim ze nepribrala tak pekne ako doteraz.dakuje vam

mimzy123
28. mar 2012

a máš dosť mlieka, lebo keď je zelená stolica tak môže byť hladná, koľkokrát za deň ju kojíš?

seriska
autor
28. mar 2012

no doteraz som ju kojila kazde 3 hod,7 az 8 krat za den...ale teraz za tieto posledne dni,ju nechavam nech si pyta sama,tzn ze niekedy spinka aj 5 hod v kuse a jedno kojenie tym padom vynecham...vobec neviem ako mam pokracovat,ale ked ju chcem kojit kazde 3 hod,niekedy spapa velmi malo a aj to malo vykaka....nechapem co sa mohlo stat ? 😒

tanyas
31. mar 2012

@seriska ahoj, v prvom rade to chce aby si ty bola kľudná. Keď sa mi narodila dcéra mali sme v pôrodnici "školenie" s primárom pediatrie. Povedal jednu veľmi múdru vec, ktorou som sa radila pri dcérke a neskôr aj pri synovi. Povedal: " Z lekárskeho a vedeckého hľadiska by ste mali svoje deti kojiť alebo ak nemôžete kŕmiť každé 2-3 hodiny. No tak ako každé dieťa inak vyzerá, váži a meria má aj iné potreby a preto by sme sa mali riadiť hlavne nimi. Takže ak vášmu dieťaťu bude stačiť kojenie každých 5-6 hodín, tak ho nenúťte jesť častejšie a taktiež ho kvôli kŕmeniu nebuďte, veď ako by sa vám páčilo keby vás zobudili aby ste sa najedli, len preto, že je obed."

Dcéra má 10 rokov a kojila som ju 2,5 roka. Synček má 2 roky a stále kojím. Síce už je to len také prikrmovanie k bežnej strave, ale niekedy mi cez deň bez toho nezaspí a v jeho veku mi tie 2-3 hodiny, keď spinká prídu ako raj na zemi, kedy si môžem aj ja na chvíľu vydýchnuť. Čo sa týka kakania, tak ak malá neplače, nebolí ju bruško a nie je nervozna alebo inak podráždená, tak by som si starosti nerobila. Ja, ak sa mi niečo nezdá, tak hlavne sledujem správanie mojich detí, ak sú spokojné, šťastné a veselé, tak je všetko v poriadku.

anjelicek26
1. apr 2012

@seriska - no nic moc sa nestalo, ale na kojenie ju bud - najneskor po 4 hodinach. Keby som to ja nechala na malom, tak od narodenia papa kazdych 6 hodin... a to pri tych 50ml co vtedy pil hranicilo s dehydrataciou (mlieka som vylievala kopu do vylevky - jemu stacilo hodne menej). Sleduj ake ma pocikane plienky, ci je to dost. Lebo po 5 hodinach je teda malo na kojenca.. A zelena stolica nie je hladova @mimzy123 Zelena stolica je z predneho mlieka, ked dieta vysaje len predne mlieko a nedostane sa ku kalorickejsiemu zadnemu - teda je prilis kratko na prsniku. Ak dieta vidis, ze to robi, odsaj aspon 40-60ml pred kojenim a daj jej napit z prsnika az potom, nech vytiahne to, z coho sa viac pribera. Ak bude hladna potom, daj jej druhy prsnik - uhasit smäd prednym mliekom. Ale budes mat istotu, ze to zadne uz v tom momente vypila. Nijako tym neobmedzis produkciu mliecka, skor stupne vdaka tomu odsavaniu.

anjelicek26
1. apr 2012

@seriska - robila jej doky vyter ci len tak od buka do buka odporuca probiotika? Ja nie som velmi zastanca v tychto veci, hlavne pri detoch pod jeden rok je traviaci trakt prilis kratky, aby mohli pozitivne zaucinkovat - lebo ich vykaka dieta do par hodin. Takze efekt nulovy a doky si zhrabne bonus od predajcu... Urcite ziadaj vyter z ritky, staci doniest pokakanu plienku, kludne to moze byt nejaka pliaga.

Na druhej strane mne sa tak u dcerky hlasili zuby (inak mi kakavala 1x za 12 dni hehe - extrem opacny), potom kakala casto, vysli jej presne v 4 mesiacoch...

feb13
28. sep 2012

@seriska Ahoj, vidim ze je to starsia tema, neviem ako ste nakoniec dopadli. Ja by som chcela dodat len to, ze u dojcenych deti moze byt stolica velmi roznoroda - co sa tyka frekvencie, farby aj konzistencie... moj prvy syn skoro do pol roka kakal po kazdom dojceni, aj v noci, bol to des. 😅 Druhy spociatku tiez, no niekedy asi ku koncu sestonedelia zo dna na den vynechal 2 dni a odvtedy kaka kazdych 3-5 dni. Tiez som bola z toho trochu vydesena, ale ked som videla ze je spokojny tak som to prestala riesit. Teraz ma 4 mesiace a v poslednom case kaka niekedy aj 2-3x za den a niekedy par dni vobec nie. Toto vsetko je uplne v norme. Moja skusenost je, ze ak je stolica castejsia tak ze redsia, bledsia, mozno s kuskami ako prazenicka. Pri nizsej frekvencii vyprazdnovania zas je viacej zahustena, az ako krupicova kasa, aj tmavsia. Predsa je v crevach dlhsi cas a tym sa z nej vstrebe viac vody. Kojit som kojila oboch na poziadanie, priblizne rovnako kazde 1,5-2-2,5 hodiny, dlhsie moc nevydrzia... ale starsi v prvych tyzdnoch spaval poobede aj 6-7 hodin a nebudila som ho (hlavne v zime...) a potom si pytal castejsie aby dobehol vypadok. Mladsi zas v tom prvom obdobi si pytal aj kazdu pol hodiny (bolo horuce leto). Zazila som aj zelenu stolicu, sltu so zelenym aj celu zelenu ako spenat, trvalo to par tyzdnov a potom sa to upravilo. Nebolo to pitim len predneho mlieka, ani chorobou, ani mojou stravou... Toto vsetko su rozne variacie na normalny stav.!!! Kazde dieta metabolizuje materske mlieko inak a aj u toho isteho dietata sa to moze casom menit, ako sa jeho traviaci system vyvija. Ak je dieta spokojne a pribera (to co hore uvadzas je podla mna slusne priberanie), netreba to riesit.