Prechod z fľaše na prsník
Už som zúfalá, prosím, napíšte mi, že sa to niekomu z vás podarilo…
Mám druhé dieťatko. S prvým bol kojenie boj, mal zdravotne problémy, prvé dva týždne pil moje MM z fľaše. Slabo priberal (100g týždenne), 3 mesiace som ho vážila pred a po kojení a občas dostal cievku. Teraz na dva roky a koji sa stále.
Pri druhom dieťati som si povedala, žiadne cumle, zavinovačky, fľaše, isla som do toho s tým, že keď sa nám podarilo vybojovať synove kojenie, s dcérkou to pôjde. Dopredu som bola v kontakte s laktacnou, prišla za mnou do pôrodnice na druhý deň po pôrode…
Rodila som veľmi chorá, s ATB, po pôrode som bola ešte mesiac chorá na ATB a nevládala. Obe deti sa mi kojili naraz tandemovo, len v noci muž vstával a dával cievku, lebo som bola stále na pokraji vyčerpania.
Problém nastal asi po mesiaci, keď malú začalo veľmi oblievať bruško a zhoršil sa jej reflux. Z jej 100g týždenne týždeň stagnovala na váhe a potom začala slabo priberať. Reflux ma taký silný, že už mesiac priberá s dokrmovanim 50-60g tyzdenne. Je hypotonicka, cvičíme vojtovku, na gastro nám povedali, že reflux nie je patologicky a musíme vydržať.
A tu sa začína nás problém, dcérka začala 3 týždne dozadu odmietať na niektoré kojenia prsník, tak som jej kojenia nahrádzala cievkami, keď tak slabo priberala. Aktuálne je na fľaši, lebo keby nemala tu, nepriberie snad ani gram. Zakaždým ju prikladám, zakaždým sa prisaje, ale buď sa odsáva alebo po čase aj tak musím dokrmit fľašou. Normálne kojenia ako pred tým mávame 2-3 za 24 hod.
Ja sa s tým neviem vyrovnať, nie sme ešte s dcérkou v stave, že jej môžem fľašu zrušiť. Cievku na prsníku odmieta, keď ma také bolesti z refluxu, nevie sa na ten prsník prisat tak, aby som jej tu cievku dala.
Prosím vás, napíšte mi, že to ešte nie je stratené a napriek tomu, že teraz je to takto, je možné vrátiť sa ešte na prsník… viem, že v prvom rade je zdravie, že musí priberať, ale napriek tomu sa šialene trápim zakaždým, keď jej dávam fľašku ☹️
Naozaj obdivujem co vsetko su ochotne zeny urobit pre kojenie. Ja by som to vzdala a to mam 4 odkojene deti. Chvala Bohu ze neboli porblemy. Naozaj robis vsetko mozne aj nemozne aby si dietatko kojila.Neber to ako tvoje zlyhanie - naizaj robis vsetko pre to. Mozno len vymenit cumel na flasi aby to slo tazsie ako z prsnika. Mozno blba otazka- nemoze vadit dietatku kojenie starsieho dietatka? Nikdy som tandemove kojenie nepraktizovala- kojis najprv babo a potom starsieho( "co ostane" ci naopak?). Mozno by pomohlo pripustit ze ak to nepojde bude len flasa- mozno tlacis "moc na pilu" a vytvaras nechtiac stres a nervozitu ked sa pokusate o prisatie a babatku sa to nepaci. Drzim ti palce- nech to zvladnete tak aby ste boli vsetci traja spokojn😊
Ahoj. Moja dcéra bola na fľaši prvé dva mesiace života. Nepila umelé, celý čas som odsávala a skúšala pravidelne prikladať, len sa nevedela prisať. Potom sa ako dvojmesačná zo dňa na deň prisala, fľaša letela do koša a dojčila sa do 3 rokov. Nič nie je stratené, držím palce. Bolo to brutálne ťažké obdobie, ale som rada, že som vydržala. Hoci chápem každú ženu, ktorá radšej dojčenie ukončí, nebola to sranda.
@frantisska dakujem pekne za tvoju skúsenosť aj povzbudivé slova. Padlo mi to veľmi dobre. Mňa najviac trápi, že pred tým to išlo a teraz nie. Dávam jej moje odsate MM, mám ho veľmi veľa… len teda sa neviem vyhnúť spomienkam, ako sa ešte pred mesiacom bez problémov kojila. A ani porovnávaniu, aké to bolo v jej veku so synom, ako sa kojil, ako zaspaval na prsníku, ako sme sa túlili… strašne mi je to luto… ty si deti medzi sebou neporovnávala?
Ahoj.. ja som odsavala asi 8 mesiacov, proste jeden zo synov bol vrlmi naviazaný na fľašu. Keď už bol väčší asi 6-7 mesiac a bol hladný po prechádzke automaticky sa vedel prisat aj sám od seba , rovnako tak zaspavam… avšak v 12 mesiaci sa odstavil úplne sám. Druhý nechcel fľašu ani za nič aj keď prvý mesiac tiež som prikrmovala, potom sme išli na dlhsiu cestu autom a tam nastal zlom že už nechcel fľašu ani vidieť. Možno skús toto dlhsiu trasu kde bude dieťa nútene nakojit sa a zároveň sa ukľudní
Ja som sa pri oboch synoch snažila robiť aj nemožne, aby boli výlučne kojeni
Žiaľ ani pri jednom sa mi to nepodarilo, a to som pri druhom teda mala skúsenosti až až a všetko nastudovane, keď prišla k nám laktačná pri druhom synovi domov, tak mi nemala čo poradiť 😀 u mňa bol problém nedostatok mlieka a nepodarilo sa mi ho navýšiť vôbec
Obaja synovia ako cez kopirák sa kojili 4 mesiace, potom zacali odmietať prsník (teda dovtedy tiež odmietali ale ako tak sa darilo kojit)
Potom som u oboch ešte odsávala mlieko do 8 mesiacov
Proste nie vždy to vyjde
Aj mňa to trapilo, prvé dva mesiace strašne
Ale robis veľa pre kojenie, držím palce nech sa to podarí
A ak nie, tak aby si sa s tým vedela rychlo vyrovnať
Na kojeni nestoji svet, aj keď sama viem, že matke po pôrode sa to tak niekedy zdá 💪🏻
Ešte stále kojíš tandemovo? S tým by som sekla a orientovala sa len na malú.. zo začiatku to bolo aj u nás náročné na prse každých 15 minút a pod ku večeru bola už prestimulovaná nechcela sa mi prisať stále s tým máme problém tak to robím tak, že ju najskôr krvopotne uspím a keď sa začne v polospánku mechriť tak sa prisaje a naje sa
@silvia765 ach ja by som tak chcela aby aj dcéra začala na prse zaspávať a mala to ako upokojenie. Skvele vedieť, že u vás to fungovalo aj neskôr, bodajby aj u nás. Vyskúšam iste, čo si písala, možno to pomôže. Ako prosím ta vyzeralo to odstavenie? Podľa teba je dobrý signál, že mala je stále najprv na tom prse a potom až dám fľašu? Skúšam teraz už aj cez cievku na prsníku, tak vypije tiež normálne dokrm… tak možno fľašu postupne úplne zrušíme.
@angeli121212 kojím tandemovo, ale teda už každého zvlášť. Čiže najprv ide dcéra a až potom syn. Syna som už teraz dosť obmedzila, keď sme prišli z pôrodnice, prvý mesiac sa kojili hala-bála a paradoxne priberala najlepšie. Teraz ako som syna obmedzila, už aj tvorba začala klesať.
@any3108 dakujem ti veľmi pekne, aj, že ma chápeš. Ako si sa s tým vyrovnala ty? Ja stále dúfam, analyzujem, čo zlepšiť… viem si predstaviť tvoji frustráciu a rada by som mala tvoj nadhľad.a tvorbu si navyšovala ako? Ja som dnes začala s benediktom a senovkou. Ešte mesiac dozadu som po kojení odsala aj 200ml… teraz to fakt kleslo, možno aj to bude problém
Však ty máš z toho normálne stres. Cítiť to z toho ako píšeš. Keby že sa tak mám trápiť, tak dávam UM a a dojcim len ako prídavok.
Mám 3 deti. Prvé som dojčila 9mes. - s odsávanim lebo nechcelo priamo. Druhé 7 mes.priame dojčenie potom plne UM Tretie 6 mes. - to som dokrmovala dva alebo tri prvé mesiace UM fľaškou, lebo jej nestačilo pol na pol s dojčením..proste nerieš to až tak striktne. Keď treba dokrmovat, dokrmuj. Dieťa o nič nepríde a ani ty nebude preto horšou matkou.
@lenkakravcova to si úplne vystihla. A keď to je cítiť aj z písania… strašne mi na tom záleží. Ale budem musieť prestať tlačiť na pílu. Možno paradoxne sa to potom rozbehne. Len ako zvoľniť?
Skús sa s tým menej stresovať. Fakt ono to nič nezmení keď budeš vystresovaná tak to bude ešte horšie. Normálne dokrmuj fľaškou. Alebo to ber tak že fľaška je gro a len obohacuje s dieťa svojim mliekom s vitamínmi (takže bude plne nájdené a zároveň mu dáš aj tie vitamíny a veci na imunitu) - a ako píšeš možno práve vtedy keď to prestanes tak hrotit tak sa to rozbehne. 🙂 možno to chce týždeň, dva tri.
A staršie dieťa by som úplne odstavila na fľašku. Ak má viac než rok (čo určite má) tak je to záťaž len pre teba, aj keď si to možno neuvedomujes.
Dojcenie je aj v hlave. Chce to klud 🙂
No ja som syna pred pôrodom odstavila.lebo som mala pri ňom problémy s kojením a vedela som, že to môže zas nastať tak som sa chcela naplno sústrediť na dcérku a teda ja som napr rozbehla kojenie tak, že som malú nonstop prikladala aj každých 10-15 minút tie začiatky boli náročné... A potom som vždy počas aj po kojení pila veľa tekutín a aj odsávala a dokrmovala keď tak odsatým ale dokrmovala som len na večer nech si pospí alebo keď som videla, že už je velmi nervózna a nechce byť na prse
Máš dobrý signál že chce prso, s prvým to bolo trápenie pokial sa prisal vravím trvalomto niekoľko mesiacov a odstavil sa jedného dna sám proste normálne ukázal fľašu a už sa nechcel prisat, druhý bol teda zas problém odstaviť 😂😂😂😂 dva roky som ho kojila a teda týždeň to bol riadny boj
Ja som skúšala fakt takmer všetko, odsávala som kaDe 2 hodiny po každom kojeni, senovka a Benedikt má stali 80e mesačne 😀čaje, vinea, kontakt koža na kožu, spanie s bábätkom, formovanie cievkou
Pripomeň si, že oveľa viac ako materské mlieko potrebuje tvoje dieťa pokojnú mamu
A to som ja nebola prvé mesiace
Ako presli tie 4 mesiace a ja som si povedala že sa už nebudeme trápiť a začala som odsavať, tak mi normálne padol kameň zo srdca
Ako sa ti dari ? Je to u vás lepšie ?
Dojcenie je aj v hlave. Chce to klud 🙂
@lenkakravcova
@maryetta
Zienky dakujem vám, normálne som na vaše slova myslela, keď som kojila. A pomáhalo mi to sa uvoľniť, lebo už som bola taka zacyklená, že som si to ani neuvedomovala, ako som na to kojenie tlačila a isla do každého rázu s nátlakom. A pomohlo 🙂 samozrejme aj čas a aj cvičenie s bábätkom, ale už týždeň máme fľašu len na večer, ale aj to odstránujeme 🙂 a priberat začala krásne, tak nám prosím držte palce 🙂
No ja som syna pred pôrodom odstavila.lebo som mala pri ňom problémy s kojením a vedela som, že to môže zas nastať tak som sa chcela naplno sústrediť na dcérku a teda ja som napr rozbehla kojenie tak, že som malú nonstop prikladala aj každých 10-15 minút tie začiatky boli náročné... A potom som vždy počas aj po kojení pila veľa tekutín a aj odsávala a dokrmovala keď tak odsatým ale dokrmovala som len na večer nech si pospí alebo keď som videla, že už je velmi nervózna a nechce byť na prse
@angeli121212 tento istý režim mám aj na… veľa piť, veľa som odsavala (už mala vypije 150-180, tak už teraz nie, ale kým pila 60, tak áno…). Prikladať som prikladala, ale tým, že ma silný reflux a koliky, väčšinou keď zacítila mlieko, ju to ešte viac nahnevalo, preto som nevedela, ako z toho von. A veľakrát ešte teraz mi je to luto, syn sa na prsníku upokojoval a vedel na ňom byt aj hodiny, dcéra sa nakoji a nechce ho ďalej ani vidieť. Na to upokojenie na prsníku ešte stále čakám. Snad teda príde.
Mne paradoxne zachránilo toto kojenie ešte stále kojenie staršieho dieťaťa, vďaka nemu som si udržala mlieko. Teraz už sa zasa koja 2-3x denne naraz - syn aj dolu hlavou, dcéra na vankúši.
A obdivujem ta, že si dokázala odstaviť staršie dieťa, ja som toto nezvládla, bolo by mi to strašne luto. Určite dingo spravila lepšie 🙏🏻
Ja som skúšala fakt takmer všetko, odsávala som kaDe 2 hodiny po každom kojeni, senovka a Benedikt má stali 80e mesačne 😀čaje, vinea, kontakt koža na kožu, spanie s bábätkom, formovanie cievkou
Pripomeň si, že oveľa viac ako materské mlieko potrebuje tvoje dieťa pokojnú mamu
A to som ja nebola prvé mesiace
Ako presli tie 4 mesiace a ja som si povedala že sa už nebudeme trápiť a začala som odsavať, tak mi normálne padol kameň zo srdca
Ako sa ti dari ? Je to u vás lepšie ?
@any3108 toto ako keby som seba čítala, aj ja som stále len odsavala. Po každom kojení. Proste masaker, lebo aj trápenie s kojenim a ešte aj odsávanie a sterilizivanie… ja som už mala takú krízu krátko potom, čo som sem písala a volala s laktacnou, že končím a ideme na UM a ona, že dajte tomu ešte 3 dni, že si je istá, že dcéra sa rozbehne… a tak aj bolo.
Už nedokrmujem, mala sa len koji - okrem úplného ukladania na spanok, to jej dávam fľašu, ale sama neviem, či ju potrebuje, chcem postupne vyskúšať bez fľaše.
Samozrejme, sú lepšie aj horšie dni. Vážim ju pred a po jedení, aby som mala istotu, že vypila dosť, sú dni, kedy vypije 180, ale aj dni, kedy len 80. Priberá ale krásne. No ale cvičím s ňou 4x denne poctivo vojtovku a pred každým dojčením orofacialnu stimuláciu 7 opakovaní 🙈
Len teda je to náročné, lebo máme ešte 2rocne dieťa, ktoré nechcem, aby skodovalo, tak je to väčšinou o hubu, ale zas asi to tak mamy majú normálne… len si musím aj ja zvyknúť ❤️
Maminy všetkým vám chcem aj takto hromadne poďakovať za pomoc a slova podpory a aj vaše skúsenosti, veľakrát som si ich opakovala, že nie som sama v tom, čo zažívam a naozaj mi to pomohlo.
Chápem ťa.. ono i tak si musíš sama nájsť čo pomôže resp. Asi si už našla čomu som rada ☺️ moja dcéra na prse hundre doslova a tiež syn sa viac upokojoval na prse ako dcérka.. no ja som syna odstavila lebo sme mali ísť na IVF a tam sa beru lieky na ktoré nemôžeš piť. Nakoniec sme na IVF neboli lebo malá sa podarila ani neviem ako prirodzene ☺️ ale teda ja som videla, že už je čas odstaviť lebo syn sa mi začal v noci viac budiť na prsník.. inak odstavenie bolo úplne v pohode išla som na to postupne pekne som redukovala počet kojení a ešte pred spánkom som nahradila prsník za fľašku s mliekom, ktorú si medzičasom syn už tiež zrušil a aktuálne si len vycucká čistú vodu pred spaním a je ok.. ja som syna veľmi rada kojila len som vedela, že začiatok.s malou bude náročný a chcela som si to čo najviac uľahčiť aby som necítila ten záväzok aj voči malému.
Inak ono je to naozaj hlavne o psychike resp. V dosť veľkej miere
To sa dobre cita 😉 na vsetko sa pripravit ako-tak vieme. Ale dojčenie je ozaj náročne.
Nech vam to ide takto dobre co najdlhsie. A nech mate z dojcenia radost obaja.

Nuž, neviem čo na toto povedať. Moje druhé a tretie dieťa sa narodili a kojili od prvého dňa dva roky bez problémov. Ale s prvým to bol boj. Bolelo to neskutočne, trápili sme sa, a potom presne prestal priberať, schudol! A naša dr stále iba prikladať prikladať. Kazdy týždeň sme sa chodili vážiť. A potom som natrafila na jednu úžasnú laktacnu, ktorá mi skúšala pomôcť s cievkou. Ale ja keď som videla, že on to umelé potrebuje a že odomna nevypije takmer nič, tak som to vzdala, a ona má ešte aj v tomto podporila a pochopila, že nie je za extrémy. Veľmi som sa trápila až kým mi jedna kamarátka nepovedala, že som urobila pre neho viac ako mama čo koji bez problémov. A toto chcem povedať tebe. Proste na toto vymysleli umelé mlieko aby dieťa nezomrelo od hladu. Kebyže žijeme v dobe keď umelé nebolo a nejde mi kojenie tak sa bojim. Ja som bola laktacnymi poradkyňami poucena, že umelé je takmer jed. Si úžasná mama hocijako ju kŕmis. Si úžasná lebo si sa hneď nevzdala. Ale ona viac ako prsník potrebuje sa najesť. Aj materské mlieko sa dá nahradiť aj chvíle blízkosti sa dajú nahradiť. Mama s fľaškou, alebo aj s cumlom je pre dieťa užitočnejšia ako unavená, utrápená večne vystresovaná mama.