icon

Problémy s dojčením novorodenca

ankare
18. júl 2015

Mam 11 dnoveho synceka a dojčenie je drina. Od zaciatku som dojcila syna cez klobuciky, lebo som mala doranane bradavky a pravu bradavku dosť plochu. Po prichode z porodnice som dostala zápal prsnikov s horuckami, liecim sa ATB. Prsniky sú plne mlieka, no mlieko nevyteka. Maly je prisaty aj hodinu, no stale hladny. Dakedy mi tecie aspon po kvapkach, potom sa maly rozculuje, lebo mu uz nic netecie. A najviac ma štve, ze hodinu sa trapim a aj tak hovno z toho a musim ho dokrmit. Hodinu kojim, hodina klud, hodinu kojim,... Uz som z toho dost zufala... Posledne 2 dni ale papa bez klobucikov, uz to dovolil Dr, kvôli zapalu som nemohla. Najviac mlieka mam rano a doobeda, potom zase malo tecie. Myslite si, ze ked doberiem ATB a zapal prejde, upravi sa to? Dakedy ma to uz ozaj nebavi, celé dni len umyvam bradavky pred a po kojeni a cele hodiny ss hrbim nad malym a zbytocne. Normalne som rada, ze v noci sa ako tak vyspim, kedze mu davam UM. Neviem si ani predstaviť absolvovat tuto torturu ešte aj v noci, to by uz bolo na kolaps.

miciluci
20. júl 2015

@ankare ahoj.zo zaciatku je to velmi narocne,pretoze si velmi vycerpana z porodu atd.no najviac mlieka sa prave v prsiach tvori v noci,cize ja by som prikladala najma v noci aby sa ti neznizovala postupne tvorba mliecka.
ak chces kojit,skus si zadovazit senovku rimsku a benedikt lekarsky(tablety)mne to poriadne rozbehlo mliekotvorbu a samozreme ze som kojila nonstop.to je zozaciatku normalne,babo mam malilinky zaludok,vypije na jedenkrat malicko a zachvilku je opat hladne🙂postupne sa intervaly medzi kojeniami budu predlzovat tak nejako prirodzene.
ja som zozaciatku ani na zachod a do sprchy nestihala co som stale kojila,presla som si aj krvavymi bradavkami,aj zapalmi,aj kopce slz som preplakala.no casom sa vsetko pekne rozbehlo a ide to doteraz(maly ma o mesiac dva roky)
takze moja rada,ak si rozhodnuta kojit,tak musis zatat zuby a vydrzat a hlavne vyhod UM,lebo aj ked to zo zaciatku tak nebude vyzerat,postupne ti bude klesat mnozstvo mlieka,ak budes dokrmovat.
prikladaj babo co najviac,no takisto je dolezite aby aj tahalo mlieko a nielen cuckalo cicik.ak to nevies rozpoznat,citaj mamila.sk,je tam kopec fotiek,videi,pripadne volaj na pomoc laktacnu poradkynu.
prajem vsetko dobre ci budes kojit alebo prejdes na um,hlavne nech je babo zdrave a mamina spokojna 🙂

egiginka
20. júl 2015

@sardinka333 , ono ti ide! ( teda vacsine zien), len musis vediet ako a zavolat si laktacnu, ked vies, ze to je zle, ked zena robi veci opacne pre uspesne dojcenie ( lebo nevie, nemyslela som naschval),. plus podpora ziadna, plus zle prisatie, plus nema ani sajnu o prirodnych tabletkach na zvysenie, rak jasne, ze to je nocna mora a nespokojne dieta, nespokojna matka..... staci si nieco nastudovat o dojceni, ak to nejde pozvat si za tych 10e laktacnu a trochu chciet, zdvihnut si tvorbu, vyliecit popraskane bradavky a hned to pojde, popripade zo zaciatku : cievkou, lyzickou, striekackou nech aj to umele dat, nech je dieta spokojnejsie a potom nadojcit.... a, hned bude to prijemne!!! A diwta jak raketa bude priberat....

esterba
20. júl 2015

@ankare vies co, nech si teraz o mne mysli, kto chce, co chce 🙂 : ak si ujasnis, ako piše sardinka, že naozaj kojit chces, ked ti bude najblizsie spat, chod si spravit salku caju na kojenie a hlavne zjedz nieco co mas velmi rada (vys... sa, prosim ta, na to, ci sa to pri kojeni odporuca/neodporuca - citrusy/cokolada/kapusta/kava, vsetko jedno, s vynimkou alkoholu) a daj si horuci kupel. Potom si s malym v klude lahni do postele a ponukni mu prsnik v lahu. A skus nemysliet na to, ci mlieko tecie alebo netecie. Hladkaj dieta a to ti pomoze spustit mlieko - vylucuje sa oxytocin.

lauricka
20. júl 2015

@ankare Uz ma 11 dni a este stale ste nezavolali laktacnu poradkynu? Necakajte na zazraky a nevzdavajte to. Poradte sa s nou, kontakty na nete su. Vychytate chyby, vsetko sa upravi, len pokracujte. Urcite to nie su dovody na ukoncenie dojcenia. Dojcenie stoji za to. A inak, novorodenec sa kludne moze dojcit aj kazdu hodinu, to je individualne, take male babo sa dojci na poziadanie a nestopuje sa mu ani cas na prsniku. Dolezite je, ci prospieva/pribera po tyzdnoch...Skuste mamila.sk napriklad.

govinda
20. júl 2015

@lauricka uz bola na navsteve laktacna poradkyna @ankare to uz spominala, ze jej ukazala a poradila a napriek tomu jej netecie mliecko.
@ankare, aku mas odsavacku? Rucnu ci elektricku? Mne pomohla az elektricka. Pri dojceni skusaj akoby stlacat a "posuvat" mliecko smerom ku bradavke. Dojcis cez klobucik? Mne cez klobucik mliecko netieklo, tak klobucik siel prec a napriek dorananym a krvavym bradavkam som malu dojcila bez. Prve 2-3 tyzdne trvalo malej niekedy az 15-20 minut, kym sa mala prisala tak, ze jej mliecko zacalo tiect.

ankare
autor
21. júl 2015

, teraz vyzera, ze mliecko tecie, maly bol vyse hodiny na prsnikoch a nejedoval sa, teraz sa odpojil a vyzera byt spokojny, ziadne pästicky v puse. Uvidime počas dna.

okataivana
21. júl 2015

Huraaaa

timikaj1
21. júl 2015

Len tak ďalej! 🙂

ankare
autor
21. júl 2015

Baby, zlate ste velmi, velmi dakujem za podporu, teraz je to uz len na mne, ci to rozbehnem, ja verim, ze dobre bude.

esterba
21. júl 2015

@ankare drz sa a hlavne oddychuj v kazdej moznej chvili.

ankare
autor
21. júl 2015

A maly, napodiv, pekne prospieva. Ked sa narodil mal 3780g, v nemocnici schudol na 3440g a na 13. den zivota mal 3920g. UM ma raz za den pritom, ked ma vecer kriza chyti a nic netecie. Vsetko by bolo okej, keby od hladu neplakaval po kojeni, to je pre mna to najhorsie.

esterba
21. júl 2015

@ankare vies, on vobec nemusi plakat od hladu, aj ked ma pasticky v ustach a pod. To može mat vela pricin. Može byt unaveny zo satia, co by bolo len prirodzene, je to dost makacka (raz som skusala pit z flasky avent natural a to bola riadna drina). Može ho aj boliet brusko, co je tiez normalne. Časom ho tieto problemy prejdu. Inak, moja mala maly zaludok. Mne to povedali v porodnici, tak som sa potom nestresovala, že malo vypila aj preto, že som vedela, že sa jej tam vela nezmesti. Chcem tym len povedat, že mnozstvo vypiteho mlieka zavisi od mnozstva faktorov a jedine, na com zalezi je, ci nebude chudnut.

ankare
autor
21. júl 2015

Ja si myslim, ze to je od hladu,lebo to mlieko slabo tecie neskor. A ked mu nasledne UM, saje odusu a hltavo a hned je v narkoze a spokojne spinka...

esterba
21. júl 2015

@ankare potom sa musi naucit lepsie sat, ale to zvladne casom. To je ako sport, chce to vela trenovat, svalstvo zosilnie.

lauricka
21. júl 2015

@ankare laktacnu este konzultuj aj priebezne, ja radim vydrzat a uvidis, ze neolutujes. Mala som to na zaciatku podobne. Mozno ani neplace od hladu. Tiez som veceer dala UM parkrat. Teraz ma pol roka a uz UM davno nepozname.

eveenka
21. júl 2015

@ankare to je normalne mne sa mala vecer rozculuje ze jej tecie 😀 lebo ona sa chce len ukludnit a zaspat a chcela by prazdne prso 🙂 a hlavne dieta pouziva na sanie z prsa uplne ine svaly ako pri sani z flase, z prsa sa narobi a riadne ked jej chytim cielko uplne spotene to iste bolo pri prvej a to hustejsie "zadne" mliecko si musi vytiahnut to mu nepotecie bez sania 🙂 nic sa neboj len koj ono ako deti rastu tak aj silneju a dokazu si casom aj viac vytiahnut...dolezite na mliekotvorbu je prvych 6tt drzim palce a este ak mozem poradit velmi dobry na spriechodnenie mliekovodov a uvolnenie mliecka je sojovy lecitin ja som mala granulovany vyskusaj 🙂 😉

eveenka
21. júl 2015

@ankare a ked je na prsu vies posudit ci pije ci prehlta? Ma pauzu v brade? Pocujes to prehltanie? Co ti vlastne povedala laktacna? Pilo babatko? Ale ked pribera tak musi pit a z toho nutrilonu raz za den tolko asi nepribera. Inak niektorym zenam nejde odsat mlieko no neznamana to ze ho tam nemas. Ja ked som bola v 1,5 roku s maloz v nemocke mala sa mi jeden den nemohla poriadne prisat bo mala oviazanu hlavicku a moc stiahnute tak som musela rucne odstriekat bo sa mi robili hrce vyse hodinu obe prsa a odstriekala som 100ml z oboch a hrce stale no viac mi uz neslo, ked dali malej obvazy dole vsetky hrce vytahala - takze dieta si vytiahne 🙂

ankare
autor
21. júl 2015

Väčšinou dudle, ale aj prehlta dakedy. Laktacna mi poradila homeopatika a vydrzat... Maly si aj podriemka, aj potaha, snad aj to syte mliecko sa k nemu dostáva.

sharlotta
21. júl 2015

@ankare a ste si ista, ze ste volali poradkynu z mamily? Pretoze tie homeopatika neodporucaju...

lucik159
21. júl 2015

Ahoj . Ja som mala podobný problém prsia som mala prné ale netieklo mlieko ani odsavačkou ani mala nevytiahla ani odstrekávat potom sa skúšala nahýnať padlo pár kvapiek sa zase nič ... Myslela som si že mi prsia strelia. Bradavky som mala totalne krvavé... No hrôza nakoniec som začala brať probiotika aby sa mi prestalo tvoriť mmlieko. ž som mavala aj zimnice....no hrôza

ankare
autor
21. júl 2015

@lucik159 no konecne podobny pripad ako ja.

timikaj1
22. júl 2015

@ankare Ako sa darí?

ankare
autor
22. júl 2015

Kojim stále, akurat kazdy den pride okolo osmej kriza a mlieko žiadne, tak raz som nútena spraviť UM. Sranda, ze mlieko po vytlaceni kvapne, ale malemu nejde nic, ani do odsavackym

timikaj1
22. júl 2015

Tak sa len držkajte a vytrvajte 🙂 držím palce 🙂

ankare
autor
23. júl 2015

Baby, od zajtra uzivam More Milk Plus. Ked zistim, ze zabralo, mam to prestat uzivat?

ankare
autor
23. júl 2015

A mam to zacat brat aj napriek tomu, ze vcera sme to zvladli aj bez UM? Ak by sa mi to uz konecne takto ustalilo, mam ich predsa uzivat?

timikaj1
23. júl 2015

Ahoj, v prvom rade gratulujem,že ste to včera zvládli bez UM 🙂 určite by som začala užívať More Milk Plus, ako som pozerala dávkovanie , tak nemusíš užívať stále, Ja by som začala s tou najvyššou dávkou aspon 3-4dni keďže píšu , že tvorba mliečka sa zvyšuje už po 24-48 hod. A potom by som ešte dávala nižšiu dávku zase pár dní, podľa toho ako sa bude tvoriť mliečko a postupne znižovať dávku kým prestaneš úplne.,, A zase , keď sa Tibude tvoriť menej môžeš znovu nasadit tbl....Pozorne si prečítaj leták! P.S.radím Ti ako farmaceutická laborantka(dlhoročná práca v lekárni, aby si sa nebála 🙂 ) a drž sa toho dávkovania podľa hmotnosti...

amelie123
23. júl 2015

@ankare mala som presne tento problem. ploche bradavky, klobuciky, bola som strasne zufala. raz slo potom neslo, potom sa nevedela prisat. katastrofa. plakala som, stvalo ma ze som zlyhavala... skusila som laktacnu a dodnes tvrdim ze nebyt jej tak to asi vzdam. mala bude mat dva roky v septembri a stale kojim. vdaka laktacnej. prisla ku mne a nechala ma vsetko jej vysvetlit. bola u mna hodinu a vsetko sa zmenilo🙂 som jej neskutocne vdacna🙂 mimochodom laktacnej stacili dve minuty aby mi uklazala ako spravne drzat malu a ako sa ma prisat🙂

ankare
autor
23. júl 2015

@timikaj1 super, dakujem. A nenarobim si sarapatu, ked budem mat mlieka vela? Ked ho bude nadbytok?

timikaj1
23. júl 2015

🙂 to si nemyslím , že by sa Ti tak radikálne zvýšila tvorba mliečka, keď je ho teraz pomenej... Osobnú skúsenosť s užívaním tohto prípravku nemám, ale myslím , že aspoň to prvotné dávkovanie treba dodržať a potom si to už prisposobíš podľa toho ako sa bude mliečko tvoriť a ako bude malý stíhať piť..Ak sa Ti bude zdať, že budete v takom štádiu s papaním, že netreba už užívať tak pomaly znižuj dávku a potom uvidíš , či sa tá tvorba mliečka udrží, ale to by mala , keď bude malý piť a aj Ty budeš pokojnejšia ,že je mliečka dosť a zabehnete si svoju každodennú rutinu 🙂 Nadbytok mlieka by si mať nemala, lebo mlieka sa tvorí toľko koľko treba pre malé... Ja som si pri prvej dcérke narobila nadprodukciu mlieka s používaním odsávačky, takže aj s odsávaním opatrne, ak bude malému stačiť tak zbytočne neodsávaj, keď sa ti pekne rozbehne tvorba mliečka už je to zbytočné...potom daj vedieť ako tbl. zabrali 😉 Držkajte sa 🙂