icon

Problémy s dojčením v nemocnici

liliblacky
3. mar 2025

Zienky, isto ste si niektorá s tým presli. Som v pôrodnici s novorodencom, snažím sa dojčiť ale nejde to :/ Jednak je syn lenivý a moc sa mu ťahať nechce (skôr tak zuzle), a jednak ja mám malo mlieka (aj keď kolostrum sa už spustilo, no mám tukové prsia a malo mliečnych zliaz), sme tu len 2 dni. No je to katastrofa, lebo ja ho priložím, on sa nacucne ale v podstate sa len hra, potom druhé prso a potom samozrejme plače lebo je hladný… Uz druha noc bola čistá katastrofa, nespala som nič :/ Sestrička z novorodeneckeho mi fakt pomáhala, aj prikladať ale on ako keby si nevedel nič vysat (keď mi stlačila prsník tak niečo vyšlo). Tak mu priniesla materské mlieko v striekačke, ale tiež bol problém, nechcel si to potahat ani cez prst, musela mu to strieknut.. potom zaspal asi na 2 hodiny a jasne, že sa zobudil znova a opäť ten istý problém… z prsnikov nič, dali mi aj odsavacku, nevyšlo nič… Tak zase mlieko od nich cez striekacku, nechala mi už aj nutrilon, ak by som potrebovala dokrmit, lebo že materské dávajú len prvých 24 hodín… každý že “len prikladať”, lenže ja nemôžem byt 24 hodín hore a akonáhle ho dám z prsníka preč tak plače lebo je hladný… rovnaký problém bol pri dcére, v nemocnici som nespala nič, doma som skúšala aj laktacnu a všetko a po 2 týždňoch sme presli na cisto UM… ako to mám vyriešiť tu v nemocnici? Aby som aspoň tie 2-3 hodiny spala aj ja, kým spi drobec :/ Ďakujem za nápady!

lenkakravcova
3. mar 2025

@petamich to ale nemusí takto byť. Syn priberal normalne veľmi dobre a žltačku mal ako som písala ešte v pol roku. V nemocnici som potom musela dávať UM (rovnaké množstvo ako píl) a o týždni bola žltačka preč. Okrem toho som si istá že mlieka materského píl ešte viac než UM, lebo pri ňom som dávala aj materské fľaškou (mlieko som si odsavala, a mala som ho dosť - darovala som aj do nemocnice).

oblecenie99
3. mar 2025

@liliblacky Ja som nedávala. Jednak som nemala vtedy čo, v nemocnici ponúkali len UM a ja som vlastne nemala, ozaj že nič, a doma som odmietala tieto experimenty, že striekačka a cievka, či pohárik. Áno, ukázala to laktačná, ale ja som do toho nechcela ísť.. mne to neprišlo o nic prirodzenejsie, ako fľaša, a videla som, že dieťa nespolupracuje, plakalo, bolo hladné, a aj keď som bola v takom hormonálnom deliriu, vyhodnotila som to tak, že dieťa musím nakŕmiť. Neskôr sme riešili torticolis, on mal aj reálne bolesti svalov, preto nevedel tu hlavičku poriadne vytočiť, denne cvičiť viackrát a ešte ten plač kvôli hladu a vycitky... Ale mne to kojenie v nemocnici nikto neukázal, ani ako kojiť po akútnej sekcii, aj keď som prosila a pekne. Hodili mi dieťa ako štena, povedali prikladať, prikladať, prikladať a to bolo všetko. Potom sa mi podarilo trafiť sa do mamily a laktačná od nich na to tiež išla štýlom, ktorý mne nevyhovoval: namiesto rád o technike a spol., prišli rady typu nahá ležať v posteli kontakt koža na kožu, nič nerobiť, nevariť.. boli sme dvaja s muzom, on musel chodiť do práce, Covid a lockdowny, čiže žiadna pomoc, tak ser na domácnosť a lezkaj si v posteli.. alebo že ho mám nakŕmiť tak, že do poldecaku dám mlieko, bábätko opriem chrbatikom k sebe, budem.pritom drepovať! a popritom skúšať ho nakrmit cez pohárik. Detto tá cievka, prišlo mi to ako nonsens. Odsávanie manuálne nie, kúp si elektrickú, mám si kúpiť materské mlieko od inej ženy (absolútne mi to bolo proti srsti, proste od cudzej osoby NIE, ja nekupujeme takto z cudzej domácej kuchyne ani zákusky, nie že materské mlieko), doplnky Benedikt a senovka a vrchol bol ten liek "costi", tam mi už aj stúpol tlak, samozrejme reči o Tom, že nebudeme mať dobrý vzťah a iné. Manžel ju dobre že nevyhodil vtedy a ja som to už po tomto zážitku naozaj že nechala tak.

Pediater tlačil do kojenia a večne výčitky, moja matka na diaľku komentovala, že tyram dieťa, keď mu nedám UM, no proste každý mal za potrebu do toho rozprávať a komentovať, ale na konci dňa som bola vždy ja tá zlá, hoc jak som sa snažila a chcela to urobiť tak, aby to bolo dobre. Teraz už na to idem ináč, ale tak treba mať aj tu predošlú skúsenosť, aby som už vedela, ako si určiť hranice.

Ak sa ti mlieko nespustí doma, nezufaj, nič sa nestane. Máme už aj iné možnosti. Veď s tým už skúsenosť máš.

kiki68
3. mar 2025

Ja by som prikladala cez den, skusit stimulovat bradicku atd. Ked to nejde, dat UM, kojenie nie je nejake, ze nutnost. Mam kamosku,co tiez takto kojila a viac UM a potom sa to nejako zmenilo a koji uz 3 roky. Ako nerob si z toho hlavu, vyspi sa. Tiez kontroloval niekto uzdicku a ci je vsetko v ustach ok?

oblecenie99
3. mar 2025

A nie, nemusí sa stať, že aj keď vydržíš, tak to pôjde, možno nepôjde. Možno áno, možno nie. Nebude to tvoja chyba. Aj mne to hovorili všetci, pôjde to, nevzdávaj sa. Nešlo to. Je na to x dôvodov, ale nebude to tvoja chyba. A vieš čo, môžeš to aj kľudne vzdať. Prečo by si nemohla, koho čo do toho? Ja som to po čase urobila. Chcela som byť konečne matkou, nie chodiacou zombie a uzlík nervov v jednom, čo sa trápi jak kôň, berie ohľad na stravu, pije čaje a hltá doplnky, prikladá, potom odsáva, potom sterilizuje odsávačku aj fľaše, a pripravuje po nociach i tak UM, a nespí a ako bonus počúva výčitky: nestačí, nestačí, nestačí. Keď mi po čase ešte aj sestrička u gynekológa (lebo každého zaujíma, čo robíš s prsiami) mi vycitavo povedala, že ona to poznaaaaa, ona mladšie vypiplala takto striekačkou, celý rok len striekačkou do nej kvapkala mliečko,.lebo fľaša je smrt, tak som jej povedala, že tak keď mala toľko voľného času alebo rada trápila samu seba a dieťa cca rok, dobre jej, ja som si zvolila inú cestu.

Mala som kamošku, ktorá rodila pár mesiacov predo mnou, tak okrem reči typu "ani mačky sa nikto nepýta" ma vedela perfektne zdeptat, že prikladám malo, či zle, musím vydržať, a pod. No a ajhľa, druhé nekojila. Prvé dlho, druhé sa nerozkojilo vôbec. No a teraz čo? No nič, dala UM a snáď sa naučila uz byť ticho, keď treba.

Ja ti naozaj prajem, aby to šlo. Ženy ti tu napísali povzbudzujuce vety, čiže naozaj nič nie je stratené, môže to byť doma úplne super. Ja ti napíšem z iného uhla pohľadu, lebo viem, že hormónmi rozbitá unavená žena to môže vnímať inak, že aj keby to nešlo, a to je jedno, z akého dôvodu, aj vtedy bude úplne všetko v poriadku. Nie si slabá, nie si ani malo sa snažiaca, si len matka, ktorá reaguje na potreby svojho dieťaťa, a určite to vyriešiš dobre. Nie sme v stredoveku, kedy musíš zháňať dojky, či prevárať kravské, nič nie je stratené. Len ty sa daj do kľudu. Doma to už bude dobre, či tak, alebo onak, ale bude to v poriadku.

liliblacky
autor
3. mar 2025

@oblecenie99 toto ako keby si opísala moje prvé trápenie s kojenim.. 🙏 len ja som ako blbá skúšala aj tie cievky, aj neviem čo všetko (a tiež tie reči ako bude dieťa pomaly hlupe lebo nebolo kojene atd).. potom mi z toho naskočila podľa mna až depresia (lebo do toho muž dostal covid, takze som ostala na všetko sama, on na 2 týždne v inej izbe - tiež som rodila prvé v čase najvyššieho covidu), až má na chvíľu raz osvietilo a dala som umele a bum, mala spala 3 hodiny ani neviem ako 😀 len som si vravela, že to nejako skúsim, hlavne tu v nemocnici vydržať ale fakt už nechcem ísť cez hranu, že tu nebudem 5 dni spat (pri dcére som tak urobila a skončila som na imunoalergii, lebo sa mi z toho rozsypala imunita a pol roka som brala isoprinosine :/)

liliblacky
autor
3. mar 2025

@kiki68 jj, včera v noci sestrička a všetko OK bolo… nemôžem na ňu povedať krivého slova, 3x za noc tu bola, z toho sa raz sama zastavila pozrieť

liliblacky
autor
3. mar 2025

@oblecenie99 jooooj, ďakujem moc pekne za take slova! áno, to máš pravdu, že do ženy po pôrode sa stará pomaly aj sused z konca ulice.. každý vie čo má a nemá robiť alebo čo by mala.. veď ja sa aj neviem dočkať, kedy domov pôjdem, že už uplna ina pohoda, aj mužovi dám maleho ak bude plakať, aj si možno lepšie oddýchnem, či už prinajhoršom dám UM ale bez toho, aby som sa musela spovedať či som dala a koľko som dala a prečo som dala… len najskôr nás až v stredu pustia, tak nejako to ešte na tieto dni vymyslieť… mne to aj dáva zmysel, že priložím, nech sa posnazi, nech si cucka a keď bude plakať, dokrmim.. len mi to UM niekto musí aj dať 😀 má prísť za mnou ešte laktacna, skúsim s ňou ešte že čo povie ona.. ale aj tých rad je milión, jedna sestrička mi vraví, že prvú noc ho nechajte kľudne spat aj celu, že on nepotrebuje piť po pôrode, rano hneď dostanem zduba od primárky, že dieťa sa má kŕmiť každé 3 hodiny.. tak ho v noci zobudim, že teda vstavaj, ideme sa kŕmiť a sestrička čo mi prišla pomôcť mi zase vraví, že načo som ho budila ..

ki__
3. mar 2025

@oblecenie99 súhlasím. Aj keď sa mi doma mlieko spustilo s dojčením sme mali aj naďalej problém. Tak že som odsávala deň aj noc, furt, nonstop. Pila som čaje, brala vitamíny. Pritom som mu dávala aj UM. A dieťa nonstop revalo, ja som revala. Od každého z rodiny som počúvala výčitky, prečo ho poriadne nekojim. Veď dieťa to potrebuje a ako veľmi mu stým zničím zdravie. Už som si začala aj ja vyčítať, čo som to za matku.. Atď. Mala som možnosť zavolať si laktačnú, ale popravde, bála som sa. Bála som sa ďalších výčitiek..
Po dvoch mesiacoch trápenia som to vzdala a prešli sme čisto len na umelé mlieko. A až vtedy som si to všetko začala na plno užívať, žiadny stres, žiadny plač. Až vtedy som konečne povedala že ja to dieťa milujem. Dovtedy ma chytala panika aj úzkosť vždy keď vstal.
Len som to nechcela takto napísať, aby som autorku nejakým spôsobom neodradila či nevykolajila ešte viac.

kiki68
3. mar 2025

@liliblacky odsavacku nemaju pozicat? Ako asi to chcu prirodzene, ale tak ked dieta nevie spolupracovat, je to tazko. Tam treba rovno povedat, ze ved bud to budeme skusat takto, alebo to nechame a dame UM, ze nemas zaujem tyrat seba a dieta. Pri prvom som bola taka tvarna a vystrasena, ze nic nezjedol. Pri druhom uz zvazujem, ci vobec budem kojit. Lebo sa mi nechce do 3 rokov okolo toho behat. Clovek musi mat höavne hranice v tom, aby spracoval tie ich nevyziadane rady a poznamky.

kitycat
3. mar 2025

@liliblacky klud, klud. Klud!!!

Su to DVA dni ❤️

Prikladaj, dokrmuj, zosilnie a potiahne, oni su strasne kozeni ti novorodenci, nechce sa im. Ty sa ukludni lebo ti ani nepotecie. Zajtra sa ti tak naleju prsia, ze dovi dopo. Ja som odsala prve v porodnici jednu davku asi az 4ty den (po cisarskom). Takze prikladat, pit a oddychovat

kitycat
3. mar 2025

@ki__ ja som mala predcasne narodeneho sedospaca. Ked som poprosila nech pridu, ze idem kojit nech minto skontroluju, tak dosli za 20 minut ked uz mi dieta zase spalo ako zabite bez pohnutia. Ja som zas mala pociit, ze ma odtial nikdy nepustia, ze tejto neschopacke predsa dieta nedaju do ruk. Ale zjebat za to, ze som amla rozpustene vlasy a neuvidim na dieta, to vedela jedna hned 😌

saxana000
3. mar 2025

Daj.mu pooblizovat jedno.prso druhe nech taha aby sa spustila laktacia a potom ho dokrm UM.doma to pojde lepsie.budes mat klud pohodlie.ale.prikladaj ho vzdy na obe prsia a az potom dokrmuj
A veeeela veeela pit a spat co najviac vzdy ked babo.uvidis mleika bude za dva dni dost.

maryetta
3. mar 2025

Pri prvom a druhom som mala mlieko az na nejaky 4.den.
Deti po narodeni toho vela nepotrebuju.
A ako sa da tak si pospi. Aj cez den. Kolko sa da na prsnik. Pomasiruj. Postlacaj. Ak vobec nieco ide to znamena ze tam nieco je...
ak nie tak len tlac na nich resp povedz ze kojit nechces. Nebudes. A hotovo. Naco trapit seba aj dieta?

abbey1
3. mar 2025

@liliblacky 2 dňový novorodenec potrebuje hlavne kľud, pokojnú matku a čas, aby sa naučil ťahať. Sestrička so striekačkou veru pomoc nie je. Treba sa dat do kľudu, dieťa prikladať, dať mu čas.

tanicka907
3. mar 2025

@abbey1 no neviem ci mu treba cas ked uz je ako 2 dnovy lenivy 😀

a len doplnim, ze niektore laktacne su naozaj zvlastne. Ja som sa stretla s xy laktacnymi, a vsetky mi nezavisle od seba povedali, spustenie pohodlneno kojenia trva cca 4 tyzdne a u mna to naozaj bol boj prvy mesiac a potom uz velk pohoda, asi aj preto to vela zien vzda, lebo ta bolest a "neschopnost" kojenia je fakt hrozna a potom dajaka laktacna povie, ze to teda nejde...

majlo1234
3. mar 2025

Aj deti su rozne, aj prsia su rozne, treba rozne techniky, sposoby…je to cela veda, nie je to vobec jednoduche, doma budes mat pohodlie, mozno to pojde lepsie. A ked nie, netrap sa, hlavne ked uz mas druhe, vies ake to je tazke☺️ deti vyrastu normalne aj na Um

ki__
3. mar 2025

@kitycat chcela som sa ísť osprchovať, pár hodín po pôrode. Keď som sa dala ako tak dokopy.
Opýtala som sa sestričky, čo s malým, kým sa osprchujem. "Ako čo?! Doma ho kam odložíte? Na poličku?"

Takéto ženy, by nemali pracovať s ľuďmi a hlavne nie na takomto (citlivom) oddelení. 🙄

kitycat
3. mar 2025

@ki__ a potom citas ako sa jedna natka nevie naranajkovat, zuby si umyt akebo sa osprchovat lebo v porodnici len deptali, ze decko treba sledovat 25/7 😆

dkethe
5. mar 2025

Lahni si do vyvysenej polohy, novorodenca si poloz na seba a spite. Tie tri dni v porodnici som travila tak. Prikladala, a takto spala 🙂 ved nic ine ani nemusis. , sprcha 2 minuty, jedlo 3 a kakat som chodila ked muz prisiel na polhodku , bo to bola procedura dlhsia 😅 hlavne klud, kolostrum mas, to je dobry start

indianica
5. mar 2025

@liliblacky pokoj, mne začalo dieťa jesť až na 4. deň. Dovtedy ani nemalo potrebu jesť. Prisalo sa na minimum času, cuc a dosť. Mlieko som si musela napr.doma odsávať. Tukové/netukové nerieš. Odstriekavaj si mlieko, podporíš tým tvorbu. Teraz napr. dojčím 8.rok v jednom kuse! Bez prestávky. Samozrejme nie jedno! Držím vám obom palce.

aurora33
5. mar 2025

@pribinak som na tvojej strane. Tiež ma odvalilo z autorkinej vety, že novorodenec je lenivy. Toto by ma ani v päte nenapadlo napisat. Takže neviem kto tu je necitlivý.

matildam
5. mar 2025

@liliblacky Normálne dávať umelé ml., aby ste sa vyspali a medzičasom prikladať + odsávačka na lepšie spustenie mlieka. Väč

matildam
5. mar 2025

@matildam Väčšinou to chce len čas a keď budete mať viac mlieka, aj dieťa by malo viac 'spolupracovať'🙂

pribinak
5. mar 2025

@aurora33 ďakujem. Akoze ja niekedy fakt nechápem čo sú tu niekedy ženy schopne vyprodukovať

ki__
5. mar 2025

@pribinak ale zas netreba brať všetko tak doslova. Možno len zopakovala to, čo jej v nemocnici povedali. A vy ju tu hneď urážate a slovíčkárčíte. Akože no, trošku sebareflexie.
Počas tehotenstva mi gynekológ viackrát hovoril, že malý je tak trošku lenivý, keďže vôbec sa nehýbal a nekopal. A nehádzala som sa o zem za slovo "lenivý".

pribinak
5. mar 2025

@ki__ kto sa tu hádže o zem? Ty? Prečo to robíš?

aurora33
5. mar 2025

@ki__ kto uráža? Vy urážate @pribinak. Ste sa tu do nej pustili ako divé.

majlo1234
5. mar 2025

@aurora33 trochu citlivosti a empatie zene po porode by nezaskodilo, odhliadnuc od hocicoho

aurora33
5. mar 2025

@majlo1234 odhliadnuc od hocičoho napisat na dvojdňové dieťa že je lenivé je odveci aj na ženu po pôrode.

ki__
5. mar 2025

@aurora33 aha. Čiže jej doterajšie vyjadrenia na cudziu osobu, sú úplne v poriadku. A bola by ste rada, keby sa aj s vašim dieťaťom takto rozprávajú, za nejaké slovo, ktoré mimochodom nikoho neuráža a nikomu neubližuje.

@pribinak ako vidím debata s vami je na úrovni základnej školy. Takže použijem obľúbenú frázu môjho 10 ročného synovca: len sa z toho neposer. 😉