Strava a dojčenie

adus1234
23. okt 2014

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem začať cvičiť a jesť zdravšiu stravu po pôrode. Ostalo mi veľa kíl, a keď kojím nechcem tým ublížiť malému. Aj sa chcem opýtať ktoré potraviny ba som počas dojčenia mala vylúčiť, a ktoré zaradiť do jedálnička. Pomohlo by mi to. Ďakujem

lorela
23. okt 2014

Nie, že či môžeš jesť zdravšiu stravu po pôrode, ale musíš! 😉
Jesť pravidelne, namiesto bielej múky tmavú, ideálne celozrnnú alebo grahamovú. Namiesto sladkostí so stuženými tukmi, rôznymi sajrajtami a bielym cukrom - ovocie a zdravšie varianty sladkostí, zdravé sladidlá (med, javorový sirup a pod.). Kvalitné bielkoviny (biele mäso, keď kurence, tak najlepšie domáce, takisto zajace, chudé červené), biele jogurty, tvaroh, kyslomliečne výrobky, vajíčka. Zdravé tuky (namiesto rastlinných masiel a masla) - panenské oleje za studena lisované (na zeleninový šalát a pokvapkať chlieb), avokádo, orechy a semená. Žiadne (alebo aspoň takmer žiadne) údeniny. Dostatok ovocia a zeleniny (ideálne 4 - 5 porcií denne). A dostatok tekutín, najmä čistej vody alebo minerálnej s nízkymi hodnotami sodíka, príp. kvalitné čaje.
Dieťatku môžu robiť problém, ale aj nemusia - treba odsledovať - strukoviny, mlieko, citrusy, pikantné a korenisté, príp. aromatické jedlá.

adus1234
autor
23. okt 2014

Ďakujem za pomoc, veľmi mi to pomohlo.