icon

Uvažujem o ukončení dojčenia

liliblacky
1. apr 2025

Zienky, mám doma mesačne babo, pričom sa mi nejakým zázrakom podarilo spustiť mlieko a dojčiť. Pri prvom som sa veľmi natrapila, v nemocnici skoro nespala, doma stale kŕmila, odsavala, laktacnu som mala, no psychicky mi dojčenie veľmi robilo zle a nakoniec aj tak som mala po pôrode problémy a musela brat tabletky na imunitu, tak som dojčenie po cca 3 týždňoch musela ukončiť a neskutocne sa mi vtedy psychicky uľavilo.. Tak som si vravela, že druhé dojčiť nebudem ale všetci zase na mna tlačili, že mám skúsiť, aspoň prvé dni kvôli kolostru atd, tak som skúsila a mlieko sa riadne spustilo… Ale maly odmieta cumel (vypluva ho), takze cumel som ja a mám pocit, že nič iné nerobím, len dojčím. Bezne dojčenie už našťastie trvá len cca 20-30 minút, no keď potrebuje zaspať, tak sa pyta, keď ho boli bruško, tak sa pyta a to je schopný byt na prsniku aj 2 hodiny a driemkat. A keď ho chcem preložiť je hneď hore a všetko ide od znova.. Nič doma nestíham, hlavne venovať sa staršej, lebo vkuse dieťa na prsniku. V noci nespím, lebo nik má logicky nezastúpi, cez deň nespím, lebo si má starsia ziada (o to viac, keď vidí, že sa venujem bábätku tak chce aj ona). Maly má aj koliky, takze obmedzujem stravu, trička nonstop mokré ako si moje prsia robia “miss mokré tričko kedy chcú”, nemôžem z domu odísť nikam, lebo maly (odsávať mi nejde, lebo pije z oboch prsnikov tak veľa nenechá).. A hlavne cítim, že mi zase z toho šibe… nervózna som, podráždená, s mužom sa hádam, plačem každý deň (úplne záchvaty placu ale nezmyselne)… Už som si aj tak vravela, že ukončím dojčenie, ale každý zase na mna tlači, že nie, že máš mlieko, nevymyslaj atd (ale druhé dieťa postrážiť neprídu 😀)… Prosím nehejtujte má tu, že čo som za mamu :/ Ale ukončila niektorá z vás dojčenie cisto kvôli sebe?

Strana
z2
taktotedanie
1. apr 2025

@liliblacky a co ty pocuvas ostatnych?
Ukoncila by som a nech si kazdy trhne nohou
Ja som to tiez vzdala a neskutocna ulava to bola, hoci dalsie doeta mat nebudem keby som mala bavime sa v teoretickej rovine tak by som to riesila hned v porodnici, ze dojcit nebudem a nech si ostatni davaju jazyk na spacir je mi to jedno, nezaujima ma ich nazor oni mi dieta krmit nebudu a ani sa o neho starat ci o dalsie dieta domacnost atd atd

liliblacky
autor
1. apr 2025

@taktotedanie tak robia mi riadne výčitky… mama, svokra, muž, kamošky… že som matka, že mám vydržať, že to robím pre maleho a či nechcem pre neho len to najlepšie a že je to údel materstva a pod a na toto moje psychické rozpoloženie mi to nepridáva teda :/

taktotedanie
1. apr 2025

@liliblacky ale somariny
Toto vobec nie je udel matky ani materstva
O nic nepride, prezije aj na um a bez nejakej ujmy
Chvalabohu som mala vacsiu cast rodiny, ktora za mnou stala a podporovala a nie tychto nimandov
Ja osobne by som sa na to vykaslala, s nikym o tom dalej nekomunikovala a nech sa poskladaju do kocky vsetci, recami ti nepomozu fakt take kamaratky uvazovala by som o “kamaratstve” ci stoji zato
Rodina nech sa stara o seba, muza by som zahriakla hned , dovidenia nepaci sa ti? Nekomentuj

majlo1234
1. apr 2025

Ty sa musis rozhodnut moja. Su to tvoje deti, tvoje telo, tvoje prsniky, tvoja pohoda. Dojcenie je narocne, a bezne je to presne takto ako opisujes-hodiny a hodiny stravene s dietatom na prsniku a nikto ta nevymeni. Pokial to tak nechces a citis, ze budes spokojnejsia, proste ho odstav. Ale zaroven, za par mesiacov zacne prikrmy, a mas vzdy po ruke “rychle” ukludnenie, a rovno pripravenu stravu, pri chorobe, pri cestovani. Mne zatial pozitiva vyvazili negativa

taktotedanie
1. apr 2025

A toto “ukludnovanie”, jedlo hned po rruke, choroby
Neboj nic prezije aj bez toho
Ja som nedojcila, dieta cumel nemalo aj chori sme boli aj v nemocnici aj neviem co aj cestovali sme kade tade tisicky km a vobec som nepocitovala, ze by nas prsnik mal zachranovat, netrebalo
Takymto tempom si nastrbis vztahy s rodinou, manzelom, dietatom a prides o mlieko tak ci tak

luccys
1. apr 2025

Áno, všetci vždy vedia, čo majú robiť ostatní...toto tak "milujem"...topka je, keď začne chlap riešiť dojčenie, pričom nemá ani poňatie, aké to je. Ja som s dojčením sekla ešte v pôrodnici. Skúsila som, nevyšlo. A nikto nepindal. A keby aj skúsil, nič by som si z toho nerobila.

michaela329
1. apr 2025

Za mňa to vzdali moje prsia a to som strašne chcela kojiť 😃🤷 Výčitky som mala chvíľu a pravdupovediac, tiež sa mi uľavilo do istej miery - lebo ja som musela celodenne odsavat a prikladať bábätko, ktoré odmietalo sat. A tiež sa stretávam s blbymi poznámkami, no moja segra na UM odchovala dve skvelé, šikovné a zdravé deti (fakt, takmer vôbec nebyvaju chorí) - takže si to vždy pripomeniem a blbé reči si nevšímam. Dieťa bude spokojné, ak budeš aj Ty.

bluka2
1. apr 2025

Ono to je v podstate normalne mat dieta na prsniku, ked je male 😀 Ale rozhodni sa podla seba a nie ostatnych

ikka204
1. apr 2025

Ja k tomu len tolko. Je to len obdobie (a tych roznych obdobi, nemyslim dojcenie, je nekonecne vela, ved asi vies..), nebude na tebe takto stale, to su len prve tyzdne, cim bude vacsie, tym sa nakoji rychlejsie, aj ukludni rychlejsie, aj stravu uz mozes hocico. Potom by si mozno dojcenie ocenila. Je to fakt pre pohodlnych. Ci choroby, ci zuby, ci mlieko stale pripravene. Nepresviedcam, len ponukam pohlad z druhej strany. Taketo je to fakt len na zaciatku. Mam odkojene 2 deti. Druhe s cumlom. Toto bolo od zaciatku v pohode. Pri prvom som sa tiez trapila prve tyzdne.

denkabemommy
1. apr 2025

@liliblacky oba razy som ukončila dojčenie kvôli sebe, síce som dojčila dosť dlho, až som počúvala “to dokedy ho ideš kojiť?” 🤣 ale ak máš z toho nepríjemné pocity, tak to ukonči, ak máš výčitky, tak odsávaj a dávaj cez fľašu ešte pár dní, potom ti zmiznú výčitky a bude to okey 🙂

svetlonos
1. apr 2025

@michaela329
inak to je skvelá poznámka s tým zdravím 😏 Ja som kojila prvého cez 2 roky, druhého rok, sestra tuez podobne. V mojom okolí sú nekojebe deti zdravšie ako kojene 🙂 Mozno náhoda akr srandovné. Mm je suce super potrava ale nie za každú cenu.

michaela329
1. apr 2025

@svetlonos ja to mám v okolí podobne, ale je pravda, že tých nekojenych detí mám v okolí menej - takže ťažko to hodnotiť 😃

miadi
1. apr 2025

Ja som kojila roky aj ked mi to islo na nervy ale to bola Moja volba . Ty sa riad sebou. Vyber si co je pre teba mensie “ zlo “ . Tvoje psychicke zdravie ci Hlavne nech su druhy spokojni ? Toto je tvoja osobna volba dovol si žit pre svoju spokojnost a nauc sa filtrovat nepodstatne reci okolia.

krasneleto
1. apr 2025

@liliblacky ukoncit. sama pises , ze ta to kmari, nemas cas na nic, navyse ty nie len dojcis ale si aj cumel a uspavadlo atd.. mas aj druhe dieta, domacnost a muza... koniec dojceniu za mna.. a okolie ked ma s tym problem, moze chodit toto zo seba robit ku vam domov miesto teba.. dojcenie je pekne, ale za mna trochu zbytocne hypovane...

svetlonos
1. apr 2025

@liliblacky
Ahoj, netráp sa a druhych mudrlantov nepočúvaj!
Pri prvom som 3 mesiace odsavala, kým maly zacal riadne pit. Kazde 2'4 hodiny, samozrejme mal aj koliky olnr 3 mesiace! Takže masaker, po 3 mesiaci uz islo všetko hladko aj to kojenie zrazu!
Druhý po 2,5 tyzdni uz riadne sal, takže tiez ok.
Ale nikdy by som nemudrovals ako zena musi kojiť, keďže viem co to odnáša. A to som sa vyspala v noci, keďže bsvetka spali pri mbe v posteli a kojila som poleziacky.
Keď niekto strašne inych presviedča o koneni, je to blbosť, a hlavne chlap 🤯
Ten nema absolutne poňatia co to odnáša a je múdry?! No aleluja! Toho z💫eb poriadne až si to za klobúk nedá a odmietni koli nepohode rok "manželské povinnosti" 😁 Som zvedavá, aký bude potom hrdina.
Teraz máme 3 babetko, má 3 tyzdne. Doma aj pumpu jem aj dávam um! Muz uz teraz pozera po tom pomocnikovi na prípravu UM 😁
Ako sa ja rozhodnem, tak bude a všetci svätí nech ochraňujú tých, čo by boli protivni!
Obcas nám príde pomôcť jedna pani momentálne s upratanie a co treba skratka. Dnes sme sa snažili obe upratat, skladat prádlo, ja varit obed. Medzi tým sa mala budila kazdych 20 minut. Mali sme obe co robit. A malinka si cucka pomaličky, nedala by celé dopoludnie.
Ja chápem, že pre babetka je to aj o inom a nie len strave. Ale keby ozaj ju len kojim, tak sa snáď ani nenajem. Domacnost dovidenia a ďalšie dve deti poručena Bohu. Jaaaj, a ešte mam aj manzela a obcas si naplniť aj vlastné potreby 😏. Pokial mala začne riadne sat, odsavam a bude aj na um, uplne bez výčitiek svedomia. A keby to nešlo, bude LEN na UM!
Pre mna je kojenie pohodlné veľmi. Hlavne v noci!
Ale keby mam takto fungovať (odsavat/nonstop kojit) pol roka, tak nehrozi! A to som fakt za výhody kojenia!
Ale celé kojenie je na dve veci, pokial ty mas z toho nervy v prdeli, si zla a protivna na všetkých, nevyspata! Ok mesacne babo je ešte malinke, mozno to prejde. Ako som písala po 3 mesiacoch prvy sal uz perfektne a uz som len kojila. Výnimky- lekár- muz dal fľašu malému.
Tým chytrakom projojičom - v rátame muza povedz, nech teda sa na mesiac šupku do tvojej koze! V noci ho zobud vzdy ked budes kojit - nech je hore tak ako ty a toto samozrejme xy krat do rána! Ostatných denne po jednom dvoch volaj na dlhé návštevy, nech ti upracu a zabavia druhe dieta! Keď toľko mudruje. A také kedy ako udel matky blabla ... Nech s tým idú všetci do ... . Nie kazdy mame rovnakuvzasobu energie. Jednému stačí spanok 4 hodiny, niekto prežije v pohode aj s tým prerušované spaním. Aj keď realne neverím!
Ale ty hlad v prvom rade na SEBA!!!
Pokial nedokážeš pomôcť sebe, ako pomôžeš dietatu ako sa on budeš starat, ked budes uplne zničená?? A o zvyšok sa kto postara? Muz zaplati denne pani v domacnosti alebo ju bude robiť on+ ti ostatní mudrlanti?
Bud sebec, musíš hľadieť na seba! Či iz budes alebo nebudeš kojit. Dobrou mamu z teba nerobi kojenie, tomu ver. Co by mali povedať zeny, ktoré z mnohých dovodoucabsolutne kojit nemôžu? Si zato horšie matky? Nie 😃!
Keď bude dobre tebe, bude aj celej rodine, a to je dôležité. Drzim ti palce a prajem pekné materstvo bez ovplyvňovania inymi ❤️

nika11103
1. apr 2025

V momente odstaviť . UM je dnes na totálne inej úrovni a nie , nebudeš zlá matka , nie , nepokazí vám to vzťahy . Dnes fanaticky do kojenia by kojili deti aj do 18tky a myslia si , že im to zaručí dokonalý vzťah . Nie , nezaručí . Ja som sa tiež trápila , nešlo , dala som UM a čuduj sa svete , moja dcéra je dnes úplne v poriadku. To , že budeš mať dieta 24/7 na prsníku ti nič nezaručí .daj um , oddýchnite si všetci , držím moc palce ❤️

lucia13022023
1. apr 2025

Áno ukončila. Je mi úplne ukradnuté co si druhí myslia. Moje telo, moje rozhodnutie.

aliaray1
1. apr 2025

@liliblacky ja som pri 2.dievcatku vydrzala a som stastna ako jojo. 2 mesiace boli caste spurty a to neustale kojenie ma vycerpavalo a potom uz uplna pohodicka, za 3-5 min je nakojena. Uz ma 9 mes.a za 2-3 min hotovo. Ty rob ako sama uznas za vhodne a nenechaj sa deptat a tlacit druhymi ludmi, oni s tebou neziju. Ja som aj pri 1.dcerke kojila ale len do cca 7 mes., lebo mala uraz a pitom ma zial hryzla a 3 dni trvali kym som mohla zacat znova a dokola to iste, preto som prestala. Ked ktokolvek (okrem manzela) otvaral tuto temu bola som ticho a na otazky som povedala, ze mi je neprijemne rozoberat ruto temu a bol klud.

nika23t
1. apr 2025

@liliblacky ukončí dojčenie, ak to takto cítiš. Alebo druhá možnosť, prejsť na fľašu. Môžeš kombinovať svoje odsate mlieko s UM. Možnosti máš vela, ale to Ti nezaručí,že na Tebe malý nebude nonstop zavesený a že to vyrieši Tvoju situáciu. Osobne si myslím, že potrebuješ viac času, kým sa Ti situácia stabilizuje. A veľa robí únava, dve malé deti dajú zabrať fyzicky aj psychicky aj bez kojenia... Ale to prejde, je to len obdobie.

aliaray1
1. apr 2025

@liliblacky uff az teraz som precitala vlakno, toto znie akoby ta vydierali...neprijemne drze chovanie. By som sa ich opytala, ci oni vedia, ze pre maleho je to najlepsie mat stastnu maminu. A inak dala by som si pozor na hranice vo vztahoch...teraz si dovoluju a buzeruju za kojenie, zajtra to bude co? - prikrmovanie, vychovavanie, kupanie? Tu si podla mna treba nastavovat zdrave hranice a slusne pekne oznamit, ze nechces rozoberat tuto a takuto temu a bodka...dalej ani nevysvetluj, nie si povinna. Ak na 1.raz nepoculi nevadi, nehnevaj sa na nich a len im to zopakuj a odid od temy k pocasiu, drahym potravinam, aky je najlepsi krem na tvar a ine koniny. Asertivita...

domak2
1. apr 2025

Mala som to podobne ale mňa to bavilo. Teba nie, takže sprav ako uznáš za vhodne.

euka210
1. apr 2025

@liliblacky ja som bola velmi za dojcenie, ale ma to byt trapenie, tak radsej nie. Su deti a deti...prvy bol velmi narocny, tiez casto na prsniku, spal , malo spaval, asi tichy reflux mal. Druhy bol zlate babo...nadojcil sa a spal 3h, zase nadojcil a spal 2h kym bol hore. Keby boli naopak, tak neviem ako by som to zvladla.
Ked Ti realne nevedia pomoct, tak nech nedristaju do teba.

izabela181
1. apr 2025

Ja som kojila asi 3 dni v nemocnici a bola to hrôza. Maly sa nechcel prisat, nešlo mi mlieko, maly veľmi schudol. Vtedy som dostala psychicky blok a od príchodu domov bol čisto na UM. Ďalšie dieťa neplánujem ani vo sne, ale teda keby plánujem, o kojenie sa ani nepokúšam. A tie reči o tom, aké sú kojene deti zdravé mám na háku, pretože moje dieťa kým neprišlo do škôlky ani nevedelo, čo je sopel a už tam chodí vyše roka a chorý bol párkrát 🙈 a to je úplný nejedak, takze nemá ani extra pestrú stravu, ale za to UM pije doteraz aj ráno aj večer 😅
Ja som toho názoru, že spokojná mama=spokojne dieťa, takze absolútne nemaj výčitky, ak prestaneš kojiť “len” preto, lebo ti to nerobí dobre na psychiku 😊

salamistka
1. apr 2025

Ja som rada, že ma moje okolie presvedčilo, aby som nevzdávala kojenie, zo začiatku to išlo ťažko, potom mala malá laktačnú krízu a vždy ma moja rodina aj pediatrička podporovali, aby som neprestala a boli mi veľkou oporou...nakoniec som kojila 19 mesiacov, celý čas som bojovala s pocitom, že nemám dostatok mlieka, lebo som mala mäkké prsia a nedalo sa nič odsať, ale dcérka priberala, takže to bolo ok...pamätám sa na posledné kojenie a ešte som dlho s láskou spomínala na tie pekné chvíle.

magdalienkalienka
1. apr 2025

@liliblacky Dojčenie môže mať preukázateľný zlý vplyv na duševné zdravie, dokonca môže spôsobiť psychózu, čo je vážny stav, keď je nutná hospitalizácia...na mieste autorky by som sa určite poradila s odborníkom, teda psychiatrom.

luccija
1. apr 2025

@liliblacky ak to tak cítiš tak to sprav a nech si hovoria čo chcú.Ale nikto ti nezaručí, že malý ta nebude toľko vyžadovať, že nebude mať koliky, že nebudeš nervozna atď....má iba mesiac je normálne, že chce byť pri tebe.Ja som kojila veľmi dlho, ale cumel som nebola ešte v pôrodnici dostala cumel, ak dudlovala na prse na prázdno dostala cumel.2 hodiny je zbytočne ho tam držať.
V podstate prvý mesiac to najdôležitejšie máš za sebou, ale keď si pri prvom nemala mlieko asi by som chvíľku ešte vydržala.Ale ty vieš ako sa cítiš, ak nie, tak nie.

ema229
1. apr 2025

@liliblacky netráp sa ukonči to. Ja som ani nezačala už dovtedy mi bolo zle už len z predstavy, že vôbec by som mala dojčiť… teraz čakám druhé a viem, že budú na mňa tlačiť ale je to moje telo takže nech si robí každý čo chce. …

marianarem
1. apr 2025

@liliblacky Toto je hrozne, normalne som sa na nich nastvala. To sa tak lahko hovori, ked sa nemusia trapit oni. Najlepsie pre dieta je podla mna mama, ktora je co najviac psychicky v pohode, ktora vladze, ma energiu sa dietatu venovat, vnimat ho, reagovat nanho. Ak ti to ukoncenie psychicky pomoze, bude z toho profitovat aj tvoje dieta.

ailiba
1. apr 2025

@liliblacky Ja nechapem, preco toto ludia robia. Nepocuvaj druhych.... Tych, co su najmudrejsi, je dost. Rob podla seba a jednoducho povedz, nech sa do toho ostatni nemiesaju. Ked budes ty spokojna, bude spokojne aj babo, aj manzel. Materstvo nema byt peklo.
Aj ja som prestala kojit, lebo to neslo a uplne zbytocne som sa trapila. To uvolnenie, ked som na seba prestala tlacit stalo za to.
Nemusis nikomu nic vysvetlovat.

janage
1. apr 2025

@liliblacky dojčiť sa ma dovtedy, kým to matke a dieťaťu vyhovuje. A ,nie, alebo. Ak ti to teda nevyhovuje, skúsila si čo bolo v tvojich silách - už len Rodine oznám, že dávaš tomu max.týždeň a idete na UM. A nech mlčia alebo ta podporia.
Mňa tak mama tlačila strašne. Nakoniec sme potiahlib3 roky, ale úprimne, pri druhom som sama sebe sľúbila, že keď to nepôjde, tak to nepôjde. Nebude prvé, ani posledné na UM. Tiež som potiahla 3 roky nakoniec. Ale také bolo v kuse choré od skolky, že amen. Takže ani to dojčenie imunitu nezaručí.
Nebudeš o nič horšia mama ako ta co dojci. Práve naopak, budeš kľudnejšía ak to s UM vyjde.

Strana
z2